Buon Ma Thuot reistips – Hotels & bezienswaardigheden

Buon Ma Thuot is de provinciale hoofdstad van de provincie Dak Lak en ligt ongeveer 360 kilometer van Ho Chi Minh City, diep in de centrale hooglanden van het land. De plaats is niet zo bekend als Dalat in de hooglanden, maar het is zeker een bezoek waard. Ondanks dat het een van de grootste steden in de Centrale Hooglanden is, wordt Buon Ma Thuot slechts door een paar toeristen bezocht omdat het buiten de gebaande paden ligt. Deze stad kan echter als startpunt dienen voor diegenen die de bezienswaardigheden in de omgeving willen zien.

Buon Ma Thuot is een kleine maar drukke plaats. Met een bevolking van ongeveer 300.000 is het de thuisbasis van veel etnische minderheden zoals de Jarai- en Rhade-volkeren. De plaats is historisch relevant omdat het de plek was van de laatste grote confrontatie tussen de Noord-Vietnamese en Zuid-Vietnamese legers in maart 1975 tijdens de Vietnam Oorlog. Buon Ma Thuot staat tegenwoordig echter beter bekend om zijn koffie.

Bezienswaardigheden in Buon Ma Thuot

Hieronder staan enkele bezienswaardigheden die je kunt vinden in de stad zelf. Buon Ma Thuot ligt in Dak Lak, voor bezienswaardigheden (net) buiten de stad, zoals watervallen, minderheidsdorpjes en nationale parken, kun je meer lezen in de reistips van Dak Lak.

Dak Lak Museum

Dak Lak Ethnic Museum

Ook bekend als Museum voor etnische cultuur in de centrale hooglanden. Gebouwd op het Bao Dai-paleis zelf – een historische site van Dak Lak, heeft het museum ongeveer 1.000 artefacten en afbeeldingen, georganiseerd in drie hoofdvertoningsruimten (biodiversiteit, culturele etniciteit, en geschiedenis). Het museum is gebouwd in een combinatie van traditionele architectuur in een moderne stijl.

Overwinningsmonument Buon Ma Thuot

Overwinningsmonument Buon Ma Thuot

Het monument bevindt zich in het midden van de Nga Sau-rotonde en herdenkt de gebeurtenissen van 10 maart 1975 toen de Viet Cong en de Noord-Vietnamese troepen de stad bevrijdden. Het is een interessant stuk socialistisch-realistische sculptuur, bestaande uit een kolom die een centrale groep figuren ondersteunt die een vlag vasthouden, met een modernistische boog die een regenboog vormt boven een betonnen replica-tank.

Gevangenis van Buon Ma Thuot

Gevangenis van Buon Ma Thuot

Eind jaren twintig en begin jaren dertig nam de antikolonialistische beweging in Indochina toe, toen de inheemse bevolking in het Westen revolutionaire ideeën oppakte. Het aantal politieke gevangenen nam toe. De regering heeft voortdurend gevangenissen uitgebreid en herbouwd om als ballingschap te dienen voor gedetineerde inheemse revolutionairen die ter dood waren veroordeeld in Indochina.

De Buon Ma Thuot-gevangenis is een U-vormig gebouwencomplex dat in 1930 door Franse kolonialisten is gebouwd. De gevangenis heeft een totale oppervlakte van 2 ha en is omgeven door vier muren van 4 meter hoog en heeft vier uitkijktorens. Binnen de muren zijn zes reeksen gevangenissen en cellen waar gevangenen werden vastgehouden door een wreed en hard regime. Tussen 1930 en 1945 werden meer dan 3.500 politieke gevangenen in de gevangenis vastgehouden.

Gevangenis van Buon Ma Thuot

De gevangenis werd in juli 1980 erkend als nationaal historisch-cultureel erfgoed en werd in 1992 en 2006 gerestaureerd. Je kunt nu de gevangenis bezoeken om meer te leren over de koloniale tijnden.

Trung Nguyen koffiedorp

Trung Nguyen koffiedorp is niet alleen een beroemde plek om koffie te kopen, maar het is ook ontworpen als een miniatuurpark. Het kleine landschap is kitscherig vormgegeven, een mooie tuin, met grote watervallen, bruggen, beekjes, vijvers en paalwoningen.

Koffie

Trung Nguyen koffie

Omdat koffie het bekendste product van Buon Ma Thuot is, is het ook het belangrijkste handelsartikel. Koffie wordt overal in de stad verkocht en je kunt hele koffiebonen, gemalen koffie kopen, zelfs de kant-en-klare variant. De beste plaats om koffiebonen te kopen is op de kruising van Hoang Dieu en Phan Chu Trinh straat. Trung Nguyen is het bekendste Vietnamese koffiemerk en wordt op veel plaatsen verkocht, maar de hoofdwinkel bevindt zich in de Nguyen Tat Thanh-straat.

Hotels en homestays in Buon Ma Thuot

Met zo weinig buitenlandse bezoekers laten de budgetopties van Buon Ma Thuot te wensen over. De hotels zijn van matige kwaliteit en vooral gericht op binnenlandse toeristen, met sobere kamers en harde bedden. Buiten het centrum blijven, biedt meer waar voor je geld en de meeste plaatsen die je in de stad wilt bezoeken, zijn niet meer dan een korte, goedkope taxirit verwijderd. Over het algemeen zijn homestays een beter alternatief dan hotels.

  • Lak Tented Camp – Buiten de stad, direct aan het meer met geweldig uitzicht. Mooi ingerichte bungalow stijl kamers en tenten zijn beschikbaar.
  • Highland House – Comfortabel, schoon, modern en goed gelegen.
  • Zan HomeStay – Deze homestay ligt niet in het centrum van de stad maar op loop afstand zijn voldoende restaurants te vinden. De familie die deze homestay runt spreek weinig Engels, maar zijn erg vriendelijk en behulpzaam.
  • Windy Garden homestay – De Homestay is zeer schoon en netjes, net buiten de stad, op een mooi locatie en omgeven door de natuur. Ze hebben een mooie tuin waar je kunt ontspannen en de host is een goede kok.
  • Hai Ba Trung Hotel & Spa – Een luxer hotel, maar wel in Vietnamese stijl. Heeft spa mogelijkheden, een zwembad op het dak en een kleine fitness ruimte.

Restaurants

In Buon Ma Thuot kun je uitstekend lokaal eten, vooral rond de markt.

  • Thanh Tram – Ze hebben maar één gerecht, maar het is heerlijk. Je maakt je eigen spring rolls en dipt die dan in het bijhorend sausje
  • La Garden Restaurant – Een goed westers restaurant met aan de tap.
  • Com Saigon – Serveert de typische lunchmaaltijd van rijst plus een keuze uit vlees, tofu en groenten.
  • Bon Trieu – Het restaurant heeft een Engelstalig menu met enkele gerechten gemaakt met een westerse twist.

Hoe kom je er?

Tours en privé vervoer

Bezienswaardigheden in de centrale hooglanden van Vietnam liggen ver uit elkaar en om die reden is het moeilijk reizen door deze regio. De meeste reizigers zijn backpackers die per motor door deze regio rijden. Wanneer je geen motor kun rijden, kun je het beste een auto huren met privé chauffeur of per privé tour gaan.

Luchthaven Buon Ma Thuot

Luchthaven Buon Ma Thuot is een kleine maar moderne luchthaven op negen kilometer van het stadscentrum. Aan de voorkant van de luchthaven zijn volop taxi’s te vinden. Buot Ma Thuot heeft regelmatige binnenlandse vluchten, met bestemmingen zoals: Da Nang, Hanoi, Ho Chi Minh City, Hai Phong en Vinh.

Per bus

Het busstation ligt net buiten de stad, maar bus bedrijven brengen je bij aankomst naar jouw hotel in de stad en bij vertrek halen ze je op. Er zijn busverbindingen met Ho Chi Minh City (10 uur), Nha Trang (4 uur), Da Nang (12 uur), Mui Ne (9 uur) en andere bestemmingen in de centrale hooglanden, zoals Dalat (5 uur), Pleiku (3 uur) en Kon Tum 5 uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top