Cai Be en de drijvende markt

Als een van de meest populaire drijvende markten in Vietnam, ligt Cai Be niet ver van het stadscentrum van Can Tho. Begin je drijvende tour vroeg in de ochtend om het meest dynamische en kleurrijke landelijke dagelijkse leven te bekijken. Veel reizigers en inwoners raden aan om de plek te verkennen met een lokale gids op een kleine houten boot of sampan.

Cai Be drijvende markt

De Cai Be drijvende markt is één van de bekendste drijvende markten in de Mekong Delta. Helaas is de markt de laatste jaren erg gekrompen, totdat er maar een aantal boten over waren die voornamelijk voor groothandelaars bedoelt zijn.

Cai Be drijvende markt

In het verleden waren hier ongeveer 400 tot 500 boten gevuld met fruit, groenten en andere producten verankerd langs de oevers van de rivier. Voor het inkoopproces werden goederen op binnenlandse markten verplaatst en de kleine boten namen ze vervolgens langs kanalen.

Cai Be drijvende markt openingstijden

De Cai Be drijvende markt is technisch gezien de hele dag open, maar je kunt het beste bij zonsopgang bezoeken. Deze drijvende markt is een groothandelsmarkt, dus de meeste activiteit vindt vroeg in de ochtend plaats. Winkeliers komen op hun boten voor het kopen van producten van de groothandels in de drijvende markt die ze overdag naar hun winkels of marktkramen zullen brengen om te verkopen.

Omdat de meeste georganiseerde reizen Ho Chi Minh City zelfs niet verlaten tot 07:00 of 08:00 uur, kun je deze drijvende Mekong-markt niet bij het ochtendgloren ervaren, tenzij je je eigen reis naar Cai Be plant en ten minste 1 nacht in de Mekong Delta.

Is Cai Be drijvende markt het bezoeken waard?

Sinds 2017 werd Cai Be drijvende markt minder druk dan vroeger. De reden hier voor is door de ontwikkeling van het binnenland met een nieuwe snelweg, nieuwe binnenwegen en verbeterde oude wegen die de lokale handelaren meer ten goede komt dan de boot te gebruiken om hun goederen op de rivier te vervoeren en te verkopen. Daarom is het aantal boten dat werkt op de Cai Be drijvende markt tot nu toe ernstig gedaald tot slechts ongeveer 50 boten die hier alleen beschikbaar zijn voor groothandelsdoeleinden, en de detailhandelsactiviteiten vinden alleen plaats op de “binnenlandse” markt van Cai Be.

Cai Be drijvende markt

Minder boten betekent dat de Cai Be drijvende markt ook zijn aantrekkelijkheid verliest bij toeristen, er zijn niet veel reizigers die deze markt nu bezoeken. Er wordt echter gezegd dat er plannen zijn om de drukte terug te brengen naar de Cai Be drijvende markt, zodat de toeristen en de lokale bevolking deze kleurrijke markt weer levendig kunnen zien.

Voordat de drukte van de Cai Be drijvende markt terugkeert, is er een andere keuze voor toeristen die graag het lokale Mekong Delta-leven op de rivier wilt ervaren. De drijvende markt van Cai Rang is namelijk nog steeds zo druk met handelaren en honderden boten die dagelijks vanaf de vroege ochtend werken, handelen in eten, vers fruit, consumptiegoederen, enz. Maak je geen zorgen, de Cai Rang drijvende markt is nog steeds zo glorieus als de drijvende markt van Cai Be vroeger was.

Dus beter niet gaan?

Wil je een echt drukke drijvende markt zien? Nee, dan kun je beter niet gaan. Echter in tours en dagtrips is het bezoek aan deze drijvende markt maar een klein onderdeel. Je zult nog steeds een geweldige dag hebben wanneer je de kleine kanaaltjes ontdekt van de Mekong en drukke markten op het land bezoekt.

Cai Be rivier

Neem een roeiboot door de grachten

Een andere leuke activiteit is een roeiboot tocht de de kleine grachten van de Mekong Delta. Vaar onder de palmbomen en bezoek eilandjes met kleine lokale fabrieken en workshops.

Cai Be boottocht

Fietsen in Cai Be

Als je echt wilt zien hoe het leven is in de Mekong Delta, is er geen betere manier om dit te doen dan op een fiets door de dorpen rijden! Verdwaal op de bochtige zijwegen, stop voor koffie langs de weg en glimlach en zwaai naar de vriendelijke lokale bevolking.

Mekong Delta cruise

Mekong Delta tour

Ben je zelf naar Cai Be gereisd en niet als onderdeel van een tour? Dan kun je ook vanaf Cai Be een Mekong Delta tour regelen. Soms kan de gedachte om zelf vervoer te regelen en proberen zelf over prijzen te onderhandelen angstaanjagend zijn. De keuze om deel te nemen aan een vooraf afgesproken tour biedt dus enige gemoedsrust. Je weet dat je een Engelssprekende gids hebt, je geen zorgen hoeft te maken over het onderhandelen over prijzen, en je zult mensen hebben die je tussen de activiteiten door pendelen.

Mekong Lodge tour

De Mekong Lodge biedt zowel een middag fietstocht voor $ 7 per persoon of een ochtendtour naar de drijvende markt van Cai Be en een nabijgelegen handwerkdorp voor $ 30 per persoon ($ 80 voor een privétour voor 2 personen).

Accommodaties in Cai Be

De beste accommodatie in Cai Be is de Mekong Lodge. Deze lodge biedt gratis fietsen en de locatie is ideaal voor het verkennen van Cai Be. Het is slechts 10 minuten naar de Cai Be drijvende markt en het eiland Tan Phong ligt op slechts een korte rit met de veerboot.

Mekong Lodge tour

Het resort ligt aan een kleine onverharde weg, buiten de stad, dus de sfeer is rustig en sereen. Je kunt de Mekong Lodge zelfs niet met de auto bereiken, omdat de weg alleen breed genoeg is voor motoren en fietsen (maak je geen zorgen, ze sturen een boot om je op te halen bij de pier in Cai Be).

Je verblijft in een bungalow en de bedden zijn comfortabel, badkamers zijn vrij groot en een uitgebreid ontbijt is inbegrepen. Bovendien hebben ze een groot zwembad omgeven door groen en een spa op het terrein – beide zijn perfect om te ontspannen in de Mekong!

Bekijk hieronder onze opties:

Als er geen beschikbaarheid is bij de Mekong River Lodge, kun je deze andere accommodaties in Cai Be proberen:

  • Mekong Riverside Boutique Resort & Spa
  • De Durian Lodge in Mekong
  • Mekong Ecolodge (gelegen op het eiland Tan Phong)
  • Mekong Rustic Cai Be (gelegen op het eiland Tan Phong)

Hoe kom je er?

Per bus

Er zijn verschillende bussen naar Cai Be vanaf Ho Chi Minh City. De Hai Duyen bus is de populairste optie. De bus vertrekt elk uur vanaf district 5 in Ho Chi Minh City en de reis naar Cai Be duurt 2,5 uur.

Per tour

Zoals vele bestemmingen in de Mekong Delta, is ook deze bezienswaardigheid het populairst te bezoeken via een georginseerde tour. De reden hiervoor is dat het vaak niet eenvoudig is om te reizen tussen alle bestemmingen in de Mekong Delta met openbaar vervoer. Ook hoef je niet zelf te onderhandelen met vissers en boot eigenaren om een boot tour te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.