8 prachtige Vietnam UNESCO Werelderfgoed locaties

Er zijn 8 verschillende Vietnam UNESCO Werelderfgoed sites, verdeeld in 3 groepen: cultuur (5), natuur (2) en gemengd (1). De fascinerende UNESCO-sites van Vietnam omvatten indrukwekkende tempels, uitgestrekte nationale parken en geologische wonderen. Deze locaties variëren van de iconische Halong Bay en de spectaculaire oude stad Hoi An tot jungles en grotten van Phong Nha-Ke Bang National Park en het mysterieuze My Son Sanctuary.

1. Halong Bay

Sena cruise Halong Bay

Halong Bay is waarschijnlijk de bekendste Vietnam UNESCO Werelderfgoed plek. Halong Bay trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en toont reizigers betoverende landschappen van prachtige bergtoppen die oprijzen door het rustige smaragdgroene water. De beste manier om de baai te verkennen is met een 2 of 3 daagse Halong Bay cruise.

De ochtenden zijn bedoeld om de zonsopgang te bekijken, tai chi te beoefenen of bezienswaardigheden en grotten bezoeken. De middagen worden doorgebracht met zwemmen, kajakken of gewoon ontspannen op het zonnedek terwijl je geniet van de indrukwekkende uitzichten. De avonden komen met prachtige zonsondergangen waarbij je een heerlijke cocktail kunt drinkt.

Een cruise door Halong Bay is iets wat iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten maken.

2. Hoi An’s oude binnenstad

Hoi An mooiste stad Vietnam

Hoi An was ooit een bruisende handelshaven en verwelkomde kooplieden van ver over de zeeën. Tussen de 15e en 19e eeuw vestigden Chinezen, Japanners en Europeanen zich langs de oevers van de Thu Bon rivier. Vandaag de dag is deze oude stad bewaard gebleven als UNESCO Cultureel Erfgoed.

Hoi An’s unieke samensmelting van culturele invloeden openbaart zich in de smalle straatjes. Verweerde winkelpanden staan schouder aan schouder naast voorouderlijke huizen met pannendaken en versierd met prachtig houtsnijwerk. Weggestopt van de oude kade vind je een open markt, pagodes en een houten brug die ooit de Japanse en Chinese gemeenschappen van de stad met elkaar verbond.

Hoi An is nog beter in de avonduren, wanneer de straten gloeien in het licht van duizenden lantaarns.

3. Thang Long Imperial Citadel (Hanoi)

Imperial Citadel of Thang Long

De keizerlijke citadel van Thang Long, de enige werelderfgoedlocatie in Vietnam die zich in de hoofdstad Hanoi bevindt, staat bekend om zijn eeuwen oude historische en culturele waarden. Het was de hoofdstad van Vietnam voor vele jaren en het centrum van de Vietnamese militaire macht gedurende meer dan 1000 jaar.

Gebouwd in de 11e eeuw tijdens de Ly Viet-dynastie, is de Citadel vele malen getransformeerd gedurende zijn lange geschiedenis. Tijdens de oorlog in Vietnam bevond het hoofdkwartier van de Communistische Partij zich op het terrein met een indrukwekkende ondergrondse bunker en een ondoordringbare oorlogskamer in het geval van Amerikaanse bombardementen.

De Citadel was eigenlijk tot 2004 afgesloten van het publiek. In 2010 werd het officieel UNESCO Werelderfgoed tijdens de viering van de 1000e verjaardag van Hanoi.

5. Complex van Hue monumenten

Hue Citadel

Nog een UNESCO werelderfgoed in Vietnam dat ooit de hoofdstad was van het verenigde Vietnam in 1802 (nadat het was verhuisd van de keizerlijke citadel van Thang Long in Hanoi). Hue bleef het politieke, culturele en religieuze centrum van Vietnam onder het regime van Nguyen tot het einde van de laatste koninklijke Vietnamese dynastie in 1945.

