Vinh Moc Tunnels – Alternatief voor de Chu Chi tunnels?

De Vinh Moc Tunnels zijn de overblijfselen van een kustplaatsje dat ondergronds ging als reactie op zware Amerikaanse bombardementen. Het tunnelcomplex is zeer indrukwekkend en getuigt van het uithoudingsvermogen en de vindingrijkheid van de Vietnamezen. De meeste tunnels zijn open voor bezoekers en worden in hun oorspronkelijke vorm gehouden. Er is ook een museum.

Geschiedenis van de Vinh Moc Tunnels

Veiligheid voor de inwoners

De uitgebreide tunnels die door de communistische Viet Cong werden gebruikt om guerrillaoorlogen door het hele land te voeren, zijn beroemd over de hele wereld en je kunt ze bezoeken in Cu Chi bij Ho Chi Minh City.

Maar de Vinh Moc Tunnels zijn echter nogal verschillend. Terwijl de Vietcong-tunnels honderden kilometers waren en gebruikt werden voor het vervoeren van soldaten, het opslaan van wapens en beschutting tegen vijandelijke troepen, werden de tunnels bij Vinh Moc gebouwd als een semi-permanent ondergronds huis voor de inwoners van de dorpen Son Trung en Son H.

Deze dorpen lagen namelijk in de DMZ, een regio waar veel gebombardeerd werd door de Amerikanen. Het Vinh Moc tunnelcomplex moest de mensen uit deze dorpen dus beschermen van de explosies en inslagen.

Vinh Moc tunnels

De bouw

De bouw aan de Vinh Moc Tunnels begonnen in 1966 in verschillende fases. De tunnels hadden uiteindelijk kamers voor elk gezin, keukens, waterputten, rijstopslag, en zelfs een klein ziekenhuis. Er waren 13 in en uitgangen, waarvan er 7 uitkwamen op zee en 6 verstopt in de heuvels. De deuren waren voorzien van inklapbaar hout en werden regelmatig verstevigd om aardverschuivingen te voorkomen.

verstopte ingang van de Vinh Moc tunnels
familiekamer in de Vinh Moc tunnels

De tunnelgrond is een dichte klei, waardoor de tunnels gemakkelijk met de hand kunnen worden gegraven. Lucht zorgde ervoor dat de klei hard werd, waardoor de muren extreem sterk werden. Ze moesten goed bestand zijn tegen langdurige schade, tropische regens en moesson.

De totale lengte van het tunnelnetwerk is bijna 2 km, verdeeld over drie verdiepingen, waarvan de eerste 13 m onder de grond, de tweede 15 m en de derde 23 m.

Het leven in de tunnels

Het “normale leven” ging gewoon door in de Vinh Moc tunnels, met onderwijs, amusement en zelfs geboorte. In de tunnels woonden ongeveer 60 gezinnen; maar liefst 17 kinderen werden in de tunnels geboren.

geboorte in de Vinh Moc tunnels

Eindelijk waren de tunnels een succes en kwamen er geen dorpelingen om het leven. De enige directe treffer was van een bom die niet ontplofte, het resulterende gat werd gebruikt als ventilatieschacht.

De tunnels van Vinh Moc waren niet de enige tunnels in de regio. Naar schatting waren er meer dan 100 tunnels in de omgeving, echter hebben vele de bombardementen en de natuur niet overleefd. Zo ook het nabij gelegen dorp Ving Quang, dat een tunnelstelsel had, maar helaas minder sterk was. De bombardementen zorgden dat de tunnels instortten en de bewoners hadden geen schijn van kans.

De Vinh Moc Tunnels bezoeken

De Vinh Moc tunnels Vietnam zijn een toeristische bezienswaardigheid in de DMZ

Je kunt de Vinh Moc Tunnels tegenwoordig bezoeken. De tunnels zijn vrij origineel gehouden en alleen verstevig op plaatsen waar nodig. Veel gangen zijn te bezichtigen en in verschillende ruimtes zie je foto’s hangen van de gezinnen die er gewoond hebben. Met een hoogte van 1,60 en breedte van 1,20 zijn ze groter dan de Cu Chi Tunnels, maar kunnen nog steeds benauwend aanvoelen.

Alternatief voor de Cu Chi Tunnels?

Het grote verschil tussen de Cu Chi Tunnels (in de buurt van Ho Chi Minh City) en de Vinh Moc Tunnels, is dat de tunnels in Cu Chi werden gebruikt als verzet tegen de Amerikanen door de Viet Cong. Deze guerrillagroep verstopte zich overdag in de tunnels om in de avond toe te slaan. De tunnels van Vinh Moc werden gebruikt door de lokale bevolking om in te schuilen voor de bommen.

Bij de Cu Chi Tunnels is meer te zien en te doen. Zo heb je er ook een schietbaan, zijn er vallen tentoongesteld en is het gebied is een stuk groter. Dat gezegd hebbende voelen de Vinh Moc Tunnels authentieker aan.

De belangrijkste overweging is welke Vietnamoorlog tunnels het beste in jouw reisschema passen.

Andere bezienswaardigheden in de DMZ

De Vinh Moc Tunnels zijn gelegen in de Vietnam DMZ. De DMZ, voluit Demilitarized Zone, was de scheidslijn tussen Noord- en Zuid-Vietnam tijdens de Vietnamoorlog van 1954 tot 1976.

Dit gebied is een van de meest heftig bevochte gebieden tijdens de oorlog en tegenwoordig zijn er nog steeds sporen uit deze tijd. Een aantal van deze overblijfselen zijn ook bezienswaardigheden die je kunt bezoeken om meer te leren over de heftige oorlog.

De Vinh Moc tunnels zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in de DMZ, maar je hebt hier ook de Khe Sanh gevechtsbasis, een buitenpost van het Amerikaanse Korps Mariniers. Op en rond deze basis met vliegveld zijn er hele heftige gevechten geweest.

De Hien Luong Bridge is een andere bezienswaardigheid in de DMZ, 13 kilometer van de tunnels. Deze brug ligt over de Ben Hai Rivier en was het symbool van de grens tussen Noord en Zuid Vietnam.

Hoe kun je de Vinh Moc Tunnels bezoeken?

Dag tour vanaf Hue

Een populaire manier om de Vinh Moc Tunnels te bezoeken is per dag tour vanaf Hue. De tunnels liggen op ongeveer 100 kilometer van de stad. Tijdens deze tour bezoek je ook nog andere bezienswaardigheden in de DMZ, zoals de Khe Sanh Gevechtsbasis en de Hien Luong brug.

Bekijk hier onze Local Vietnam tour naar de DMZ per kleine groep (vanaf Hue).

Op de route tussen Hue en Phong Nha Nationaal Park

Je rijdt ook door de DMZ wanneer je van Hue naar het noorden rijdt, richting het Phong Nha Nationaal Park (of andersom). Wanneer je van plan deze route af te leggen, kan het beter uitkomen om onderweg de bezienswaardigheden te bezoeken, zodat je niet een extra dag nodig hebt voor een dag tour.

Om dit gemakkelijker te maken hebben wij onze eigen sightseeing transfer samengesteld tussen Hue en Phong Nha, waarbij je stopt bij de bezienswaardigheden van de DMZ onderweg, waaronder de Vinh Moc Tunnels.

Bekijk hier onze DMZ Sightseeing transfer Hue – Phong Nha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?