De Vietnam jungle – 10 gaafste junglegebieden in Vietnam

De Vietnam jungle is berucht geworden in de vele films over het land en dan met name de Vietnamoorlog films. Het is de plek met onbegaanbare bossen, wilde dieren, gigantische insecten, verstopte grotten en gevaarlijke slangen.

Helaas is er veel jungle in Vietnam verloren gegaan aan ontbossing door verstedelijking en illegale houtkap. Dit heeft er toe gezorgd dat de dieren zoals tijgers, olifanten en beren niet of amper meer te vinden zijn in het wild. Gelukkig zijn er de laatste jaren meer en meer beschermde natuurgebieden bijgekomen.

Over de jungle in Vietnam

Waar vind je de meest jungle in Vietnam?

Vietnam heeft de op één na hoogste ontbossing van oerbossen ter wereld, na Nigeria. Wat de totale bosbedekking betreft, heeft Vietnam echter een bostransitie ondergaan: de bosbedekking is sinds het begin van de jaren negentig toegenomen, na tientallen jaren van ontbossing.

De meest jungle en bossen bevinden zich in centraal Vietnam, wat ook goed te zien is in het kaartje hieronder; groen = bosgebieden; roze = ontbossing. In de Centrale Hooglanden van Vietnam vind je de meeste bosrijke gebieden. Vroeger was dit veel meer, want een groot gedeelte is in het verleden weggekapt door de houtindustrie, maar vooral voor plantages. De grond en het klimaat hier is namelijk uitermate geschikt voor rubber-, koffie- en theeplantages.

kaart van de jungle in Vietnam en ontbossing
Bron: Globalforestwatch

Beschermde gebieden

Gelukkig is een gedeelte van de jungle in Vietnam tegenwoordig beschermt en onderdeel van nationale parken. Deze nationale parken in Vietnam beschermen zowel de (zeldzame) flora en fauna, als de wilde dieren. Een aantal parken hebben ook dierenopvangcentra waar dieren die illegaal gestroopt waren of jarenlang gehouden werden in kleine kooien bij mensen thuis als huisdier, weer te rehabiliteren.

Daarnaast bieden de bekendste nationale parken ook mogelijkheden voor toeristen om het te bezoeken. Er zijn wandeltochten met lokale gidsen en boswachters en sommige parken hebben ook de mogelijkheid om zelf erdoorheen te wandelen of fietsen over prima aangelegde paden. Het is een unieke manier om het Vietnam jungle leven te ervaren.

Vietnamoorlog

De jungle in Vietnam is niet altijd alleen een plek geweest van ruige natuur, met dichte bossen en wilde dieren. Het was ook de uitgelezen plek voor de Viet Cong om te verstoppen en hun guerrillatechnieken toe te passen tijdens de Vietnamoorlog met de Amerikanen. Dit wordt ook wel “Jungle Warfare” genoemd.

De Viet Cong kon zich goed verstoppen in de jungle en bouwde er oorlog tunnels en vallen. De Amerikanen konden geen grip krijgen op deze manier van oorlogvoeren. Dit was ook een van de redenen dat ze gebruik gingen maken van herbicide, oftewel ontbladeringsmiddel. Door complete stukken jungle kaal te maken met gif, zou het gemakkelijker zijn voor de Amerikanen om tegen hun vijand te vechten.

Een van de bekendste ontbladeringsmiddelen die gebruikt is, is Agent Orange. Echter was dit gif niet alleen ontzettend schadelijk voor het milieu, maar heeft het gebruik ook grote gezondheidsproblemen veroorzaakt voor veel personen die werden blootgesteld, en zelf hun nakomelingen.

Tips voor het bezoeken van de jungles

  • Als er geen duidelijke paden zijn, dwaal dan nooit zelf door de jungle in Vietnam. Boek een tour en ga met een ervaren gids en de juiste uitrusting.
  • Kamperen geeft de meest unieke ervaring die je kunt hebben in de jungle. Ook dit doe je met een georganiseerde tour. Door te kamperen kun je verder van de gebaande paden gaan en dieper de jungle in. Daarnaast is de ervaring van kamperen midden in de jungle en het maken van een kampvuurtje ook ontzettend gaaf.
  • Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Neem anti insecten spray mee en kleding die je beschermt tegen de zon, regen en muggen. Zorg voor goede loopschoenen, extra water en snacks.

