10 iconische bruggen in Vietnam die je gezien moet hebben

Er zijn indrukwekkende bruggen in Vietnam te vinden, maar ze zullen nooit de belangrijkste reden zijn om naar dit land te reizen. Maar als je er toch bent, kan een bezoek het zeker erg waard zijn. Van een gouden brug die online viraal zijn gegaan tot historische bouwwerken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis.

1. Gouden Brug (Da Nang)

Gouden Brug Vietnam tour

De bekendste brug in Vietnam is de Gouden Brug, gelegen in het attractiepark Ba Na Hills, in de buurt van de stad Da Nang. De gouden brug die wordt gedragen door handen is met name door sociale media wereldwijd viraal gegaan. Het ligt op een indrukwekkende plek hoog in de bergen en kan alleen bereikt worden met een kabelbaan.

Voor veel mensen is een bezoek aan de gouden brug een must tijdens een Vietnam rondreis. Maar niet voor iedereen. Het is onderdeel van een compleet attractiepark met onder andere een nagebouwd middeleeuws Frans dorp, pagodes en kermisachtige attracties. Een bezoek is daarom niet de meest authentieke ervaring, maar wil je een mooi plaatje schieten voor je Instagram, kan een bezoek aan dit gebied het waard zijn.

2. Japanse Brug (Hoi An)

Hoi An Japanse Brug

De Japanse Brug is zowel de kleinste als de oudste brug in deze lijst met iconische bruggen in Vietnam. Deze brug is te vinden in Hoi An, een van de meest sfeervolle steden van Zuidoost Azië. Deze stad was tussen de 15e tot 19e eeuw een belangrijke handelshaven. In deze periode kwamen de Chinezen, Japanners en later ook Europese handelaren hier om handel te drijven. Vandaag de dag zijn de gebouwen uit die periode goed bewaard gebleven en een populaire plek om te bezoeken voor toeristen.

De Japanse Brug is een van goed bewaard gebleven hoogtepunten. De brug is volledig gemaakt van hout en heeft ook een dak. De bedekte brug is gemaakt door de Japanners in 1719 en verbond de Japanse en Chinese wijk in Hoi An met elkaar.

3. Dragon Bridge (Da Nang)

Dragon Bridge (Da Nang)

De Dragon Bridge (of Draken Brug) is gelegen in de kustplaats Da Nang. Deze stad wordt zelfs beschouwd als de stad van de bruggen in Vietnam, omdat je er zo veel unieke bruggen kunt vinden. Dwars door de stad loopt namelijk de Han Rivier die uitkomt in de Zuid-Chinese Zee. Om de stadshelften met elkaar te verbinden zijn er diverse indrukwekkende bruggen gebouwd.

Maar zonder meer is de Draken Brug de meest opvallende brug over de Han Rivier. Zoals de naam al doet vermoeden is de brug gemaakt in de vorm van een gouden draak. Deze brug in Vietnam is elk moment van de dag prachtig om te zien, maar ‘s avonds wanneer de LED-verlichting aangaat is de brug op zijn best. In weekenden en jaarlijkse festiviteiten kun je zelfs de draak water of vuur uit de mond zien spuwen.

4. Long Bien Brug (Hanoi)

Long Bien Brug

Van alle bruggen in Vietnam heeft de Long Bien Bridge waarschijnlijk de meest heftige geschiedenis. Deze brug ligt in Hanoi en is meer dan 120 jaar geleden gebouwd tijdens de Frans koloniale tijd over de Red River. De brug werd oorspronkelijk genoemd naar de gouverneur-generaal van Frans in Indochina, maar nadat de Fransen werden verslagen in Vietnam werd de brug omgedoopt tot de Long Bien Brug.

Tijdens de Vietnam Oorlog werd de Long Bien Brug meerdere keren gebombardeerd door de Amerikanen, omdat deze brug op een belangrijke route lag richting Hai Phong en gebruikt werd om wapens en eten te brengen naar de Noord Vietnamese troepen. Maar elke keer dat de brug werd beschadigd door bombardementen werd de brug weer herstelt of opgebouwd.

Vandaag de dag kun je nog steeds beschadigingen zien, maar ondanks dat wordt deze iconische brug in Vietnam nog steeds gebruikt.

5. Huc Bridge (Hanoi)

rode Huc brug Hoan Kiem

Een andere iconische brug in Hanoi is de Huc Bridge, gelegen in het Hoan Kiem Lake. Het meer omringt de Ngoc Son tempel, een pagode in het midden op een klein eiland. De tempel trekt veel bezoekers en is gebouwd ter nagedachtenis aan de 13e-eeuwse militaire leider Tran Hung Dao die bekend stond om zijn moed in de strijd tegen de Yuan-dynastie.

Het eiland waarop de tempel is gebouwd, staat bekend als Jade Island en is bereikbaar via de iconische Huc Bridge of ook wel Rising Sun Bridge genoemd, een prachtig geschilderde houten brug van klassiek Vietnamees ontwerp. Je kunt het eiland overdag bezoeken via de houten brug, maar het is ook mooi om in de avond naar het meer te gaan, wanneer de brug en de tempel op het eiland mooi zijn verlicht.

6. Trang Tien brug (Hue)

Trang Tien brug (Hue)

De Trang Tien brug is te vinden in Hue en ligt over de Parfum Rivier. In 1986 gaf de Vietnamese koning Thanh Thai de opdracht om deze brug te bouwen. Een jaar later kreeg Gustave Eiifel, met name bekend om de Eiffeltoren, de opdracht om de brug te ontwerpen, die hij met staal reconstrueerde. Tijdens de oorlogen met Frankrijk en later Amerika is de brug een aantal keer beschadigd geraakt.

Deze brug kun je gemakkelijk bezoeken, omdat het midden in het centrum ligt. Combineer een bezoek aan de grote lokale markt Dong Ba en de indrukwekkende Hue Citadel. Langs de rivier zijn een paar gezellige cafetjes te vinden waar je wat kunt drinken met goed uitzicht. Je kunt ook een boottocht over de parfum rivier maken, waarbij je niet alleen de brug ziet, maar je bezoek ook diverse tombes en eeuwen oude pagodes.

7. Can Tho brug (Can Tho)

Can Tho brug

De Can Tho brug ligt bij de grootste stad in de Mekong Delta, Can Tho. De Mekong Delta is vol met rivieren en kanalen, dus de bruggen die hier te vinden zijn, zijn enorm belangrijk voor de infrastructuur. In het verleden ging bijna alles over de rivieren. De plantages en fruitboomgaarden laden hun goederen direct van hun land in de boten die in de rivier lagen. Vanuit hier vaarde de boten naar verzamelpunten om hun goederen te verhandelen, ook wel drijvende markten genoemd.

Het gebeurd nog steeds veel, maar door de aanleg van vele bruggen wordt steeds meer over de weg vervoert, omdat dit sneller gaat dan over het water. De Can Tho brug is met 550 meter lengte de langste brug, die je al van heel ver kunt zien. Om die reden is het de meest indrukwekkende brug in het zuiden van Vietnam. Daarnaast is het met $342.6 miljoen bouwkosten ook de duurste van alle bruggen in Vietnam.

8. Han River brug (Da Nang)

Han River brug (Da Nang)

Met zo veel bruggen in Da Nang is het geen verrassing dat deze plaats er weer in staat. De Han River Bridge, gebouwd in 1997, was de allereerste draaibrug ooit gebouwd in Vietnam. Het is een symbool van de heropleving van de stad uit de dagen van de oorlog. De brug is een essentieel verbindingsmiddel in de regio. In de avond is de brug mooi verlicht met zijn veranderende en knipperende kleuren.

9. Cau Mong brug (HCMC)

Cau Mong brug (HCMC)

Ook Ho Chi Minh City heeft veel iconische bruggen, maar de Cau Mong brug is waarschijnlijk de leukste om te bezoeken en ook vrij populair voor toeristen. Dit komt niet alleen omdat de brug er mooi uit zien, maar voornamelijk omdat je vanaf de brug een uitzicht hebt over de skyline van de stad, met onder andere de iconische wolkenkrabber Bitexco. Het is een van de oudste bruggen van de stad.

Oorspronkelijk genaamd Pont des Messageries Maritimes, werd het in 1893-1894 gebouwd door het Franse bouwbedrijf Levallois Perret (het bedrijf dat voorheen werd geleid door Gustave Eiffel, van de Eiffeltoren en de eerder genoemde Trang Tien brug in de stad Hue.

Voor een nog mooier skyline uitzicht kun je het beste naar de Thu Thiem brug gaan. Dit is in de buurt van Landmark 81, het hoogste gebouw in Zuidoost Azië.

10. My Thuan brug

My Thuan brug

My Thuan is een tuibrug (kabelbrug) gebouwd over de Mekong rivier. Deze brug is ontwikkeld door een joint venture tussen de regeringen van Vietnam en Australië. De brug was een van de grootste overzeese hulpprojecten van de Australische regering en werd in 2000 voltooid.

1 gedachte over “10 iconische bruggen in Vietnam die je gezien moet hebben”

  1. De gouden brug is fantastisch mooi, nog nooit zo’n pracht gezien!
    Symbolisch hoe een mens door God gedragen, ondersteund word op onze levensreis.
    Indien ik het geld zou hebben, zou ik deze wonderbare brug met mijn eigen ogen willen aanschouwen helaas . . . het blijft een mooie droom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven