Rondreis Vietnam en Cambodja – Routes, tips & hoogtepunten

Veel reizigers kiezen voor een combinatie rondreis Vietnam en Cambodja, omdat de landen tegen elkaar aanliggen. Met zoveel landen in de wereld die je wilt bezoeken, kun je waarschijnlijk moeilijk elk jaar naar hetzelfde stukje van de wereld vliegen; Vietnam en Cambodja liggen namelijk niet naast de deur. Maar is het verstandig om deze landen te combineren in één rondreis? En waar moet je op letten en wat is de beste route?

Voor- en nadelen van een rondreis Vietnam en Cambodja

Voordelen

  • Als je nog een bucketlijst aan landen hebt die je wilt zien in de wereld, is het prettig om twee landen in één vakantie te bezoeken. Vietnam en Cambodja liggen natuurlijk niet naast de deur, waardoor je niet even een midweek op bezoek gaat om een nieuwe bestemming te verkennen.
  • Beide landen liggen tegen elkaar aan en door goede bus- en vluchtverbindingen zijn ze makkelijk te combineren.
  • Bezoek wat Cambodja wel heeft en Vietnam niet heeft (zoals Angkor) en want Vietnam wel heeft en Cambodja niet (zoals terrasvormige rijstvelden met etnische minderheden), om een hele indrukwekkende en gevarieerde rondreis te maken.

Nadelen

  • Je kunt altijd maar een klein gedeelte van zowel Vietnam en Cambodja zien. Zelfs de hoogtepunten in Vietnam kun je niet binnen 3 weken zien; je kunt gemakkelijk meer dan een maand in Vietnam rondreizen zonder alles gezien te hebben.
  • Je ben veel op reis en veel bezig, waardoor er minder tijd is om rustiger aan te doen. Een dagje helemaal niks op het strand liggen of winkelen gaat vaak al moeilijk, omdat jij je aan een strak plan moet houden om alles te kunnen zien.
  • De afstanden tussen de bestemmingen zijn groot, helemaal wanneer je in een paar weken door twee landen wilt reizen en bepaalde bestemmingen moet overslaan. Houd dus rekening met lange bus- of treinreizen of meerdere binnenlandse vluchten.
  • Je bezoekt vooral de bekendste hoogtepunten die ook worden bezocht door vele andere reizigers.

Reizen tussen Vietnam en Cambodja

Vliegen

Er gaan verschillende vluchten tussen Vietnam en Cambodja, waarvan de meeste naar Siem Reap in Cambodja en Ho Chi Minh City in Vietnam.

VluchtDuur
Ho Chi Minh City – Phnom Phen0.50 min
Ho Chi Minh City – Sihanoukville1.20 uur
Ho Chi Minh City – Siem Reap1.20 uur
Hanoi – Siem Reap1.50 uur
Da Nang – Siem Reap2.10 uur

Over de weg

Er zijn een aantal grensovergangen tussen Vietnam en Cambodja. De bekendste is de weg tussen Phnom Penh en Ho Chi Minh City, waarbij je de grens overgaat bij Moc Bai (Vietnam) – Bavet (Cambodja). Deze busreis duurt 6 uur. De beste busmaatschappijen die deze route afleggen zijn Giant Ibis, The Sinh Tourist en The Mekong Express.

Een andere populaire grensovergang is bij Ha Tien in de Mekong Delta (Vietnam), met een verbinding naar de kustplaatsen van Cambodja, zoals Kep, Kampot en Sihanoukville. Er rijden vooral minibussen tussen deze bestemmingen omdat het maar 3 tot 4 uur duurt.

Andere grensovergangen over de weg zijn:

  • Le Thanh (Vietnam) – O Yadao (Cambodja)
  • Thinh Bien (Vietnam) – Phnom Den (Cambodja)

Local tip: Per tour via de Mekong Delta
Zowel een handige als leuke manier om tussen Vietnam en Cambodja te reizen is per tour. Local Vietnam heeft een eigen tour samengesteld waarbij je de keuze hebt om te beginnen in Cambodja (Sihanoukville, Kampot, Kep, Koh Rong of Koh Rong Samloem) of in Vietnam (Ho Chi Minh City). De tour brengt je door de Mekong Delta, waarbij je verblijft in een comfortabele homestay aan een rivier nabij Can Tho. Je bezoekt twee drijvende markten, waaronder de Cai Rang, de grootste drijvende markt in de Mekong Delta. Ook verken je de binnenlanden per fiets samen met een lokale gids. Bekijk hier de tour: Via de Mekong Delta reizen tussen Cambodja en Vietnam.

