Cham Island – Alles wat je moet weten

Voor de kust van Hoi An ligt een cluster van acht eilanden die bekend staan als Cham Island, of Cu Lao Cham. Het belangrijkste eiland Hon Lao, de grootste en de enige die bewoond is, ligt op minder dan twee uur varen met de boot of een halfuurtje met de speedboot. Het beschikt over stranden, duiken, snorkelen, verse visrestaurants en een zeer mooie kustweg. Als je onder de indruk bent van An Bang Beach van Hoi An, wacht dan tot je Cham’s witte zand, palmbomen en helder water ziet.

Hoe kom je er?

De eilanden liggen op ongeveer 30 minuten van het Chua Dai-strand met een speedboat, die ongeveer $10 per persoon kost. Er zijn ook tal van reisorganisaties in Hoi An en Da Nang die dagtochten organiseren naar het Cu Lao Lam Marine Park. Deze omvatten meestal hoteltransfers, snorkeluitrusting, lunch en een gids. Als je van plan bent om op Hon Lao Island te blijven, is er elke dag om 08:30 uur een lokale boot die vertrekt vanuit de haven van Cua Dai. Tickets kosten VND 100.000 voor buitenlanders en je bent verplicht om je naam en nationaliteit in te vullen op een formulier bij het instappen. Het is aan te raden om er om 07:00 uur te zijn, omdat de lokale bevolking ook afhankelijk is van deze boot om naar het eiland te komen.

Beste tijd om het eiland te bezoeken

De beste tijd om de Cham-eilanden te bezoeken is van maart tot september, vanwege het zonnige weer en de geweldige wateromstandigheden.

Als je van plan bent om te duiken of te snorkelen tijdens jouw bezoek, is het aan te raden om tussen juni en augustus te gaan. Er zijn tal van duikcentra en touroperators die dagtrips aanbieden naar het Cu Lao Cham Marine Park.

De Cham-eilanden zijn ontoegankelijk tijdens de moessonperiode, die plaatsvindt tussen oktober en februari. De eilanden ervaren sterke winden en golven die reizen gevaarlijk maken, dus er zijn geen dagtrips beschikbaar in deze tijd van het jaar.

Vervoer op het eiland

Als je van plan bent op Hon Lao te blijven, houd er dan rekening mee dat toeristen hier geen scooter mogen huren. De reden die wordt gegeven is dat de wegen te gevaarlijk zijn, maar waarschijnlijker is omdat het eiland ook een militaire basis heeft.

De beste optie is om een chauffeur te huren die je rond het eiland brengt. Er is maar een weg rond het eiland Hon Lao met een een geweldig uitzicht op de oceaan en de omliggende eilandjes.

Cham Island kustwegCham Island weg

Stranden

De acht eilanden van het eiland Cham zijn: Hon Lao, Hon Dai, Hon Mo, Hon Kho Me, Hon Kho Con, Hon La, Hon Tai en Hon Ong. Hon Lao is het grootste eiland. In Hon Lao zijn er zeven stranden:

  • Bai Bac: het noordelijke strand, veel natuurlijke grotten, niet veel mensen
  • Bai Ong: naast de pier, veel restaurants, erg druk tijdens de lunch
  • Bai Lang: niet om te zwemmen, maar om te vissen
  • Bai Xep: verlaten en rustig
  • Bai Chong: een prachtig strand, kost 15.000 VND om er te zwemmen en er is drinkwater en kleedkamers die je kunt gebruiken.
  • Bai Bim: zwemmen, goede plek om foto’s te maken
  • Bai Huong: veel boten en schepen meren aan, heerlijke verse vis

Cham Island stranden

Wat kun je zien en doen op Cham Island?

Zwemmen

Hierboven staan de zeven stranden van het eiland Hon Lao en de kenmerken van elk strand. Samengevat, je kunt goed zwemmen bij Bai Xep, Bai Chong en Bai Bim. Ze zijn allemaal ongeveer 20 meter breed en 100 tot 300 meter lang.

strand op Cham Island

Eilandhoppen

Hon Lao het belangrijkste eiland van de Cham eilanden, waarin bijna alle activiteiten plaatsvinden. Maar de andere zeven eilanden rond Hon Lao zijn net zo mooi. Om van Hon Lao naar de andere eilanden te reizen, moet je een boot huren. Je kunt een eigen boot huren voor $27 dollar dat normaal gesproken maximaal tien personen kan vervoeren. Je kunt ook een island hopping tour doen vanaf $5. Tijdens een tour bezoek je een paar eilanden en kun je snorkelen, van de boot springen, zwemmen of gewoon relaxen en genieten van het uitzicht.

Snorkelen en duiken

Snorkelen en duiken geeft je de kans om de kleurrijke koraalriffen van Cham Island Biosphere Reserve te observeren. De meeste tochten naar Cham Island bieden snorkelen, maar je kunt ook gemakkelijk zelf gaan. Op de pier kun je een kaartje kopen om te snorkelen met volledige uitrusting en ook een gids. De prijs is ongeveer 200.000 VND.

Kamperen

Naast hostels en homestays kun je op eigen gelegenheid gaan kamperen om te genieten van de ongerepte natuur op dit eiland. Het is aan te raden om met een groep te gaan en goed voorbereid te zijn voor je gaat kamperen. In Bai Ong en Bai Huong kun je de faciliteiten van de lokale bevolking gebruiken. Anders zijn Bai Bim en Bai Xep de beste keuzes voor reizigers die van open ruimten en wilde natuur houden.

Cham Island Marine Museum

Dit museum is de eerste plek die je ziet als je aankomt op het eiland Cham. Je leert over de geschiedenis van het eiland, de tradities en gebruiken van de lokale bevolking, de festivals en speciale zeedieren van dit land.

Accommodatie

Het eiland Cham heeft geen resorts of vijfsterrenhotels. De belangrijkste accommodatiemogelijkheden zijn hostels en homestays voornamelijk gelegen langs Bai Chong Beach. Dit laat alleen maar zien dat Cham Island niet is uitgebuit voor het toerisme, het behoudt nog steeds zijn ongerepte schoonheid. De prijs varieert van ongeveer 50.000 tot 100.000 VND per persoon, of 150.000 tot 200.000 VND voor een tweepersoonskamer.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top