Whale Island reistips – Het Palmeneiland van Vietnam

Whale Island, ook bekend als Hon Ong Island of Palmeneiland, ligt ongeveer 110 km van Nha Trang in de Van Phong baai. Dit groene, tropische eiland staat bekend als een goede bestemmingen om te duiken, maar er zijn ook een tal van andere activiteiten die je kunt doen. Zo kun je genieten van de stranden, wandeling maken en kajakken rond het eiland.

Duiken op Whale Island

Het gebied wordt al vele jaren geassocieerd met duiken en er wordt zelfs gezegd dat het hier was dat Jacques Cousteau voor het eerst zijn passie voor de onderwaterwereld ontdekte. Duiken is ideaal voor beginners en meer ervaren duikers met zacht strandduiken, diepe drop-offs en driftduiken. Het leven in zee is net zo indrukwekkend en er is ook de kans om walvishaaien of zelfs walvissen en haaien te spotten omdat de wateren hier snel diep worden voor de kust.

Rainbow Divers hebben het PADI-centrum begin 2002 op het eiland geopend. De instructeur en de duikgids op locatie geven elke dag, van februari tot oktober, de gelegenheid om een Padi-cursus te beginnen of om te gaan voor een aantal recreatieve duiken op de dagelijkse boottocht of voor de kust.

Elke ochtend is er een boottocht naar de beste duikplekken van de archipel. De nachtduiken in het Whale Island Marine Reserve zijn ook aan te raden.

Duikhoogtepunten hier zijn onder meer een overvloed aan slakjes (waarvan sommige nog niet door de wetenschap zijn geïdentificeerd) en een scala aan gevarieerd macro-leven waardoor het een droom is voor onderwaterfotografen en natuurliefhebbers. Er is ook een wrak in de baai.

Duikseizoen op Whale Island

Het duikseizoen op het eiland eindigt half oktober en begint half februari weer. Het beste seizoen om te duiken is van april tot september. Tussen april en juni heb je de meeste kans om walvishaaien en walvissen te spotten, die naar deze regio komen voor voedsel zoals krill en plankton.

Duiksites

Er zijn verschillende duikplekken in de omgeving, waaronder de volgende:

  • Hon Trau Nam: Zwemmen en grotten, roggen vaak gezien rustend.
  • Hon Kho Trang: Twee duikplekken, koraaltuinen, goed zicht en onderwaterleven.
  • Hon Tai: Koraalplateau, Verpleegsterhaai en Witpuntrifhaai vaak gespot, zeeslakken.
  • Napoleon Rock: Beschutte plek met zandbodem, Napoleonvis.
  • Raoul’s Reef: Muur bedekt met zeelelies, ghost pipefish hier gevonden.
  • Bai Su: Grotten op 15m, goed voor het spotten van naaktslakken, leuk om ’s nachts te duiken.
  • Hon Ong: Goede nachtduikplek met zeepaardjes, garnalen en Spaanse danseres.
duiken Whale Island Nha Trang
duiken Whale Island Nha Trang

Wat kun je doen en zien op Whale Island?

Ook als je niet van duiken houdt, is het een geweldige plek om te bezoeken en er zijn een paar hele leuke dingen te doen op Whale Island.

1. Stranden

Buiten alle activiteiten om kun je natuurlijk ook gewoon van de stranden genieten, door te luieren, een boek te lezen of te zwemmen. Er is één resort op het eiland dat ook een eigen strand heeft, maar rondom het eiland vind je meerdere stranden die je wandelend of kajakkend kunt bezoeken. Omdat het eiland erg afgelegen ligt, ver van de grote steden, hoef je je geen zorgen te maken dat ze vol luidruchtige mensen zijn.

Whale Island strand

2. Snorkelen

Kun je of wil je niet duiken, dan heb je de optie om te snorkelen. Als je zelf geen snorkelslet hebt meegenomen kun je deze huren voor 2,5 EUR per dag. Vanaf de kust kun je zo het heldere water instappen om het koraal te zien.

3. Kajakken rond het eiland

Voor 5 EUR kun je voor een dag een tweepersoons kajak huren met zwemvesten en peddels. Kajakken is een leuke en goede manier om het eiland te ontdekken en nieuwe snorkelplaatsen te bezoeken.