Over het water

Er is ook een veerboot die tussen Cambodja en Vietnam gaat. Vanaf De Phnom Penh naar Chau Doc duurt de reis ongeveer 4 uur.

Hoogtepunten van Vietnam en Cambodja

5 hoogtepunten van Vietnam

1. Ha Giang

Ha Giang tour

Ha Giang is het absolute hoogtepunt van Vietnam. Echter doordat het van de gebaande paden ligt en veel tijd in beslag neemt hierdoor, past het niet vaak in een combinatie rondreis van Vietnam en Cambodja. Heb je genoeg tijd, sla deze provincie dan niet over. Hier vind je het mooiste berglandschap van het land met grote groepen etnische minderheden in prachtige kleurrijke kleding.

2. Hoi An

Hoi An mooiste stad Vietnam

Hoi An is wellicht de mooiste en meest sfeervolle stad van Zuidoost Azië. Deze goed bewaarde handelsstad dateert uit de 14e eeuw. Loop door de oude stad en je zult een goed bewaard gebleven labyrint van winkelpanden en pagodes vinden met papieren lantaarns die van gebouw naar gebouw zigzaggen. Het is op elk moment van de dag heerlijk, maar ’s nachts verandert het in iets magisch.

3. Halong Bay

Sena cruise Halong Bay

Halong Bay is misschien wel de bekendste bestemming in Vietnam. Maak een cruise per traditionele junk boot over het rustige water om de geweldige eilanden en rotsen die uit het water steken te zien.

4. Sapa

Sapa - Lao Chai - Ta Van

Sapa is dé plek om een wandeling te maken door de beroemde terrasvormige rijstvelden van Vietnam. Je kunt er voor kiezen om onderweg in een lokaal dorpje te verblijven, waar je overnacht bij een etnische minderheid. Een wandeling laat je niet alleen de prachtige regio zien, maar je leert ook meer van de cultuur.

5. Mekong Delta

Mekong Delta tour Cai Be

De Mekong Delta kan perfect gecombineerd worden met een rondreis Vietnam Cambodja. Deze gigantische delta strekt zich namelijk uit tot aan Cambodja. Hier kun je uitgestrekte rijstvelden zien, boottochtjes maken over de rivieren en smalle zijkanalen, indrukwekkende drijvende markten bezoeken en heerlijk fietsen.

Lees hier onze hele lijst van hoogtepunten in Vietnam.

5 hoogtepunten van Cambodja

1. Angkor

Angkor Wat Cambodja

Het Angkor complex vind je bij Siem Reap. Dit enorme tempel complex van de Khmer is wereldberoemd en herbergt tempels zoals Angkor Wat, Ta Prohm, Bayon en Preah Khan. Een bezoek aan deze indrukwekkende bezienswaardigheid is zonder meer één van de hoogtepunten van een rondreis Cambodja en Vietnam.

2. Koh Rong eilanden

Koh Rong Cambodja

De eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem zijn echte bounty-eilanden. Hagelwit strand, palmbomen en kristalblauw water. Wil je een lange rondreis eindigen aan het strand, dan is dit de beste bestemming.

3. Battambang

Battambang Cambodja

De stad Battambang staat bekend om drie dingen: de vakkundig bewaard gebleven Franse koloniale architectuur, de creatieve sfeer en de overvloedige rijstoogst. De meest toeristische attractie van Battambang is de bamboo trein, een ouderwetse spoorlijn die je in 20 minuten naar een klein dorp brengt. Het is ook een leuke bestemming om te fietsen en de rivier te verkennen.

4. Kampot

Kampot Cambodja

Deze kleine en slaperige stad met brede stoffige straten en vervallen gebouwen lijkt misschien op het eerste gezicht niet veel. Maar juist deze slaperigheid brengt charme naar dit authentieke stadje met een mix van Frans koloniaal en Chinees kleurrijke gebouwen. Ga kajakken over de rivier of fiets door de rustige en prachtige omgeving waar je tot rust kunt komen.

