Motor en scooter rijden in Vietnam: 10 beste motorroutes & tips

Ben je van plan om met een scooter of motor te rijden in Vietnam? Dan is dit alles wat je moet weten! Zoals rijbewijs, regeltjes, tips, veiligheid en natuurlijk de beste motorroutes in Vietnam. Ga goed en veilig voorbereid op pad.

Lees ook: Motor huren of kopen?

De regels met scooter en motorrijden in Vietnam

 • Net zoals in Nederland dien je in Vietnam te beschikken over een geldig rijbewijs om motor te mogen rijden. Rond het internationaal rijbewijs is er nog al een grijsgebied, maar officieel is dit niet geldig. In de praktijk ligt het anders. Toeristen worden zelden aangehouden door de politie, mede doordat deze beperkt tot geen Engels spreken. In sommige gevallen worden ook een internationale motorrijbewijs aanvaard. In andere woorden wordt het gebruik van motors en scooters op een bepaalde hoogte gedoogd. Houd alleen rekening met de risico’s!
 • De term scooter wordt in Vietnam weinig gebruikt. Alles boven de 50CC valt in de categorie motor en heb je dus ook een motorrijbewijs voor nodig. Onder de 50CC heb je geen rijbewijs voor nodig, echter worden deze bijna nergens verhuurt en zijn ze niet bruikbaar in berggebieden.
 • Er zijn strenge regels rond alcohol in het verkeer. Je mag niet rijden nadat je gedronken hebt – ook niet 1 biertje.
 • Bij voorrang gaat altijd het sterkere voertuig eerst. Probeer dus nooit voorrang te nemen wanneer er een bus aankomt rijden.
 • Je dient altijd met een helm op te rijden.
 • In Vietnam rijden ze aan de rechterkant van de weg.

Belangrijke tips voor motorrijden

 • Ga uitgerust op weg en neem voldoende pauzes onderweg na elk uur of twee.
 • Check het weer van te voren. Door droogte kan er veel stof zijn en met harde regen kan het glad zijn.
 • Maak een route voordat je weggaat.
 • Hou je aan de snelheid en pas je snelheid aan, aan de staat van de weg, het verkeer en de weersomstandigheden.
 • Neem voldoende afstand van het overige verkeer.
 • Wanneer je in afgelegen gebieden rijdt, dien je genoeg benzine bij te hebben.
 • Toeteren is normaal en wordt gebruik bij het inhalen en bochten met weinig zicht.
 • Wanneer je een motor huurt of koopt controleer je staat van het voertuig, zoals remmen, lichten, lekkages, en stabiliteit van het stuur.

Wat mee te nemen:

 • Helm (goede kwaliteit)
 • Zonnebril en zonnebrand. Een bril is ook handig tegen stof.
 • Mondkapje tegen uitlaatgassen en stof
 • Telefoon voor GPS
 • Waterbestendige tas voor je backpack
 • Een metalen drager en kabels om je backpack op vast te zetten
 • Basis reparatie gereedschap
 • Regenpak

Apps

 • Google maps: Google Maps heeft sinds 2018 een speciale “motorbike mode”. Deze optie houd rekening met de snelheid van het motorrijden en kleine wegen  en kortere wegen die de auto niet kan nemen.
 • Maps.me: Heeft erg gedetineerde kaarten en het beste is dat je deze van te voren moet downloaden, zodat je deze navigatie altijd kan gebruiken, zelfs als je geen netwerkbereik op je telefoon hebt.

Wat doe je als je motor stuk gaat?

Je hebt waarschijnlijk niet vaak een motor of scooter gerepareerd. Toch kan het voorkomen wanneer je aan het motorrijden in Vietnam bent, er iets plotseling stuk gaat. Gelukkig vindt je echt overal langs de weg reparatiewerkplaatsen waar een monteur je weer de weg op kunt helpen. Als je er niet direct één ziet, vraag dan de lokale mensen waar je er één kunt vinden. Zorg dat je een vertaal app hebt en navigatie en voordat je vertrekt jouw mobiel volledig opgeladen is.

Wel of niet motorrijden in Vietnam?

