Top 10 grotten in Phong Nha

Phong Nha is één van de indrukwekkendste gebieden van Vietnam. De regio staat bekend om de vele grotten die je kunt vinden, met onder andere ook Hang Son Doong Cave, de grootste grot ter wereld. Maar met zo veel grotten die je kunt verkennen, kun jij je afvragen welke jij echt moet bezoeken. Dit hangt natuurlijk af van jouw reistijd, budget en avontuur niveau.

In het overzicht hieronder vind je drie verschillende “avontuur niveaus“, om je makkelijker te laten bepalen of het bezoeken van de grot iets voor jou is of niet:

 • Laag: Je loopt door een verlichte grot met gemaakte paden.
 • Hoog: Je gaat met een helm en zaklamp een grot verkennen, waarbij je eventueel moet zwemmen en klimmen.
 • Heel hoog: Je blijft meerdere dagen weg. Je trekt door de jungle heen en verblijft net buiten of zelfs in de grot. In de grot loop je met een helm en zaklamp, waarbij je moet klimmen en zwemmen.
GrotAvontuur levelWat is hier speciaal
Hang Son DoongHeel hoogDe grootste grot ter wereld, met een prijskaartje van $3000 en maximaal 300 bezoekers per jaar.
Paradise CaveLaagIndrukwekkende grot; heel groot, maar vrij toeristisch.
Phong Nha CaveLaag – hoogEen watergrot die je per boot bezoekt in een mooie omgeving. Er is ook een avontuurlijke optie.
Dark CaveHoogMinder indrukwekkend, maar heel gaaf met o.a. modderbaden, ziplines en kajakken.
Hang En CaveHeel hoogMeest indrukwekkende grot, met enorme opening en zelfs een meer met strand.
Tu Lan CaveHeel hoogOptie van 1 tot 4 dagen. Populairste grot voor de meest avontuurlijke reiziger.
Hang Va CaveHeel hoogGrot voor de meest avontuurlijke reizigers, met klimmen, zwemmen en jungle trek.
Tien Song CaveLaagKan je bezoeken in combinatie met de Phong Nha Cave, maar is vergelijkbaar.
Tra Ang CaveHoogGrot diep in de jungle, waarbij je in de grot moet zwemmen.
Tam Co caveLaagKleine grot met tempel voor mensen die daar zijn omgekomen tijdens de oorlog.
Pygmy CaveHeel hoogEnorme grot, indrukwekkend, maar heel onbekend.
 • Er zijn online meerdere lijstjes en berekeningen met de grootste grotten ter wereld. In Phong Nha gaan ze er van uit dan Hang Son Doong de grootste grot in de wereld is, die tot op heden is ontdekt. De derde grootste grot ter wereld in Hang En en de vierde grootste grot is Pygmy.
 • Hang is Vietnamees voor grot. Voor elke naam van de grot plaats je hang. Toeristen gebruiken vaak de Engelse naam van de grot, zoals Paradise Cave voor Hang Thien Duong en Dark Cave voor Hang Toi.
 • Voor een paar grotten, waaronder de grootste, Hang Son Doong, heeft alleen Oxalis een licentie om tours te organiseren. Voor andere grotten kun je terecht bij diverse andere bedrijven en er zijn ook lokale mensen die dit aanbieden. We raden aan om altijd met een officieel geregistreerd bedrijf te gaan en de reviews online te controleren.
 • Ben je minder avontuurlijk ingesteld, dan zijn er ook grotten die je kunt bezoeken met verlichting en goede paden. Daarnaast is Phong Nha niet alleen ondergronds indrukwekkend, maar ook bovengrond is dit een fantastisch en prachtig nationaal park. Lees hier meer over Phong Nha.

Hang Son Doong Cave

Hang Son Doong in Vietnam

Hang Son Doong grootste grot ter wereld

Om te beginnen met de grot der grotten, Hang Son Doong. Deze grot werd ontdekt in 2009 en is de grootste grot ter wereld. Son Doong is enorm: het heeft zijn eigen ecosysteem met een regenwoud van bomen tot 30 meter hoog, met een eigen populatie van vleermuizen, vogels en apen. Als je Son Doong wilt bezoeken, moet je echter aardig wat geld neerleggen. Misschien wordt het in de toekomst toegankelijker, met plannen om een grote kabelbanen hierheen te bouwen. Alleen moet je je afvragen of het beter zou zijn als dat niet het geval zou zijn.

Opties

 • 4 dagen: Jungle trekking, abseilen, klimmen, zwemmen, kamperen in de grot. Kost: $3000.

Paradise Cave

Paradise Cave in Phong NhaParadise Cave in Vietnam

Paradise Cave werd in 2005 ontdekt en wordt zo genoemd vanwege zijn ongelooflijke kathedraalachtige stalagmiet- en stalactietformaties. De grot is 31 kilometer lang met kamers tot 100 meter hoog en is drie keer groter dan de Phong Nha-grot. De kalkstenen formaties zijn ook de meest spectaculaire van elke grot in de regio. Je kunt tot aan de ingang rijden. Aan de ene kant betekent dat je de grot gemakkelijk kunt bezoeken als een dagje uit, maar het betekent ook dat het verre van rustig is.

Opties

 • Kun je makkelijk zelf bezoeken of per tour. Toegang: $12

Phong Nha Cave

Phong Nha cave met de bootPhong Nha cave kajakken

Phong Nha is de grot die zijn naam verleent aan het nationale park, en is de meest populaire grot van de regio. Met een lengte van 7,729 meter is het de langste ondergrondse rivier ter wereld. De Phong Nha grot is nog steeds behoorlijk indrukwekkend, maar na de pas ontdekte Paradise Cave en de grootste grot ter wereld Son Doong, is het grandioze er wel een beetje af.

Opties

 • Een mooie boottocht vanuit het toeristisch centrum is de manier om de grot te bezoeken Tijdens deze toch  zie je een glimp van het lokale leven en het platteland voordat je de grot binnengaat. De rit naar de grot duurt ongeveer 25 minuten en als je de ingang bereikt, wordt de motor afgezet en gestuurd met stokken om lucht en geluid vervuiling te voorkomen.
 • In plaats van een rustige boottocht kun je ook kajakken in de grot, in combinatie met zwemmen en een stuk lopen door een onverlicht deel van de grot met lampen.

Dark Cave

Dark Cave in Vietnamzipline bij Dark Cave

Van de drie populairste grotten is Dark Cave (Hang Toi) de avontuurlijkste (de andere twee zijn Phong Nha Cave en Paradise Cave). Deze grot ligt 15 km van Phong Nha en is in werkelijkheid meer een leuke avontuurlijke halve dag dan een goede grot tour. Dit kun je verwachten in Dark Cave:

 • Ziplining van een toren naar de ingang van de grot
 • Zwemmen vanaf het einde van de zipline naar de ingang van de grot, die ongeveer 20 meter is.
 • Loop op blote voeten met helm en hoofdlamp door de grot in het donker en ervaar een grot van modder inclusief een modderbad.
 • Kajak je terug vanaf de ingang.
 • Geniet van de activiteiten op het water met zipline-faciliteiten.

Opties

 • Dark Cave bezoek je in een halve dag tour, waarbij je door een grot vol modder loopt en met tal van andere activiteiten zoals ziplining.

Hang En Cave

Hang En grot in Phong NhaHang En Cave

Hang En werd beschouwd als de grootste grot in Vietnam tot de ontdekking van Son Doong, en ondanks dat het die dit eerbetoon verloren heeft, is het nog steeds de derde grootste ter wereld. Deze grot is een van de meest fotogenieke grotten in het nationale park. De wijde ingang opent zich direct in de weelderige jungle en lichtschachten verlichten een meer met zandstrand. In tegenstelling tot Paradise Cave of Phong Nha Cave is Hang En alleen toegankelijk na een trekking van ongeveer tien kilometer door de jungle, het oversteken van rivieren en het beklimmen van berghellingen. Het geeft een uitstekend gevoel van avontuur, maar dit zorgt ook dat Hang En geen drukke toeristische grot is vergeleken met andere grotten in dit Nationaal Park.

Opties

 • 2 dagen: Een van de meest adembenemende natuurlijke landschappen die je in dit leven zult zien. Je gaat overnacht kamperen in de grot op het zandstrand! Daarnaast bezoek je een etnisch dorp, Ban Doong, gelegen in de jungle. Vanaf € 300.

Tu Lan Cave

Tu Lan grotTu Lan cave

Het Tu Lan grottenstelsel is een andere avontuurlijke grot, met ondergrondse watervallen, groene meren, prachtige stalagmieten en stalactieten. Net als Hang En is deze grot relatieve ontoegankelijkheid; je moet verschillende kilometers wandelen en een beetje zwemmen om er te komen. Dit geeft al een enorm gevoel van avontuur dat ontbreekt aan de indrukwekkende Paradise Cave.

Opties

 • 1 dag: Dit is de beste avontuurlijke tour die je in één kunt doen in Phong Nha. Het bezoeken van de grot in inclusief klimmen, ongeveer 50m zwemmen door een wilde riviergrot en 9 km wandelen door de jungle.
 • 2 dagen: De meest populairste tweedaagse jungle- en grotervaring in Vietnam. Zwemmen door riviergrotten, riviergrotten, ondergrondse watervallen en breng de nacht door in een jungle-kamp naast een spectaculaire waterval.
 • 3 dagen: Tijdens de driedaagse tour overnacht je op twee verschillende junglecampings naast prachtige watervallen, verken je een aantal grotten, en zwem je door grotten.
 • 4 dagen: In de vierdaagse tour verken je ook diverse andere grotten zoals Hang Tien, Kim Cave en Secret Cave met fenomenale watervallen en karstformaties en overnachtingen in de jungle.

Hang Va Cave

Hang Va grot

Hang Va Cave in Vietnam

Een klein stukje van Son Doong voor degenen die het prijskaartje van Son Soong zelf niet kunnen betalen: Hang Va. Hang Va en de nabijgelegen Hang Nuoc Nut zijn technisch gezien onderdeel van het Son Doong grottenstelsel vanwege hun gedeelde waterstroom, en bevatten rotsformaties die nog indrukwekkender zijn. Deze grotten zijn pas in 2012 ontdekt, wat betekent dat er maar weinig mensen geweest zijn. Net als de grotten Tu Lan en Hang Ken, moet je behoorlijk fit zijn om deze grot te verkennen, met lopen over rotsen, door ondergrondse rivieren zwemmen en klimmen.  Deze grot is voor de meer avontuurlijke reiziger.

Opties

 • 2 dagen: Een tweedaagse tour met een combinatie van twee grotten: Hang Va & Hang Nuoc Nut. Houd er rekening mee dat dit de moeilijkste 2-daagse grotten tour is. Vanaf € 300.

Tien Song Cave

Tien Song grot in Phong NhaTien Song cave

De oudste ontdekte grot in de regio wordt vaak overgeslagen, omdat deze erg lijkt op Phong Nha Cave. De Tien Son-grot ligt ook 100 meter boven de Phong Nha-grot en is alleen te bereiken via een lange steile trap. De grot is op sommige delen tot 25 meter hoog en 35 meter breed. Een bezoek aan Tien Son Cave wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan de Phong Nha-grot.

Opties

 • Toegangsprijs is: 80.000 vnd (exclusief de boottocht naar de ingang). De boot is dezelfde als die voor de Phong Nha-grot. Kan ook worden gecombineerd met de Phong Nha Cave tour.

Tra Ang Cave

Tra Ang grotTra Ang cave Vietnam

Tra Ang is een van Vietnam’s meest recent ontdekte grotten en werd het pas in 2016 geopend voor bezoekers. In die tijd heeft het minimale bezoekersaantallen ontvangen. Om het te bereiken, moet je door de dichte jungle trekken. De eenvoudigste optie is om te verkennen als onderdeel van een tour. Eenmaal binnen kun je alleen de grot verkennen door in de rivier te zwemmen die er doorheen stroomt.

Opties

 • 1 dag: Het bezoeken van Tra Ang kost al snel een hele dag, omdat je de grot alleen kunt bereiken door een aantal kilometer door de jungle te trekken. Binnen in de grot ga je zwemmen.

Tam Co cave (8 Ladies Cave)

Tam Co cave (8 Ladies Cave)

De Tam Co cave of de 8 Ladies Cave is gemakkelijk te bezoeken zonder gids en ligt op 20 minuten rijden van Paradise Cave. De wrede geschiedenis van Vietnam is te zien in de kleine grot. Hier in 1972 stierf een groep vrouwen nadat ze door een bomexplosie tijdens de Vietnam-oorlog in de val liepen. Tegenwoordig staan er een altaar en tempel ter ere van hen.

Opties

 • Deze kleine grot kan je prima zelf bezoeken. Toegang is gratis.

Pygmy Cave

Pygmy Cave in VietnamPygmy Cave in Phong Nha

Deze grot is nog maar net open voor toeristen en daarom zijn er echt nog maar een paar toeristen geweest. Er wordt gezegd dat dit de op vier na grootste grot ter wereld is. Het is zeker weten heel indrukwekkend, met een trekking door de jungle, je kunt kamperen in de ingang van de grot en binnen is het ook prachtig.

Opties

 • 2 dagen: Kampeer in de grot, grot verkennen, trekking door de jungle en zwemmen. De grot wordt vaak bezocht in combinatie met Hang Over Cave.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.