Vietnam vogels – 10 beste plekken om vogels te spotten in Vietnam

Vietnam is meer dan rijstvelden, historische steden en heerlijk eten. Ondanks dat veel van de natuur is verdwenen door illegale houtkap en verstedelijking, zijn er in Vietnam een ​​aantal prachtige beschermde gebieden die perfect zijn om vogels te spotten. Ook vogelen in Vietnam wordt steeds populairder, waardoor er tegenwoordig ook speciale tours voor de echte liefhebbers worden georganiseerd. De beste plekken om vogels in Vietnam te zien zijn de beschermde nationale parken en natuurreservaten.

Hieronder zie je de lijst met enkele van de beste plekken om vogels te spotten in Vietnam.

1. Bidoup Nationaal park (Dalat)

Bidoup Nationaal park vogelsspotten Vietnam

Bidoup Nationaal park is een van de beste plekken om vogels te spotten in Vietnam, gelegen in de buurt van Dalat. Het Dalat-plateau is een van de vijf endemische vogelgebieden (EBA’s) in Vietnam die door BirdLife International zijn genoemd. De natuurlijke vegetatietypes die in deze regio worden aangetroffen, zijn tropisch bergachtig groenblijvend bos en dennenbos. Er zijn hier veel verschillende vogels te spotten, waarvan sommige op de lijst van bedreigde diersoorten staan. Sommige van deze vogels zijn Patrijs met een rug, Zilverfazant, Barbet, Black Eagle, Burmese Shrike, Blue Pitta en Warbler. Het mooie van het nationale park is dat je hier lange trektochten kunt maken en tegelijkertijd midden in de natuur kunt kamperen.

2. Cat Tien Nationaal park (Dalat)

vogel Vietnam Cat Tien Nationaal park

Ja, dat klopt, Dalat is een van de beste plekken om vogels te spotten in Vietnam. Niet alleen Dalat zelf, maar de hele Centrale Hooglanden, waar meerdere nationale parken en beschermde gebieden te vinden zijn.

In Cat Tien Nationaal park zijn 320 verschillende vogelsoorten gespot. Wat het nationale park ideaal maakt om vogels te spotten, is dat het gemakkelijk bereikbaar is. Er zijn verschillende routes door de omgeving waar je kunt wandelen en fietsen. Naast dichte bossen heeft het ook een waterrijk gebied dat veel watervogels aantrekt en voor meer biodiversiteit zorgt. Ook zijn er mogelijkheden voor vogeltochten hier.

3. Cuc Phuong Nationaal park (Ninh Binh)

vogel Vietnam Cuc Phuong Nationaal park

CucCuc Phuong Nationaal park is het eerste nationale park in Vietnam, opgericht in 1962 door niemand minder dan president Ho Chi Minh. Het ligt in de provincie Ninh Binh en op slechts 3 uur rijden van Hanoi. Het park heeft dichte jungle en kalksteenbos met diverse boswegen waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het is ook een van de beste plekken om vogels te spotten in Vietnam. Sommige van deze vogels zijn onder meer de breedbek, de roodkraagspecht, de kalksteenwinterkoning, de reiger, de zilverfazant en verschillende lijsters.

4. Tram Chim Nationaal Park (Mekong Delta)

Tram Chim National Park

Een van de beste plekken om vogels te spotten in Vietnam is Tram Chim National Park. Het nationale park ligt in de Mekong Delta, die verschillende waterrijke gebieden heeft die honderdduizenden watervogels aantrekken, vooral ooievaars. Maar Tram Chim is waarschijnlijk een van de beste plekken om vogels te kijken, vooral omdat het meer divers is in vogelsoorten. Hier vind je de plevier, roodkopkraanvogel, witstaarttrap, grijze pelikaan, aalscholver en witvleugeleend. De beste manier om het park te verkennen is per boot, maar er zijn ook verschillende wandelpaden en observatieplatforms.

5. Ba ​​Vi Nationaal Park (Hanoi)

Ba Vi Nationaal Park

Ba ​​Vi Nationaal Park ligt op ongeveer 50 kilometer van Hanoi. Hier vind je dichte bossen verspreid over verschillende bergen, waarvan de hoogste top bijna 1300 meter is. Het hoogtepunt voor de meeste vogelaars die naar Vietnam gaan is de Roodwanglijster. Andere vogels die je hier kunt zien zijn de Grey Treepie, verschillende soorten lijsters en Red-billed Blue Ekster. Je kunt het bezoeken in een dagtrip vanuit Hanoi, maar als je van plan bent om hier lange wandelingen te maken, wat goed mogelijk is, is het aan te raden om in het nationale park te verblijven of er net buiten te blijven.

6. Van Long Natuurreservaat (Ninh Binh)

Van Long

Het natuurgebied Van Long is een waterrijk gebied en een paradijs voor vogelaars. Door de grote met gras begroeide lagune vind je hier veel watervogels zoals het Waterhen, ijsvogels, Swamphen, Crakes en 4 soorten Roerdomp en Zilverreiger. Tijdens het broedseizoen heb je ook de kans om de Fazantstaart Jacana met langstaartveren te spotten. In het voorjaar komen hier ook enkele trekvogels, zoals de Falkated Duck, de Grauwe Gans en de Bonellii’s Eagle.

7. Bang Lang Ooievaarstuin (Mekong Delta)

Bang Lang ooievaar Mekong Delta

Wat deze plek uniek maakt, is dat deze ooievaarstuin is ontstaan ​​als hobby van een buurtbewoner. Hij zag dat er veel ooievaars op het erf waren, dus elk jaar werden er meer bomen voor ze geplant en elk jaar kwamen er meer ooievaars bij. Nu vind je er tijdens het broedseizoen maar liefst 300.000 ooievaars van 20 verschillende soorten. Zo werd Bang Lang Stork Garden geboren en een van de hoogtepunten voor vogelaars in de Mekong Delta.

8. Yok Don Nationaal Park (Dak Lak)

Vogel spotten in Yok Don Nationaal Park

Yok Don Nationaal Park is vooral bekend vanwege de enige olifanten, wilde zwijnen en herten in Vietnam. Maar het is ook een geweldig gebied om kleinere dieren te spotten. Zo kent het nationale park 300 verschillende vogelsoorten, waarvan er vele op de beschermde lijst staan. Als je geluk hebt kun je spechten, ijsvogels, geelpootduif, groene pauw en ooievaarshoornvogel zien.

9. Phong Nha Nationaal park

Phong Nha off the beaten track in Vietnam

Phong Nha Nationaal park staat vooral bekend om de grootste en meest indrukwekkende grotten ter wereld. Maar ook bovengronds is het een waar paradijs, met werkelijk schitterende jungle en wildlife. Er zijn hier 200 verschillende vogelsoorten, met als hoogtepunt de roodkraagspecht, de kastanjepatrijs, de roetzwarte babbelaar, de kortstaartkromzwam en de bruine neushoornvogel. Er zijn verschillende routes door het park, maar het is sterk aan te raden om met een lokale gids te gaan.

10. Thung Nham vogeltuin (Ninh Binh)

Thung Nham Bird Garden boottocht

Aan de naam van dit beschermde gebied zou je al kunnen vermoeden dat dit een geweldige plek is om vogels te spotten in Vietnam. Thung Nham Bird Garden is de thuisbasis van 50.000 vogels van 40 verschillende soorten. De beste manier om vogels te spotten met een boottocht. Kom hier vroeg in de ochtend om duizenden vogels weg te zien vliegen voor voedsel of laat in de middag wanneer ze terugkeren naar hun nest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.