De tempel van literatuur in Hanoi – Dit moet je weten

De Tempel van de Literatuur wordt vaak genoemd als een van de meest pittoreske toeristische attracties van Hanoi. Oorspronkelijk gebouwd als een universiteit in 1070 gewijd aan Confucius, geleerden en wijzen, is het gebouw buitengewoon goed bewaard gebleven en is het een uitstekend voorbeeld van traditionele Vietnamese architectuur.

Bezoekersinformatie

Chua Van Mieu of Tempel van de Literatuur bevindt zich aan de noordkant van het district Dong Da, 1 km ten zuiden van het mausoleum van Ho Chi Minh.

Toegangsprijs:

  • Volwassenen: 30.000 VND (~ US $ 1,3)
  • Studenten: 15.000 VND (~ US $ 0,7) (ID, studentenkaart vereist)
  • Kinderen onder de 15: gratis

Openingstijden:

  • In de zomer (van april tot oktober): 07: 30-17: 30
  • In de winter (van oktober tot april): 08: 00-17: 00

Adres:

  • 58 Quoc Tu Giam, Van Mieu, Dong Da, Hanoi
  • Locatie op Google maps

Kledingvoorschrift

Aangezien de Tempel van Literatuur een formele historische site is, moetje serieus aandacht besteden aan de dresscode, om respectabel te zijn.

In detail, geen hoed, korte broek, minirok of hemt wanneer je in een aanbiddingsgebied bent.

Hoogtepunten van de tempel van literatuur

De tempel werd in 1070 door keizer Ly Thanh Tong opgericht ter ere van Confucius en is gewijd aan wetenschap en literatuur: zaken die tot op de dag van vandaag in hoog aanzien staan in Vietnam.

tempel van literatuur in Hanoi

Zes jaar na de oprichting werd in de tempel de Quoc Tu Giam (School voor de Bloem der Natie) gevestigd. Deze eerste universiteit van het land onderwees zonen van de adel de confuciaanse waarden en leidde hen op tot bestuursambtenaar. Bij uitzondering liet de school ook uitblinkende kinderen uit het gewone volk toe. Tussen 1443 en 1778 vonden hier eens per drie jaar nationale examens plaats die recht gaven op toetreding tot het bestuursapparaat. Keizer Gia Long verplaatste het opleidingsinstituut in 1802 naar de nieuwe hoofdstad Hué.

Hoewel de tempel verscheidene keren is gerestaureerd, bleef het oude ontwerp grotendeels intact. De Tempel van de Literatuur is een van de beste voorbeelden van de traditionele Vietnamese bouwkunst.

De ingang is aan Quoc Tu Giam Street. De hoofdpoort, Van Mieu Mon, geeft toegang tot het 2,5 ha grote terrein. Het complex bestaat uit vijf hoven, van elkaar gescheiden door muren. De eerste twee hoven hebben geen bebouwing. Boven de poort tussen de tweede en derde hof bevindt zich de fraaie, houten Khue Van Cac (Paviljoen van het Zevengesternte). In dit paviljoen declameerden geleerden gedichten en lazen literatuur. Het pittoreske bouwwerk trekt fotografen en tekenaars aan.

tempel van literatuur in Hanoi

De derde binnenplaats heeft in het midden een vijver, de Thien Quang Tinh (Bron van het Hemelse Licht). Aan weerskanten van de hof staan 41 stèles, op de rug van een stenen schildpad. Het zijn gedenktekens ter ere van de geslaagden voor de nationale examens. De 82 stèles bevatten de namen, geboorteplaatsen en verdiensten van 1306 gepromoveerden. Keizer Le Thanh Tong begon in 1484 met het oprichten van deze gedenkstenen, in zijn streven het aanzien van de klasse der geleerden te verhogen.

tempel van literatuur in Hanoi

Vroeger was het geluk voor studenten om de hoofden van de schildpadden voor hun examens te wrijven, maar om de schildpadden te behouden, is het studenten (en iedereen) tegenwoordig verboden om ze aan te raken.

tempel van literatuur in Hanoi

Op de vierde binnenplaats bevindt zich de hoofdtempel met een beeld van Confucius en zijn vier meest toegewijde leerlingen. Op de laatste hof stond vroeger de bibliotheek, maar die is verwoest en de locatie is nu niet meer toegankelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?