20 beste Vietnamese gerechten

Vietnamese gerechten staan erom bekend gezond en robuust van smaak te zijn, dankzij de royale combinatie van verse kruiden en groentes, gecombineerd met rijst, noedels, vis, varkensvlees en rundvlees. Hoewel veel steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh-stad tal van uitstekende eetgelegenheden en vijfsterrenrestaurants bieden in extravagante omgevingen, zijn enkele van de beste (en meest authentieke) Vietnamese gerechten eigenlijk te vinden bij eetgelegenheden langs de weg, levendige straat markten en bescheiden uitziende restaurants.

Een typische gerecht in Vietnam omvat rijst of noedels, een vlees- of zeevruchtenschotel, een groenteschotel, soep en nuoc cham (gefermenteerde vissaus) om te dippen, die elk eenvoudig kunnen worden aangepast aan jouw voorkeur. Hier is een handige handleiding over de beste gerechten in Vietnam, waarvan de meeste op elk moment van de dag kunnen worden gegeten. Hoewel de meeste mensen bekend zijn met pho of loempia’s, is er een breed scala aan Vietnamese gerechten die alleen in bepaalde regio’s beschikbaar zijn, dus probeer ze tijdens je bezoek zeker eens uit.

1. Pho

Pho

Pho is waarschijnlijk het meest bekende gerecht in Vietnam. Het bestaat uit rijstnoedels in een smaakvolle soep met vlees en verschillende groenten, plus een beetje nuoc cham (vissaus) of chilisaus. Een kom bevat tai (plakjes rundvlees), bo vien (rundergehaktballetjes) of nam (runderflank), gegarneerd met taugé, limoen en verse kruiden zoals basilicum, munt, koriander en uien.

2. Banh Mi

Banh mi is een uniek Frans-Vietnamees stokbroodje dat geweldig is voor als je een snelle maaltijd nodig hebt. Geprijsd tussen VND 10.000 en VND 15.000, het bestaat uit een geroosterd stokbrood, met groenten, paté, boter, sojasaus, koriander en chilipepers. De meeste banh mi-verkopers bieden ook een breed scala aan vleesvullingen, waaronder heo quay (geroosterde varkensbuik), trung op la (gebakken ei), thit nuong (gegrilde varkenslende), cha ca (gebakken vis met kurkuma en dille), cha lua (gekookte worst), xa xiu (Chinees geroosterd varkensvlees) en thit ga (gepocheerde kip).

3. Banh Xeo

Banh Xeo

Net als een crêpe of pannenkoek, wordt banh xeo gemaakt van rijstmeel, kokosmelk en kurkuma, die je kunt vullen met vermicelli-noedels, plakjes kip, varkensvlees of rundvlees, garnalen, gesneden uien, taugé en champignons. De meeste kraampjes langs de weg, lokale markten en restaurants verkopen een schaal met banh xeo voor ongeveer VND 15.000 tot VND 25.000, die meestal wordt geleverd met een kantje verse sla en rijstpapier. Eet als een local door je banh xeo in de sla met rijstpapier te verpakken, voordat je het in gefermenteerde pindasaus doopt.

4. Bun Cha

Pho is misschien wel het beroemdste gerecht van Vietnam, maar bun cha is de beste keuze als het gaat om de lunch in de hoofdstad. Wanneer restaurants aan de straatkant beginnen met het grillen van kleine pasteitjes gekruid varkensvlees en plakjes gemarineerde varkensbuik boven een houtskoolvuur. Zodra ze verkoold en knapperig zijn, worden de stukjes geserveerd met een grote kom vissaus-zware bouillon, een mandje kruiden en een portie rijstnoedels.

5. Bun bo nam bo

Bun bo nam bo

Deze kom met noedels komt zonder bouillon, waardoor de ingrediënten niet doorweekt raken en de verschillende texturen intact blijven. De malse plakjes rundvlees mengen zich met knapperige pinda’s en taugé, en zijn op smaak gebracht met verse kruiden, knapperige gedroogde sjalotten en een scheutje vissaus en pittige chilipeper.

6. Goi cuon

Goi cuon

Deze lichte en verse loempia’s zijn een gezonde keuze als je je te veel hebt laten verwennen met het gefrituurde eten in Vietnam. De doorzichtige pakketten zijn eerst verpakt met saladegroenten, een stukje vlees of vis en een laag koriander, voordat ze netjes worden opgerold en ondergedompeld in de favoriete kruiderij van Vietnam – vissaus.

7. Bun bo Hue

Bun bo Hue

De visie van Centraal-Vietnam op noedels is geschikt voor carnivoren met zijn vlezige bouillon en stapels rundvlees en varkensvlees. De dikke gladde rijstnoedels zorgen ook voor een stevigere maaltijd dan noedels in het noorden en het zuiden.

