Hoa Lu Ancient Capital

Hoa Lu Ancient Capital was de hoofdstad van Vietnam in de tiende en elfde eeuw. De citadel en de keizerlijke stad zijn nu grotendeels verwoest. De belangrijkste attracties in het complex zijn de tempels ter ere van de twee keizerlijke dynastieën.

Hoa Lu was de hoofdstad van een onafhankelijk rijk onder de heersers van de Dinh-dynastie (968–980) en vroege Le Dynasty (980–1009), voordat keizer Ly Thai de hoofdstad naar Thang Long, het huidige Hanoi in 1010, verhuisde. De stad was strategisch gelegen: omgeven door water en de grillige kalkstenen rotsen die het gebied de bijnaam ‘Halong Bay op het land’ gaven.

Wat te zien in Hoa Lu Ancient Capital

Hoa Lu-poort

Aan de rand van Ninh Binh vind je de westelijke ingang van de oude keizerlijke hoofdstad. Nadat je de brug en de prachtige toegangspoort bent overgestoken, kun je al een glimp opvangen van alle schoonheid.

Hoa Lu poort en brug

Tempels

De twee hoofdgebouwen zijn de tempel van Dinh Tien Hoang en de tempel Lê Dai Hanh. Beide gebouwen bevinden zich in een ommuurd gedeelte, met prachtige tuinen en verschillende waterpartijen. De tempels zijn prachtig en verkeren in uitstekende staat. Het interieur van de tempel is mooi en kan worden gezien in een bijna volledig originele staat.

Hoa Lu tempel

De twee tempelcomplexen komen uit op een groot plein, met in het midden een kleine pagode. Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht op de pittoreske oude poorten, tegen de achtergrond van de adembenemende karstbergen waar deze regio zo bekend om staat.

Hoa Lu citadel

Le Dai Hanh-tempel

De tempel Le Dai Hanh is gewijd aan de prinsen van de vroege dynastie. De stichtingsdatum is onbekend, maar de tempel werd herbouwd aan het einde van de 16e eeuw. Via een toegangspoort met drie ingangen kom je in een tuin. Achter de tuin ligt het Drakenplein, genoemd naar de drakendans die hier tijdens het jaarlijkse tempelfeest wordt gehouden ter ere van Le Dai Hanh, de stichter van de dynastie.

Hoa Lu Ancient Capital
Hoa Lu Ancient Citadel

Voor de hoofdtempel bevinden zich het altaar en een gigantische trommel. Aan de achterkant is een mooi beeld van de geliefde Le Dai Hanh. De figuur links is de impopulaire zoon Le Long Dinh, die de reputatie had van lui en playboy. De afbeelding rechts is de vrouw van Le Dai Hanh en weduwe van zijn voorganger Dinh Tien

Dinh Tien Hoang-tempel

De Dinh Tien Hoang-tempel bevindt zich links van de Le Dai Hanhpagode. Dinh Ten Hoang was de officiële naam van keizer Dinh Bo Linh, de oprichter van de Dinh-dynastie. De pagode werd opgericht in 979, drie jaar vóór de dood van de vorst en is vaak herbouwd. Een poort geeft toegang tot een moestuin. Daarachter bevindt zich op een ommuurd plein de stenen basis van een keizerlijke troon. Het gesneden voetstuk wordt geflankeerd door draken. Het hof, voorheen gebruikt als offerplaats, dankt de bijnaam ‘drakenbed’.

Hoa Lu tempel
Hoa Lu Ancient Capital

In de achterkamer van de tempel staat het beeld van keizer Dinh Tien Hoang, vergezeld door zijn drie zonen. Aan de rechterkant van het complex is een klein museum met zwart-wit foto’s van de tempel en de omgeving van Hoa Lu. De tempel van Dinh Tien Hoang ligt aan de voet van de heuvel Ma Yen (paardenzadel). De naam verwijst naar de bijzondere vorm van de berg. De top bereik je via een trap met 300 treden voor een spectaculair uitzicht op de omgeving. Voor de heuvel leidt een pad naar de rivier.

Nhat Tru-pagode

De Nhat Tru-pagode is meer dan 1000 jaar oud, gebouwd in de 10 eeuw. Het was een plek om monniken te ontmoeten, omdat ze toen erg belangrijk waren in de samenleving. Ze werden door de koning uitgenodigd om nationale problemen te bespreken.

Hoa Lu in Ninh Binh

Hoa Lu bezoeken

Toegangsprijs

Prijs: 20.000 VND

Openingstijden

Openingstijden: 07.00 uur tot 16.00 uur

Beste tijd om te bezoeken

Je kunt het hele jaar door Hoa Lu Ancient Capital bezoeken. De minste kans op regen is in het droge seizoen, van december tot april.

