Cuc Phuong National Park: 8 hoogtepunten & hoe kom je er?

Het nationale park Cuc Phuong ligt 120 kilometer ten zuiden van Hanoi en werd in 1962 opgericht en is het oudste nationale park in Vietnam. En met 307 soorten vogels, 133 soorten zoogdieren, 122 soorten reptielen en meer dan 2000 plantensoorten, is dit nationale park één van de belangrijkste beschermde gebieden van Vietnam.

Geschiedenis van het Cuc Phuong Nationaal Park

Het behoud in Vietnam begon in het Cuc Phuong Nationaal Park. Het werd ingewijd door Ho Chi Minh in 1962, precies in het midden van de oorlog in Vietnam. De bommen daalden en de ontbladeringsmiddelen die tijdens de oorlog werden gebruikt (om de verstopte Vietnamezen beter te zien), vernietigden veel van de bossen en fauna van Vietnam. Ho Chi Minh vertelde de mensen dat de bescherming van het milieu hun toekomst beschermt. Sindsdien zijn 29 andere nationale parken in Vietnam gecreëerd, maar Cuc Phuong is nog steeds de grootste.

Dieren in Cuc Phuong

Met 307 vogelsoorten, 133 zoogdieren, 122 reptielen en meer dan 2000 verschillende planten, is dit nationale park één van de belangrijkste beschermde gebieden van Vietnam. Het park werd opgericht om dieren te beschermen, waaronder tijgers, luipaarden, vleermuizen, zwijnen, civetkatten en vliegende eekhoorns en de bedreigde Delacour langur.

Helaas pesten stropers en habitatvernietiging het park. Betere wegen hebben geleid tot illegale houtkap en veel inheemse soorten zoals de Aziatische zwarte beer, de Siamees krokodil, de wilde hond en de tijger zijn nu uit het gebied verdwenen. Andere dieren in het wild zijn heel zeldzaam om te zien, dus stel je verwachtingen bij.

Zelfs zonder deze grote dieren in het wild te zien, kun je een idee krijgen van de grote verscheidenheid aan insecten en planten in het park. Sommige bomen bereiken meer dan 50 meter hoog en worden geschat op meer dan 1000 jaar oud.

Cuc Phuong slang

Endangered Primate Rescue Center

Enkele van de gelukkiger slachtoffers van de illegale jacht in Vietnam zijn nu te vinden in het Endangered Primate Rescue Centre nabij de ingang. Het centrum, geopend in 1993, zorgt niet alleen voor geredde dieren, maar probeert ze ook te rehabiliteren door ze in een aangrenzend semi-wild gebied uit te zetten. Daarnaast beheert het centrum cruciale onderzoeks-, conserverings- en fokprogramma’s.

Op elk willekeurig moment kunnen er hier tussen de zestig en honderd dieren zijn, waaronder Delacour’s langur (Witromplangoer), de Cat Ba of goudgele langur, en de grijs geplakte douc langur, evenals verschillende lori’s en gibbons; een unieke kans om deze ongelooflijk zeldzame soorten van dichtbij te zien.

Openingstijden: dagelijks van 9.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur

Endangered Primate Rescue Center
Endangered Primate Rescue Center

Hoogtepunten van Cuc Phuong Nationaal Park

1. Trekking, paden en routes

Hieronder een aantal wandelroutes die je door het park kunt nemen:

  • Fauna en flora tuin. Het parcours is ongeveer 3 km lang en duurt maximaal 2 uur.
  • Observatietoren: een korte wandeling de berg op met een prachtig landschap dat ongeveer 1 uur duurt.
  • Andere korte wandelingen zijn een route van 220 treden naar de grot van de prehistorische mens. Menselijke graven en gereedschappen zijn 7500 jaar oud en vormen daarmee een van de oudste vindplaatsen van menselijke bewoning in Vietnam.
  • Populaire wandelingen zijn een wandeling van 6 km naar de enorme, 1000 jaar oude ‘oude boom’ (Tetrameles nudiflora) en een langere vier uur durende wandeling naar Silver Cloud Peak.
  • Er is ook een zware 15 km (ongeveer vijf uur durende) wandeling naar Kanh, een dorp in Muong. Je kunt hier overnachten bij lokale families en raften op de Buoi-rivier.
  • ’s Nachts kamperen vereist de hulp van een gids van het park en de lokale bevolking, waaronder’ s nachts naar wilde dieren kijken. Kampeeruitrusting moet worden gehuurd in Hanoi.

Parkpersoneel kan kaarten leveren, maar een gids wordt aanbevolen voor dagtochten en verplicht voor langere tochten.

Cuc Phuong trekking

2. Kajakken

Er zijn twee plekken waar je kunt kajakken; op het kunstmatige Mac-meer of het natuurlijke Yen Quang-meer. Kajaks kunnen direct bij de ingang van het park gehuurd worden.

