Vegetarisch eten in Vietnam – Tips en gerechten

Vietnamees eten staat over de hele wereld bekend als gezond met veel groentes. Toch kan het moeilijk zijn om puur vegetarisch eten in Vietnam te vinden. Je moet namelijk wel weten waar je op moet letten. Er is in ieder geval echt geen gevaar om honger te lijden als vegetariër in Vietnam.

Vegetarische tours in Vietnam

De beste tip voor vegetarische reizigers in Vietnam, is een vegetarische tour doen met lokale gids. Het is niet alleen een leuke manier om lekkere gerechten te proeven en meer te leren over het eten in Vietnam, maar ook een veilige manier. Je weet zeker dat de gerechten vegetarisch zijn en de stalletjes en restaurantjes die je bezoekt maken gegarandeerd op een schone manier het eten klaar. De gids kan je daarnaast ook tips geven over hoe je het beste vegetarisch eten in Vietnam kunt bestellen voor de rest van jouw reis.

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” dis_posts_total=”12″ navigation_font_color=”#333333″ custom_title_color=”#333333″ custom_price_color=”#333333″ ids=”9847″]

Ook voor de normale tours en meerdaagse trips zijn er vaak vegetarische opties mogelijk. Wanneer je via Local Vietnam boekt kun je dit van te voren aangeven of stel de vraag vooraf om er zeker van te zijn.

Vegetarisch eten in Vietnam

De gerechten in Vietnam kunnen eg verschillen, want elke regio, van zuid tot noord, heeft zijn eigen gerechten, smaken en manier van klaarmaken. Toch vindt je door heel het land vergelijkbare gerechten, zoals noedelsoep, (banh mi knapperige belegde stokbroodjes), loempia’s en groentes. Deze typische gerechten zijn door het hele land te vinden en er zijn genoeg vegetarische opties van te vinden.

Waar kun je vegetarisch eten in Vietnam vinden

Hoewel het merendeel van de bevolking vleeseters zijn, hebben Vietnamezen de neiging vegetarisme positief te zien. Als je snel online zoekt, zie je gevestigde vegetarische restaurants in de buurt van jou, maar je kunt ook ronddwalen in de buurt van de pagodes en tempels om minder onbekende eetgelegenheden te vinden die heerlijke vegetarische maaltijden serveren aan monniken en nonnen. Zoek naar de woorden ‘quán chay’ of ‘cơm chay’ om een vegetarische eetgelegenheid te vinden of om vegetarische opties te vinden op een normaal menu.

vegetarisch eten Vetnam

Veel reizigers houden van Vietnamese vegetarische buffetten, die een breed scala aan nieuwe gerechten bieden voor slechts een dollar of twee.

Boedistisch

Na Vietnamese volksreligie is boeddhisme (13%) het grootste geloof in Vietnam. Boedisten eten over het algemeen minder vlees, wat betekent dat er ook speciaal restaurants hiervoor zijn. Vietnamese boeddhisten eten in ieder geval elke 1e en 15e van elke maand vleesvrij voedsel, en tijdens deze dagen vind je uitgebreide vegetarische opties in restaurants en veel vegetarische gerechten die op de ochtendmarkten worden verkocht.

De vleesvrije gerechten zijn vooral populair in centraal Vietnam in steden als Hue en Da Nang, die grotendeels vegetarisch zijn vanwege hun meerderheid van boeddhistische bevolkingsgroepen.

Handige woordjes op vegetisch eten in Vietnam te bestellen

Het is handig om deze woorden te laten zien of proberen uit te spreken als je op zoek bent naar vegetarisch eten in Vietnam.

Vegetarisch restaurant/etenquán chay’ of ‘cơm chay
Ik ben vegetarischTôi là người ăn chay
Ik zoek vegetarisch eten/restaurantTôi muốn tìm quán ăn chay
Geen vissauskhông nước mắm

Vegetarische gerechten in Vietnam

Ben je op zoek naar goed vegetarisch eten in Vietnam, bekijk dan de gerechten hieronder.

broodje vegetarisch eten Vietnam

Banh Mi Chay

Een stokbrood in Vietnamese / Franse fusionstijl. Het is een uitdaging om er een te vinden die niet vol zit met varkensbuik en paté, maar er zijn vegetarische versies beschikbaar. Een lekkere vegetarische optie kan zijn: tofu, ei of champignons, gevuld in een vers gebakken stokbrood met verse pepers, augurken en kruiden en afgewerkt met een laagje sojasaus.

Rau Muong Xao Toi

Rau Muong Xao Toi

Een van de gezondste Vietnamese gerechten. Het wordt gemaakt van spinazie en te bakken met knoflook en andere Vietnamese kruiden en geserveerd met een topping van pindapoeder. Dit gerecht is verkrijgbaar in bijna alle restaurants in heel Vietnam.

Nom Du Du

Nom Du Du

Een knapperige en frisse Vietnamese salade, gemaakt met dun gesneden groene papaja, wortels, veel pinda’s, sesamzaadjes, basilicum en koriander. Vervolgens wordt het bedekt met een zoetzure dressing van honing en rijstazijn. Vraag of er in de dressing vissaus wordt gebruikt – “nước mắm”. Zo ja, kijk dan of er vegetarische saus (“nước mắm chay”) beschikbaar is.

Phở chay

Phở chay

Traditionele phở-soep is een op vlees gebaseerde bouillon die vaak als ontbijt wordt gegeten, met phở-noedels, rundvlees en groenten. Kijk voor de vegetarische optie met het woord ‘chay’ en je weet dat het in plaats daarvan wordt gekookt met een vegetarische bouillon. Het wordt op dezelfde manier geserveerd: met stapels groenten, kruiden, verse pepers en limoenen.

Bánh cuốn chay

Bánh cuốn chay

Dit gerecht lijkt erg op een crêpe. Het is gemaakt van een rijstmeelbeslag, dat is uitgespreid tot een groot, dun vel en gevuld met een verscheidenheid aan ingrediënten. Traditioneel zijn deze gevuld met gemalen varkensvlees en champignons, maar de vegetarische optie kan het varkensvlees vervangen door tofu. Vervolgens wordt het gegarneerd met knapperige ui en geserveerd met kruiden en een pittige dipsaus.

Bún chả giò chay

Bún chả giò chay

Dit is een lichte maar lekkere maaltijd gemaakt van rijst, noedels en vegetarische loempia’s. Een snel ontbijt voor onderweg terwijl mensen op weg zijn naar hun werk. De noedels worden koud geserveerd, met daarop gehakte gebakken groente loempia’s, een paar augurken, komkommer en kruiden. Het wordt geserveerd met chili dipsaus.

Bánh ít trần

Bánh ít trần

Deze traditionele met bonen gevulde dumplings kunnen als tussendoortje of als hoofdmaaltijd worden gegeten. Het deeg, gemaakt van kleefrijstmeel en water, wordt uitgerold en gevuld met een mengsel van gekookte en gepureerde mungbonen, gebakken sjalotten en verse lente-uitjes.

Đậu sốt cà chua

Đậu sốt cà chua

Dit is een Vietnamese vegetarische favoriet. Het wordt gemaakt door wat dik gesneden stukjes tofu af te bakken, die vervolgens worden toegevoegd aan een sudderende knoflook- en tomatensaus. Zodra de saus is ingekookt, wordt de tofu geserveerd met een snufje lente-uitjes en een portie gestoomde rijst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.