Olifanten spotten in Vietnam in het Yok Don Nationaal Park

Yok Don National Park is een loofbos en het grootste nationale park in Vietnam, met delen ervan langs de Cambodjaanse grens. Yok Don is in 1992 uitgeroepen tot nationaal park en herbergt meer dan 858 boomsoorten, 300 vogelsoorten, veel reptielen, insecten en 89 diersoorten – helaas staan er 32 op de Rode Lijst. Grote kuddes gaurs, wilde stieren, herten en olifanten zwierven ooit door de provincie Dak Lak, maar ontbossing, jacht en illegale handel in wilde dieren hebben ze bijna uitgeroeid. Tegenwoordig zijn een aantal olifanten die vroeger voor toerisme en industrie zijn gebruikt nu uitgezet in het wild.

Yok Don Nationaal Park

Yok Don National Park is opgericht in 1992. Het is het op één na grootste nationale park en het is het enige nationale park dat droge loofbossen heeft in Vietnam. Dit bos is een uniek type bosecosysteem met een grote verscheidenheid aan belangrijke en endemische soorten. De bomen hier verliezen jaarlijks hun bladeren in het droge seizoen, dat duurt van november tot april. Wanneer het natte seizoen (mei – oktober) gepaard gaat met zware neerslag, komt alles snel tot leven.

Yok Don Nationaal Park

Yok Don National Park herbergt een schat aan dieren in het wild, waaronder 89 soorten zoogdieren, 305 vogelsoorten, 16 soorten amfibieën, 48 soorten reptielen en 858 soorten planten, honderden soorten zoetwatervissen en duizenden soorten insecten. Veel van deze soorten staan vermeld in IUCN Redbook. Wilde olifanten, wilde waterbuffels en gaurs zwerven vrij diep in het bos. Yok Don verspreidt zich over twee provincies, waaronder Dak Lak en Dak Nong. Bovendien sluit het aan op een groot deel van de beschermde bossen in Cambodja. Daarom trekken dieren ook vaak over de grens.

Yok Don nationaal park
Yok Don Nationaal Park

Vietnam’s eerste ethische olifantenervaring

Olifanten in Vietnam

Terwijl er ooit duizenden wilde olifanten in Vietnam waren, zeggen experts van Animals Asia dat er nog maar 114 over zijn in het land. In de Centrale Hooglanden van Vietnam hebben etnische minderheden zoals de Ede en M’nong al lang olifanten uit het wild gehaald en opgeleid om zware ladingen te vervoeren. Toen moderne transportmiddelen in Dak Lak arriveerden, verlegden olifantenbezitters hun aandacht naar toeristische activiteiten, zoals olifant rijden en het baden met olifanten. Nu is Yok Don National Park gestart met een ander type tour, waar – voor het eerst – de olifant de prioriteit heeft boven de toerist.

Olifanten in Yok Don Nationaal Park

Animals Asia werkte nauw samen met het nationale parkteam om een ethische olifanten tour te maken. In oktober 2018 stopte het park met het verzorgen van olifanten voor toeristen. Vier olifanten – een mannetje en drie vrouwtjes – waren vrij van beperkingen en mochten vrij rondlopen onder toezicht van hun mahouts. Elke olifant heeft zijn eigen mahout die de hele dag in de buurt blijft om de olifant veilig te houden en te voorkomen dat hij naar privéterrein afdwaalt. Voor deze olifanten die jarenlang alles hebben gedaan, van constructie tot het dragen van tenten, stond de vrijheid plotseling wijd open.

olifanten in Vietnam

Activiteiten in Yok Don Nationaal Park

Olifanten tour

Je hebt twee verschillende olifanten tours; een halve dag en een hele dag tour. Deze begeleide trektocht door het bos brengt je naar de plek waar de olifant en de mahout voor het laatst werden gezien. Onderweg delen de parkgidsen en rangers inzicht in de olifanten en wijzen ze op tekenen van hun activiteit. Na de korte zoektocht is het een bijzonder moment waarop je voor het eerst de olifanten in het bos tegenkomt.

olifanten in Yok Don nationaal park
olifanten in Yok Don nationaal park

Trekking

Verken de prachtige natuurlijke schoonheid van Yok Don National Park en leer over de mysteries van de kostbare flora en fauna die in dit unieke ecosysteem heeft. Op maat gemaakte wandeltochten brengen je naar watervallen en beekjes waar je kunt zwemmen, terwijl een gids medicinale planten kan aanwijzen en de verschillende vogelgeluiden kan ontcijferen die inhet bos weerkaatsen. Of je nu kiest voor een dagwandeling of een nachtelijke trektocht, een parkgids is verplicht omdat de Cambodjaanse grens het park doorsnijdt.

Yok Don trekking

Kamperen

Je kunt een trekkingstocht ook combineren met kamperen in het nationale park.