5. Phnom Phen

phnom phen

Phnom Phen is de plek waar je onder andere veel te weten kunt komen over het gruwelijke verleden tijdens het regime van Pol Pot, met plekken zoals Gevangenis S21en de beroemde Killing Fields. Het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode zijn ook een bezoek waard.

Vietnam Cambodja rondreis routes

Hieronder staan er een aantal voorbeeld routes voor een rondreis Vietnam en Cambodja.

2 weken

  • Hanoi – Sapa – Halong Bay – Hoi An – Siem Reap

3 weken

  • Hanoi – Sapa – Halong Bay – Hoi An – Ho Chi Minh City – Mekong Delta – Phnom Penh – Siem Reap

4 weken

  • Hanoi – Sapa- – Halong Bay – Hoi An – Hue – Ho Chi Minh City – Mekong Delta – Phnom Penh – Battambang – Siem Reap

Rondreis Vietnam Cambodja plannen

Zelf plannen

Ben je van plan zelf een rondreis Vietnam Cambodja te plannen? Lees dan de routes en tips op deze pagina goed door. Houd rekening dat je vooraf een visum hebt geregeld voor Vietnam. Nog geen idee waar je naar toe wil gaan? Lees hier onze Vietnam inspiratie en meer Vietnam tips lees je hier.

Individuele rondreis Vietnam Cambodja

Wil je liever een verzorgde individuele rondreis Vietnam en Cambodja? Bekijk dan ons overzicht van rondreizen hier. De bestemmingen in deze rondreizen sluiten naadloos op elkaar aan.

Reis op maat

Zit jouw rondreis er niet tussen of ben je op zoek naar iets alternatiefs? Vraag dan een rondreis op maat aan hier.

Algemene tips

Hoe boek je een vliegreis met een ander retour vliegveld

Voorbeeld: je begint jouw Vietnam Cambodja rondreis in Hanoi (Vietnam) en eindigt jouw rondreis in Siem Reap (Cambodja). Hoe boek je in dit geval dat een vliegticket waarbij aankomst en vertrek beiden verschillen? Veel reizigers boeken twee individuele tickets, maar deze zijn vaak duurder dan een retour.

Bij een aantal websites kun je “Multi-stad” of “Meerde bestemmingen” aanklikken. waarmee je een ander retour vliegveld kunt selecteren. Bekijk onder andere skyscanner, momondo en cheaptickets.

rondvlucht Vietnam Cambodja
rondvlucht Vietnam Cambodja

Extra tip: bekijk ook de prijzen voor een vlucht tussen jou beginbestemming en eindbestemming. Soms kunnen deze vluchten erg goedkoop zijn, want in Zuidoost Azië vind je veel budget maatschappijen, zoals AirAsia, Jetstar, Scoot, Tiger Airways, Nok Air en VietJet Air. Het kan goedkoper zijn om een retour Amsterdam – Hanoi te boeken en een extra vlucht tussen Siem Reap en Hanoi.

Beste reistijd

Vietnam en Cambodja liggen beide in Zuidoost Azië en hebben daarom een vergelijkbare beste reistijd. Omdat Vietnam een lang uitgestrekt land is, met laag gelegen gebieden en hooggelegen gebieden kan het weer per regio nog steeds verschillen. Zo kan het rond december en januari koud zijn in het noorden, zoals Hanoi en Sapa, terwijl het heet is in het zuiden, rond Ho Chi Minh City. Terwijl er veel regen valt in noord en zuid Vietnam rond juni en juli, kent centraal Vietnam, zoals Hoi An en Hue, juist droge maanden.

Visum

Voor zowel Vietnam als Cambodja heb je een visum nodig. Wanneer je in Cambodja aankomt via de lucht of over de weg kun je eenvoudig een visa on arrival regelen. Een Vietnam visum dien je wel geregeld te hebben voordat je naar het land reist. Verblijf je korter dan 1 maand in Vietnam, kun je ten alle tijden het beste een e-visa regelen online direct via de website van de Vietnamese immigratiedienst, waarmee je vervolgens eenvoudig het land in kunt komen via de lucht of via de weg. Verblijf je langer dan 1 maand in Vietnam, dien je een visum via de ambassade te regelen of een visa on arrival. Let alleen op bij laatstgenoemde, want dit visum kun je alleen gebruiken wanneer je via een internationaal vliegveld het land binnen komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.