9 beste Cham Tempels in Vietnam die je moet bezoeken

In de tweede eeuw stichtten de Cham-mensen het Champa-koninkrijk in centraal Vietnam. Tegenwoordig kun je overblijfselen vinden van Cham tempels in Vietnam, die je een uniek inzicht geven in deze oude cultuur.

Geschiedenis van het Champa Koninkrijk

De Cham leefde in Cambodja en Vietnam en zijn afkomstig uit het Indiase hindoeïsme met hun eigen unieke geloof in Vietnam. Het waren rijstboeren, vissers en meesters in het bouwen van tempels. Onder invloed van het hindoeïsme werden veel tempels gebouwd om de hindoegoden te eren.

Het koninkrijk Champa is in de 2e eeuw ontstaan ​​in centraal Vietnam. Het koninkrijk lag tussen het Funan-koninkrijk in het zuiden (dat later het Khmer-koninkrijk werd) en de Dai Viet Quoc (Vietnam), die grotendeels door de Chinezen werd bezet. Deze twee buren waren sterker qua inwoners en militaire macht en hadden daardoor regelmatig problemen.

In de 12e eeuw viel het Khmer-rijk Champa binnen en veroverde de Mekong Delta. Maar later werden de Champa en het Khmer-rijk bondgenoten in de strijd tegen Vietnam, dat de noordelijke gebieden van het Cham-koninkrijk veroverde. De gezamenlijke strijdmacht overwon het Vietnamese binnenvallende leger. De Khmers gaven de Mekongdelta tijdelijk terug aan Champa. Uiteindelijk slaagden de Vietnamese legers erin het koninkrijk in 1822 volledig te annexeren.

Een groot deel van de Cham-bevolking vlucht naar Cambodja. De Rode Khmer probeerde actief de Cham uit te roeien tijdens de genocide van 1975 tot 1979.

Cham-cultuur in Vietnam vandaag

Tegenwoordig zijn er ongeveer 50 overgebleven Cham-torens verspreid over Centraal-Vietnam. Veel van de Cham-bevolking woont nog steeds in dit gebied, vooral in de provincie Ninh Thuan. Daarnaast leeft een ander deel van de Cham-bevolking in Cambodja voornamelijk rond het Tonle Sap-meer. Ondanks dat ze in de achttiende eeuw bijna volledig uitgestorven waren, leven er nu ongeveer 200.000 Cham-mensen in Vietnam.

Als je meer wilt weten over de Cham-cultuur, is een bezoek aan het Cham Museum in Da Nang een aanrader. Het is het grootste Cham-museum dat er bestaat, met veel voorwerpen, artefacten en achtergrondverhalen over het voormalige koninkrijk.

1. My Son (Hoi An)

My Son tempel bij Hoi An

De grootste en meest indrukwekkende Cham tempels van Vietnam vind je 40 kilometer ten zuiden van Hoi An: My Son. Ondanks het feit dat dit UNESCO werelderfgoed door de eeuwen heen werd teruggewonnen door de jungle en later zwaar werd beschadigd tijdens de oorlog in Vietnam, is dit nog steeds een ongelooflijke plek om te bezoeken.

My Son Sanctuary dateert uit de 4e tot 13e eeuw voor Christus. Het complex is meer dan tien eeuwen gebouwd op iets hoger gelegen grond en omgeven door bergen die natuurlijke bescherming bieden. In totaal heeft het Champa-koninkrijk hier minstens 70 gebouwen gebouwd, soms zelfs bovenop de ruïnes van eerdere gebouwen. De tempels en gebouwen zijn versierd met afbeeldingen van goden, heilige dieren, priesters en taferelen van mythische veldslagen. Behalve dat het een plaats van aanbidding was, werden hier ook koningen en religieuze leiders begraven.

2. Nha Trang

Po Nagar Cham toren in Nha Trang

De Po Nagar Cham-torens zijn een van de beroemdste van alle Cham tempels in Vietnam, maar dit komt deels omdat ze zich in de populaire badplaats Nha Trang bevinden. De torens zijn gebouwd ter ere van de godin Po Nager, wat letterlijk “de moeder van het land” betekent. Het is een klein complex met meerdere torens, waarvan de hoogste toren 25 meter hoog is.

3. Quy Nhon

In de provincie Binh Dinh, waarvan Quy Nhon de hoofdstad is, staan ​​14 Cham-torens. Ze zijn gemakkelijk te herkennen tijdens het rijden door het gebied, omdat ze prominent op een aantal hoge heuvels in het landschap afsteken. Het is al indrukwekkend om van een afstand te zien.

Thap Doi Cham Torens Quy Nhon

De Thap Doi Towers (Twin Towers) staan ​​in de stad, iets buiten het centrum. Ze zijn 20 en 18 meter hoog en worden omgeven door palmbomen. Steile trappen leiden naar de cham tempel binnen, waar het plafond zichtbaar is en naar de hemel opent.

Thap Banh It Cham Torens

Thap Banh Het is een groep van vier prachtig gerestaureerde Cham-torens bovenop een heuvel met een prachtig uitzicht over het omliggende platteland. Ze liggen op ongeveer 15 kilometer van de stad. Met de grootste toren van bijna 30 meter hoog zal deze plek een goede indruk achterlaten.

Canh Tien Tower ligt een stuk verder weg, bijna 30 kilometer van de stad. Om die reden wordt deze toren ook veel minder bezocht en is het hier heerlijk rustig. Van een afstand zie je de toren al als je op weg bent naar het vliegveld.

4. Mui Ne

Po Shanu Cham toren Mui Ne

In de buurt van Phant Thiet vind je de Po Shanu Cham Towers, die uit drie verschillende torens bestaat. Ze werden gebouwd ter ere van de hindoegod Shiva, Nandi en Agni. De grootste toren voor Shiva is 15 meter hoog en de andere twee zijn 12 meter hoog. Vanaf de heuvel heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Elk jaar houden de Cham-mensen hier ook een religieus festival.

5. Phan Rang

Po Klong Garai Cham tempel

Zes kilometer van het centrum van de stad Phan Rang vind je bovenop een heuvel de Po Klong Garai, met drie verschillende torens. Ze zijn gebouwd ter ere van de Ham-koning en zijn nog in goede staat. Deze cham-toren in Vietnam wordt nog regelmatig bezocht door de cham-bevolking als bedevaartsoord.

De Po Ra Me-toren ligt 20 kilometer buiten de stad, op een meer afgelegen locatie. De kans is groot dat je helemaal alleen bent als je deze toren bezoekt. Het is een behoorlijke klim de heuvel op om de toren te bezoeken, maar het uitzicht maakt het de moeite waard.

6. Phu Yen

Nhan-toren Cham Vietnam

De beroemdste Cham-tempel in deze provincie is de Nhan-toren, die niet verrassend op een heuvel naast een rivier is te vinden. De 23 meter hoge toren werd bijna verwoest maar werd in 1960 gerestaureerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.