Dit Vietnamese werelderfgoed beslaat een uitgestrekt gebied, bestaande uit vele monumenten zoals de keizerlijke stad, koninklijke residenties, tempels, graven en forten. Een bezoek aan deze UNESCO site neemt je mee in een verkenning van de historische, culturele en spirituele essenties van Vietnam tijdens de Nguyen-dynastie.

4. Citadel van de Ho-dynastie

Ho dynasty citadel UNESCO Vietnam site

De Citadel van de Ho-dynastie ligt in de provincie Thanh Hoa, ongeveer 140 kilometer ten zuiden van Hanoi en 60 kilometer van Ninh Binh. Omdat het erg afgelegen ligt, is dit de minst bezochte Vietnam UNESCO locatie.

De Ho-dynastie Citadel is een verwoest kasteel gebouwd in de 14e eeuw volgens de feng shui-principes, echter is de toegangspoort het enige dat vandaag over is gebleven. Terwijl de Ho Dynastiek zelf slechts 7 jaar duurde, is de Citadel met een imposante poort een bewijs van het uitzonderlijke vakmanschap van Vietnam in een bloeiende periode.

Hoewel het in geen geval zo visueel indrukwekkend is als andere Vietnam UNESCO sites is, is de citadel van de Ho-dynastie een prachtig voorbeeld van de indrukwekkende bouwstijlen voor Zuidoost-Aziatische keizerlijke steden.

6. My Son Sanctuary (Hoi An)

My Son tempel complex Vietnam UNESCO site

Op ongeveer 1 uur rijden van Hoi An, vind je het tempelcomplex van My Son Sanctuary. Dit Vietnamese werelderfgoed, gebouwd tijdens de Champa-beschaving tussen de 4e en 13e eeuw, is een indrukwekkende complex van Cham tempels en graven om hindoegoden te aanbidden. Wat het complex extra mysterieus maakt, is dat het omringt is door jungle, bergen en heuvels.

Hoewel tijd en oorlog het complex zwaar hebben beschadigd, is My Son nog steeds een uiterst belangrijke plek in de historische en culturele wereld. In een My Son dagtour vanaf Hoi An kun je het complex bezoeken, in combinatie met een boottocht over de Thu Bon Rivier en het bezoeken van een lokaal dorpje.

7. Phong Nha-Ke Bang National Park

Phong Nha UNESCO

Samen met Halong Bay is het Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park het tweede van de enige 2 natuurlijke UNESCO Werelderfgoed locaties van Vietnam.

Met een enorm netwerk van grotten en ondergrondse rivieren, waaronder ’s werelds grootste grot, zijn veel delen van dit natuurwonder nog onontdekt. Men denkt dat de uitgebreide karstformatie van dit mysterieuze natuurlijke werelderfgoed al meer dan 400 miljoen jaar bestaat.

Meerdaagse excursies brengen je diep in deze spectaculaire grotten, waar je kunt zwemmen in ondergrondse natuurlijke baden en kamperen naast ondergrondse rivieren. Voor een meer rustige verkenning kunnen lokale boten je geruisloos door de Phong Nha grot en over de kronkelende Son rivier brengen.

Afgezien van wetenschappelijk belangrijke grotten in Phong Nha, herbergt het nationale park ook een prachtige jungle bovengronds waar een groot aantal bedreigde diersoorten leven.

8. Trang An landschapscomplex (Ninh Binh)

Trang An Vietnam UNESCO site

Ninh Binh betoverd reizigers met een samensmelting van heilige tempels en prachtige landschappen van rijstvelden, karstbergen en riviertjes. Deze elementen komen samen om dit een van de belangrijkste UNESCO Werelderfgoed sites van Vietnam te maken: de oude hoofdstad Hoa Lu, het complex van Trang An en het Hoa Lu bos.

Dit is de reden waarom het Trang An landschapscomplex een gemengde UNESCO werelderfgoedlocatie in Vietnam is, omdat het zowel van natuurlijke als culturele betekenis is.

Je kunt Trang An het best verkennen per traditionele sampans die geroeid worden door lokale gidsen. Glij zachtjes over het water, onder druipende grotten en langs dichte jungle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.