Mekong Delta cruise – 5 beste boottochten over de Mekong Rivier

Een van de beste manieren om de Mekong Delta te verkennen is met een Mekong Delta cruise. Vaar over de Mekong Rivier en kleine rivieren en kanaaltjes in een luxe boot en geniet onderweg van de prachtige uitzichten. Stop op verschillende plekken voor uitstapjes om het lokale leven van dichterbij te bekijken.

Wat te verwachten tijdens een Mekong Delta Cruise

De Mekong rivier, die Vietnam binnenstroomt, begint eigenlijk 4000 kilometer verderop in China en loopt door Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja. Dit maakt het de twaalfde langste rivier ter wereld en de zesde in Azië. Eenmaal in Vietnam splitst de rivier zich en vormt een delta, die iedereen kent als de Mekong Delta. De rivieren zijn verbonden met kanalen, die vervolgens zijn verbonden met kleinere stroompjes.

De mensen die in dit deltagebied wonen hebben zich volledig aangepast aan het water en hun hele leven draait hier om. Het water wordt bijvoorbeeld gebruikt om te vissen, het levert vruchtbare grond op die perfect is voor de fruit- en rijstteelt en de geoogste gewassen worden vervolgens over het water vervoerd en zelfs verkocht op drijvende markten. Het is een uniek leven dat je alleen in dit deel van Vietnam kunt zien.

De beste manier om dit te zien is natuurlijk door deel te nemen op het water. Vanuit elk dorp en elke stad die aan het water ligt, kun je een boottocht regelen die je over de rivieren en door de smallere kanalen voert. Maar wat een veel fantastischere ervaring zou kunnen geven, is een Mekong Delta cruise.

Want hoe heerlijk is het om het leven langs en op het water direct vanaf het balkon van je kamer, het restaurant of het terras te kunnen aanschouwen. Je hebt luxe Mekong Delta cruises tot midrange cruises. Maar naast de klasse van de cruise, is het belangrijk om naar de cruiseroute te kijken, aangezien elke cruise een andere route kan afleggen en verschillende bezienswaardigheden kan bezoeken.

Weliswaar kun je tijdens een Mekong Delta cruise natuurlijk direct vanaf de boot genieten van prachtige uitzichten, maar de meeste boottochten zijn tochten met activiteiten zoals dorpjes bezoeken, fietsen en boottochten in kleine traditionele sampan roeibootjes die je naar plaatsen brengen waar de grote boot niet kan komen. Bekijk hieronder enkele van deze hoogtepunten van een Mekong Delta cruise om je beter te oriënteren op wat je kunt zien en doen, zodat je gemakkelijker kunt bepalen welke riviercruise geschikt voor jou is.

Hoogtepunten van een Mekong Delta cruise

1. Drijvende markten

Cai Rang drijvende markt

Voor veel reizigers zijn de drijvende markten in de Mekong Delta het hoogtepunt. De vele fruitboomgaarden en rijstplantages langs het water laden hun gewassen rechtstreeks van een land in de boten in de rivieren en kanalen. Dan gaan die boten naar een verzamelpunt om met elkaar handel te drijven, waardoor er een drijvende markt ontstaat, soms honderden boten. Het is uniek om te zien hoe ze onderhandelen en goederen van de ene boot naar de andere verplaatsen en vervolgens verder distribueren. De grootste en bekendste markt op het water is de Cai Rang Drijvende Markt.

2. Leven op de rivier

Ben Tre Mekong Delta tour

Wanneer je een cruise maakt over de Mekong Rivier, kunt je het leven op het water direct vanaf jouw boot zien. Wat vooral opvalt zijn de vele andere schepen die volgeladen zijn met lokale producten. Je ziet boten vol met onder andere ananassen, watermeloenen, kokosnoten, bananen, zand, bakstenen en bloemen. Langs de kant van het water zie je de schepen geladen worden.

Vissers zitten op kleinere boten op de rivier en gebruiken hengels en werpnetten om hun vis te vangen. Sommige dorpen en steden hebben zelfs huizen op palen in het water.

3. Stop voor activiteiten

Fietsen in Ben Tre - Mekong Delta

Natuurlijk kun je direct vanaf een Mekong Delta cruise veel zien, maar er is ook een kans dat je iets mist dat niet direct langs de rivier gebeurt. Om die reden organiseren de meeste cruises ook activiteiten op het vasteland (inbegrepen). Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan een fruitboomgaard waar je zelf fruit kunt plukken en proeven, een fietstocht door de natuur en een bezoek aan een lokale fabriek of werkplaats waar ze rijstpapier, honing, rijstwijn of kokossnoepjes maken. Zo heb je het beste van zowel een Mekong Delta cruise als een “normale” Mekong Delta tour.

5x beste Mekong Delta cruise

1. Funan-cruise

Funan Mekong Delta Cruise
Funan Mekong Delta Cruise

De beste Mekong Delta Cruise is de luxe Funan cruise. Afhankelijk van welke dag je gaat zijn er verschillende routes. U kunt de drijvende markt van Cai Rang bezoeken en er zijn mogelijkheden om te fietsen en dorpjes te bezoeken.

Boek hier deze luxe Mekong Delta cruise.

2. Lotus Cruise (naar Phnom Penh)

Lotus Mekong Delta cruise
Lotus Mekong Delta cruise

Ben je van plan om van Vietnam naar Cambodja (of andersom) door de Mekong Delta te gaan en hou je van luxe, veel luxe, dan is de Lotus Cruise de beste Mekong Detla cruise die je je kunt wensen.

3. Song Xanh Sampan privécruise

Mekong Delta privécruise
Mekong Delta privécruise

Misschien is de Song Xanh Sampan de beste Mekong Delta-cruise, omdat het een van de weinige opties is voor een privécruise. De boot is gemaakt van een traditionele Sampan boot en van alle gemakken voorzien. Dit is zeker een heel bijzondere ervaring.

4. Mekong Eyes

Mekong Eyes
Mekong Eyes

Mekong Eyes heeft een aantal boten met verschillende routes, waaronder naar Cambodja, Phu Quoc of een rondvaart vanuit Ho Chi Minh City. Sommige van hun boten zijn iets kleiner, wat een vaartocht wat persoonlijker maakt, alleen is er minder bewegings- en voorzieningen.

5. Bassac

Bassac Mekong Delta Cruise
Bassac Mekong Delta Cruise

De Bassac Cruise biedt plaats aan 24 passagiers en vaart de populaire route tussen Cai be en Can Tho op de Mang Thit rivier waar je de Tra On Floating Market hebt.

Beste tijd om een ​​Mekong Delta riviercruise te doen

Je kunt het hele jaar door een Mekong Delta cruise maken, hoewel er twee duidelijke seizoenen zijn:

  • Het regenseizoen duurt van mei tot november. Je kunt in deze tijd dus minder aangenaam weer verwachten, maar het water staat op sommige plekken ook hoger, waardoor boten makkelijker overal kunnen komen.
  • Het droge seizoen duurt van december tot april. In deze maanden staat het water op sommige plekken wat lager, maar je kunt wel een strakblauwe lucht verwachten.

Ongeacht het seizoen is de Mekong Delta het hele jaar door warm (of heet voor sommige mensen). Reken op temperaturen tussen de 25 en 32 graden.

Veel gestelde vragen

Hoeveel dagen moet ik een Mekong Delta riviercruise maken?

De meeste Mekong Delta cruisereizen duren twee tot drie dagen, wat genoeg is om een ​​goede indruk te krijgen. Een overnachting geeft je ook de kans om alleen ‘s ochtends een drijvende markt te bezoeken, wat onmogelijk is met een dagtrip vanuit Ho Chi Minh City.

Starten Mekong Delta cruises vanuit Ho Chi Minh City?

De meeste Mekong Delta-cruises vertrekken niet rechtstreeks vanuit Ho Chi Minh City. Over het algemeen ga je eerst met de auto of bus naar de haven ergens in de Mekong Delta, meestal My Tho.

Wat zijn de alternatieven voor een Mekong Delta cruise?

Met de Mekong Delta speedboot tour ga je rechtstreeks vanuit Ho Chi Minh City naar de Mekong Delta. Het is een geweldige optie omdat je in het begin niet langer dan een uur of soms twee onderweg bent in een auto, maar vanaf het allereerste moment kunt genieten van het buitenleven en het leven aan de rivier.

Er zijn ook tal van andere tours waarbij je eerst start met een auto of bus vanuit Ho Chi Minh City. De excursies kunnen je ook naar plekken brengen die verder van de rivier liggen en zelfs te combineren zijn met een vervolgreis naar Cambodja, Con Dao of Phu Quoc. Bekijk alle opties in onze Mekong Delta tours.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?