Duiken en snorkelen op Phu Quoc

Genieten op de stranden van het eiland Phu Quoc is een heerlijke afsluiter van een Vietnam rondreis. Snorkelen en duiken op Phu Quoc is één van de populairste activiteiten, die je kunt combineren met een bezoek aan een lokaal vissersdorp of eiland hoppen.

Beste reistijd voor snorkelen en duiken op Phu Quoc

Het beste snorkel- en duikseizoen in Phu Quoc is tijdens het droog seizoen, van eind oktober tot en met april. In deze maanden is er weinig wind, waardoor de zee kalm is en de zichtbaarheid onderwater goed is. Het watertemperatuur is het hele jaar door tussen de 28 en 31 graden.

Phu Quoc onderwaterwereld

Vervuiling en overvissen

Allereerst is het duiken op Phu Quoc niet van wereldklasse. Het merendeel van de koraalriffen in Phu Quoch is gebleekt, het zicht is slecht, alle grotere vissen zijn gevangen en verkocht, bodembaggerwerken op de oceaanbodem en er zijn geen beschermde mariene zones. Verontreiniging door lekke motorboten en jetski’s, kustolielekken, havens en pieren gebouwd op riffen, verankering op riffen en toename van lozingen en afval dat in de oceanen wordt geloosd, heeft ook niet geholpen.

Wat kun je zien?

Je vindt vooral veel macroleven onderwater, zoals anemonen, stippen naaktslak, zweepkoraal, papegaaivis, hersenkoraal en soortgelijke rifvissen. Je zult tijdens het snorkelen of duiken in Phu Quoc geen grote vissen zien, zoals haaien en manta’s. De reden waarom je tijdens het duiken geen grote vissen zult zien, is omdat het hele gebied overbevist is en er geen echte beschermde mariene zones zijn. Als je grote vissen wilt zien, kun je het beste naar de Duong Dong markt gaat op het eiland.

Dat gezegd hebbende, Phu Quoc is een geweldige plek om te leren duiken en om een certificaat te behalen of een fun dive.

duiken in Phu Quoc

Duikspots rond Phu Quoc eiland

Snorkel en duikspots in het noorden

Turtle Island – Een van de grootste eilanden voor de noordwestkust van Phu Quoc. De omringende wateren zorgen voor goed snorkelen en duiken. Het ondiepe water creëert de perfecte plek voor koraal en het zeeleven dat ervan afhankelijk is om te overleven. Naast snorkelen en duiken nemen veel bezoekers de tijd om te genieten van de gladde zandstranden met palmbomen.

Fingernail Island – Er zijn twee kleine eilanden op Phu Quoc genaamd Fingernail Island. Het Fingernail-eiland in het noorden is een uitstekende snorkel- en duiklocatie. Het eiland ligt net ten zuidwesten van het strand van Vung Bau. Het kleine eiland is per kano te bereiken, die te huur is bij nabijgelegen resorts.

Nudibranch Garden – Deze duiklocatie in Phu Quoc is genoemd naar de naaktslakken – een van de meest spectaculaire kleurrijke wezens in de zee. Dit is een van de meest spectaculaire snorkelplekken op het eiland Phu Quoc.

Bai Thom (Thom Beach) – Als je van plan bent om naar Bai Thom te gaan, overweeg dan om Mot Island te bezoeken. Bij eb (en de meeste andere tijden) kun je naar Mot Island lopen via een rotswand die het eiland verbindt met Phu Quoc. Terwijl zee-egels zorgen voor een geweldige snack in een van de lokale restaurants, kan het betreden van een andere een plezierige middag snorkelen verpesten. Houd deze in de gaten en overweeg aquasokken te dragen om je voeten te beschermen.

Snorkel en duikspots in het zuiden

An Thoi Archipelago – De beste duikplekken op het eiland Phu Quoc zijn te vinden in de An Thoi-archipel bij de zuidpunt van Phu Quoc. De archipel biedt een breed scala aan duiken met gebieden met een overvloed aan zeegras tot zacht glooiende koraalriffen, een gevarieerd zeeleven, spectaculaire duikplekken met rotsblokken van huisformaat en nog veel meer.

Hon Thom Island – Er zijn een aantal duikplekken voor de kust van Hon Thom Island, ook wel bekend als Pineapple Island. Kies de juiste duikoperator voor je reis en je wordt waarschijnlijk buiten de gebaande paden gebracht naar minder bekende duikplekken langs het eiland. Twee van de meest populaire duikplekken zijn North Pineapple Point en South Pineapple Point.

North Pineapple Point is bedekt met een verscheidenheid aan koraalriffen. Inktvissen zijn er in overvloed en zweepkoralen zijn altijd aanwezig. South Pineapple Point is een van de diepste en meest uitdagende duikplekken op Phu Quoc. Op een diepte van 35 meter wordt deze locatie alleen aanbevolen voor ervaren duikers die op zoek zijn naar iets anders en uitdagender.

Dragon Rock – De Dragon Rock-duiklocatie is misschien wel de meest visueel spectaculaire duiklocatie van Phu Quoc. Grote rotsblokken van huisformaat vullen dit onderwaterlandschap en creëren een landschap dat voortdurend wordt geprezen door zowel ervaren duikers als nieuwkomers.

Dry Island – V verstoken van vegetatie, is zelf een unieke plek. Papegaaivissen, vlindervissen en vele andere rifvissen komen naar de wateren rond Dry Island om de overvloed aan voedsel te voeden.

Roi East – Op 10 meter en onder Roi East is een geweldige duikplek voor alle duikers. Naast de vele soorten kleinere vissen die deze wateren bevolken, worden vaak murenen en groupers gezien.

Roi South – Niet zo spectaculair als Dragon Rock, Roi South bevat ook veel grote rotsblokken. Dit is vaak een stop voor duikers met Roi East op de agenda. Als je Dragon Rock niet kunt bereiken, is dit je volgende beste gok om spectaculaire grote onderwaterrotsen en de koralen die er omheen groeien te zien.

Beste duikscholen op Phu Quoc

Omdat Phu Quoc één van de populairste bestemmingen is om te duiken in Vietnam, vindt je er steeds meer duikscholen. Er worden veel marketing trucs gebruikt om je te lokken, maar wees voorzichtig met het kiezen van de juiste duikschool. Ze laten je bijvoorbeeld afbeeldingen zien van een bamboe haai, walvishaai, dolfijn, schildpad of manta’s, maar de kans dat je die ziet is vrijwel nihil. Sommige duikscholen brengen je naar drijvende visserijen om je wat van de lokale cultuur te laten zien en je af te leiden van de overbevissing en verbleekte koralen.

De twee populairste en beste duikscholen op Phu Quoc zijn Flipper diving en Rainbow Divers.

duikschool Phu Quoc

Snorkel tours

Snorkelen is heel gemakkelijk en voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet fit of sportief te zijn, er is geen leeftijdsgrens en zelfs niet-zwemmers kunnen deelnemen aan dit vlotte avontuur. Tijdens een snorkel tour op Phu Quoc regelt de organisator een masker, een snorkel en vinnen, en reddingsvesten aan niet-zwemmers. Sommige snorkel tours gaan met een kleine groep per speedboat en andere met een grote groep en boot. Beide hebben hun voordelen; een speedboat is sneller bij bepaalde plekken en een kleinere groep en een grote boot is meer comfortabel en kan soms gezelliger zijn.

Wanneer je in het zuiden gaat snorkelen combineer je dat meestal bij een bezoek aan de prachtige eilandjes van de An Thoi-archipel. Een snorkel tour in het noorden gaan vaak naar Turtle eiland en Fingernail eiland. Duik in de koraalriffen op zoek naar onderwaterwezens en loop zelfs onder de kokospalmen van een wit zandstrand.

snorkel tour Phu Quoc

Sommige snorkel tours combineren de eilanden en snorkelspots met een bezoek aan een drijvende visserij, een lokaal dorpje of sightseeing op het hoofdeiland.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update