Fietsen in de Mekong Delta – Routes, tips & beste plekken

Fietsen in de Mekong Delta is één van de leukste activiteiten om te doen. Deze regio is namelijk een van de beste fietslocaties in heel Vietnam vanwege de rustige weggetjes, vriendelijke mensen en een prachtig landschap.

Waarom fietsen in de Mekong Delta

De Mekong Delta is een hele platte regio, bijna even groot als Nederland en heeft 13 provincies. Je vindt hier veel dorpjes, rijstvelden en fruitboomgaarden die verbonden zijn met lokale rustige weggetjes. De prachtige omgeving, de rustige wegen en het vlakke landschap maakt fietsen in de Mekong Delta ontzettend populair

Al fietsend door de Mekong Delta kom je vriendelijke mensen tegen. Van lokale schoolkinderen die zwaaien en een ‘high-five’ geven tot de talloze winkeliers en arbeiders op de rijstvelden en boomgaarden die opkijken van hun werk. Je kunt fietsen in de Mekong Delta combineren met het bezoek aan drijvende markten, lokale fabriekjes, dorpjes, tempels en fruitboomgaarden. Onderweg heb je uitzicht op de vele kanaaltjes, rivieren en het platteland. Omdat er niet overal bruggen zijn is er een grote kans dat je met een klein pondje het water moet oversteken. Het hoort allemaal bij een geweldige ervaring.

Fietsen in Ben Tre - Mekong Delta
Fietsen in de Mekong Delta

Fiets tours in de Mekong

Er zijn een aantal opties om te gaan fietsen in de Mekong Delta. De meeste homestays hebben bijvoorbeeld gratis fietsen te leen, waarmee je zelf op pad kunt gaan. Zorg dat je voorbereid weggaat door fietsroutes te vragen aan jouw accommodatie of punten vast te zetten in Google Maps/Maps.me.

Een andere optie is om met een gids op pad te gaan. Met een gids zie je meer, verdwaal je niet, brengt je makkelijk in contact met de lokale bevolking en regelt alles voor je onderweg. Met name als je het leuk vind om tijdens het fietsen een lokale fabriek of boomgaarden te bezoeken of als je het wilt combineren met een boottochtje kan een gids handig zijn.

fietsen in Mekong Delta Cai Be

Er zijn verschillende mogelijkheden om met een gids door de Mekong Delta te fietsen. Vanaf Ho Chi Minh City zijn er georganiseerde dag- of meerdaagse tours, inclusief een stukje fietsen. Je kunt ook ter plekken in de Mekong een gids huren voor een halve of hele dag. Wat ook steeds populairder wordt zijn de meerdaagse fietstochten, waar je in 2, 3 of 4 dagen of zelfs langer op pad bent. Dit zijn veel al privé tours die op maat worden gemaakt. Deze tochten zijn vaak iets prijziger; niet alleen omdat het een privé tour is, maar ook omdat er maar weinig goede gidsen zijn die meerdaagse fietstochten kunnen begeleiden.

Fiets huren

Wil je zonder gids gaan, dien je zelf een fiets te huren. Zoals bovengenoemd kun je bij de meeste homestays gratis een fiets lenen. Houd alleen rekening dat deze fietsen niet van goede kwaliteit zijn, waardoor het prima is voor gebruik van een aantal uur, maar niet om hele dagen op pad te zijn. Voor meerdaagse tours kun je het beste goede kwaliteit fietsen huren, inclusief alle materialen die je onderweg wellicht nodig hebt voor veiligheid en onderhoud.

Meerdaagse fietstochten in de Mekong Delta

Veiligheid

Hoewel de snelheid van een fiets niet zo hoog is als die van een motor of auto, door het kleine formaat of het slechte zicht loop je mogelijk gevaar op de snelweg of een kruispunt. Dus concentreer je tijdens het fietsen in de Mekong Delta en stop regelmatig om uit te rusten als je moe bent. Voordat je vertrekt, moet je de fiets en de bijbehorende uitrusting controleren. Zorg ervoor dat je helm goed op je hoofd past, het zicht niet belemmert en alle onderdelen van de fiets goed werken. Voeg indien mogelijk het licht toe aan de helm of voor het stuur voor een beter zicht en dat andere chauffeurs jou ‘s avonds kunnen zien.

Route voorbereiden

Een specifieke route voorbereiden voor vertrek is ook essentieel. Het inhuren van een gids kan ook noodzakelijk zijn. Hij is de persoon die je de weg wijst, hoe redelijk de weg is die je moet nemen en je de nodige informatie geeft over waar je doorheen gaat.

Wat meenemen

Zaken als identificatie, telefoon en geld zijn niet alleen voor jou op reis maar ook belangrijk in lastige situaties. In gevaarlijke situaties zoals vermist of levensbedreigend, zijn deze dingen belangrijk om de autoriteiten te helpen om jou te redden en te helpen. Bovendien verbruikt fietsen veel energie, misschien honderden of zelfs duizenden calorieën. Draag lichte en gezonde snacks om hypoglykemie of energietekort te voorkomen. Je kunt fruit zoals bananen, appels of gedroogde waren, pindakaas, brood meenemen tijdens de pauze langs de weg.

Beste plekken om te fietsen in de Mekong Delta

De beste regio’s om te fietsen in de Mekong Delta zijn Can Tho, Ben Tre, Cai Be, An Giang en Vinh Long. Eigenlijk is elke regio goed om te fietsen, alleen de genoemde plaatsen zijn meer ontwikkeld voor toerisme. Dit betekend dat er op meer plekken fietsen te huur en te leen zijn, uitgestippelde fietsroutes beschikbaar zijn en er gidsen aanwezig zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top