5 Vietnam Oorlog tunnels die je kunt bezoeken

De beroemde Vietnam oorlog tunnels bezoeken tijdens jouw rondreis mag niet ontbreken. Het zijn niet alleen een van de meest indrukwekkende Vietnam Oorlog bezienswaardigheden, maar ze geven je vooral een inkijk hoe het leven was tijdens de Vietnam Oorlog, een van de meest heftige periodes die het land gekend heeft en die het land van vandaag voor een groot deel hebben gevormd.

Geschiedenis van de Vietnam tunnels

In 1941 richtte Ho Chi Minh de verzetsbeweging Vietminh op, die voor een onafhankelijkheid Vietnam waren. Het was de tijd van de Tweede Wereld Oorlog, toen Vietnam bezet werd door de Japanners die er in de oorlog kwamen en de Fransen die Vietnam al meer dan 60 jaar koloniseerde.

Na de Tweede Wereld Oorlog waren de Japanners weer weg en wilde de Fransen hun kolonie herstellen. De Vietminh verzetsstrijders begonnen hierom in 1946 tunnels en bunkers te graven om de Frans koloniale troepen te bestrijden, die ze uiteindelijk zouden verslaan in 1954 tijdens de Slag bij Điện Biên Phủ. Vietnam werd onafhankelijke verklaard, de Fransen trokken zich terug en de Vietminh hield op met bestaan.

Uiteindelijk werd het land opgesplitst in Zuid Vietnam en Noord Vietnam onder leiding van Ho Chi Minh. Hij wilde echter één verenigd land en begon met Zuid Vietnamese troepen Noord Vietnam aan te vallen. Strijders die aanhanger waren van Ho Chi Minh en in Zuid Vietnam leefde gebruikte de eerder aangelegde tunnels om tegen het Zuid Vietnamese leger te vechten. Deze groep heette de Viet Cong (VC).

Hoe werden de Vietnam Oorlog Tunnels gebruikt

Tegen de tijd dat de Amerikanen zich gingen bemoeien met deze oorlog, waren er meer dan 160 kilometer aan tunnels gebouwd. De tunnels bestonden uit meerdere lagen die tot wel 13 meter diep gingen, inclusief een complete guerrillabasis. Zo waren er slaapplekken, keukens, wapen en munitiekamers en zelfs een compleet uitgerust ziekenhuis. Gekookt kon er alleen ‘s nachts worden, zodat de vijand de rook niet uit de verstopte schoorstenen kon zien komen.

De Viet Cong gebruikte vanuit deze tunnels guerrillatechnieken om dodelijke hinderlagen op Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen op te werpen. Voor de Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnam Oorlog was het heel moeilijk om hier grip op te krijgen, omdat ze geen idee hadden waar de Viet Cong verstopt zat.

De vele tunnelingangen waren gunstig gelegen en goed gecamoufleerd, waardoor ze bijna onmogelijk te detecteren waren. Een ander groot gevaar was dat de Viet Cong vele boobytraps had geplaatst in de tunnels.

Wanneer er een tunnelingang gevonden werd, gebruikte veel Amerikaanse en Zuid-Vietnamese eenheden explosieven om de Vietnam Oorlog tunnels op te blazen of gebruikte vlammenwerpers om de vijanden in de tunnels te doden, in plaats van zelf naar binnen te gaan.

1. Cu Chi Tunnels (Ben Dinh)

Cu Chi Tunnels (Ben Dinh)

Van alle Vietnam Oorlog tunnels zijn de Cu Chi Tunnels de bekendste en ook de meest bezochte. Ze liggen namelijk op … km van Ho Chi Minh City, de grootste stad van Vietnam en voor vele reizigers het begin- of eindpunt van hun rondreis. Vanaf hier maken vele mensen een halve dagtrip naar de tunnels.

Tijdens een bezoek aan deze Vietnam oorlog tunnels kun je zelf een gedeelte van de tunnels inkruipen. Ze zijn iets breder gemaakt en verstevigd zodat het veilig is voor toeristen om er in te gaan. Ondanks dat kan het nog steeds krap en benauwd aanvoelen. Het geef je daarom een unieke gevoel hoe het leven daar moet zijn geweest tijdens de oorlog.

Naast de tunnels zelf, kun je er ook nog meer dingen zien en doen. Zo zijn er vallen nagebouwd die tijdens de Vietnam Oorlog werden gebruikt door de Viet Cong die je kunt bekijken. Er zijn achtergraten wapens en voertuigen van de Amerikanen zoals een kanon, tank en munitie.

Heb je altijd al een keer willen schieten met een geweer? Dan kan dat op de Cu Chi Tunnel schietbaan.

Kijk goed met welke tour je gaat. De goedkoopste tours (vanaf 5 euro), ga je met een hele grote groep en zijn entreeprijzen niet inbegrepen. Met onze luxe Cu Chi Tunnels tour ga je met een kleine groep (max 10 personen) in een hele comfortabele minibus naar de Vietnam oorlog tunnels. Je kunt ook met een speedboat gaan of het combineren met de Mekong Delta.

