Bidoup Nationaal park – 4 hoogtepunten & alles wat je moet weten

Bidoup Nationaal park, gelegen op 50 kilometer van Dalat, is een hoogtepunt voor natuurliefhebbers, met prachtige bossen, dieren en unieke etnische minderheidsculturen. De beste manier om het park te bezoeken is tijdens een tweedaagse tour, inclusief wandelen door het bos, dieren spotten en kamperen.

Over Bidoup Nationaal Park

De volledige naam is Bidoup Nui Ba National Park, opgericht in 2004 en dankt zijn naam aan de twee hoogste toppen van het Langbiang-plateau: Bidoup Mountain en Nui Ba Mountain. Met een oppervlakte van meer dan 70.000 hectare is het een van de grootste nationale parken in Vietnam.

Bidoup Nationaal Park in de buurt van Dalat

Je vindt hier bijna 2000 verschillende soorten planten en 60 verschillende diersoorten, waarvan er vele zijn opgenomen in het Rode Boek van Vietnam. Sommige van deze dieren zijn de zeldzame zonnebeer, vampiervliegende kikkers en geelwanggibbons. Het park was vroeger ook het leefgebied van de Gaur, een Aziatische veesoort en verwant aan de waterbuffel. Een volwassen stier kan wel 2,5 meter hoog worden en een ton wegen. Er wordt gespeculeerd dat gaurs nog steeds in dit gebied wonen.

De uitgebreide biodiversiteit is ook het meest opvallende kenmerk van het Bidoup National Park, met vele soorten fauna en flora. Er zijn ongeveer 1900 plantensoorten, waarvan er 62 zijn opgenomen in het IUCN Red Book for Threatened Species. Het park bestaat ook voor meer dan 90% uit bos, waarvan het grootste deel naaldbos. Ook vind je hier bamboebossen en uitgestrekte graslanden.

Een bezoek aan Bidoup Nui Ba Nationaal Park is zonder twijfel een van de beste dingen om te doen in Dalat, voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Hoogtepunten van Bidoup Nationaal Park

1. Trekking

wandeling door het bos van Bidoup Nationaal Park

De beste manier om Bidoup Nui Ba Nationaal Park te verkennen, is door te wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes om uit te kiezen, die elk hun eigen aantrekkingskracht hebben. Zo brengt een van de kortere routes van 3,5 kilometer je naar de prachtige Thien Thai waterval.

Als je meer uitgedaagd wilt worden, beklim dan de Langbiang Mountain, het dak van het nationale park. De 9 kilometer lange route over soms behoorlijk steile paden kan pittig zijn, maar het panoramische uitzicht op de top maakt het de moeite waard.

Als je meer tijd hebt om Bidoup Nationaal Park te verkennen, ga dan voor 2 dagen. Er is een wandelroute van zo’n 30 kilometer die je meeneemt door het prachtige bos ver buiten de gebaande paden en natuurlijk meer kans op het spotten van dieren. In het park zijn een aantal plekken waar je kunt overnachten.

Met name de meerdaagse route is een aanrader om samen met een van de boswachters of een lokale gids te doen. Ook voor de kortere routes kan het handig zijn om een ​​gids te regelen.

2. Kamperen

kamperen in Bidoup Nui Ba Nationaal Park

Een van de andere hoogtepunten van Bidoup Nui Ba Nationaal Park is kamperen. Het is zelfs een van de beste plekken om te kamperen in Vietnam, diep in de bossen, ver weg van de stad en volledig onderdeel van de natuur, zoals kamperen bedoeld is.

Omdat je zelf waarschijnlijk niet met een tent door Vietnam gaat, kun je dit het beste via een rondreis regelen. Je tent wordt midden in het bos opgezet, waarschijnlijk dicht bij een meer. Neem een ​​koele duik in het meer en ’s avonds wordt er gekookt boven het kampvuur. Geniet daarna van een drankje en vertel verhalen rond het kampvuur, voordat je in slaap valt in je tent, alleen op het geluid van de wind. Het is zeker een ervaring om nooit te vergeten.

