Internationaal rijbewijs in Vietnam – Geldig en nodig? En een Vietnamees rijbewijs aanvragen stap voor stap?

Ben je van plan om te gaan auto- of motorrijden in Vietnam? Dan dien je in bezit te zijn van de juiste papieren. Lees hier alles over de geldigheid van een internationaal rijbewijs in Vietnam en hoe je een Vietnamees rijbewijs kunt aanvragen.

Is een internationaal rijbewijs in Vietnam geldig?

Wanneer je buiten de EU reist is jouw Nederlandse of Belgische rijbewijs vaak niet geldig en dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs; International Driving Permit (IDP). Zo’n internationaal rijbewijs kun je aanvragen via de ANWB.

internationaal rijbewijs

Echter is een nog al een grijsgebied rond het gebruik van zo’n internationaal rijbewijs in Vietnam. Vietnam is lid van het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer van 1968. Dit betekent dat als jouw IDP onder dat verdrag van 1968 valt, deze een (beperkte) geldigheid heeft in Vietnam. Echter zegt de Vietnamese wet dat je alleen met een geldig Vietnamees rijbewijs de weg op mag. Er zijn ook gevallen geweest waarin verkeerspolitie buitenlanders wezen dat hun IDP niet geldig is.

Heb jij een Nederlands autorijbewijs en laat jij die omzetten naar een internationaal rijbewijs, betekend dat niet dat je in Vietnam opeens op een motor mag rijden. Verhuurbedrijven maken er geen probleem van en vragen vrijwel nooit om een rijbewijs wanneer je een motor huurt onder de 150 CC. De term scooter wordt minder gebruikt, omdat alles boven de 50 CC onder een motor valt, waarmee je dus ook een motorijbewijs dient te hebben. Alles onder de 50 CC heb je geen rijbewijs voor nodig, maar zijn bijna nergens te huur en niet praktisch voor langere afstanden en bergritten.

In de praktijk

Elke dag door heel Vietnam rijden de lokale bevolking en reizigers rond zonder enige vorm van rijbewijs. Houd er rekening mee dat dit niet de westerse wereld is, en het niet zo belangrijk is als het als je betrapt zou worden als in Nederland. In Vietnam zijn de regels flexibele richtlijnen en de politie kan het meestal niet schelen op de voorwaarde dat je geen ernstige wet overtreedt. Eventuele overtredingen kunnen meestal met koffiegeld worden opgelost. Het komt ook bijna nooit voor dat buitenlanders op een motor worden aangehouden. Dit heeft mede te maken dat de politie weinig tot geen Engels spreekt.

Ben je verzekerd?

Wanneer jouw zorgverzekering het buitenland dekt, ben je altijd voor medische kosten verzekerd zoals spoedeisende hulp; bij een zorgverzekering wordt er namelijk niet gekeken naar de oorzaak.

Let op: Wanneer je niet over een internationaal rijbewijs beschikt, dekt jouw reisverzekering niet de kosten die jij maakt in een ongeluk zoals schade aan een motor of derde.

Heb je wel een internationaal rijbewijs voor een motor, kun je het beste van te voren contact opnemen met jouw reisverzekering om te vragen of je volledig gedekt bent wanneer je gaat motorrijden in Vietnam.

De gevaren

Of je een rijbewijs hebt en verzekerd bent of niet, rijden in Vietnam is nooit zonder gevaren. Rijden in Vietnam is niet hetzelfde als in Europa. Het verkeer is chaotisch, de regels onduidelijk en de wegen van mindere kwaliteit. Maak dus altijd de juiste overweging.

