Bia Hoi: Het goedkoopste bier ter wereld & Bia Hoi straat in Hanoi

Bia Hoi, ook wel bekend als Vietnamees straatbier, is een unieke drinkcultuur die voornamelijk te vinden is in de noordelijke steden en dorpen van Vietnam. Het is een dagelijkse aangelegenheid vanaf 16.00 uur, waar locals en toeristen rustig op een kleine plastic stoeltje gaan zitten op straathoek en genieten van zelf gebrouwd bier drinken.

Wat is Bia Hoi?

Grofweg vertaald betekend het “vers bier”. Bia Hoi wordt dagelijks gebrouwen en moet binnen 24 uur worden gedronken omdat het geen bewaarmiddelen bevat en daarom snel bederft. De zuiverheid is echter niet het enige unieke aan Bia Hoi, het heeft ook een rijstgehalte tot 50%, afhankelijk van de brouwer. Dit geeft het bier zijn gouden kleur en lichte en luchtige smaak. Op een klassieke Vietnamese manier wordt het bier verspreid achterop de motor naar de bia hoi barretjes in de stad gebracht.

Bia hoi wordt ook het goedkoopste bier ter wereld genoemd. Op de meeste plekken is een glas bier tussen de 3000 en 10.000 dong, wat neerkomt tussen 10 en 30 eurocent. Een lokaal biertje uit een fles kost ergens tussen de 12.000 en ongeveer 25.000 dong, afhankelijk van waar je het bestelt, dus deze 3000-dong-biertjes zijn extreem goedkoop.

Korte geschiedenis

Zoals vele Vietnamese culturele tradities, kan het worden getraceerd naar de koloniale periode in de late jaren van 19de eeuw, toen de Fransen het land regeerden. Rond 1890 brachten de fransen bier naar Vietnam om de Vietnamezen te laten stoppen met het drinken van hun geliefde traditionele zelf gebrouwde rijstwijn. Ze bouwden maar één brouwerij, de Hommel-brouwerij in Hanoi, waardoor het erg duur was; een luxe bestemt voor alleen de rijken. Toen Vietnam in 1954 onafhankelijk werd, werd de naam veranderd naar Hanoi brouwerij en van daaruit werd bia hoi gemaakt.

Aanvankelijk sloeg het bier niet direct aan. De lokale bevolking bleef nog steeds bij hun rijstwijn, tot de overheid het thuisbrouwen ging verbieden. Dit betekent dat de lokale bevolking in principe gedwongen werd zich naar bia hoi te keren als een functie van noodzaak.

Waar kun je het drinken?

Tegenwoordig zijn bia hoi bars overal in het noorden van het land, maar ze zijn voornamelijk te vinden in Hanoi, omdat hier de hele traditie begon. Hier zijn een aantal plekken waar je het kunt drinken.

Bia Junction
Adres: Kruising van Nha Hoa en Duong Thanh

Bia Hoi Tong Dan
Adres: 12 Tong Dan Str, Trang Tien

Bia Hoi Duong Thanh
Adres: 2C Duong Thanh Str, Hoan Kiem

Lan Chin
Adres: Een aantal locaties in Hanoi.

Bia Hoi straat in Hanoi

Bia Hoi straat wordt ook wel Bia Hoi Junction, Bia Hoi corner of Bia Hoi street genoemd en is de bekendste plek om Bia Hoi te drinken in Hanoi.  Deze straat is een must voor elke bezoeker die naar Hanoi komt en wordt beschouwd als het beste nachtleven in Hanoi. De hele dag, maar vooral in de avond is dit een levendige bierparadijs, waar honderden mensen op plastic krukjes zitten met een glas bia hoi in de hand.

Bia Hoi straat in HanoiBia Hoi junction in Hanoi

Het bier is verkrijgbaar bij verschillende geïmproviseerde bars in de Bia Hoi straat. De straat zit vol lokale bevolking, expats en toeristen. Als alternatief zijn er verschillende bars die frisdranken en geïmporteerde bieren zoals Tiger verkopen voor ongeveer VND 20.000. Je kunt ook geïmproviseerde kraampjes vinden met een verscheidenheid aan snacks, zoals gestoomde pinda’s, gefrituurde tofu, vlees aan een stokje en beef jerky.

Waar is de Bia Hoi straat in Hanoi? Het is te vinden op de hoek van de straten Ta Hien en Luong Ngoc Quyen in het oude centrum van Hanoi. (locatie op Google Maps)

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?