Cuc Phuong Mac meer

3. Traditionele muziekuitvoering

Cuc Phuong National Park is al generaties lang de nederzetting van de Muong-minderheid. Deze mensen hebben hun eigen unieke cultuur. Om een ​​deel van hun cultuur te laten zien en behouden, hebben ze traditionele muziekuitvoeringen van jonge Muong-meisjes en -jongens die rond het park wonen.

4. Amfibieën, insecten en reptielen spotten

Het nationale park herbergt veel verschillende soorten insecten, amfibieën en reptielen, waarvan vele endemisch zijn voor Vietnam. Sommige dieren die je kunt zien zijn groene boomkikkers en wandelende takken.

Cuc Phuong insect

5. Fietsen

Een van de beste manieren om Cuc Phuong National Park te verkennen, is door te fietsen door de jungle. Fietsen geeft je de kans om een ​​groter deel van het park in kortere tijd te zien en is ook een geweldige manier om de meer geheimzinnige dieren en vogels van het park te zien. Bij het bezoekerscentrum kun je mountainbikes huren.

6. Vogels kijken

Cuc Phuong National Park is de thuisbasis van vele prachtige tropische vogels. Enkele van de 308 soorten zeldzame vogels die u kunt tegenkomen zijn de Zilverfazant, Roodkraagspecht, Bruine neushoornvogel en Bar-bellied Pitta. Het park is een must-vist bestemming voor vogelaars. De beste tijd om vogels te spotten is vroeg in de ochtend of laat in de middag.

7. Nachtdieren spotten

Er zijn nachtsafari’s door het bos. Deze nachttours geven je de kans om de moeilijker te spotten dieren van het park te zien, waaronder de Black Giant Squirrel, de Indian Flying Squirrel, Samba Deer, Loris en verschillende kleine carnivoren.

8. Grotten

De kalksteenformaties produceerden talrijke grotten, waarvan er vele toegankelijk zijn om te verkennen. Drie graven die in 1966 in een van de grotten waren opgegraven, bevatten schelpen, tanden van dieren, rudimentaire stenen werktuigen en prehistorische menselijke resten.

Cuc Phuong grot

De grotten zijn Thang Khuyet Cave, Con Moong Cave, Pho Ma Cave, Nguoi Xua Cave en de Cave of Prehistoric Man.

Wat meebrengen

Wandelschoenen voor de gladde paden is erg aan te raden. Breng veel anti-insectenmiddel mee. Het is ook aan te raden om een ​​fles water mee te nemen, want de wandeling kan inspannend zijn. Er zijn onderweg langs de wandelpaden stenen tafels die ideaal zijn voor een picknickmaaltijd.

Faciliteiten

Bij de ingang is er een informatiecentrum waar je een kaart van de paden kunt krijgen. Er zijn ook restaurants, souvenirwinkels en een klein hotel tegen betaalbare prijzen. Je kunt ook overwegen om een ​​fiets te huren bij het informatiecentrum.

Als je het park nadert, is er nog een andere accommodatie met een meer authentiek natuurlijk gevoel. Dit huis op palen is een leuke ervaring, maar niet aan te raden voor diegenen die niet goed tegen muggen en bijtende insecten kunnen.

Hoe kom je er

Het is mogelijk om vanuit het busstation van Giap Bat in Hanoi in ongeveer 3 uur met de directe bus naar het park te gaan, maar deze vertrekt pas om 15.00 uur. Als je er eerder wilt zijn, kun je een bus nemen vanaf het station Giap Bat naar Nho Quan, en dan een taxi nemen naar de ingang van het park. Bussen naar Nho Quan vertrekken om 8.00, 9.00, 12.00, 13.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Ze kosten ongeveer 100.000 dong.

Een rechtstreekse bus terug naar Hanoi verlaat het park alleen om 9.00 uur (kijk naar een rode bus). Om terug te gaan via Nho Quan, pak je een taxi vanaf het park terug naar het busstation om vervolgens een bus te nemen terug naar Hanoi om 07:00, 08:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 of 15:00 uur.

Je zou ook kunnen gaan vanuit Ninh Binh, dat een groot busstation heeft dat gemakkelijk te bereiken is vanuit de meeste steden in de omgeving. Zodra je aankomt in Ninh Binh, kun je een dure taxirit maken of een scooter huren en zelf rijden. Het duurt maar een paar uur en af en toe zijn de uitzichten geweldig.

Tours

Er zijn ook dag tours beschikbaar vanuit Hanoi die je per comfortabele minibus brengt en inclusief lunch en een gids. Bekijk hier de tour van Local Vietnam naar het Cuc Phuong National Park

Beste tijd om te bezoeken

De beste tijd om te wandelen in Cuc Phuong is van oktober tot januari, wanneer muggen en bloedzuigers een pauze nemen en de temperaturen relatief koel zijn, maar dit is ook het hoogseizoen. Bloemen zijn op hun mooist in februari en maart en in april en mei zijn de maanden waarin je kunt genieten van het “vlinderfestival” waar duizenden vlinders het bos kleuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.