Lees alles over de gevaren, tips en mooiste motorroutes: motorrijden in Vietnam

Auto rijden

Met een auto door Vietnam reizen is een geweldig alternatief voor het openbaar vervoer. Je hebt meer comfort en vrijheid in tijden en bestemmingen die je wilt bezoeken. Om zelf te kunnen rijden heb je de juiste rijbewijzen nodig en een lokale verzekering. Echter in de praktijk zal geen enkel autoverhuurbedrijf een auto aan een buitenlandse toerist aanbieden zonder bestuurder. Om die reden huur je nooit een auto zonder chauffeur. En waarom ook niet; de kosten zijn niet hoog, je hoeft niet zelf te navigeren en rijden tussen het verkeer in Vietnam is chaotisch en niet vergelijkbaar met dat in Europa.

Lees meer over: Auto huren in Vietnam

Motor rijden

Ben je van plan om te gaan motorrijden in Vietnam? Ga dan goed voorbereid de weg op. Lees onderstaande tips:

Vietnamees rijbewijs aanvragen

Wil je zeker zijn, ga dan voor een Vietnamees rijbewijs. Houd alleen rekening dat hiervoor aardig wat handelingen voor nodig zijn en hierdoor tijd kost. Ben je korter dan 3 maanden in Vietnam heeft het halen van een Vietnamees rijbewijs geen zin. Ben je van plan om voor een langere tijd in Vietnam te verblijven of te gaan wonen in Vietnam, is het zeker aan te raden om een Vietnamees rijbewijs te halen. Ook is een internationaal rijbewijs niet geldig wanneer in het land waar je woont.

Er zijn 3 opties om een Vietnamees rijbewijs te halen; hieronder de uitleg.

Optie 1: Je bent in het bezit van een Nederlands motorrijbewijs

De vereisten die je nodig hebt om een Vietnamees rijbewijs aan te vragen, zijn als volgt:

Stap 1: de documenten

  • Een kopie van jouw paspoort met de fotopagina en de visumpagina (zowel visum als paspoort moeten geldig zijn).
  • Eén kopie van jouw originele rijbewijs en een vertaalde en notariële versie (officieel vertaalde versie).
  • Drie pasfoto’s (ongeveer 4 cm x 3 cm).
  • Ingevuld aanvraagformulier
  • 135.000 VND (ongeveer 5 euro aan verwerkingskosten).

Stap 2: Rijbewijs aanvragen bij het Ministerie van Verkeer

  • Je levert alle documenten in en betaald de verwerkingskosten.
  • Binnen 5 a 10 dagen kun je jouw rijbewijs ophalen of hij wordt opgestuurd naar jouw adres.

Tip: Spreek jij geen Vietnamees of je hebt geen Vietnamese vriend die jou kan helpen? De meeste visumbureaus hebben een service om je hiermee te helpen. Let wel op dat je zelf aanwezig dient te zijn bij de aanvraag.

Er zijn twee opties. Optie één is dat het rijbewijs wordt gekoppeld aan jouw visum (goedkopere optie). Optie twee is dat het rijbewijs altijd geldig blijft (duurder). Voor optie één is het overigens geen probleem en niet duur om jou rijbewijs te verlengen wanneer je een nieuw visum krijgt.

Optie 2: Je bent in bezit van een Nederlands autorijbewijs (A1)

Volg de 2 bovenstaande stappen.

Stap 3: motorrijtest

Daarna zullen ze je vertellen dat je een praktische rijexamen moet doen. Deze motorrijtest duurt slechts 15 minuten en is vrij eenvoudig. (Houd rekening dat hier extra kosten aan verbonden zitten)

Optie 3: Je hebt geen rijbewijs (of alternatieve optie)

Als je geen rijbewijs hebt of als alternatieve optie, moet je zowel theorie- als rijexamen halen. Alle 3 de stappen hierboven zijn hetzelfde echter kom er 1 stap extra bij:

Extra stap: theorie-examen

Het theorie-examen is in het Vietnamees en je mag geen tolk of vertaler hebben. Er zijn visum en motorverhuurbedrijven die je hier mee kunnen helpen om je hier op voor te bereiden. (Houd rekening dat hier extra kosten aan verbonden zitten)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?