Hai Van Pass – Motorroute, stops en alternatieven

Hai Van Pass, wolkenpas of in Vietnamese Deo Hai Van, wordt door velen gezien als een van de mooiste kustwegen ter wereld. Het dankt zijn bekendheid aan de populaire aflevering van Top Gear, waar Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May op eenvoudige motorfietsen door Vietnam racen. Sindsdien is een reis over deze beroemde bergpas immens populair bij toeristen die met de motor van Hue naar Hoi An reizen.

Hai Van Pass is de weg over de bergen die het kustplaatsje Lang Co verbindt met de moderne stad Da Nang. Het uitzicht langs de 21 kilometer lange weg over de pas is geweldig en wie af en toe van de hoofdweg rijdt wordt beloond met kilometers verlaten strand. Sinds de opening van de tunnel door de berg, heb je nauwelijks een probleem met ander verkeer dat de reis over de pas maakt, wat het allemaal een stuk veiliger maakt.

In dit artikel kom je het volgende te weten over de Hai Van Pass:

Welke opties zijn er en is het veilig?

Wat zijn de mogelijkheden om over de pas te gaan?

Je hebt een aantal opties. Je kunt een scooter huren en zelf over de bergpas rijden. Je kunt dit ook doen met een tour inclusief een gids of achterop de motor bij een Easy Rider. Daarnaast kun je ook met een open jeep de bergpas over of via een spectaculaire treinreis erlangs.

Waar begin je en waar eindig je?

Kom je van het zuiden, begin je in Hoi An. Kom je van het noorden, begin je in Hue. Wil je de route inkorten, kun je ook beginnen of eindigen in Da Nang.

Is het veilig om met de motor over de bergpas te rijden?

De wegen zijn geasfalteerd en in een goede staat. Door een nieuwe tunnel rijd er op de pas zelf weinig verkeer, maar rijden in Vietnam is nooit zonder risico’s. Lees hier meer informatie en tips over met de motor of scooter rijden in Vietnam.

Hai Van Pass
Hai Van Pass in Vietnam

Hai Van Pass met motor

De meest populaire route onder reizigers die van Hue naar Hoi An of andersom gaan, is over de Hai Van Pass. Je kunt een scooter huren bij je vertrekpunt (Hue of Hoi An) en de scooter op je bestemming weer afleveren. Jouw bagage wordt door het verhuurbedrijf naar jouw bestemming gebracht.

scooter over de Hai Van Pass

De route is ongeveer 170 kilometer lang en is gemakkelijk te doen op een dag. In normale snelheid zonder stops duurt het ongeveer 4-5 uur, dus als je ‘s ochtends tussen 09:00 en 10:00 uur zou vertrekken, kun je gemakkelijk je bestemming bereiken met een aantal pauzes voordat het donker wordt. Als je de route wilt inkorten, kun je ook beginnen of eindigen in Da Nang.

Qua route is het het leukst om vanuit Hue langs de kust te rijden. Volg de hoofdweg 49 in de richting van Thuan An, om uiteindelijk langs een groot meer naar de snelweg 1A te rijden. We adviseren je om de snelweg vanaf het begin niet te nemen. De andere weg is mooier en je vermijdt het grote verkeer.

Hai Van Pass route

Tips:

  • Controleer het weer voordat je deze pas gaat doen. Je wilt niet in de stromende regen rijden.
  • Het kan op de top van de pas iets kouder zijn, dus het is goed om iets tegen de wind mee te nemen.
  • De pas is erg veilig, maar rijd altijd gefocust en zorgvuldig; kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben.
  • Ondanks dat de route heel eenvoudig is, kan het handig zijn om een navigatie app te gebruiken zoals Google Maps of Maps.me (voor offline).

Motorroute

Kijk hieronder naar onze gedetailleerde motorroute.

Waar te stoppen onderweg

Voor de Hai van Pass kun je stoppen bij de Elephant Stream om een ​​verfrissende duik in het water te nemen. Lees het blogartikel over de Elephant Stream (Suoi Voi) voor de exacte routebeschrijving en wat je daar kunt zien en doen. Rij je vanaf Hoi An, dan is dit een verfrissend laatste stop voordat je naar Hue doorrijd.