Whale island kajakken

4. Wandelen rond het eiland (trekking)

Er zijn enkele wandelpaden te vinden die je rond het eiland brengen. Bij de receptie van het Whale Island resort kun je een kaart krijgen, met tips waar je kunt stoppen om uit te rusten en foto’s te maken. Het duurt ongeveer 2 uur om het eiland rond te gaan en vergeet niet voldoende water mee te nemen en kleding met lange mouwen om te voorkomen dat je tegen de bladeren van het bos strijkt.

Je kunt ook de berg op hiken voor een geweldig uitzicht over het eiland.

viewpoint Whale Island

Watersporten

Er zijn ook diverse andere watersporten die je kunt beoefenen, zoals een catamaran tocht, windsurfen en strand volleybal. Deze activiteiten zijn te regelen via het resort.

Hoe kom je er?

Van het vasteland naar het eiland duurt ongeveer 15-20 minuten, vanaf Dam Mon. Op de pier is er een boot van het resort dat je gratis naar het eiland brengt. Hier zijn 3 manieren om naar de pier te gaan:

Optie 1: Met de shuttlebus van het resort

Het Whale Island resort biedt een pendelbus vanaf Rainbow Dive Center in Nha Trang naar Whale Island. Een enkeltje is $20 per persoon en vertrekt om 9.00 uur en 14.00 uur naar het eiland. De shuttle bus terug gaat om 12.00 uur en 16.00 uur terug vanaf de Dam Mon pier.

Optie 2: Met de bus

Ga vanuit de stad Nha Trang naar het noordelijke busstation en neem de bus naar Nha Trang – Tuy Hoa. Deze bus gaat naar Co Ma (ticketprijs is ongeveer 50k). Je stapt uit om vanuit hier naar de pier te gaan. Je kunt met een motortaxi gaan of een normale taxi.

Optie 3: Met auto of motor

Je kunt ook zelf met de motor naar de pier rijden of een auto huren met chauffeur. De laatste optie is vooral aan te raden wanneer je met een groep reist. Je kunt regelen dat je direct vanaf het vliegveld wordt opgehaald.

Beste reistijd

De beste reistijd naar Whale Island en Nha Trang is van maart tot augustus. Dit seizoen in Nha Trang heeft een zweer mild klimaat met weinig regen en storm, wat de beste tijd is om het eiland en deze kuststad te bezoeken. Het is ook de tijd dat de golven rustiger zijn, zodat zwemmen en boottochten aangenaam zijn.

Whale Island resort

Hon Ong heeft maar één resort, dus alle diensten voor eten, slapen en activiteiten worden geboden door dit resort.

De resort eigenaars zijn een Franse (echtgenoot) en Vietnamese vrouw. Het personeel op het eiland spreekt Frans, Engels en Vietnamees. Toeristen zijn meestal buitenlanders.

Whale Island Resort

Dit resort heeft 31 kamers, allemaal bungalows. Sommige bungalows hebben een uitzicht op zee en andere een uitzicht op de tuin. Standaard kamer is 2 personen, en er zijn grote kamers voor gezinnen (4 personen, 2 tweepersoonsbedden). Kinderen jonger dan 5 jaar verblijven gratis. Het resort biedt op verzoek ook een gratis wieg voor kinderen.

Kamerprijzen variëren van ongeveer 60 euro per dag tot 120 euro per dag, afhankelijk van de locatie van de kamer (uitzicht op zee of uitzicht op de tuin).

Kamers zijn vrij eenvoudig, geen boiler, geen tv, geen koelkast, geen airconditioning, alleen plafondventilatoren (het is het hele jaar door koel, er is geen airconditioning nodig).

Whale Island Resort

Eten en drinken op Whale Island

Whale Island Resort

Omdat Whale Island resort de enige plek is op het eiland en verder helemaal onbewoond is, betekend dit automatisch ook dat dit de enige plek is waar je kunt eten. Elke dag is er een ander set menu voor ongeveer 12 EUR, exclusief drankjes. Drinken is geprijsd van 1 tot 2 EUR voor koffie en thee tot 5 euro voor cocktails.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.