Cat Tien National Park – Wat kun je zien en hoe kom je er

Het Cat Tien National Park is een paradijs voor liefhebbers van natuur en buitenactiviteiten en is een van de zes UNESCO biosfeerreservaten in Vietnam. Het park beschermt een van de grootste gebieden van tropische regenwouden van laagland in Vietnam en herbergt vele zeldzame fauna en flora, evenals dieren.

Wat kun je doen en zien?

Na het betalen van 60.000 VND voor het toegangsticket, kom je Cat Tien National Park in. Je vindt de prijzen voor alle tours en vervoersdiensten vermeld bij de receptie. Je kunt ervoor kiezen om per jeep, fiets of zelf te wandelen. Het huren van een gids is aan jou. Deze tours en diensten kun je eventueel direct op de website boeken.

Endangered Primate Rescue Center en Bear Rescue Center

Via een korte boottocht kom je op het Fairy Island (Dao Tien),  waar het Endangered Primate Rescue Center te vinden is. Dit centrum is gespecialiseerd in het redden van met uitsterven bedreigde dieren uit het zuiden van Vietnam, die bijvoorbeeld in beslag zijn genomen door de illegale handel in wilde dieren. Er zijn comfortabele omgevingen en omstandigheden gemaakt waar deze dieren kunnen herstellen, socialiseren en, indien mogelijk, klaar te maken voor het terugzetten in het wild.

Vervolgens is het Bear Rescue Centre een ander reddingscentrum dat beren beschermt en verzorgt, die ook zijn gered van de illegale handel in wilde dieren. Sommige mensen in Azië zijn van mening dat berengal goed is voor de gezondheid, dus worden er medicijnen van gemaakt. Deze plek is ook een bezoekje waard.

beren in Cat Tien National Park

Gibbon-trekking tour

Er is ook een gibbon-trekking tour die begint om 5 uur ’s ochtends. Je trekt het bos in en wacht om de activiteiten van de Gibbon te bekijken en ze te horen zingen als ze vroeg opstaan. Nadat je de gibbons hebt bekeken, bezoek je het Endangered Primate Rescue Center.

Gibbons in Cat Tien National Park

Wandelen

Wandelen is de hoofdactiviteit in het nationaal park. Cat Tien heeft verschillende trekkingsroutes met oude, gigantische bomen zoals Tungboom, Bang Lang-bos met de speciale Bang Lang-boom met 6 gescheiden stammen, dieren kijken zoals krokodillen bij het krokodillen meer en veel vogels en vlinders. Je kunt kaarten met de verschillende trekkingsroutes krijgen bij het hoofdkantoor. Hier kun je ook een gids regelen als je wat dieper het park in wilt. Er zijn wandelingen van een paar uur tot wandelen met een overnachting in het park.

wandelen in Cat Tien National Park

Boottochten en kanoën

Er zijn boot- en kanotochten beschikbaar bij het krokodillenmeer (Bau Sau) en te regelen op het hoofdkantoor en Ta Lai Longhouse.

Fietsen

Fietsen is een goede manier om het park te verkennen en kunnen worden gehuurd op het hoofdkantoor en Ta Lai Longhouse. In het park zijn het allemaal goede wegen, dus als je meer avontuur wilt, kun je het beste mountainbikeroutes buiten het park zoeken. De populairste fietsroute is die naar het krokodillenmeer.

Nacht tours

Een nachtsafari is één van de leukste activiteiten in het park, het geeft je de gelegenheid om nachtdieren te ontdekken wanneer ze ’s nachts rondlopen om eten te vinden. Een open voertuig rijd je door het donker om verschillende dieren te vinden. Sambarherten, stekelvarkens, Chinese muntjak en civetkatten worden weleens gezien. De tour vertrekt ’s avonds om 18.30 uur en 19.30 uur en duurt 50 minuten.

Krokodillenmeer

Bau Sau, of krokodillenmeer, is een groot merengebied dat veel vogels en andere dieren aantrekt. Maar zoals de naam al doet vermoeden, staat het vooral bekend om de krokodillen. Behalve de krokodil, is het meer van Bau Sau heel mooi en vredig. Je kunt hier vissen vangen en ze ter plekke laten bereiden. Er zijn ook veilige plaatsen om te kamperen en overnachten in de buurt van het meer met bescherming van boswachters. De krokodillen zijn tamelijk tam; ze zullen je geen kwaad doen als je op de afstand blijft, maar zwemmen wordt niet aanbevolen.

krokodillenmeer in Cat Tien

Het krokodillenmeer ligt diep in het bos, ongeveer 15 kilometer. Om het te bereiken, kun je wandelen, fietsen (aanbevolen) of een jeep huren. Als je een jeep huurt, kun je tot 10 km rijden en de resterende 5 km moet je lopen. De wandelroutes zijn goed aangeduid, maar als je het niet vertrouwd kun je een gids huren.

krokodil in Cat Tien

Giant Tung Tree

Cat Tien National Park  heeft meer dan 1.600 soorten flora in een ongerept bos. De bomen in het park zijn enorm en sommige, zoals de Tungboom die honderden jaren oud zijn en 20 meter hoog en 10 meter breed kunnen worden. Er is een wandeltochten om je te helpen deze geweldige reuze bomen te vinden. Je kunt een kaart krijgen bij het hoofdkantoor van het Cat Tien National Park.

grote bomen in Cat Tien National Park

Ben Cu Waterfall

De Ben Cu-waterval ligt op ongeveer 3 km van het centrum van Cat Tien nationale park. In het droge seizoen is de waterval niet heel groot, maar nog steeds een bezoek waard. In het regenseizoen is de waterval indrukwekkender, maar zijn er wel meer bloedzuigers en het kan glad zijn, dus pas op.

Ta Lai Ethnic Village

Bij een bezoek aan Ta Lai Ethnic Village kun je de geschiedenis en tradities zien van de etnische groepen van Ma, Stieng en Tay verkennen. Ta Lai Longhouse is een must-see in dit gebied waar je de levensstijl en landbouwmethoden van de etnische bevolking kunt leren. Als je geïnteresseerd bent in de effecten van de Amerikaanse oorlog op het gebied, is de herdenkingsgevangenis Ta Lai de moeite waard.

In Ta Lai kun je fietsen door de enorme rubberplantages en graslanden en een boottocht over de rivier maken. Daarnaast gaan niet veel mensen wandelen in Ta Lai, maar je kunt een gids huren en van het nationale park naar het dorp wandelen.

Beste reistijd

De beste tijd om Cat Tien National Park te bezoeken is van december tot mei. Vanwege de lage regenval, maken de droge paden in het bos het gemakkelijk om het natuurpark te verkennen. Als je het park in de maanden buiten de beste tijd gaat bezoeken, bekijk dan de weersvoorspelling voordat je gaat.

Hoe kom je er?

Van Ho Chi Minh City naar Cat Tien National Park

  • Bus: Er zijn een paar directe bussen naar Cat Tien vanaf Ho Chi Minh City en kost tussen de 3 en 5 euro. De bus duurt ongeveer 4 uur en kun je boeken via vexere of op het busstation. Deze lokale bussen vertrekken van Mien Dong Bus Station in HCMC en zijn vaak niet zo comfortabel als de lange afstandsbussen voor toeristen zoals de the Sinh Tourist. Een andere optie is dat je de bus van Ho Chi Minh City naar Dalat neemt en vraagt dat je onderweg bij Tan Phu wilt uitstappen. Vervoer vanaf Tan Phu naar Cat Tien kun je via je accommodatie regelen. Wanneer je een busticket koopt op het busstation geef je al aan dat je naar Cat Tien wilt (Tan Phu).
  • Motor: Volg vanuit Ho Chi Minh City de nationale snelweg QL1A gedurende 67 kilometer om bij het kruispunt Dau Giay te komen. Nadat je bij het kruispunt Dau Giay bent aangekomen, sla je linksaf en rijd je langs de snelweg QL20 gedurende 58 kilometer tot je het kruispunt Ta Lai ziet. Op dit kruispunt sla je linksaf en rijd je ongeveer 24 kilometer verder om bij het nationale park van Cat Tien te komen.
  • Auto: Er zijn accommodaties die een pickup kunnen regelen vanaf Ho Chi Minh City. Dit kost, afhankelijk van welke auto je kiest tussen de 70 en 100 euro (per auto, dus niet per persoon).

Van Dalat naar Cat Tien National Park

  • Bus: Vanaf Dalat zijn er geen rechtstreekse bussen, maar je kun net zoals vanaf Ho Chi Minh City de bus nemen van Dalat naar Ho Chi Minh City. Onderweg wordt je dan afgezet in Tan Phu. Wanneer je het busticket koopt kun je dit al aangeven. Vervoer vanaf Tan Phu kun je van te voren regelen met je accommodatie in Cat Tien.

Accommodatie

Green Cat Tien Hotel

Green Cat Tien Hotel ligt in het centrum van Cat Tien National Park en wordt beheerd door het nationale park. Als u in dit hotel verblijft, ontvangt u 30% korting op andere reizen en diensten. Er zijn veel soorten kamers in het hotel en de capaciteit is van twee tot acht personen per kamer. De prijs begint bij 150.000 en bereikt tot 600.000 VND.

Green Hope Lodge

Green Hope Lodge ligt op 250 meter van het nationale park Cat Tien en is rustiek en eenvoudig ingericht met houtsnijwerk. Er is een restaurant in de lodge, zodat u kunt genieten van heerlijk eten en het natuurlijke landschap hier kunt bekijken.

Ta Lai Longhouse

Gelegen aan de rand van het nationale park van Cat Tien, werd Ta Lai Longhouse opgericht om het levensonderhoud van de lokale gemeenschappen te ondersteunen en te verbeteren en het bewustzijn voor de natuur te vergroten. De meeste medewerkers zijn etnische mensen uit de omgeving. Je zult de meest lokale ervaring hebben tijdens je verblijf hier. Er worden veel interessante activiteiten georganiseerd, zoals kajakken, raften op bamboe, wandelen, kamperen, yoga, kooklessen en meer. Je kunt tours boeken om beroemde plekken in het Cat Tien National Park of verborgen plekken rond Ta Lai Longhouse te verkennen.

Cat Tien Jungle Lodge

Cat Tien Jungle Lodge ligt naast het nationale park Cat Tien en is het meest luxueuze hotel in dit gebied. Verwacht een chique restaurant met een westers menu, een bar, een conferentiezaal, een zwembad, een spa en een sauna.

Tips

  • Verblijven: Cat Tien National Park is het best om één of twee dagen te verkennen. De locatie maakt het vrijwel onmogelijk om een dagtocht te maken vanuit Dalat of Ho Chi Minh City, dus plan om minimaal een nacht door te brengen in Cat Tien.
  • Geld: Breng contant geld mee, er zijn geen geldautomaten in Cat Tien.
  • Kleding: donkere en lange mouwen, goede wandelschoenen, lange sokken en regenjas.
  • Muggen: Bescherm je tegen muggen met muggenspray.
  • Dieren: Een verrekijker voor overdag en een zaklamp voor een nacht tour kan handig zijn om dieren te spotten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.