2. Cu Chi Tunnel (Ben Duoc)

Ben Duoc Tunnels

Wat vele mensen niet weten is dat er een andere plek is waar je de Cu Chi Tunnels kunt bezoeken. De Vietnam Oorlog tunnels in Ben Duoc behoren ook nog tot de ongeveer 300 kilometer lange Cu Chi Tunnels, maar de ingang hiervan ligt ongeveer 20 km verder.

De meeste Cu Chi tunnel tours gaan dan ook naar Ben Dinh, omdat het dichterbij Ho Chi Minh City ligt (50 km). Ben Duoc ligt op ongeveer 70 kilometer van Ho Chi Minh City.

De Vietnam tunnels in Ben Duoc laten je een iets origineler beeld zien hoe het geweest is tijdens de Vietnam Oorlog, omdat de tunnels hier minder zijn aangepast. Maar omdat hier bijna geen tours naartoe gaan, dien je zelf vervoer te regelen. Het beste kun je een auto huren met chauffeur, zodat je vooraf een prijs hebt afgesproken voor een retour.

3. Vinh Moc Tunnels

Vinh Moc Tunnels
Vinh Moc Tunnels

De Vinh Moc Tunnels hadden een compleet ander doel als dat die van de Cu Chi Tunnels. Deze Vietnam Oorlog Tunnels liggen in de buurt van de DMZ (demilitarized zone), de grens tussen Noord- en Zuid Vietnam. Door hevige gevechten en de vele bommen die in deze regio vielen, ging een compleet dorp ondergrond om hier te schuilen van al het geweld.

De Vinh Moc Tunnels werden dus niet gebruikt door de Viet Cong, maar door lokale inwoners om te schuilen. De dorpelingen groeven aanvankelijk tunnels 10 meter onder de grond, maar de Amerikaanse bommen konden nog steeds schade richten aan het ondergrondse dorp.

Uiteindelijk verplaatsten de dorpelingen het dorp naar een diepte van 30 meter, wat in verschillende fasen werd gebouwd. Het ondergrondse tunnel complex groeide uit met keukens, waterputten, kamers voor elk familie en een klein ziekenhuis. In de Vinh Moc Tunnels woonden ongeveer zestig gezinnen en maar liefst 17 kinderen werden geboren in de tunnels tijdens de oorlog.

Je kunt de Vinh Moc Tunnels bezoeken met een DMZ tour vanaf Hue, waarbij je ook andere bezienswaardigheden uit deze tijd bezoekt, zoals de Hien Luong brug die op de grens staat tussen Noord- en Zuid Vietnam en de Amerikaanse legerbasis Khe Sanh.

4. Ky Anh Tunnels

Ky Anh Vietnam Oorlog Tunnels

De Ky Anh Tunnels liggen in het dorp Tam Ky in de provincie Quang Nam, dezelfde provincie als het prachtige stadje Hoi An. De 32 kilometer lange tunnel is in 2017 geopend voor het publiek. Het was een geheime plek die door de lokale bevolking was gegraven om de vijand te ontwijken tijdens de oorlog.

In mei 1965 begonnen soldaten, guerrillastrijders en de lokale bevolking met het graven van de tunnel en voltooiden deze in 1967. Het duurde twee jaar om 32 kilometer tunnel uit te graven die 0,5-0,8 meter breed en 0,8-1 meter hoog was. Het werd een basis om de vijand te verdedigen en verrassingsaanvallen uit te voeren.

Na de oorlog raakte de tunnel vervallen en bijna onbruikbaar. Slechts 200 meter van de tunnel is gerenoveerd. Je vind er onder andere een vergaderruimte voor commandanten, klinieken en magazijnen.

Deze Vietnam Oorlog tunnels liggen op ongeveer 50 kilometer van Hoi An. Je kunt een bezoek combineren met de muurschilderingen van het vissersdorp Tam Thanh en een ambachtsdorp wat gespecialiseerd is in weven.

5. Nhon Trach Tunnels

De Nhon Trach Tunnels liggen op ongeveer 50 kilometer van Ho Chi Minh City. Deze tunnels zijn een heel stuk kleiner dan de Cu Chi Tunnels en daarom minder populair als toeristische bestemming.

Deze Vietnam Oorlog Tunnels werden eerst gemaakt in 1963, in een oerbos wat eerst een belangrijke plek was van de Vietminh om te vechten tegen de Fransen. Tijdens de Vietnam Oorlog werden hier loopgraven en tunnels gebouwd, met geheime bunkers, waterputten, keukens en ventilatieopeningen. De tunnels en ondergrondse bunkers waren bestand tegen de grootste bommen en hadden plaats aan 300 tot 500 mensen.

Tegenwoordig is nog maar 200 meter aan tunnel intact en open voor bezoekers.

1 gedachte over “5 Vietnam Oorlog tunnels die je kunt bezoeken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven