Van Long Nature Reserve boottocht in Ninh Binh

Van Long Nature Reserve in Ninh Binh is een paradijs voor natuurliefhebbers. In dit onaangetaste drasland gebied vind je hoog gras en riet, grotten en kalkstenen bergen waar vele vogels en zeldzame dieren leven.

Het natuurreservaat heeft niet de uitgestrekte rijstvelden die je kunt vinden in Tam Coc en het heeft ook niet de gigantische kalkstenen bergen die je kunt vinden in Trang An. Toch doet Van Long niks onder deze twee populaire toeristische bezienswaardigheden in Ninh Binh. Dit natuurpark bestaat al een aantal jaar, maar de grote massa’s toeristen hebben dit nog niet gevonden. Het helpt waarschijnlijk ook dat er bijna geen accommodaties in de buurt van Van Long zijn en de stad Ninh Binh ligt 20 km verder op. In vergelijking, Trang An ligt op minder dan 8 km en Tam Coc 7 km en hebben beide tientallen hotels en homestays. En dit maakt Van Long zo geweldig: de rust in een prachtig natuurgebied.

Wat kun je zien

Van Long is het grootste wetland gebied in het noorden van Vietnam, waar veel lokale vogels, ooievaars en reigers leven, evenals trekvogels kiezen voor hun winterverblijf. Dit indrukwekkende natuurreservaat trekt vooral natuurliefhebbers aan. Je kunt vogels zijn rondvliegen, zeldzame apen (langoer) op berghellingen bekijken en een natuurreservaat aanschouwen met majestueuze kalksteenbergen, grotten en wilde vegetaties.

In Van Long Nature Reserve zijn er 457 soorten planten, waarvan 8 soorten opgenomen zijn in de rode lijst van Vietnam. Onder de 39 diersoorten zijn er 12 beschouwd als zeldzame dieren zoals de langoer, de gemzen, de Bengaalse plompe lori, de Aziatische zwarte beer en de beermakaak. Het bos is ook de thuisbasis van de koningscobra, de Indische varaan, de oosterse Rat-slang en verschillende hagedissen.

Deze plek werd tevens gekozen als locatie in de nieuwste Kong-film 2017: “Kong: Skull Island”, dankzij het primitieve landschap met kalkstenen bergen, natuurlijke verborgen grotten en wilde planten van riet, gras en lotusgroei in een drassig gebied.

Boottocht in Van Long

Omdat Van Long een wetland gebied is (drasland), kun je er alleen inkomen met een boot. De eco-vriendelijke boten zijn met de hand gemaakt van bamboe.  Ze kunnen door ondiep water gaan wat nodig is in dit natuurreservaat. De roeiers zijn vriendelijke lokale mensen die met plezier het gebied aan je laten zien. Tijdens de boottocht kom je geen fotografen tegen die iets aan je willen verdienen of verkopers met drinken en snacks.

Van Long boottocht

Met de boot ga je over het rustige water langs het hoge gras en steile kliffen. Vanaf de boot kun je vogels bekijken zoals ijsvogels, reigers en ooievaars en als je geluk hebt kun je zelfs een hele zeldzame aap zien; de Delacour Langur. Daarnaast vaar je tijdens een boottocht een grot in.

Locatie: Van Long Nature Reserve Ticket Booth (Google Maps)
Prijs
: 50.000 VND
Duur: 1 uur
Routes: Er zijn drie vergelijkbare routes die allemaal even lang duren en kosten. Wanneer je langer dan één uur wilt kun je meerdere routes met elkaar combineren.

Tips

  • Het beste tijdstip om Van Long te bezoeken is laat in de middag. Vogels, met name ooievaars, vliegen in grote getale terug naar hun nest, wat een geweldig gezicht is. Als alternatief kun je ook vroeg in de ochtend komen wanneer de vogels wegvliegen.
  • Wat je zeker niet mag overslaan is een wandeling of fietsen over de dijk die langs het reservaat ligt. Vanaf hier heb je geweldig uitzicht over de het natuurpark.
  • Neem een verrekijker of goede lens voor je camera mee om vogels en apen te kunnen spotten.
  • Bescherm je tegen zon of regen wanneer je een boottocht neemt. Neem een hoed, zonnebrand of paraplu mee.

Hoe kom je er?

Vanaf Hanoi

Je kunt vanaf Hanoi een tour boeken naar Van Long. Dit doe je in combinatie met een andere bestemming in Ninh Binh, zoals Trang An, Tam Coc of Hoa Lu. Je kunt ook zelf vanaf Hanoi naar Ninh Binh reizen.

  • Reis met auto / taxi 1 uur en 30 minuten
  • Met de bus / motor meer dan 2 uur
  • Met de trein (Hanoi – Ninh Binh)

Van Ninh Binh naar Van Long

Heen en terug fietsen van Ninh Binh stad naar Van Long (2 keer 20 km) is misschien net wat te ver voor de meeste. Een andere optie is om een scooter te huren of met de taxi. Daarnaast zijn er ook tours naar Van Long. Meestal zijn deze in combinatie met Cuc Phuong Nationaal Park, waar je eerst het nationale park bezoekt en in de late middag een boottocht in Van Long maakt.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven