My Son Sanctuary – 4 Hoogtepunten & Hoe kom je er?

De mooiste en indrukwekkendste Cham tempels van Vietnam vind je in My Son Sanctuary. Het ligt 40 kilometer van Hoi An en 70 kilometer van Da Nang. Dit tempel complex is in 1999 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wordt ook vergeleken met de immense tempels van Angkor in Cambodja, echter zijn er minder tempels in My Son en zijn ze een stuk kleiner en veel voor een groot deel verwoest. Dit betekent echter niet dat het geen bezoek waard is.

Geschiedenis van My Son Sanctuary

Het Champa rijk

My Son werd gebouwd door de Champas die Centraal-Vietnam bestuurden van 200 – 1700 totdat het werd geannexeerd door de Vietnamezen in de 19e eeuw. Beïnvloed door het hindoeïsme bouwden de Champas tempelcomplexen in Centraal Vietnam. De meest bekende en bewaarde tempel die boeddhisten nog dagelijks gebruiken, is de Po Nagar Cham-toren in Nha Trang. De tempels van My Son waren de belangrijkste Cham tempels van het koninkrijk Champa.

Rode bakstenen zonder cement werden gebruikt om de tempels te bouwen, met beeldhouwwerken van goden, priesters en dieren. Ze bouwden de muren met zachte stenen die op een lage temperatuur waren gebakken. Toen ze op elkaar werden geplaatst, vormden ze. Toen de uiteindelijke vorm voltooid was, werd het hele gebouw in brand gestoken om de stenen te verharden en ze op hun plaats te vergrendelen. Er werd geen cement gebruikt, maar er zijn geen gaten.

Het complex bestaat uit meer dan 70 gebouwen gewijd aan hindoegoden en -godinnen en was ook het politieke centrum en een koninklijke begraafplaats.

Vietnam oorlog

Na de val van het Champa rijk begon de jungle het gebied terug te winnen. De tempels gingen uiteindelijk verloren in de jungle totdat ze in 1898 door de Fransen werden herontdekt. Ze begonnen aan een restauratieproject, realiserend dat de deze site vergelijkbaar is  met plaatsen zoals Angkor in Cambodja, Borobudur in Indonesië en Ayutthaya in Thailand.

In 1960 gebruikte de Viet Cong My Son als basis. Het Amerikaanse congres verbood bombardementen op My Son tijdens de oorlog, maar desondanks leed deze historische plek aan verwoestende bombardementen. Het grootste deel van het centrale complex slaagde er echter in om de bommen te overleven en delen van de ruïnes zijn nu herbouwd. De verspreide kraters en de granaat en kogelgaten in het metselwerk zijn nog steeds getuige van deze tragische periode in de geschiedenis van My Son.

My Son Vietnam
My Son tempelcomplex

My Son Sanctuary hoogtepunten

1. De prachtige ligging

De naam ‘My Son’ betekent ‘prachtige berg’ en het is gemakkelijk te zien hoe het zijn naam kreeg. Het complex ligt in een groene jungle onder een cluster van indrukwekkende pieken. De planten domineren alles, groen groeit uit de scheuren van elk origineel gebouw. Dit alles maakt het een extra magische plek om te bezoeken.

2. De tempels

De tempels bevinden zich in verschillende staten van verval, met herstelwerkzaamheden aan sommigen. Er zijn negen “groepen”, aangeduid met A tot en met G. De belangrijke groepen zijn: A, B-C-D en E-F. De ruïnes van G, H en L zijn gescheiden en veel kleiner dan de rest. Alle plekken zijn goed verbonden met elkaar en hebben goede wandelpaden.

My Son tempel
My Son tempel bij Hoi An

De belangrijkste tempels in My Son Sanctuary vind je in groep B. Hier staat een tempel die is gewijd aan zowel koning Bhadravarman als hindoegod Shiva. In dit deel van het complex kun je nog goed de kenmerkend zien van de Cham cultuur. Hier werd ook een linga opgegraven, een fallussymbool uit het Hindoegeloof.

Het kleinere gebied dat je kunt zien, is de plaats waar de bommen het tempelcomplex verwoestten. Gras is er grotendeels overheen gegroeid en het is moeilijk om een idee te krijgen van wat daar al zoveel eeuwen heeft gestaan. Er zijn ook plekken waar ze bezig zijn met restauraties. Daarnaast zie je nog steeds kogelinslagen en bomkraters die vaak kleine meertjes zijn geworden.

