Hang Son Doong – 4 daagse expeditie door de grootste grot ter wereld

In het hart van Vietnam, verborgen in het weelderige Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park, ligt Hang Son Doong, de grootste grot ter wereld. Deze natuurwonder biedt een adembenemend uitzicht en een onvergetelijke ervaring voor avonturiers. Duik met ons in de fascinerende details van deze unieke bestemming.

Een kijkje in de grootste grot ter wereld: Hang Son Doong

Ontdekking en Unieke Eigenschappen

Hang Son Doong werd in 1991 ontdekt door een lokale man genaamd Ho Khanh, maar werd pas in 2009 wereldwijd bekend dankzij een expeditie geleid door de British Cave Research Association. De grot is opmerkelijk vanwege zijn immense omvang; sommige delen zijn zo groot dat een Boeing 747 erdoor zou kunnen vliegen.

Hang Son Doong grot

Afmetingen en Structuur

Met een totale lengte van meer dan 5 kilometer, een hoogte van 200 meter, en een breedte van 150 meter, is Hang Son Doong werkelijk gigantisch. Binnen de grot vind je unieke kalksteenformaties, een ondergrondse rivier, en zelfs een eigen ecosysteem met zeldzame flora en fauna.

Hang Son Doong grot - de grootste grot ter wereld

De Lichtschacht en “De Hand van de Hond”

Een van de meest iconische kenmerken van Hang Son Doong is de enorme lichtschacht die zorgt voor een sprookjesachtige belichting in de grot. Dit natuurverschijnsel creëert een bijna buitenaardse sfeer. Een ander opmerkelijk punt is de rotsformatie bekend als “De Hand van de Hond”, die lijkt op een hondenpoot en een populaire fotoplek is voor bezoekers.

Hang Son Doong grot - de grootste grot ter wereld

Waar ligt Hang Son Doong?

Hang Son Doong ligt in het hart van Centraal-Vietnam, diep verscholen in het weelderige Phong Nha Nationaal Park. Deze afgelegen locatie maakt de grot des te mysterieuzer en avontuurlijker. Om bij Hang Son Doong te komen, moet je je diep in de jungle wagen, ver weg van de gebaande paden. De enige manier om deze verborgen schat te bereiken is door deel te nemen aan een meerdaagse expeditie, begeleid door ervaren gidsen.

Phong Nha Nationaal Park

Phong Nha Nationaal Park is een uitgestrekt natuurreservaat dat zich uitstrekt over meer dan 850 vierkante kilometer. Het park werd in 2003 door UNESCO erkend als Werelderfgoed vanwege zijn geologische en ecologische waarde. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Het park staat bekend om zijn uitgestrekte karstgebergte, waar zich een ondergronds netwerk van grotten en rivieren bevindt. Naast Hang Son Doong zijn er nog talloze andere grotten te ontdekken, elk met zijn eigen unieke schoonheid en uitdagingen.

Maar Phong Nha is meer dan alleen grotten. Het is een plek waar je de echte jungle kunt ervaren, zoals je die alleen in films ziet. Dichte bossen, wilde rivieren en een overvloed aan exotische planten en dieren maken dit park tot een onvergetelijke bestemming voor iedereen die op zoek is naar avontuur en natuur.

Hoe kom je er?

Om naar Phong Nha te reizen vanuit andere delen van Vietnam, zoals Hanoi, Ho Chi Minh City, Hoi An en Ninh Binh, dien je bijna altijd eerst naar Dong Hoi te reizen. Dong Hoi is de grootste stad in de buurt van Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park, gelegen op ongeveer 50 km afstand, wat neerkomt op een rit van ongeveer 45 minuten.

Stap 1: Reizen naar Dong Hoi

1. Vliegen

Er zijn alleen rechtstreekse vluchten vanuit Ho Chi Minh City (1,5 uur) en Hanoi (1 uur) naar Dong Hoi. Omdat Dong Hoi geen grote of belangrijke stad is, zijn er per dag slechts 1 tot 3 vluchten op deze routes. Het is dus belangrijk om je vluchten tijdig te boeken om beschikbaarheid te garanderen.

2. Trein

Dong Hoi ligt direct aan het Reunification Express netwerk, wat het gemakkelijk maakt om per trein te bereiken. Vanaf Ninh Binh en Hanoi in het noorden en vanaf Hue, Da Nang (ook voor Hoi An) in het zuiden, zijn er regelmatige treinverbindingen naar Dong Hoi. Hoewel er ook een treinverbinding met Ho Chi Minh City is, is de reis te lang om in één dag te doen.

3. Bus

Vietnam heeft een uitgebreid busnetwerk, en Dong Hoi ligt aan de hoofdsnelweg van het land, Highway 1 (QL1A). Hierdoor zijn er bussen van noord naar zuid die Dong Hoi passeren. Bussen vanuit Hanoi, Ninh Binh, Da Nang, Hue en Hoi An zijn gemakkelijk te vinden. Hoewel er busverbindingen zijn naar zuidelijkere bestemmingen, is het vanwege de lange reistijden niet aan te raden om deze in één busreis te doen.

