De Long Bien brug en Long Bien markt in Hanoi – 3 hoogtepunten

De Long Bien-brug is een plaats vol geschiedenis en de Long Bien-markt vol lokale cultuur. Ze liggen naast elkaar en zijn allebei uniek op hun eigen manier.

De brug is al meer dan een eeuw oud en gebouwd in de Franse koloniale tijd. Het heeft zelfs de oorlog in Vietnam overleefd nadat het verschillende keren was gebombardeerd. De markt is bijna 25 jaar oud, maar het is een van de belangrijkste verkeersaders van de stad, aangezien het voedsel uit heel Noord-Vietnam distribueert naar de winkels en restaurants in Hanoi. Wees echter voorbereid wanneer je het bezoekt, dit is een zeer lokale en authentieke markt die niet voor elke toerist is ontworpen.

Geschiedenis van de Long Bien-brug

De Long Bien-brug is bijna 120 jaar oud, gebouwd van 1899 tot 1902 tijdens de Franse koloniale tijd en ontworpen door de Franse firma Daydé-Pillié. Het is de eerste stalen brug in Hanoi gebouwd door lokale Vietnamese arbeiders. De brug over de Rode Rivier werd in 1902 opengesteld voor verkeer en is meer dan 1.691 meter lang, met een spoorlijn in het midden en wegtransport aan weerszijden. Het is genoemd naar Paul Doumer, de gouverneur-generaal van Frans in Indochina en president van Frankrijk van 13 juni 1931 tot zijn moord op 7 mei 1932. Pas in 1954 versloeg de Vietnamezen de Fransen volledig tijdens de slag om Dien Bien Phu. dat de brug werd omgedoopt tot Long Bien Bridge.

Toen brak de Vietnamoorlog uit (1955-1975). Gedurende deze tijd hebben de Amerikanen de brug vele malen gebombardeerd door luchtaanvallen, vanwege de cruciale positie die de twee grootste steden in Noord-Vietnam met elkaar verbindt; Hanoi en Hai Phong. Tijdens deze luchtbombardementen zijn veel delen van de brug beschadigd of zelfs vernield. Maar elke keer dat het werd gebombardeerd, werden de verwoeste delen van de brug opnieuw gebouwd en hersteld. In totaal werd de brug 14 keer gebombardeerd, waarbij de meeste overspanningen werden vernietigd.

Na de oorlog tot op de dag van vandaag wordt de brug nog steeds gebruikt. Delen van de brug die tijdens de Vietnam Oorlog door de regering zijn gerepareerd, zijn nog steeds in gebruik. Het wegdek van de brug is in meerdere delen beschadigd. Ondanks het reguliere onderhoud vertoont de brug steeds meer tekenen van slijtage.

Long Bien Brug

Er staat een bord waarop mensen wordt gevraagd het gebruik van de brug te beperken, maar vanwege stedelijke ontwikkelingen langs de Rode Rivier steken dagelijks duizenden motoren en fietsen de brug over tijdens de spitsuren. Ook maakt de trein tot 20 keer per dag gebruik van de brug. Er zijn al jaren plannen om nieuwe bruggen over de rivier te bouwen, maar het plan staat tot op heden op papier.

1. Long Bien-brug

Long Bien Brug

Het belangrijkste hoogtepunt is natuurlijk de brug zelf. Het is niet alleen een prachtig staaltje architectuur, maar ook een bijzonder bewaard gebleven historisch monument, met een bewogen geschiedenis. Het is de oudste brug van Hanoi en een van de vijf bruggen over de Rode rivier. Het is een populaire plek voor fotografen, jonge Vietnamezen en voor bruiden en bruidegommen om hier hun trouwfoto’s te maken.

Beste tijd om te bezoeken

De Long Bien-brug is een van de beste plekken om de zonsondergang en zonsopgang in Hanoi te zien. Kom je hier voor zonsopgang, dan kun je het perfect combineren met de Long Bien Market. Het is ook geweldig om de trein langzaam over de oude brug te zien rijden, van of naar de oude stad.

2. Long Bien markt

Long Bien markt

Een van de beste markten in Hanoi om te bezoeken is de Long Bien-markt. Het is voornamelijk een groothandelsmarkt, waar voedsel uit de hele Red River Delta-regio naartoe wordt gebracht voor verdere distributie naar de winkels en voedingswinkels in Hanoi. Zoals de meeste groothandelsmarkten in Vietnam, begint ook deze heel vroeg in de ochtend, voordat de meeste winkels opengaan. De piekuren zijn van 02.00 uur tot 04.00 uur, wanneer winkeleigenaren, lokale verkopers, kleinere markten en restaurants afspreken voor vers voedsel voor de dag.

De markt verzamelt voedsel uit de hele Red River Delta en noordelijke provincies, zoals rijst, groenten, fruit, vlees, eieren en vis. Elke avond brengen honderden vrachtwagens deze producten vanuit veel verschillende provincies naar de markt.

Het is een heel lokale en authentieke markt, maar niet voor iedereen gemaakt. Het is een doolhof van eten en vaak erg luidruchtig. Met eindeloze fruitheuvels die net van het platteland zijn geplukt en verse kruiden, is het een oceaan van kleuren en geuren. De markt kan ook behoorlijk vies worden, vooral op regenachtige dagen, dus draag laarzen of gemakkelijk schoon te maken schoenen. Als je niet al te kieskeurig bent over drukke plaatsen die niet al te schoon zijn en je bent geïnteresseerd in hoe de lokale bevolking leeft, is dit een bezoek waard en zal je een unieke ervaring bezorgen.

Tip! Als u geïnteresseerd bent in een andere unieke groothandelsmarkt, moet u de bloemenmarkt van Quang Ba bezoeken; maar wees ook bereid om vroeg wakker te worden.

Beste tijd om te bezoeken

De beste tijd om de markt te bezoeken is heel vroeg in de ochtend, van 02.00 uur tot 05.00 uur. Dit is de drukste tijd, wanneer vrachtwagens arriveren om het eten te brengen en lokale winkeleigenaren en restaurants komen om de kwaliteit te controleren en te onderhandelen met de handelaren.

3. Treinstation Long Bien

Long Bien treinstation

Het Long Bien-treinstation is een van de twee belangrijkste treinstations van Hanoi. Het is niet het meest indrukwekkende station, maar de ligging midden in de woonwijk maakt het vrij uniek. In tegenstelling tot de beroemde Hanoi Train Street, waar de trein direct naast de huizen rijdt, is dit station deels hoger gelegen. Hoewel het treinspoor van het station naar de brug, kun je een zeer vergelijkbare scène vinden met minder toeristen. Als u in de buurt bent, is een kort bezoek de moeite waard.

Hoe kom je er

Station Long Bien ligt op slechts 900 meter van het hart van de Hanoi Old Quarter, net aan de rand. Het begin van de Long Bien-brug is iets verder, ongeveer 1,5 km. Je kunt hier naartoe lopen of een taxi nemen (motor of auto).

Andere bezienswaardigheden in de buurt

Zoals gezegd ligt de Old Quarter hier heel dichtbij, dus je kunt deze plekken perfect combineren. Op slechts een paar honderd meter van het treinstation Long Bien ligt de Dong Xuan-markt, de grootste markt in Hanoi. Het is geweldig om deze markt te bezoeken en als je net de zonsopgang bij de brug hebt gezien, is dit misschien een goede plek om wat te ontbijten. Er zijn niet veel andere plaatsen die u op loopafstand kunt bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?