Waar vind je de gaafste jungle in Vietnam

1. Phong Nha Nationaal Park

trekking in Phong Nha jungle

Het Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park is alles wat je verwacht als je aan een echte jungle denkt. Heel dicht bebost, met bergen en riviertjes die door de jungle stromen. Je hebt er zelfs hele afgelegen dorpjes van etnische minderheden die midden in het bos wonen. Om deze jungle in Vietnam te trotseren moet je met een gids op pad gaat. Er zijn verschillende jungle trekking tours, waaronder meerdaagse waarbij je zelfs gaat kamperen!

Het nationale park staat vooral bekend om het hebben van de grootste en meest indrukwekkenste grotten ter wereld. Je kunt jouw wandeltocht door de jungle dus combineren met het bezoeken van een van deze grotten. Wil je liever niet met een gids diep in de jungle gaan, dan kun je ook de botanical gardens bezoeken. De naam is wellicht een beetje ongelukkig gekozen, want het klinkt of het “saaien” tuinen zijn, maar dit is eigenlijk gewoon een stuk ruige jungle waar je zelf kunt wandelen.

2. Kon Chu Rang Nature Reserve

Vietnamese jungle in Kon Chu Ran Nature Reserve

Het Kon Chu Rang Nature Reserve is waarschijnlijk het meest indrukwekkende jungle gebied wat je kunt vinden in de centrale hooglanden. Dit heeft vooral te maken omdat je hier de K50 waterval vind, een van de meest indrukwekkende watervallen in Vietnam! Deze waterval dondert van 50 meter hoogte naar beneden en afhankelijk van het seizoen, is de waterval 20 tot 100 meter breed.

Deze jungle in Vietnam ligt ver van de gebaande paden en geen enkele toeristische stad ligt in de buurt. Dit heeft er voor gezorgd dat het park niet echt ontwikkeld is met aangelegde paden. Het is dan ook vooral een plek voor de echte avontuurlijke reiziger. Plan je reis goed, want naast dat je er ver voor moet reizen, kom je ook niet zo maar het park in. Het beste is om met een tour te gaan, waarbij je hier ook de optie hebt om midden in de jungle te kamperen!

3. Pu Mat Nationaal Park

Pu Mat Nationaal Park trekking

Het Pu Mat Nationaal Park is net zoals Kon Chu Rang ook van de toeristische radar. In de natuurwetenschappelijke wereld is het park wel meer bekend, omdat dit gebied de enige plek ter wereld is om de Saola te vinden, een van de zeldzaamste grote dieren op aarde. De kans dat je dit dier tijdens een wandeltocht in de jungle tegenkomt is alleen extreem klein. Je hebt wel meer kans op verschillende soorten vogels, apen, insecten en amfibieën. Je kunt er daarnaast ook een boottocht over de rivier maken.

4. Cuc Phuong Nationaal Park

Dichte jungle in Vietnam van het Cuc Phuong National Park

Het Cuc Phuong Nationaal Park is gelukkig makkelijker bereikbaar. Het ligt in de veel bezochte provincie Ninh Binh. Bij de ingang van het park zijn er kaarten beschikbaar en er lopen prima te bewandelen paden dwars door de jungle. Je kunt er ook kajakken, fietsen en er zijn nachtsafari’s om wilde dieren te spotten. Je kunt een dagtrip plannen naar het park, maar er is ook accommodatie te vinden.

5. Yok Don Nationaal Park

olifanten in Yok Don nationaal park

Het Yok Don Nationaal Park is het bekendste nationale park in de Centrale Hooglanden. Dit komt vooral omdat dit de enige plek is waar je olifanten in Vietnam kunt spotten. Er zijn bijna geen wilde olifanten meer in Vietnam te vinden en er zijn naast Yok Don maar 2 andere plekken waar ze leven. Echter zijn er in het Yok Don Nationaal Park olifanten uitgezet die vroeger werden gebruikt voor toerisme en de houtindustrie. Deze lopen nu samen met hun mahout vrij rond door het park.

De mahout zijn hun persoonlijk beschermers die zorgen dat ze in het beschermde gebied blijven. Doordat de boswachters regelmatig contact met hun hebben, weten ze waar de olifanten het laatst gespot zijn en kun je ze zien. Naast de olifanten zijn er ook tal van andere (grote) dieren die je kunt zien. Je kunt heerlijke wandeltochten maken door de jungle en rustige boottochten over de rivier.

6. Chu Mom Ray National Park

Vietnam jungle in het Chu Mon Ray Nationaal Park in Kon Tum

Het Chu Mom Ray National Park is een van de verst afgelegen parken van het land, gelegen in de provincie Kon Tum. Het park loopt door over de grens met Laos en Cambodja. Doordat het zo afgelegen ligt en heel ver van de gebaande paden, maakt het dit gebied tot een van de wildste jungle in Vietnam. Eens liepen er door deze jungle beren, olifanten en tijgers. Helaas zul je die niet zien. Toch is het een indrukwekkend park, met watervallen, bossen en dorpjes van etnische minderheden.

7. Bach Ma Nationaal Park

Bach Ma Nationaal Park

Het Bach Ma Nationaal Park ligt in de buurt van de stad Hue en kun je bezoeken in een dagtrip. Wat de jungle hier zo bijzonder maakt is dat het begint in de hoge bergen en afloopt naar de tropisch stranden aan de kust. Je kunt met een gids gaan en zelfstandig. Er lopen diverse paden door de jungle van het park, maar het is ook zeker aan te raden om helemaal naar de top van de hoogste berg te gaan voor een fantastisch panoramisch uitzicht. Een van de beste wandeltochten die je kunt maken is naar diverse kleine meertjes en een indrukwekkende waterval.

8. Ba Be Nationaal Park

Ba Be lake rondreis

Meer geweldige jungle in Vietnam is te vinden in het Ba Be Nationaal Park, 200 kilometer ten noorden van Hanoi. Net park staat vooral om het grootste natuurlijke meer van Vietnam, Ba Be Lake. Je kunt direct aan het meer overnachten in een homestay van etnische minderheden voor een gave lokale ervaring. Vanaf hier kun je boottochten over het meer maken en een waterval en gigantische grot bezoeken. Er zijn ook verschillende wandeltochten mogelijk door de jungle rond het meer met prachtige uitzichtpunten en bezoek aan lokale etnische dorpjes.

9. Cat Ba Nationaal Park

De Vietnamese jungle op Cat Ba eiland in Halong Bay

De jungle van Cat Ba Nationaal Park is uniek, want het ligt namelijk op het eiland Cat Ba midden in Halong Bay. Cat Ba is het grootste eilanden in Halong Bay en is ook een van de weinige eilanden met accommodaties. Vanaf hier kun je wandeltochten maken door de jungle. Het is vooral aanbevolen om de route te doen die je meeneemt naar een van de bergtoppen, waar je een heel indrukwekkend uitzicht hebt over de jungle, bergen en de wereldberoemde baai.

Naast wandeltochten kun je op het eiland ook relaxen aan het strand of vanaf hier boottochten regelen door de Halong Bay of Lan Ha Bay.

10. Bidoup Nationaal Park

Bidoup Nationaal Park in de buurt van Dalat

De laatste plek in deze lijst waar je geweldige jungle in Vietnam kunt vinden is weer in de Centrale Hooglanden. Bidoup Nationaal Park ligt maar 30 kilometer van het centrum van Dalat. Je kunt een dagtocht maken vanuit de stad, maar leuker is als je er ook 1 nacht gaat kamperen. Wandel door de bossen en over de heuvels van dit heerlijk rustige park. Met name voor vogelspotters kan dit een interessante plek zijn om te bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven