Olifanten in Vietnam – 3 plaatsen waar ze in het wild leven

Met dichte jungle en beschermde nationale parken is de vraag: leven er ook wilde olifanten in Vietnam? Het antwoord is ja, er zijn olifanten in Vietnam, maar helaas zijn de aantallen zo klein dat het vrijwel onmogelijk is om ze tegen te komen.

Zijn er olifanten in Vietnam?

Ja, Vietnam heeft wilde olifanten, maar helaas zijn de aantallen tegenwoordig zo klein dat de kans om ze in het wild te zien bijna 0% is. In het verleden leefden er veel olifanten in Vietnam, vooral in de centrale hooglanden van Vietnam en langs de grens met Cambodja en Laos. In 1990 had Vietnam tussen de 1500 en 2000 olifanten, maar tegenwoordig zijn er slechts tussen de 100 en 150.

Het grootste probleem is het verlies van leefgebied, dat in slechts een paar jaar tijd met meer dan 358.000 hectare is gekrompen. Andere problemen zijn illegale houtkap en jacht. Dit heeft niet alleen geleid tot de achteruitgang van olifanten in Vietnam, maar ook tot veel andere wilde dieren in Vietnam.

Het type olifant dat in Vietnam leeft, is de Aziatische olifant, die ook het grootste zoogdier op het Aziatische continent is. Naast Vietnam zijn ze ook te vinden in India, Indonesië, Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar, Nepal en Sri Lanka. Ze zijn kleiner dan de Afrikaanse olifanten en worden ongeveer 2 tot 3,5 meter groot en wegen tussen de 3000 en 5000 kg.

Olifanten berijden in Vietnam

In het verleden werden olifanten vooral gevonden in de centrale hooglanden van Vietnam. Hier leefden ze niet alleen in het wild, er werden ook honderden olifanten gedomesticeerd. De meeste van deze olifanten werden vooral gebruikt in de houtindustrie, waar ze zware boomstammen in de bossen konden dragen. De etnische minderheid MNong die in dit gebied woont, is beroemd om het jagen en temmen van olifanten in de Centrale Hooglanden. Deze dieren werden ook gebruikt als dragers om voorraden te vervoeren tijdens de Vietnam Oorlog.

Toen de economie in Vietnam snel verbeterde en het gebruik van vrachtwagens en machines in de houtindustrie toenam, waren de olifanten minder nodig. Sommige van deze olifanten in Vietnam werden nu gebruikt in het toerisme, met name voor toeristische olifantenritten in Dak Lak.

olifantenritje in Vietnam

De etnische minderheid MNong woont nog steeds in dit gebied en een bezoek aan hun dorp geeft je een uniek inzicht in hun traditionele leven. Dat gezegd hebbende, je mag nooit op een olifant rijden. Om een ​​olifant te temmen worden de dieren gemarteld en ondanks de grootte van de dieren zijn olifantenritten erg slecht voor hun rug. Lees hier meer over waarom je olifantenritjes moet vermijden.

Waar zijn de olifanten in Vietnam?

1. Yok Don Nationaal Park

Olifanten in Yok Don nationaal park

De beste kans om olifanten tegen te komen is in Yok Don National Park. De centrale hooglanden en vooral de provincie Dak Lak waarin het nationale park ligt, waren vroeger het grootste tafereel voor olifanten in Vietnam. Olifanten werden eerst gebruikt om in de industrie te werken en later voor toeristen. Sommige van deze olifanten hebben hun vrijheid herwonnen en lopen nu met hun persoonlijke mahout door het nationale park. Deze mahout houdt de olifant in de gaten en zorgt ervoor dat hij het park niet verlaat.

olifanten in Yok Don nationaal park

In 2018 kon Yok Don nationaal park op deze manier de eerste etnische olifantentour in Vietnam starten. Samen met een gids en parkwachter ga je de jungle in op zoek naar de plek waar de olifant en zijn mahout voor het laatst zijn gespot. Onderweg zal de gids je vertellen hoe ze sporen gebruiken om de olifant te vinden en je vertellen over de biodiversiteit van het park. Het is een machtig gezicht als je de olifant voor het eerst ziet.

2. Pu Mat Nationaal Park

Pu Mat nationaal park in Vietnam

Een ander nationaal park waar olifanten leven is Pu Mat National Park, dat grenst aan Laos. De kans dat je hier in Vietnam een ​​wilde olifant ziet is helaas extreem klein. Desondanks is het park zeker een bezoek waard, want je kunt er prachtige wandelingen maken, vogels kijken en een heerlijke boottocht maken op de rivier.

3. Quang Nam

Iedereen kent de stad Hoi An, de mooiste stad van Vietnam, maar in dezelfde provincie als deze stad leven ook olifanten in het wild. Heel diep in het bos is er een kudde olifanten in Quan Nam. In het district Nong Son in Quan Nan, de provincie van Hoi An, bevindt zich een olifantenopvangcentrum van bijna 19.000 hectare. Het is niet mogelijk voor toeristen om dit gebied te betreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven