Dorpen rond Sapa voor trekkingen en homestays

De regio rond Sapa is waar je meeste lokale etnische minderheden (bergstammen) kunt tegenkomen? Het is de thuisbasis van een grote diversiteit aan etnische mensen, waaronder vier hoofdgroepen: Mong, Dao, Tay en Giay. Ze wonen niet in het centrale gebied, maar in gehuchten verspreid over de valleien in het hele Sapa-district. De stad Sapa is waar mensen uit etnische minderheden hun landbouwproducten zoals rijst, maïs, fruit, handwerk en souvenirs verzamelen, verhandelen of verkopen aan reizigers.

DorpEtnische minderheidAfstand van SapaOpmerking
Ta VanHmong, Red Dao, Giay10 kmMeest keuze in homestays
Lao ChaiHmong, Red Dao7 kmPopulair als dag trekking van Sapa
Ban HoTay, Red Dao30 kmAuthentiek, maar ook homestays voor reizigers
Ta PhinRed Dao12 kmTypische Red Dao cultuur
Y Linh HoHmong5 kmMeer afgelegen dorp
Sin ChaiBlack Hmong5 kmMinder toeristisch dan andere dorpen
Y TyHani70 kmMeest afgelegen, prachtige rijstvelden

Ta Van

Ta Van Village Sapa
 • Etnische minderheid: Hmong, Red Dao, Giay
 • Afstand van Sapa: 10 km
 • Toegang: 70.000 VND

Het dorp Ta Van is de populairste bestemming buiten Sapa voor een homestay ervaring. Dit komt met name omdat het makkelijk bereikbaar is en relatief dichtbij Sapa ligt. Er zijn zelfs rechtstreekse limousine busjes die rijden tussen Ta Van en Hanoi.

Ta Van zelf is prachtig, maar het landschap op de weg ernaartoe is geweldig. De terrasvormige velden worden beschouwd als de mooiste in de provincie Lao Cai. Je vind er ook een houten hangbrug over een riviertje wat door het dorp stroomt. Een andere interessante plek in de buurt van dit dorp is een verscheidenheid aan oude rotsen, uitgehouwen met onbekende symbolen. Tot op de dag van vandaag zijn de oude gravures benoemd als nationale monumenten en een uniek erfgoed van het Vietnamese volk. Bovendien maken kleine houten huizen, bamboebossen en een prachtige rivierstroom dit gebied een idyllisch plaatje.

Homestays in Ta Van

 • Luckydaisy Buffalo House – Veel meer comfort en een iets moderne homestay is dit de beste optie. Er zijn onder andere verwarmde matrassen.
 • Eco Hills Homestay – Basic en niet heel traditioneel, maar de bungalow stijl kamers hebben een spectaculair uitzicht op de rijstvelden en bergen
 • Zmonghomestay – Deze homestay is prachtig gelegen tussen de rijstvelden en wordt gehost door een vriendelijke familie
 • Indigo Snail Boutique Hmong Homestay – Uitstekende homestay en een behulpzame familie.

Lao Chai

Lao Chai homestay
 • Etnische minderheid: Hmong, Red Dao
 • Afstand van Sapa: 7 km
 • Toegang: 50.000 VND

Lao Chai is ook heel makkelijk bereikbaar vanuit Sapa. Er wonen ongeveer 100 families van de Black Hmong en hun huizen staan verspreid in de rijstvelden. Het is onderdeel van de machtige Hoang Sien Lon bergketen. Dit dorp is populair als trekkingstocht van Sapa, naar Ta Van via Lao Chai.

Homestays in Lao Chai

 • Lao Chai Bamboo Stay – Comfortabel traditioneel Hmong huis midden in de rijstvelden.

Ban Ho

Ban Ho homestay
 • Etnische minderheid: Tay, Red Dao
 • Afstand van Sapa: 30 km
 • Toegang: 15.000 VND

Ban Ho, 30 kilometer ten zuidwesten van Sapa, is een mooi dorp waar de Mong-, Dao-, Tay- en Giay-stammen samenkomen. De lokale mensen hier zijn echt geweldig; geen nep glimlachen en ze spreken altijd hun gedachten en behandelen je als hun vrienden. Je ziet hier vaak grote groepen vrouwen die voor de deur van hun huis weven. Weven is niet alleen voor verkoopdoeleinden, maar het is ook onderdeel van hun cultuur. ‘S Nachts verzamelen mensen zich vaak rond een vuur en zingen traditionele liedjes terwijl ze dansen. Als gast moet je je bij hen aansluiten, want dit is de beste manier om de lokale bevolking te ontmoeten. In de buurt is ook een waterval die je kunt bezoeken.

Homestays in Ban Ho

In Ban Ho zijn het vooral hele simpele homestays. Gedeelde kamers, met matrassen, klamboe en een ventilator.

 • Homestay Mr Thang
 • Homestay Mr Lai
 • Homestay Mr Kien

Ta Phin

Ta Phin homestay
 • Etnische minderheid: Red Dao
 • Afstand van Sapa: 12 km
 • Toegang: 20.000 VND

Het dorp Ta Phin is de thuisbasis van de etnische groep Red Dao. Deze plaats staat bekend om badzout waaruit het merk “geneeskunde bad Red Dao” komt. Als je door de stad Sapa loopt, zul je vele massagesalons met baden vinden van Red Dao. Tegenwoordig is Ta Phin een van de dorpen die het meest ontwikkelt is op het gebied van homestays. Naast een bezoek aan het oude dorp, kun je een medicijnen bad nemen, brokaat kopen of genieten van de specialiteiten die hier in de lokale restaurants worden geserveerd. Bij het dorp is er ook een grot te vinden die je kunt bezoeken.

Homestays in Ta Phin

 • Ta Phin Homestay – Gezellige huis wat ligt aan de rand van het toeristische deel van het dorp wat het erg stil en authentiek maakt.
 • Sapa Homestay Ta May – Gezellige familie, leuke homestay en optie om een medicijnen bad te nemen

Y Linh Ho

Y Linh Ho dorp Sapa
 • Etnische minderheid: Hmong
 • Afstand van Sapa: 5 km

Vaak niet genoemd, maar het dorp Y Linh Ho is zeer geschikt voor trektochten. Gelegen aan de zuidelijke rand van de stad Sapa, voelt het heel dichtbij maar vanwege het verschil in topografie, en omdat de weg naar het dorp moeilijk is, ligt het veder lopen dan je verwacht. Het dorp heeft een school die je kunt bezoeken en er is een lokaal winkeltje waar je wat snacks kunt halen.

Sin Chai

Sin Chai drop Sapa
 • Etnische minderheid: Black Hmong
 • Afstand van Sapa: 5 km
 • Toegang: 40.000 VND

Niet ver van Sapa (ongeveer vijf kilometer), staat dit dorp bekend als ongerept en minder toeristisch dan andere dorpen rond Sapa. Je kunt hier nauwelijks straatverkopers vinden die brokaat- of borduursouvenirs verkopen, alleen etnische mensen die hun dagelijks leven in vreugde en vrede leiden. Ze zijn erg vriendelijk en zelfs bereid om bezoekers door hun rijstterrassen en door het dorp te begeleiden.

Net als de andere hierboven genoemde dorpen, wordt Sin Chai omgeven door een spectaculair natuurlijk landschap met een fantastisch uitzicht op de bergen.

Y Ty

YTy homestay
 • Etnische minderheid: Hani
 • Afstand van Sapa: 70 km

Het Y Ty dorp ligt meer dan 70 kilometer van Sapa. Het dorp ligt op een hoogte van 2000 meter, waardoor je omringt kunt zijn door wolken! Het is één van de armste regio’s in dit deel van Vietnam. Het trekt vooral fotografen aan, omdat je hier één van de mooiste terrasvormige rijstvelden kunt vinden.

Een ander bijzonder kenmerk van Y Ty zijn de huizen gemaakt van aarden in een soort paddenstoelvorm. Er is maar één deur en een klein gebogen raam, maar genoeg om in de winter warm en in de zomer koel te blijven. Elke zaterdag is er een markt waarin verschillende items zoals landbouwproducten en traditionele kleding worden verkocht, die gemaakt zijn door de etnische groepen.

Trekkingen naar dorpen rond Sapa

Er zijn een aantal dorpen, zoals Ta Van en Lao Chai, die makkelijk bereikbaar zijn met een taxi, auto of scooter. Maar wanneer je echt van dorp naar dorp wilt wandelen, door de prachtige rijstterrassen kun je dit het beste met een gids gaan. Een gids zorgt er voor dat je niet verdwaalt, brengt je in contact met de lokale bevolking als tolk, vertelt je meer over de cultuur en regelt het eten en overnachtingen in de homestays.

Bekijk hieronder een overzicht van de beste homestay tours in Sapa.

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” dis_posts_total=”12″ navigation_font_color=”#333333″ custom_title_color=”#333333″ custom_price_color=”#333333″ ids=”10093,10097,10107,10106″]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven