Duiken in Vietnam – 5 beste plekken & duikseizoen

Wat velen niet weten, is dat je prima kunt duiken in Vietnam. Met een enorme kustlijn van 3260 km (langer dan die van Thailand!) heeft het een onderwaterparadijs voor zowel ervaren duikers als niet-duikers! Als je al bekend bent met de schoonheid van Vietnam bovenwater, waarom dan niet onder de golven kijken en de onderwaterwereld ontdekken. Voor het grootste deel is Vietnam een relatieve nieuwkomer als een speciale duikbestemming, maar dit draagt bij aan het avontuurlijke element voor duikers die deze bestemming verkennen.

 1. Nha Trang
 2. Con Dao
 3. Phu Quoc
 4. Hoi An
 5. Whale Island

1. Nha Trang

Duiken in Nha Trang

Omdat Nha Trang een populaire toeristische strandbestemming in Vietnam is, is deze stad ook uitgegroeid tot de hoofdstad van het duiken. Er zijn meer dan 20 duikscholen in de stad die cursussen en pakketten aanbieden voor ervaren duikers en beginners, voor hele aantrekkelijke prijzen. Sommige van de goedkoopste PADI-cursussen ter wereld zijn hier te vinden, dus als je je Open Water certificaat wilt halen, weet je waar je moet zijn. Het onderwater leven is niet de beste in deze regio, maar de meeste duikers hier komen voor een cursus of het verbeteren van hun duikvaardigheden.

Beste dive sites

 • Moray Beach: Veel slakken en mooie koralen. Veel vissoorten zoals schorpioenvissen, clownvissen en zwarte frogfish. Gemiddelde diepte: 18 meter.
 • Madonna Rock: Aantal grotten op verschillende diepten met vele vissoorten die hier broeden. Pas op voor reuzenmays, koraalduivels en schorpioenvissen. Gemiddelde diepte: 10 – 25 meter.

Beste periode

Het beste seizoen is tussen februari en september, wanneer het zicht op zijn beste is  (25 meter) en watertemperatuur het warmste. Als je buiten dit seizoen duikt, kan het zicht erg slecht zijn.

Aanbevolen duikscholen

2. Con Dao

Duiken in Con Dao

Con Dao is de beste plek om te duiken in Vietnam. Het heeft één van de slechts twee Marine National Parks in Vietnam en is een archipel die bestaat uit 16 eilanden. Con Dao wordt beschouwd als de plek met het mooiste koraalrif van Vietnam. Het is vooral bekend om zijn biodiversiteit; er zijn meer dan 1.300 soorten zeeleven in het gebied. Hier woont een populatie van bedreigde dugongs (zeekoeien), samen met de aanwezige schildpadden en dolfijnen. Je vind hier ook het enige schipwrak waar je kunt duiken in Vietnam. Met meer dan twintig genoemde duikplekken, is dit een prachtige plek voor duikers van elk niveau.

Beste dive sites

 • Fish Highway: Een wrak van een vissersboot die nu thuisbasis is van sponzen, koraal, murene, stonefish en schorpioenvis. Gemiddelde diepte: 20 – 28 meter
 • Hun Trung: Snelle stroming en een plek om dolfijnen en haaien te zien. Diverse soorten vis zoals tonijn, makreel en barracuda. De muren zijn prachtig omhuld met zacht koraal. Gemiddelde diepte: 15 – 20 meter
 • White Rock: Alleen duiken in perfecte omstandigheden door ervaren duikers. Fantastische zachte koraal en heel veel kleurrijke slakken, met talloze tropische vissen en af en toe een manta ray.

Beste periode

Het hoogseizoen om te duiken in Con Dao is van maart tot september. Gedurende de maanden juli, augustus en september is het regenseizoen in Con Dao. Het laagseizoen om te duiken is van november tot februari, vanwege de hoge windsnelheden.

Aanbevolen duikscholen

3. Phu Quoc

Duiken in Phu Quoc

Een andere populaire plek om te duiken in Vietnam is het eiland Phu Quoc. Phu Quoc is het grootste eiland van Vietnam, met 21 kleinere eilandjes er om heen, die allemaal fantastisch zijn met witte stranden en palmbomen. Duiken in Phu Quoc is langzaam aan het uitgroeien tot een populaire avontuurlijke sportactiviteit voor zowel beginnende als ervaren duikers. De meeste duikplekken zijn erg ondiep, dus je kunt er ook prima snorkelen. Houd rekening dat de meerderheid van de koraalriffen zijn verbleekt, het zicht is niet altijd goed en alle grotere vissen zijn gevangen en verkocht.

Beste dive sites

 • Hon Ko (Dry Island): Een rots die uit het water steekt met roggen, bamboehaaien, slakken, meervallen en schorpioenvissen.
 • Nudibranch Gardens: Slakken (en ander klein zeeleven) en bamboehaaien die zich vaak onder de rotsen verstoppen. Gemiddelde diepte: 7 – 12 meter.

Beste periode

Het ideale seizoen om te duiken in Phu Quoc is tijdens het droge seizoen tussen oktober en april, omdat de zee kalmer is en het zicht onderwater op zijn best is. Watertemperatuur varieert van 28C tot 31C het hele jaar door.

Aanbevolen duikscholen

4. Hoi An

Duiken in Hoi An

Alle duiken in Hoi An worden gedaan rond Cham Island, in het Cu Lao Cham Marine park, wat naast Con Dao het enige Marine National Park is. Het is een cluster van in totaal 8 eilanden die 15 kilometer van de kust liggen. Je ziet hier veel verschillende soorten koraal, rotsformaties. en tropische vissen. Het is ook een goede plek om te snorkelen, omdat het koraal heel ondiep zit.

Beste dive sites

 • Hon Nhan (Cham Island): Grote scholen met vis en veel slakken. Gemiddelde diepte: 15 – 35 meter.
 • Hon Mo (Cham Island): Spectaculaire site met mooie harde en zachte koralen, zeenaalden, anemoonvissen, zeepaardjes en slakken. Gemiddelde diepte: 5 – 30 meter.

Beste periode

De beste tijd van het jaar om te duiken in Hoi An is van april tot oktober, wanneer het water warm en rustig is en het onderwaterzicht helder is. Je kunt ook duiken buiten dit seizoen, maar de kans is groot dat je teleurgesteld zult zijn.

Aanbevolen duikscholen

5. Whale Island

Duiken in Whale Island Vietnam

Whale Island, gelegen op ongeveer 80 kilometer van Nha Trang, is een fantastische plek om te duiken in Vietnam voor alle niveaus. Er zijn dive sites met muren, grotten en prachtige riffen. Het een populaire duikbestemming geworden sinds Jacques Cousteau deze plek decennia geleden heeft  bezocht om er te werken als een oceaan-cartograaf. Je kunt soms walvishaaien, walvissen, mantaroggen en schildpadden tegenkomen. Er zijn genoeg duikplekken om je minstens een week bezig te houden.

Beste dive sites

 • Hon Trau Nam: vaak bezocht door roggen; manta rays, eagle rays en sting rays. Er zijn ook prachtige zachte koralen en zeeslakken dieper op deze site. Gemiddelde diepte: 20-35 meter.
 • Whale Island Bay: Goede site om clownvissen en anemonen te zien. De grote rotsen zijn ook de thuisbasis van trevally, groupers en snapper. Gemiddelde diepte: 15 meter.
 • Bai Su: Een fantastische plek voor een nachtduik met verschillende grotten op slechts 15 meter diepte. Veel slakken, Spaanse danseres, tropische vissen en schaaldieren.

Beste periode

Net als voor het duiken in Nha Trang, is het beste seizoen om in Whale Island te duiken van februari tot september, met het zicht en de meest aangename watertemperatuur.

Aanbevolen duikscholen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.