Directe bussen naar Phong Nha

Phong Nha heeft een klein dorpje, Son Trach, dat voornamelijk bestaat uit accommodaties. De meeste bussen gaan alleen naar Dong Hoi, maar er zijn enkele rechtstreekse bussen die direct naar Phong Nha gaan vanuit Ninh Binh en Da Nang.

Stap 2: Van Dong Hoi naar Phong Nha

Voor de afstand van 50 km zijn er twee opties:

Optie 1: Bus

De bus vertrekt vanaf het station en is de goedkoopste manier om naar Phong Nha te reizen. De prijs bedraagt ongeveer 2 à 3 euro en de reis duurt iets langer dan een uur.

Optie 2: Auto

Je kunt een auto met chauffeur of een taxi huren. Dit is de makkelijkste optie, omdat je direct een ophaal- en brenglocatie en tijd kunt afspreken. De reis met de auto duurt ongeveer 45 minuten.

Stap 3: Phong Nha – Hang Son Doong

Het bezoeken van Hang Son Doong is alleen mogelijk via een georganiseerde expeditie. Er zijn geen mogelijkheden om zelf de grot te bezoeken. De grot ligt diep in de jungle en vereist speciaal materiaal en begeleiding. De expeditie zorgt voor je veiligheid en een onvergetelijke ervaring terwijl je dit unieke natuurwonder verkent.

4-daagse expeditie

Er is maar één manier om de grootste grot ter wereld te verkennen en dat is met een georganiseerde expeditie. Deze unieke ervaring kost $3000, oftewel ongeveer €2700, en biedt een avontuurlijke reis die je nergens anders ter wereld zult vinden.

Hang Son Doong grotten expeditie - abseiling in de grot

Duur en Programma

De tour duurt 6 dagen, waarvan je 4 dagen echt bezig bent met de expeditie in de jungle en de grot. Tijdens deze 4 dagen leg je een afstand van 25 km af, waarvan 8 km door de grotten. Daarnaast trek je door de ongerepte jungle en steek je riviertjes over.

Kamperen in de Grot

Een van de hoogtepunten van de expeditie is het kamperen in de grot. In 2017 werd Hang Son Doong door de Britse Daily Mail uitgeroepen tot de meest indrukwekkende kampeerplaats ter wereld. Je zult de nacht doorbrengen in de indrukwekkende en mystieke omgeving van de grootste grot ter wereld.

kamperen in Hang En grot in Phong Nha

Fysieke Vereisten

Deze expeditie is een echte uitdaging en vereist een goede fysieke conditie. Je moet in staat zijn om lange afstanden te lopen over ruw terrein en te kamperen onder primitieve omstandigheden.

Geen Telefoonsignaal of Wifi

Tijdens de expeditie heb je geen toegang tot telefoonsignaal of wifi. Dit betekent dat je volledig afgesloten bent van de buitenwereld, wat je de kans geeft om je volledig te concentreren op de ervaring en te genieten van de ongerepte natuur om je heen.

Alternatieven voor Hang Son Doong

Hang Son Doong is een spectaculaire maar uitdagende bestemming. De prijs van bijna €3000, de duur van 6 dagen, en de fysieke eisen maken deze expeditie niet voor iedereen geschikt. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die ook indrukwekkende ervaringen bieden. Hier zijn enkele van de beste opties:

Hang En Grot – Unieke kampeerervaring in een grot

Hang En maakt deel uit van de Hang Son Doong expeditie en biedt een unieke kampeerervaring. Met een prachtige kampeerplaats bij een meertje binnen in de grot, is Hang En een betoverende plek om te overnachten. De grot zelf is adembenemend en biedt een geweldig alternatief voor degenen die een indrukwekkende grottentocht willen ervaren zonder de intensiteit van Hang Son Doong.

Phong Nha UNESCO
Hang En

Tu Lan Grot – Voor de echte avonturiers

Tu Lan is een grottenstelsel dat bekend staat om zijn uitdagende parcours. Bereid je voor op abseilen, zwemmen door ondergrondse rivieren en klauteren over rotsformaties. Deze grot biedt een spannende en uitdagende ervaring, waarbij je je weg moet banen door ondergrondse rivieren en indrukwekkende rotsformaties. Tu Lan combineert avontuur en natuurlijke schoonheid, waardoor het een perfecte keuze is voor adrenalinejunkies.

Tu Lan grot
Tu Lan grot

Hang Pygmy – De vierde grootste grot ter wereld

Hang Pygmy is de op drie na grootste grot ter wereld en biedt een prachtige, minder extreme ervaring dan Tu Lan. Hoewel het nog steeds avontuurlijk is, is het minder intensief en geschikt voor een breder publiek. De immense grotruimtes en indrukwekkende formaties maken dit een onvergetelijke bestemming.