My Son bomkrater
My Son jungle in Vietnam

3. Museums

In de buurt van de ingang bevindt zich een Champa museum, met veel voorwerpen en beelden. Je leert hier meer over de geschiedenis en er wordt beschreven hoe het complex er vroeger heeft uitgezien . Vrijwel alle beter bewaard gebleven sculpturen zijn uit de ruïnes te gehaald en staan hier of in het tweede kleine museum in groep A. Het is aan te raden om eerst het museum te bezoeken, voordat je rond de ruïnes loopt.

4. Culturele dansshow

Er is een traditionele dansshows elke dag om 09:30 en 10:30  voor de tour groepen die hier in de ochtend komen. Het podium is voordat je de eerste groep ruïnes bereikt, tegenover de souvenirwinkel.

My Son dansshow

Tips

  • Omdat dit een heilig gebied is, draag kleding die je schouders, buik en knieën bedekt.
  • In de ochtend is het druk met groepstours, maar in de middag kan het soms erg heet zijn.

Toegangsprijs en openingstijden

Prijs: 150.000 VND (inclusief My Son Sanctuary en het Champa Museum)
Parkeren voor scooters: 5.000 VND
Openingstijden: 6:30 – 17:30

* Deze prijzen zijn alleen voor wanneer je My Son op je zelf bezoekt. In de meeste tours zijn deze prijzen inbegrepen.

Hoe kom je er?

My Son Sanctuary ligt op 40 kilometer van Hoi An en 70 kilometer vanaf Da Nang, de twee grootste en populairste bestemmingen om te verblijven in de regio.Er zijn vanaf hier drie manieren om het tempelcomplex te bereiken:

  • Een tour vanaf Hoi An of Da Nang
  • Taxi
  • Motor of scooter

Tour

Wanneer je My Son Sanctuary met een tour wilt bezoekt is het belangrijk dat je van te voren goed kijkt wat voor tour het is. Er zijn al hele goedkope tours vanaf 5 euro, maar dit betekent vaak dat je in een grote groep reist, meer dan een halve dag onderweg bent, maar vaak maar een uur bij de tempels zelf krijgt. De leukste tours zijn die in kleine groepen in combinatie met een bezoek aan het platteland.

My Son Sanctuary tour met Local Vietnam

Bezoek My Son Sanctuary met de tour van Local Vietnam. Hierbij wordt je opgehaald bij het hotel in Hoi An en ga je met een kleine groep naar My Son. Je hebt genoeg tijd om de tempels te bezoeken. Na de tour bezoek je een lokaal dorpje waar je onder andere ziet hoe rijstpapier wordt gemaakt. Vervolg je reis met een boottocht over de Thu Bon rivier, waarbij je het lokale leven op het platteland en op en aan de rivier kunt zien.

Taxi

Je kunt een taxi naar My Son nemen, maar dit kan ook vrij duur zijn. Reken op minstens $30-50. Een auto huren voor een hele dag kan voordeliger zijn. Dit is inclusief chauffeur en je kunt afspreken om andere plekken in de regio te bezoeken.

Scooter of motor huren

De meeste vrijheid heb je als je zelf naar My Son toe rijd. Je kunt een scooter huren in Da Nang of Hoi An voor ongeveer $5 (100.000 VND). Benzine kost je ongeveer $3-4 voor heen en terug. Houd wel rekening dat rijden in Vietnam niet zonder gevaren is. Lees hier meer over motorrijden in Vietnam.

Is My Son Sanctuary een bezoek waard?

My Son Sanctuary is zeker een hele toeristische plek geworden. Maar dat is Angkor Wat in Cambodja ook of de Eifeltoren in Parijs – en die sla je waarschijnlijk ook niet snel over wanneer je de regio bezoekt. Het hele complex, hoe beschadigd het ook is, is nog steeds een indrukwekkende plek om te bezoeken. De tempels zijn indrukwekkend en met name de ligging tussen de jungle en bergen maakt het mysterieus.

In de My Son Sanctuary tour kun je tevens een bezoek combineren met een boottocht over de Thu Bon Rivier en een bezoek aan een lokaal dorp. Wanneer je zelf het tempelcomplex bezoek per motor kun je langs de prachtige kust rijden en het combineren met een bezoek aan een van de mooie stranden in Hoi An.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.