Boottochten

De machtige Serepok-rivier loopt 332 km door Yok Don en stroomt vervolgens naar Cambodja, waar het aansluit op de Mekong-rivier. Vaar een uur langs deze majestueuze waterweg om de pracht van de rivier in je op te nemen en combineer de cruise met vogels kijken, toeren bij zonsondergang of op elk moment van de dag om te genieten van de schoonheid van de rivier.

Yok Don boottocht

Vogel spotten

Yok Don National Park is de thuisbasis van meer dan 300 vogelsoorten, waarvan vele endemisch zijn voor Vietnam en Indochina. Tijdens een tour, neemt een gids je mee naar de beste plekken om vogels te spotten in het Nationaal Park, waar je een grote verscheidenheid aan kleurrijke spechten, drongo’s en ijsvogels zult zien. Als je geluk hebt kun je zeldzamere soorten zien, zoals de oosterse bonte neushoornvogel, bijeneters, rufous treepie, geelvoetduif en de groene pauw.

Vogel spotten in Yok Don Nationaal Park

Fietsen

Yok Don National Park heeft meer dan 200 km aan paden, tracks en wegen om te verkennen. Met de fiets reis je zelfstandig naar de Boeddha Waterval, Seven Rapids, Drang Phok meer of Yok Don berg. Haal een gratis kaart bij de receptie voordat je eropuit trekt voor een dag verkennen per fiets.

Kooklessen

Rond Dak Lak wonen veel etnische minderheden. Benieuwd naar hun lokale voedselgewoonten? Doe mee aan een lunch- of dinerkooksessie met een familie van Ede minderheid in het dorp Jang Lanh, 700 meter van het Yok Don National Park. Een Engelssprekende gids staat klaar om ervoor te zorgen dat je alle familiegeheimen van een Ede keuken leert kennen. Je wordt gevraagd om mee te doen en te helpen voorbereiden onder begeleiding van de gastheer. Als je klaar bent met koken, geniet je met het gezin van jouw zelfgemaakte maaltijd.

Beste reistijd

De beste tijd om te gaan wandelen is het droge seizoen van oktober tot april, de optimale tijd is aan het begin, van oktober tot december, wanneer de temperaturen aangenaam zijn. Daarna begint het erg heet te worden totdat de regen begint. Het is nog steeds mogelijk om te trekken in het regenseizoen, maar verwacht veel modder en hoog water dat de routes afsnijdt, waardoor de afstanden korter (maar niet eenvoudiger) worden.

Hoe kom je er?

Yok Don National Park ligt op 40 km afstand van de stad Buon Ma Thuot (provincie Dak Lak in de Centrale Hooglanden van Vietnam) in het noordwesten.

Naar Buon Ma Thuot

Buon Ma Thuot is de hoofdstad van de provincie Dak Lak en is de stad die het meest in de buurt van het nationale park ligt.

Bus

Er gaan directe bussen van Ho Chi Minh City (8-9 uur), Dalat (5 – 6 uur), Pleiku (3 uur), Nha Trang (3,5 uur) en Da Nang (12 uur) naar Buon Ma Thuot.

Vluchten

Buon Ma Thuot heeft directe vluchten vanaf Hanoi (1.45 uur) en Ho Chi Minh City (1.00 uur)

Taxi van Buon Ma Thuot naar Yok Don

De makkelijkste en meest comfortabele manier is per taxi. De prijs vanaf de stad is ongeveer 500.000 VND (20 EUR) en vanaf het vliegveld 650.000 (25 EUR). Betrouwbare taxi’s zijn Mai Linh, Vinasun en Quyet Tien Taxi.

Als alternatief kun je ook een auto huren met chauffeur:

Scooter van Buon Ma Thuot naar Yok Don

Je kunt een scooter huren bij sommige hotels of reisbureaus. De huurprijs is ongeveer 120.000 VND – 200.000 VND / scooter / dag (5 tot 8 EUR).

Bus van Buon Ma Thuot naar Yok Don

De bus rijdt voorbij Yok Don is roze en groen. De bussen rijden elke 30 minuten en het duurt ongeveer 1 uur – 1,5 uur om bij de poort van Yok Don National Park te zijn, afhankelijk van je startpunt.

Het bustarief is 22.000 VND / ticket (~ 1 EUR/ ticket). De bus rijdt van 06:00 uur tot 17:00 uur vanaf:

  • Op het provinciale busstation (71 Nguyen Chi Thanh St. Tan An Ward, BMT-stad)
  • Voor CO.OPMART (71 Nguyen Tat Thanh St., Tan An Ward, BMT-stad)
  • Op Le Hong Phong Street, vlakbij het museum van de provincie Dak Lak

Accommodatie in Yok Don Nationaal Park

Veel reizigers kiezen er voor om te verblijven in een hotel in Buon Ma Thuot, aangezien het park zelf geen accommodaties heeft. Wel kan je kamperen in het park via een begeleide tour. In dorpen rond het park kun je homestays vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.