Truong Yen-festival

Elke derde maand na het nieuwe maanjaar, rond april en mei, is er een festival dat het bewind viert van 968-1010 na Christus. Sommige festiviteiten zijn verschillende parades, spellen en wedstrijden, zoals bootraces, worstelen en cheo-zingen.

Bezoek tips

Dresscode: er is geen officiële dresscode, maar het is een spirituele plek, dus kleed je gepast.

Hoe kom je er?

Hoa Lu ligt 108 km ten zuiden van Hanoi, in de provincie Ninh Binh.

Van Ninh Binh City naar Hoa Lu

De oude hoofdstad Hoa Lu ligt op ongeveer 12 km van Ninh Binh City en op 10 km van Tam Coc. Je kunt een motor of fiets huren om Ninh Binh te verkennen, omdat de wegen erg vlak zijn. Andere manieren is om een tour te maken met auto of taxi.

Tours van Hanoi naar Hoa Lu

Er zijn tal van tours van Hanoi naar Hoa Lu. Zowel dagtochten als meerdere dagtochten, waarbij een bezoek aan de oude hoofdstad wordt gecombineerd met andere attracties in de omgeving, zoals Tam Coc, Trang An en Cuc Phuong National Park.

Andere dingen om te doen rond Hoa Lu

Als je een fiets, auto met chauffeur of motor huurt, kun je eenvoudig meer van de omgeving rond Hoa Lu verkennen. Heel dichtbij vind je Trang An (4,5 km), waar je een boottocht door de bergen kunt maken. Andere plaatsen in de buurt zijn Tam Coc (10 km) en Bai Dinh Pagoda (8 km).

2 reacties op “Hoa Lu Ancient Capital”

 1. Elfin T. Moningka

  Wow! Marnick,
  Wat een complete en informatieve site. Geweldig!
  Ik ben onze eerste reis naar Vietnam aan het organiseren en vind de voorbereidingen al leuk. Wij ‘doen’ eerst Noord-Vietnam en een volgende keer het Zuiden. Ik heb vanuit Hanoi een globale route uitgestippeld; een richtlijn. Via Ha Long bay, Ninh Binh, Cuc Phuong Nation. park, Môc Châu, Son L, Dien Bien Phu, Sa Pa en dan terug naar Hanoi. We blijven ruim 40 dagen en willen het rustig aan doen vanwege onze leeftijd. Ik ben 77 jaar en reis nog steeds minimaal 1 keer per jaar naar Indonesië vanwege mijn vaders familie. Die reis is vertrouwd, ook omdat ik daar geleerd heb de taal te spreken. Daarentegen is Vietnam voor mij één groot avontuur. De voorbereiding alleen al is heerlijk om te doen. Ik ben door het inlezen al min of meer op reis.
  Ik ben lid van Couchsurfing, zowel host als traveler, en kijk uit naar de persoonlijke ontmoetingen. Wij blijven ongeveer 4 dagen op een plek en gaan van daaruit excursies / uitstapjes doen. We doen het lekker rustig aan, want hebben geen zin om doodmoe thuis te komen.
  Wij reizen met een middel-grote koffer en een kleine rugzak. Geen echte backpacker op scooters dus. Heb je praktische tips betreffende transport hoe wij het best kunnen reizen met deze bagage, omdat ik denk dat mijn hosts niet in de stad wonen, maar er buiten. Wellicht in een dorpje, of op een heuvel.
  Heb je hier voor suggesties?
  Met vriendelijke groeten,
  Elfin
  Antequera – Spanje

  1. Bedankt voor het compliment!
   40 dagen voor Noord Vietnam is geweldig. In die tijd zou ik ook adviseren om naar Ha Giang te gaan. Deze regio is het meest indrukwekkend van heel Vietnam.
   Om antwoord te geven op de vraag hoe het makkelijkste te reizen is tussen deze bestemmingen. Dit zijn de opties:
   1. Een auto huren met chauffeur tussen de bestemmingen; dit is het makkelijkste en snelste, maar ook het duurste.
   2. Er zijn bussen tussen Moc Chau naar Dien Bien Phu, van Dien Bien Phu naar Sapa en van Sapa naar Hanoi.

   Reizen van en naar Pu Luong zonder tour of privé vervoer is denk ik wel moeilijk.

   Eenmaal op de bestemming zijn er vaak wel taxi’s voor het laatste stukje of regel met de host of ze u kunnen ophalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?