Waarom wel:

 • De beste manier om Vietnam te zien en lokale authentieke plaatsen te bezoeken
 • Perfect om het landschap te zien en te stoppen wanneer je wilt.
 • Veel vrijheid, niet gebonden aan bus- en treintijden.
 • Een unieke en hele avontuurlijke ervaring.
 • Goedkoop en gemakkelijke manier van reizen

Waarom niet:

 • Het verkeer is erg chaotisch en kan heel gevaarlijk zijn, er gebeuren regelmatig ongelukken.
 • Wanneer je geen ervaring en niet zelfverzekerd bent.
 • Officieel mag je bij wet niet rijden zonder Vietnamees rijbewijs;
 • Hierdoor ben je vaak ook niet volledig gedekt door je (reis)verzekering na een ongeluk.
 • De wegen, met name in het noorden van Vietnam, zijn niet altijd van goede kwaliteit.
 • Je moet zelf navigeren.

Het beste alternatief voor motorrijden in Vietnam

Heb je geen rijbewijs of durf je niet te motorrijden in Vietnam? Dan is het een heel wijs besluit om dit niet te doen! Na het lezen van onderstaande top 10 motorroutes in Vietnam, denk je wellicht dat je erg teleurgesteld zou zijn als je hier weinig van ziet of ervaart. Maar wees absoluut niet getreurd, want er zijn geweldige alternatieven die wellicht nog beter zijn dan zelf te gaan motorrijden in Vietnam en je door het gevaarlijke verkeer of over wegen te banen.

Het beste alternatief is achterop de motor bij een ervaren motorgids! Rond Dalat worden deze motorgidsen ook wel Easy Riders genoemd, maar je vindt ze overal in het land. Het geen dat dit zo geweldig maakt en wellicht beter dan zelf rijden, is dat alle nadelen van zelf rijden vervallen. Je hebt namelijk geen rijbewijs nodig om achter op te zitten, ook dus ook geen zorgen met verzekeringen. Je hoeft zelf niet te stressen in het verkeer, over gevaarlijk bergwegen te rijden of te navigeren. Twee ontzettend grote bijkomende voordelen zijn dat je in plaats van op te letten in het verkeer, meer tijd hebt om rond te kijken en foto’s te maken. Ook weten deze gidsen alle kleine weggetjes en kunnen zij jou dingen van de plaatselijke cultuur laten zien die je zelf nooit zou zien en ervaren als je alleen aan het rijden bent.

Wil je liever iets comfortabeler? Dan kun je ook een auto huren in Vietnam (inclusief chauffeur) en deze motorroutes per auto afleggen. Een bijkomend voordeel van de auto is dat je beschermt bent tegen de elementen zoals een sterke zon, hitte, wind en hevige regen.

10 beste motorroutes in Vietnam

1. Ha Giang loop

Ha Giang tour

De nummer 1 in deze lijst van mooiste motorroutes in Vietnam is de Ha Giang loop. Zonder twijfel de leukste route die je kunt afleggen in Vietnam. In deze provincie vindt je de meest indrukwekkende bergen van Zuidoost Azië. Wat het extra speciaal maakt is dat je onderweg bergstammen ziet met hun unieke klederdracht. Ha Giang is namelijk ook de provincie waar de meeste etnische minderheden wonen. Verblijf in een lokale homestay en bezoek een lokale markt voor een unieke inkijk in deze cultuur.

2. Hai Van Pass (Hoi An – Hue)

Hai Van Pass in Vietnam

De Hai Van Pass is wellicht de bekendste motorroute in Vietnam. Dit route is vooral bekend geworden nadat Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May van het Britse programma Top Gear over deze bergpas zijn gereden met de motor. Ze noemde dit één van de mooiste kustroute ter wereld. Beginnend in Hoi An of Hue kun je zelf gemakkelijk deze route rijden. Door een nieuwe tunnel voor het grote verkeer is de bergpas rustig en wordt vrijwel alleen door toeristen gebruikt. Wil je niet zelf rijden dan kun je achterop de motorspringen van een gids. Je kunt ook deze route afleggen met een auto of oude militaire jeep!

3. Sapa loop

scooter rijden Sapa

Sapa in enorm populair, dus wil je weg van de toeristische trekpleisters, huur dan een scooter of motor of ga op pad met een lokale gids. Een prachtige route langs de rijstvelden en bergen is de weg van Sapa naar Sin Ho. Sin Ho ligt aan de andere kant van de vallei, ver van de stad Sapa. Er zijn verschillende wegen naar dit dorp waardoor je er een loop van kunt maken wanneer je daar de tijd voor hebt. Lees hier de uitgebreide route. Onderweg kun je overnachten in dorpjes van bergstammen, waardoor je niet alleen door een prachtig omgeving rijdt, maar ook een unieke culturele ervaring beleeft.