Elephant Springs (Suoi Voi)

Daarna is er een goede stop aan het strand van Lang Co. Dit strand is erg groot en mooi. Als je de tijd hebt, kun je ook een dag in deze stad verblijven om te ontspannen op het prachtige strand. Een nacht in het strandresort Lang Co en eten in een van de vele visrestaurants maakt jouw bezoek aan deze slaperige stad compleet.

Lan Co Beach in Vietnam

Vervolgens begint de weg omhoog de bergpas op. De pas zelf is eigenlijk slechts een klein deel van je reis, dus zorg ervoor dat je de tijd neemt voor je stops. Wanneer je een leuke plek ziet om te stoppen om van het mooie uitzicht te genieten en een foto te maken, neem die dan. Maar op de pas zelf raden we je aan om op minstens 3 plaatsen te stoppen. De eerste plaats, komende van Hue, is snel nadat je de brug over bent vanuit Lang Co en het spoor oversteekt. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over het strand van Lang Co en de bergen in de verte.

Uitzicht op Lan Co beach vanaf Hai Van Pass

De tweede plaats is bij het uitkijkpunt op het hoogste punt van de pas (496 meter). Net als andere strategische plekken in Vietnam, zijn er ook bunkers gebouwd op de de Hai Van Pass. Op de top van de pas, bij de bakstenen poort die in de 19e eeuw door keizer Minh Mang werd gebouwd, staan kanonnentorens die werden gebruikt door de Franse, Zuid-Vietnamese en Amerikaanse troepen tijdens de oorlogen.

Hai Van Pass oude poort
Hai Van Pass bunker
Hai Van Pass piek

Daarna heb je een mooie afdaling naar Da Nang. Een mooie stop is  bij een grote rots aan de linkerkant van de weg; moeilijk te missen. Vanaf deze rots kun je geweldige foto’s maken van de stad Da Nang, de verlaten stranden beneden en het schiereiland Son Tra in de verte.

Hai Van Pass viewpoint

Vervolgens rij je Da Nang binnen. Wanneer je tijd hebt kun je kiezen om een strand in Da Nang te bezoeken. Wil je meer weten, lees dan de Da Nang reisinformatie om te weten wat je in deze stad kunt doen, zien, eten en accommodatie.

Daarna vervolg je je weg naar Hoi An langs de kust en langs de Marble Mountains. Je komt Hoi An binnen via An Bang beach.

Scooter huren

Als je in Da Nang verblijft, kun je er voor kiezen om een scooter te huren voor een dag. Je rijd dan Hai Van Pass over en gaat daarna weer terug naar Da Nang. Verblijf je in Hoi An of Hue kun je dit ook doen, maar kost het wel meer tijd. Wil je de volledige route doen, moet je kiezen voor een one way rental scooter. Je huurt de scooter bijvoorbeeld in Hoi An en in Hue lever je de scooter weer af. Het verhuurbedrijf neemt jouw bagage voor je mee.

Hieronder een aantal tips voor betrouwbare scooterverhuurbedrijven.

Easy Rider

Easy Rider op motor over de Hai Van Pass

Wil je liever niet alleen rijden, dan kun je een tour boeken bij een Easy Rider. Je kunt ze overal in Hue, Da Nang en Hoi An vinden. Vaak hebben ze een boek waarin ze je de ervaringen van hun vorige klanten laten zien. Het voordeel van Easy Riders is dat ze je vaak mooie plaatsen kunnen laten zien die je niet zult zien als je de route alleen doet. Ook heb je meer tijd om van het uitzicht te genieten, omdat je niet op de weg hoeft te letten. Je bezoekt met een Easy Rider tour vaak ook nog andere bezienswaardigheden op de route, zoals de Marble Mountains.

Met de trein langs de Hai Van Pass

Als alternatief voor de motor of scooter, kun je er ook aan denken om de trein van Hue naar Da Nang te nemen, of andersom. De route loopt bijna volledig langs de kust en je hebt een prachtig uitzicht over de Hai Van Pass en de oceaan. De treinrit duurt slechts 2,5 uur. Lees hier meer over het boeken van treintickets in Vietnam.

Tour over de Hai Van Pass

Er worden ook diverse tours aangeboden over de Hai Van Pass. Zo kun je er voor kiezen om zelf met de motor over de Hai Van Pass te rijden, maar inclusief een ervaren gids en met een kleine groep andere rijders. De bustours zijn niet aanbevolen, maar wat wel heel erg gaaf is zijn de open jeep tours.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top