Glamping & kamperen in Vietnam – 10 beste bestemmingen om je tent op te zetten

Glamping en kamperen in Vietnam is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denk als je een vakantie aan het plannen bent. Toch is deze hype ook naar Vietnam overgewaaid en zijn er meer en meer plekken waar tentjes (kunnen) worden opgezet. Kamperen in Vietnam kan in de bergen, bossen of zelfs aan het strand. Heerlijk in de natuur, onder de prachtige sterrenhemel en warm bij het kampvuur. Het wordt het pas echt gezellig als de Vietnamese rijstwijn te voorschijn komt.

Tenten en uitrusting huren of kopen?

Veel backpackers kopen een motor om door het land te rijden en verkopen de motor aan het einde van hun rit. Dit zal echter niet praktisch zijn voor kampeeruitrusting. Je moet je afvragen: hoe vaak ga ik kamperen? Vietnam is namelijk niet het ideale land om met een tent doorheen te trekken. Het is niet aan te raden om zomaar je eigen tent ergens onderweg op te zetten. Dus, om nu een tent, pannetjes, matras en slaapzak de hele tijd mee te slepen is natuurlijk niet erg comfortabel.

De meeste plekken waar je kunt kamperen in zijn voornamelijk de nationale parken in Vietnam. In deze parken worden er goed georganiseerde kampeer tours aangeboden, waarbij alle benodigd kampeeruitrusting inbegrepen is. Er zijn op bepaalde plekken in Vietnam ook kampeercampings. Ook hier staan er al tenten, dus je hoeft nooit zelf een tent mee te nemen.

Beste reistijd om te kamperen in Vietnam

Op de meeste plekken kun je kamperen in Vietnam het hele jaar door doen, maar je moet wel rekening houden met het weer. De beste reistijd in Vietnam hangt af van de regio waarin je zit. In het noorden van het land, kun je het beste kamperen van april tot en met augustus. In de zuidelijke regio’s kun je het best kamperen tussen december en april, wanneer er weinig regen valt.

Tips om te kamperen in Vietnam

  • In Vietnam heb je ook glampings. Deze opkomende trend uit Europa en de VS is een luxere variant van kamperen. In plaats van slapen op een matras, staat er een echt bed, met meer luxere inrichting en vaak heeft de tent zelfs een eigen badkamer.
  • Boek een kampeer tour altijd met een betrouwbare organisatie. Een goede organisatie neemt naast de juiste kampeerspullen mee, ook een medikit mee, kent de regels en zorgt dan de kampeerplaats netjes opgeruimd achter wordt gelaten.
  • Zorg ook dat je zelf de plek waar je hebt gekampeerd netjes hebt achtergelaten.
  • Neem de juiste kleding en spullen mee om je te beschermen tegen de elementen van het weer en tegen insecten.

1. Phong Nha Nationaal Park

De Hang En grot in Phong Nha is een van de beste pleken om te kamperen in Vietnam

De meest unieke plek om te kamperen in Vietnam (of wellicht in de hele wereld) is in een gigantische grot! De grotten in Phong Nha zijn zo enorm dat ze bijna een heel eigen ecosysteem hebben, met bomen, planten en ondergrondse meertjes en rivieren. Er zijn verschillende grotten waar je dit kunt doen. Zo kun je dit doen in de grootste grot ter wereld, de Hang Son Doong, te vinden in het Phong Nha nationaal park. Deze grot is zo groot en diep in de jungle, dat tours hier naar toe een paar dagen duren.

Echter is de Son Doong grot voor veel mensen buiten het budget. Gelukkig zijn er een tal van andere grotten waar je ook kunt kamperen. De Hang En grot is de meest fotogenieke grot om te kamperen. Hierbij zet je namelijk een tentje op bij de ingang van de grot waar ook een ondergronds meertje ligt. De Pygme grot is een andere indrukwekkende grot waarin je kunt kamperen.

2. Dalat

kamperen in Dalat Vietnam

Dalat is waar het recreatie kamperen in Vietnam is begonnen. En als je de omgeving kent, snap je ook waarom. Dalat staat bekend om de heuvels en bergen die vol staan met bossen. Verstopt in de bossen vind je meertjes, rivieren en watervallen. Er zijn kampeerplaatsen op heuvels waarbij je een geweldig uitzicht hebt op de omgeving. Zo kun je op Da Phu hill ’s avonds de honderden lichten zien van alle kassen en vroeg in de ochtend zie je de wolken hangen in de vallei beneden.

Wanneer je gaat kamperen bij een meer rond Dalat, heb je de mogelijkheid om een heerlijk stukje te zwemmen na een lange wandeling of vroeg in de morgen om wakker te worden. Wil je kamperen in Dalat, dan kun je dit gewoon regelen via Local Vietnam.

Naast kamperen, is Dalat overigens ook de beste plek voor glamping in Vietnam. Er zijn een paar prachtige luxe kampeerplaatsen, oftewel glampings, verstopt in de bossen.

3. Bidoup Nui Ba Nationaal Park

kamperen in Bidoup Nui Ba Nationaal Park

Bidoup Nationaal Park ligt maar 35 kilometer vanaf het centrum van Dalat, maar moet toch even apart van Dalat worden vernoemd in deze lijst. Deze plek is namelijk geweldig als je kamperen wilt combineren met een wandeltocht. Tijdens het lopen kun je heerlijk genieten van de prachtige natuur en eventueel dieren spotten zoals zeldzame vogels. De meeste kans om wilde gibbons te zien heb je vroeg in de ochtend, wanneer ze het meeste actief zijn.

Kamperen in dit nationale park is alles wat je verwacht; tentje opzetten in de wildernis ver van de gebaande paden, gezellig rond het kampvuur, meertjes om in te zwemmen en bossen om in rond te dwalen.

Interesse om in dit prachtige bos een tentje op te zetten? Bekijk dan onze kampeer en trekking tour in Bidoup Nationaal Park.

4. Cuc Phuong Nationaal Park

Cuc Phuong Mac meer

Het Cuc Phuong Nationaal Park ligt in de provincie Ninh Binh en is tevens het oudste nationale park van Vietnam. In het bezoekerscentrum van het park is het mogelijk om tenten te huren om er te overnachten. Het personeel helpt je met daar te kunnen kamperen en de juiste uitrusting. Houd rekening dat het hier niet mogelijk is om een kampvuur op te zetten.

5. Cat Tien Nationaal Park

krokodillenmeer in Cat Tien

Cat Tien Nationaal Park is een andere geweldige gelegenheid om te kunnen kamperen in Vietnam. Het nationale park ligt ongeveer halverwege tussen Ho Chi Minh City en Dalat. Er is een kampeerplek rond het krokodillenmeer, maar schrik niet gelijk. De krokodillen doen niks en de kampeerterrein is een beschermde plek en met boswachters ter plaatsen. Tijdens een verblijf in Cat Tien kun je van de gelegenheid gebruik maken om te gaan fietsen door het nationale park, er zijn nachttours om wilde dieren te spotten en je kunt er kanoën.

6. Ba Vi Nationaal Park

Ba Vi Nationaal Park

Het Ba Vi Nationaal Park ligt op ongeveer 60 kilometer van de hoofdstad Hanoi. Het is heerlijk om hier te ontsnappen van het drukke stadsleven. Het nationale park heeft prachtige bossen, hoge bergtoppen met tempels, bloemen en cactus tuinen en achtergebleven ruïnes van de Fransen uit de koloniale tijd.

Er zijn twee plekken waar je kunt kamperen. Een van de twee resorts die zich in het nationale park bevind heeft ook een kampeerterrein en je kunt kamperen in het bos.

7. Ta Dung Lake

kampeer Ta Dung

Wakker worden met een van de mooiste uitzichten van het land kan bij Ta Dung Lake. Dit meer wordt ook wel Halong Bay van de Centrale Hooglanden genoemd, door de vele eilandjes die zijn gecreëerd door een dam. Houd rekening dat een aantal van deze kampeerplekken toeristische trekpleisters zijn geworden door het uitzicht. Met name in het weekend kan het hier heel druk worden en zul je dus niet kunnen genieten van de rust.

Er zijn boottochten mogelijk op het meer en er is een weg langs het meer met panoramische uitzichten. In de buurt van het meer vind je ook nog een waterval die een bezoek waard is.

8. Phu Quoc

kamperen op Phu Quoc eiland in Vietnam

Wanneer je aan kamperen in Vietnam denkt, denk je waarschijnlijk aan de bossen en bergen, maar niet zo snel aan een strandbestemming. Veel mensen kiezen er dan ook voor om in een resort te zitten. Maar wakker worden met het geluid van de zee en dan de rits van de tent naar beneden doen om een prachtig uitzicht te hebben met palmbomen, wit zand en een heldere zee is ook niet verkeerd.

In Phu Quoc vind je de beste stranden van Vietnam en is hiermee dan ook de beste plek als je wilt kamperen op het strand. Er worden tours aangeboden op het eiland, waarbij je gaat kamperen op een klein eilandje naast Phu Quoc en kunt genieten van een BBQ op het strand, boottocht en snorkelen. Maar er zijn ook vaste tenten op het hoofdeiland Phu Quoc, inclusief glamping.

9. Ta Xua

kamperen op Ta Xua berg in Vietnam

Ta Xua is een plek ver van de gebaande paden in Vietnam. Het is de tiende hoogste berg in Vietnam en vooral bekend om de berg die als een dinosaurus ruggengraat door het landschap gaat. Bovenop deze berg heb je in de vroege ochtend het uitzicht over een gigantisch wolkendek in de vallei beneden. Hiermee lijkt het net alsof je in de hemel staat. Het is een spectaculair gezicht.

Je vindt de beste kampeerplek in Ta Xua op de top van de berg door bij het kamp op 2.200 meter hoogte. Plan je reis goed, want zoals eerder gezegd, dit ligt ver van de bekende toeristische plekken en steden.

10. Binh Thuan

strand van Coco Beach Camp

Binh Thuan is de provincie waar onder andere de bekende badplaats Mui Ne ook ligt. Langs de kust liggen verschillende kampeer plaatsen, maar de meest bekende is toch wel Coco Beach Camp. Het ligt op ongeveer 130 kilometer van Ho Chi Minh City en is daardoor een populaire kampeerlocatie voor locals en expats uit de grote stad die hier met name in het weekend komen.

Naast tenten heb je hier ook dormstijl kamers, privékamers, bungalows en strandhutten en zelf kampeer caravans. Er worden ook strandfeesten gehouden en strandbruiloften. Ben je hier niet zo van, dan kun je prima een rustigere plek vinden ergens andere aan het strand in de provincie Binh Thuan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.