4. Cao Bang & Ban Gioc motorroute

Me Pja Pass

De Cao Bang motorroute doet weinig ten onder van de Ha Giang loop en zou je zelfs kunnen combineren met Ha Giang – waarschijnlijk is het dan één van de mooiste motorroutes ter wereld! Dramatische berglandschappen, hoge bergpassen, authentieke dorpjes en de indrukwekkendste waterval in Vietnam. Deze route is erg onbekend en daarom zal je waarschijnlijk geen andere toeristen onderweg tegenkomen.

5. Van Dalat naar Nha Trang

Van Dalat naar Nha Trang

De route van Dalat naar Nha Trang is ook een populaire motorroute in Vietnam. Deze weg wordt veel gedaan door de Dalat Easy Riders. Terwijl je door een nationaal park rijdt, ga je via de bergen van Dalat naar de lager gelegen kust van Nha Trang. De overgang van bergen en bossen naar stranden en de oceaan is erg indrukwekkend.

6. De strand route Mui Ne – Da Nang

Vietnam zomer

Wil je jouw Vietnam rondreis combineren met een aantal van de mooiste stranden in Vietnam, dan is de de perfecte motorroute. Trek er een aantal dagen voor uit zodat je ook tijd hebt om te relaxen. Buiten dat dit een prachtige kustweg is, maken de authentieke vissersdorpjes onderweg dit een extra speciale ervaring. Met name rond Phu Yen, Quy Nhon en ten zuiden van Hoi An vindt je veel van dit soort dorpjes en prachtige stranden. Er liggen ook verschillende eilandjes voor de kust die je kunt bezoeken.

7. Van de gebaande paden in de centrale hooglanden

centrale hooglanden Vietnam

Zie je liever bergen, watervallen en dorpjes van bergstammen? Of is het niet de beste reistijd om de stranden te bezoeken in centraal Vietnam? Dan is dit het perfecte alternatief voor de Mui Ne – Da Nang motorroute. De centrale hooglanden van Vietnam worden veel overgeslagen door toeristen. Onterecht! Maar dit maakt een bezoek aan de regio alleen maar meer interessant. Zo kun je in Dak Lak een nationaal park bezoeken waar olifanten leven, in Pleiku één van de mooiste watervallen in Vietnam en in Kon Tum unieke bergstammen met prachtige huizen. Onderweg rijdt je door bossen, over bergen en langs watervallen.

8. De Mekong loop

Fietsen in de Mekong Delta

Fietsen in de Mekong Delta is enorm populair, door het vlakke terrein en de rustige wegen op het platteland. Maar wil je meer afstand afleggen om meer te kunnen zien, huur dan een motor of scooter. Bezoek onderweg de beroemde drijvende markten, lokale fruitboomgaarden, kleine dorpjes, uitgestrekte rijstvelden, prachtige tempels en nationale parken.

9. Ninh Binh sightseeing route

fietsen in Ninh Binh

Ben je geen ervaren rijder of wil je niet hele dagen rondrijden, maar je vindt het wel leuk om met een scooter op verkenning te gaan, dan is Ninh Binh de ideale plek om dit te doen. De meeste Ninh Binh bezienswaardigheden liggen erg dichtbij elkaar en kun je eenvoudig zelf per fiets of scooter bezoeken. Je zult hier zeker ook niet de enige toerist zijn die hier met een scooter rondrijd. Bezoek onder andere Mua Cave voor het mooiste uitzicht, Tam Coc voor een boottocht, Hoa Lu om meer over de geschiedenis te leren en Bich Dong Pagode voor een instagramwaardige foto.

10. Dalat sightseeing route

Easy Rider in Vietnam

Dalat is de regio waarde Easy Riders vandaan komen, de gidsen die je op de motor meenemen om de regio te verkennen. Dit is dus niet voor niks een perfecte regio om met een motor of scooter er op uit te gaan. Net buiten Dalat vindt je koffieplantages, watervallen, bossen, lokale fabriekjes, nationale parken en meer. Maak van te voren een planning of bespreek de mogelijkheden met een Easy Rider wanneer je niet zelf gaat rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.