8. Mi Quang

Mi Quang

Mi quang is mogelijk verkrijgbaar bij de meeste restaurants in Vietnam, maar het is eigenlijk afkomstig van Da Nang. Gemakkelijk te onderscheiden door de geelgekleurde rijstnoedels, dit Vietnamese gerecht is een stevige mix van bottenbouillon gekruid met vissaus, zwarte peper, sjalot en knoflook, evenals vlezige ingrediënten zoals gekookte kwarteleitjes, garnalen en geroosterd varkensvlees. Zoals bij de meeste Vietnamese gerechten, wordt mi quang ook geleverd met een verscheidenheid aan kruiden, waaronder basilicum, pinda’s, koriander, sla, gesneden bananenbloemen en sesamrijstcrackers.

9. Xoi

Xoi

Hartige kleefrijst is niet een aanvulling op maaltijden in Vietnam, maar meer een maaltijd zelf. Het kleverige nietje wordt geleverd met een willekeurig aantal mix-ins (van reepjes kip of varkensvlees tot gebakken of geconserveerde eieren), maar bijna altijd met een beetje gedroogde sjalotten er bovenop.

10. Nem nuong Ninh Hoa

Nem nuong Ninh Hoa

Eén van de beste verse spring rolls van Vietnam vind je in Nha Trang en omstreken. Deze verse loempia bestaat uit grillvlees, groente en rijstpapier die je zelf oprolt en doopt in speciale pinda-achtige saus.

11. Banh cuon

Banh cuon

Deze opgerolde rijstmeelpannenkoeken zijn het beste wanneer ze gloeiend heet, nog steeds zacht en delicaat worden geserveerd. Hoewel ze slank en leeg lijken, hebben ze een hartige vulling van gehakt varkensvlees en champignons. Zest wordt ook toegevoegd door de gladde pakjes in een vissaus te dompelen.

12. Bun Thit Nuong

Bun Thit Nuong

Bun thit nuong bestaat uit dunne vermicelli rijstnoedels, gehakte sla, gesneden komkommer, taugé, ingelegde witte rammenas , basilicum, gehakte pinda’s en munt, gegarneerd met gegrilde varkensschouder. In tegenstelling tot de meeste noedelgerechten, komt het niet in een soep of bouillon, maar met nuoc-cham (vissaus).

13. Com Tam

Com Tam

Com tam betekent letterlijk ‘gebroken rijst’ in het Vietnamees en wordt traditioneel geserveerd met gebakken ei, in blokjes gesneden groene uien en een verscheidenheid aan vlees. Hoewel het een populaire keuze is voor ontbijt of lunch, kan het op elk moment van de dag worden gegeten omdat het relatief goedkoop is, met straatmarkten en kraampjes langs de weg die voor ongeveer VND 20.000 per kom verkopen.

14. Bot chien

Bot chien

Saigons favoriete snack aan de straatzijde, bot chien, is populair bij zowel de naschoolse als de menigte na middernacht. Brokken rijstmeeldeeg worden in een grote wok gebakken tot ze knapperig zijn en vervolgens wordt een ei in de mix gebroken. Eenmaal gekookt, wordt het geserveerd met plakjes papaya, sjalotten en groene uien, voordat er meer smaak wordt toegevoegd met ingelegde chilisaus en rijstazijn.

15. Bun dau mam tom

Bun dau mam tom

Deze schotel met noedels, tafu en stukjes vlees wordt geserveerd met mam tom-saus. De scherpe stinkende paarse dipsaus wordt gebruikt om de plakken gefrituurde tofu op smaak te brengen die de kern van de maaltijd vormen.

16. Lau

Lau

Het eten van deze hotpot-schotel is een gemeenschappelijke aangelegenheid waarbij iedereen zich om de grote kookpot begeeft. Je kunt zo ongeveer alles in deze soep doen, van tofu tot kikkers. Het is het beste om bij één hoofdeiwit te blijven in plaats van te kiezen voor de combinatie van vlees, gevogelte en vis samen.

17. Com Rang

Com Rang

Gebakken rijst is misschien niet de meest avontuurlijke optie, maar soms wil je gewoon wat vertrouwds. Stukjes vlees en kleurrijke groenten in klein formaat worden gemengd met soja en vissaus in een wok om een rijstgerecht te creëren dat nog vochtig maar licht rokerig is.

18. Che

Che

Dit dessert kan worden geserveerd in een kom of een glas. De laatste is de meer verleidelijke optie met de zichtbare lagen bonengelei, kokosmelk, fruit en ijs. Het beste als je zin hebt in iets zoets op een hete dag in Saigon.

19. Com chay

Com chay

Com chay verwijst naar twee dingen in Vietnam: vegetarisch eten, of de zelfgemaakte rijstcrisies van Vietnam die populair zijn bij kinderen. Dit knapperige gerecht uit Vietnam wordt geleverd met vlees. De vegetarische restaurants in Vietnam gebruiken namaakvlees om alle traditionele gerechten te behouden en doen het meestal vrij goed.

20. Cha Ca La Vong

Cha Ca La Vong

Inwoners van Hanoi beschouwen cha ca zo uitzonderlijk dat er een straat in de hoofdstad is gewijd aan deze gefrituurde stukjes vis. Dit steegje met dezelfde naam is de thuisbasis van Cha Ca La Vong, dat knetterende stukjes vis serveert, gekruid met knoflook, gember, kurkuma en dille op een hete pan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.