Camperen in Bidoup Nationaal Park met LocalVietnam

Geïnteresseerd om te gaan kamperen en wandelen in dit prachtige nationale park? Bekijk Bidoup Nationaal Park 2 daagse trekking & kampeertour, beginnend vanuit Dalat.

3. Wild spotten

Bidoup Nationaal park vogelsspotten Vietnam

Bidoup Nationaal Park is een geweldige plek om wilde dieren te spotten in Vietnam. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je een enorme gaur of zonnebeer zult zien, maar vooral op langere wandelingen heb je een goede kans om gibbons te zien en het nationale park is ook een van de beste plekken om vogels te spotten in Vietnam. Voor de beste kans om gibbons te spotten, moet u vroeg opstaan, aangezien deze dieren het meest actief zijn bij zonsopgang. Tip: neem een ​​verrekijker mee om vogels, gibbons en ander wild te spotten.

4. K’Ho etnische minderheid

Bidoup National Park herbergt niet alleen prachtige natuur, maar ook unieke culturen. Er zijn hier een paar dorpen van etnische minderheden, voornamelijk van de K’Ho-groep. K’Ho is de oudste etnische minderheid in de zuidelijke centrale hooglanden. Ze leven voornamelijk in de hoge bergen en zijn erg geïsoleerd, waardoor veel van hun tradities en gebruiken goed bewaard zijn gebleven. Ze leven voornamelijk van de dierlijke productie, teelt en ambachten zoals weven en smeden. Een bezoek aan een lokaal dorp van de K’Ho minderheid is dan ook een geweldige ervaring die je inzicht geeft in het unieke leven van deze mensen.

Hoe bereik je Bidoup Nationaal Park

Bereikbaarheid vanuit Ho Chi Minh-stad

Bidoup Nui Ba Nationaal Park ligt ten noorden van Dalat, dus als je vanuit Ho Chi Minh-stad komt, moet je eerst naar Dalat reizen. Aangezien Dalat erg populair is onder de inwoners van Ho Chi Minh City, hoef je je geen zorgen te maken over vervoer. Er zijn tientallen bussen ’s nachts, limousinebussen overdag en zelfs binnenlandse vluchten.

Van Dalat naar Nationaal Park Bidoup

De beste manier om Bidoup Nationaal Park te bereiken is per tour, inclusief een directe transfer vanuit Dalat, evenals een begeleide wandeling en eten. Bekijk hier onze Bidoup Nationaal Park tour kamperen & trekking 2 dagen hier.

Wil je zelf naar het park, huur dan een auto met chauffeur voor een hele dag en onderhandel over de prijs. Dit is beter dan een taxi, aangezien de afstand vanaf Dalat 50 kilometer is en het park ver van andere attracties ligt, dus het zal lastig zijn om een ​​taxi terug te krijgen. Een goedkopere optie kan zijn om een ​​scooter of motor te huren en zelf naar het park te rijden. Je hoeft alleen maar de QL27C vanuit de stad te volgen tot je aan je linkerhand de ingang van het nationale park ziet.

Beste reistijd

Bidoup ligt hoog op het Langbian-plateau, dus het kan het hele jaar door koel zijn. Voor kamperen en wandelen is het droge seizoen de beste tijd van het jaar, van november tot maart. Daarnaast zijn de temperaturen rond deze tijd van het jaar ideaal voor buitenactiviteiten. Het regenseizoen is van april tot oktober.

Overnachten in Bidoup Nationaal Park

Twee dagtochten naar Bidoup zijn een echte aanrader als je het unieke ecosysteem wilt ontdekken. Er zijn mogelijkheden om in het park te kamperen, evenals gastgezinnen van de ethische minderheid. U kunt dit soort accommodatie het beste via een gids regelen, aangezien deze moeilijk zelf te boeken zijn. Iets buiten het park, in Lac Duong, zijn er ook accommodaties die meer comfort bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.