Ao Dai: Traditionele kleding in Vietnam – Wat is het & waar kopen

Als je Vietnam verkent, zul je zeker veel vrouwen zien gekleed in een jurk en een broek. Deze unieke kledingstijl wordt een Ao Dai genoemd. Het is een symbolische jurk die representatief is voor de diepe geschiedenis en cultuur van Vietnam. Het heeft in de loop der jaren een enorme transformatie ondergaan om te komen tot waar het nu is.

De oprichting van de Ao Dai gaat terug tot vóór de 15e eeuw, toen Vietnam onder Chinese heerschappij stond. Van gemaakt om de vorm van het lichaam te onderbelichten in de 17e eeuw, tot het winnen van een internationale schoonheidswedstrijd in Japan in de jaren 1990; deze traditionele kleding heeft een behoorlijke reis gemaakt!

Wat is een Ao Dai?

De Ao Dai (uitgesproken als ‘ow yai‘) is een Vietnamees kostuum dat voornamelijk door de vrouwen in het land wordt gedragen. Het is het nationale en de traditionele kleding van Vietnam en wordt gedragen bij speciale traditionele en formele gelegenheden. Het is ook de standaard kleding voor vrouwelijke studenten en vrouwelijk personeel in kantoren en hotels.

Ao Dai

De Ao Dai is een strak outfit gemaakt van volledig zijden materiaal; “het bedekt alles, maar verbergt niets”. Het vertegenwoordigt de Vietnamese vrouwelijke schoonheid en is een belangrijk onderdeel van de Vietnamese cultuur. Het woord ‘Ao’ vertegenwoordigt het bovenste gedeelte van de outfit en Dai betekent ‘lang’. De kleur is indicatief voor de leeftijd en status van de drager. Jonge meisjes dragen puur witte, volledig gevoerde outfits die symbool staan voor hun puurheid. Oudere maar ongehuwde meisjes gebruiken zachte pasteltinten. Alleen gehuwde vrouwen dragen een oa dai in sterke, drukke kleuren, meestal over witte of zwarte broeken.

Ao Dai

Ao Dai

Mag je als buitenlander een Ao Dai Dragen?

Ja, je mag zeker als buitenlander een Ao Dai dragen. Vietnamezen hebben hier geen probleem mee. Sterker nog, Vietnamese mensen houden ervan om buitenlanders te zien met hun traditionele kleding. Ze vinden het soms leuk en grappig. Ze waarderen het dat buitenlanders interesse tonen in hun cultuur. Daarnaast profiteren winkels natuurlijk ook van de verkoop van de Ao Dai aan buitenlanders. Maar let wel op(!), Vietnamezen zijn hele trotse mensen, het dragen van traditionele kleding is geen probleem, maar maak hun cultuur er niet mee belachelijk.

ao dai voor buitenlanders

Je ziet overigens ook op bruiloften tussen een buitenlandse man met een Vietnamese vrouw, waar de man ook de traditionele Ao Dai draagt. Dit wordt heel erg gewaardeerd in de Vietnamese cultuur.

Een Ao Dai kopen

Een ao dai van Vietnam is een van de mooiste traditionele kostuums ter wereld. Er is geen beter souvenir om mee naar huis te nemen dan een goed gemaakte ao dai om indruk te maken op je vrienden en familie. Hier een aantal tips waar je deze traditionele kleding kunt kopen.

Waar kan je het kopen?

Ho Chi Minh City

  • Miss Ao Dai
  • Ao Dai Ngoc Chau
  • Ao Dai Lien Huong
  • Ao Dai Minh Khoa

Hanoi

  • Ao Dai Minh Duc
  • Ao Dai Thanh Mai
  • Van Phuc Silk Trade Village: Meer dan een eeuw geleden gevestigd, een dorp dat verweven is met traditioneel zijdeweven en producten van hoge kwaliteit. Het is een van de meest bezochte ambachtelijke dorpen in Vietnam.
  • Luong Van Can Street (300 meter lange straat, maar elke winkel lijkt hier een ao dai te verkopen.

Op maat maken in Hoi An

Je kunt kant-en-klare ao dai’s kopen, maar dit garandeert niet de perfecte pasvorm en zal de elegantie missen van een goed passende, perfect op maat gemaakte ao dai. Bovendien zal het een ander in massa geproduceerd product zijn zonder aandacht voor kwaliteit, in plaats van een persoonlijk, uniek en met een verhaal. Hoi An is de bekendste plek om een ao dai op maat te maken. Lees hier meer over kleding om maat maken in Hoi An.

Hoeveel kost het?

De kosten liggen er helemaal aan waar je het koopt en de kwaliteit. De prijzen kunnen liggen tussen de $10 en de $1000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.