Dark Cave – Modderig plezier en avontuurlijke activiteiten

De Dark Cave zelf is misschien niet de meest spectaculaire, maar het avontuur dat erbij komt kijken maakt het een geweldige keuze. Je begint met een zipline naar de ingang, ploetert door modder met een zaklamp, en eindigt met een verfrissende zwempartij. Dit avontuur duurt minder dan een halve dag, waardoor je het kunt combineren met een bezoek aan een andere grot.

Paradise Cave – Gemakkelijk toegankelijk en prachtig

Als je niet op zoek bent naar een avontuurlijke ervaring maar wel een prachtige grot wilt zien, is Paradise Cave de beste optie. Deze grot is gemakkelijk toegankelijk via aangelegde paden en biedt adembenemende uitzichten op immense stalactieten en stalagmieten. Het is de mooiste grot die je zonder avontuur kunt bezoeken.

Paradise Cave in Vietnam
Paradise Cave

Phong Nha Grot – Heerlijke boottocht door het platteland

Phong Nha Grot combineert een rustige boottocht met een prachtige grottentocht. Hoewel de grot zelf minder spectaculair is dan Paradise Cave, maakt de schilderachtige boottocht door het Vietnamese platteland dit bezoek net zo de moeite waard. Het is een ontspannen manier om van de natuurlijke schoonheid van het gebied te genieten.

Deze zes alternatieven bieden elk een unieke ervaring en maken een bezoek aan de grotten in Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park toegankelijker en diverser. Of je nu op zoek bent naar avontuur, schoonheid, of een unieke kampeerervaring, er is voor elk wat wils.

Tips om dit gebied te bezoeken

De Beste Reistijd

De beste tijd om de grotten in Phong Nha te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van april tot augustus. In het regenseizoen, van september tot maart, kunnen de waterstanden in de grotten gevaarlijk hoog worden. Daarom worden expedities naar Hang Son Doong en andere rivieren grotten niet aangeboden van half september tot half november. Expedities naar droge grotten, zijn niet afhankelijk van de waterstand en kunnen wel gewoon doorgaan.

Plan Vooruit

Het is belangrijk om je grottenexpedities van tevoren te plannen. Expedities naar populaire grotten, zoals Hang Son Doong, zijn vaak een jaar van tevoren al volgeboekt. Andere populaire grottentochten zijn meestal 2 tot 3 maanden van tevoren volgeboekt. Hoewel er veel verschillende grottentours zijn waar je last-minute voor kunt boeken, is het raadzaam om vroeg te reserveren als je specifieke populaire tours wilt doen.

Fysieke Voorbereiding

Grottenexpedities vereisen een goede fysieke voorbereiding. Voor de expeditie naar Hang Son Doong wordt gevraagd om recente trekkingervaring, inclusief minstens één overnachting en dagelijkse tochten van minimaal 8 km met een hoogteverschil van minstens 300 meter. Daarnaast wordt aanbevolen om regelmatig aan sport te doen zoals voetbal, skiën, of andere buitenactiviteiten zoals wandelen of hardlopen (3-4 keer per week, 4-5 km per keer). Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om:

  • 5 kilometer continu te rennen binnen 50 minuten.
  • 5 verdiepingen achter elkaar te beklimmen zonder buiten adem of duizelig te worden.

Officiële Organisaties

Laat je niet verleiden door goedkope aanbiedingen voor expedities naar grotten zoals Hang Son Doong of Hang En. Deze goedkope opties zijn vaak niet gelicentieerd en kunnen gevaarlijk zijn zonder professionele gidsen en apparatuur. Zorg ervoor dat je boekt bij officiële en erkende organisaties om je veiligheid te waarborgen.

Als lokale experts met jarenlange ervaring in Vietnam en Phong Nha Nationaal Park, weten wij als geen ander hoe we jouw grotdromen kunnen waarmaken. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende expeditie of een ontspannen wandeling, wij helpen je de perfecte grot te vinden die past bij jouw budget, tijdsbestek en fysieke niveau.

Ontdek onze Phong Nha grotten tours

Als lokale experts met jarenlange ervaring in Vietnam en Phong Nha Nationaal Park, weten wij als geen ander hoe we jouw grotdromen kunnen waarmaken. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende expeditie of een ontspannen wandeling, wij helpen je de perfecte grot te vinden die past bij jouw budget, tijdsbestek en fysieke niveau.

Ontdek onze Phong Nha grotten tours

Bekijk ons uitgebreide aanbod aan Phong Nha grotten tours voor een overzicht van de mogelijkheden. Van de wereldberoemde Hang En tot verborgen pareltjes die alleen de lokale bevolking kent, wij hebben voor ieder wat wils.

Persoonlijk advies op maat

Twijfel je welke grot het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op en vertel ons over jouw wensen en voorkeuren. Wij stellen graag een aantal gepaste grotten tours voor, zodat jij zorgeloos kunt genieten van jouw avontuur in Phong Nha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.