Hue Citadel en de verboden stad

Het enorme complex van Huebeschikt over honderden monumenten en ruïnes, zoals de Verboden Paarse Stad, ooit de residentie van de koninklijke familie en zwaar beschadigd tijdens de Vietnam-oorlog, de keizerlijke stad, koninklijke graven, vlaggen, pagodes, tempels, een bibliotheek en museum .

Stadsindeling en kaart van Hue

De Parfumrivier deelt de stad in tweeën. Op de noordwestelijke oever ligt de oude stad, met de Citadel, de Keizerlijke Stad en Verboden Purperen Stad. In dit stadsdeel vind je enkele musea en een markt. Ten noorden van de Citadel ligt Phu Cat, een district met een heel eigen karakter en enkele boeiende pagoden.

De nieuwe stad op de zuidoostelijke oever is ontworpen door de Fransen. Dit deel van de stad heeft moderne westerse gebouwen en een koloniale architectuur. In het zuiden ervan liggen enkele bezienswaardige pagoden

Hoe kun je het beste de Keizerleijke stad en verboden stad verkennen

Er zijn verschillende opties om tussen de bezienswaardigheden in de Hue Citadel te reizen.

Wandelen – De afstanden zijn niet enorm tussen de bezienswaardigheden direct in het centrum van de stad, zoals de Keizerleijke stad en verboden stad.

Fietsen – De stad is relatief rustig en daarom is Hue een hele goed plek om te fietsen in Vietnam. Rij eenvoudig tussen de tempels en pagodes. Veel hotels hebben een fiets gratis te leen of anders kun je altijd wel ergens voor een paar euro een fiets huren voor een dag.

Cyclo – In een oude stad is het juist leuk om op een traditionele manier te reizen. Met een cylo kun je op een hele leuke manier, zonder inspanning bezienswaardigheden bezoeken. Neem optioneel een gids mee om meer te leren over de geschiedenis, want veel cyclo rijders spreken geen of slecht Engels.

Auto – Wil je ook de tempels, pagodes en tombes buiten het centrum zien, kun je per auto gaan. Je kunt een auto huren met chauffeur of je kunt per tour gaan, inclusief een gids die je meer kan vertellen.

Boot – De citadel hoef je niet per boot te verkennen, maar wil je de tombes en tempels in de omgeving zien, kun je die per boot bezoeken. Een boottocht vaart over de Parfumrivier en brengt je naar verschillende bezienswaardigheden aan de oevers.

Citadel

Na raadpleging van zijn waarzeggers over de juiste locatie begon keizer Gia Long in 1804 met de bouw van de Citadel. Daarbij zette hij duizenden dwangarbeiders in. Rond de vesting liet de vorst een aarden wal opwerpen. Zijn opvolger, Minh Mang, versterkte de wal tussen 1819 en 1832 met bakstenen. Tien poorten gaven toegang tot het complex.

De 6 m hoge en 20 m brede wal ommuurt een gebied van 520 ha. Rond de muren lopen grachten. Het geheel wordt aan drie zijden begrensd door kanalen, met in het zuidoosten de Parfumrivier. Dwars door de Citadel loopt de Ngu Ha (Keizerlijk Kanaal).

De Citadel bestaat uit drie concentrische, ommuurde vierkanten. De buitenmuren hebben een lengte van 10 km. Binnen de muren ligt de Keizerlijke Stad. In deze stad met paleizen, tempels en tuinen oefende de keizer zijn openbare functies uit. De ommuurde ruimte binnen de Keizerlijke Stad is de Verboden Purperen Stad, met de privévertrekken van de keizer

Heilige kanonnen

Net binnen de Citadel en voor de muren van de Keizerlijke Stad staan negen heilige kanonnen. Keizer Gia Long gaf op 1 januari 1803 het bevel dat alle bronzen voorwerpen die aan de Tay-Son-rebellen hadden toebehoord, onmiddellijk moesten worden ingeleverd. De keizer liet ze omsmelten tot kanonnen. Ze zijn nooit gebruikt om te schieten, maar vormen de symbolische beschermheiligen van de Citadel en Nguyen-dynastie.

kanonnen Hue citadel

De kanonnen rusten op houten affuiten. De 5 m lange lopen wegen meer dan 10 ton. Inscripties op de lopen verhalen van de strijd tegen de Tay-Son-rebellen. De vier noordelijke kanonnen staan voor de jaargetijden en de vijf zuidelijke voor de elementen water, vuur, aarde, metaal en hout

Vlaggentoren

Hue flag pole

De drie verdiepingen tellende, 17 m hoge vlaggentoren tegenover de ingang van de Keizerlijke Stad staat bekend als Cot Co of Ky Dai, de Koninklijke Ridder. Op de toren verscheen in het begin van de 19de eeuw een 30 m hoge vlaggenmast. Een verwoestende tyfoon maakte in 1904 korte metten met de houten mast. De ijzeren mast die in 1915 werd opgericht, onderging in 1947 hetzelfde lot. De huidige 21 m hoge mast van beton dateert uit 1949 en heeft de elementen tot nu toe goed doorstaan. Tijdens het Tet-offensief van februari 1968 wapperde de vlag van de Viet Cong 25 dagen lang vanaf deze vlaggentoren

Keizerleijke stad

In de Hoang Thanh of Keizerlijke Stad oefenden de keizers van de Nguyen-dynastie hun openbaar ambt uit. Ze hielden er audiënties en voltrokken de religieuze riten die nodig waren om de harmonie tussen hemel en aarde te bewaren.

De stad is omringd door een 2,5 km lange en 5 m hoge muur met vier poorten: de noordelijke Hoa Binh (Poort van de Vrede), de oostelijke Hien Nhan (Poort van de Menselijkheid), de westelijke Chuong Duc (Poort van de Deugd) en de zuidelijke Ngo Mon (Poort van het Middaguur).

Ngo-Monpoort

Ngo Mon poort

De Ngo-Monpoort ligt recht tegenover de vlaggentoren en is de hoofdingang van de Keizerlijke Stad. De granieten poort is in 1833 in opdracht van keizer Minh Mang gebouwd en werd in 1921 gerestaureerd. Het grote U-vormige bouwwerk heeft vijf toegangen. De ingang in het midden was vroeger gereserveerd voor de keizer. Nu mogen toeristen tegen een vorstelijk entreegeld hiervan gebruikmaken. De ingangen links en rechts van de keizerlijke entree waren bestemd voor de burgerlijke en militaire mandarijnen. Via ingangen in de vleugels kwamen soldaten, paarden en olifanten de stad binnen. Bij het passeren van de poort valt op hoe dik de muren zijn.

Lau Ngu Phung

Boven de Ngo-Monpoort bevindt zich de Lau Ngu Phung (Paviljoen van de Vijf Feniksen). Dit gebouw is met Japanse hulp gerestaureerd. Het roodgelakte, houten paviljoen heeft een dak met geglazuurde pannen in verschillende kleuren: het middengedeelte heeft de keizerlijke kleur geel en het dak boven de vleugels is groen. Het gebouw heeft twee etages.

Lau Nha Phung

Bij belangrijke gebeurtenissen verscheen de keizer op de eerste verdieping. Hij kondigde er het nieuwe maanjaar af en maakte de geslaagden voor nationale examens voor bestuursambtenaar bekend. Op deze plaats overhandigde keizer Bao Dai op 30 augustus 1945 zijn zegel aan de voorlopige revolutionaire regering van Ho Chi Minh en maakte daarmee een einde aan het keizerschap. De tweede verdieping was bestemd voor de moeder en vrouwen van de keizer. Vanachter de halfgeblindeerde ramen konden de vrouwen de buitenwereld bekijken zonder zelf gezien te worden. Vanaf het paviljoen heb je een goed uitzicht op de Keizerlijke Stad.

Plein van de Grote Ceremoniën

plein Hue Citadel

Vanaf de Ngo-Monpoort leidt de Trung-Daobrug over een lotusvijver naar een voorplein met twee terrassen op verschillende niveaus. Op dit plein, het zogenoemde Dai Trieu Nghi of Plein van de Grote Ceremoniën, kwamen mandarijnen uit alle delen van het rijk samen om de keizer eer te bewijzen. Mandarijnen met de hoogste rang stonden op het hooggelegen terras en beambten met een lagere status op het laagste terras. De linkerkant van het plein was voor burgerlijke mandarijnen en de rechterkant voor de militaire ambtsdragers. Het moet een fantastisch schouwspel zijn geweest, al die hoogwaardigheidsbekleders in felgekleurde zijden gewaden, de civiele mandarijnen met vierkante hoeden en scepter in de hand en de militairen met ronde hoeden en zwaarden. Op het plein staan twee stenen griffioenen (kylin) als voorboden van de vrede.

Hue Citadel

Thai-Hoapaleis

Aan het plein ligt het Paleis van de Opperste Harmonie. Het werd in 1805 door keizer Gia Long gebouwd en is in 1833 naar de huidige locatie verplaatst. Het 44 m lange en 12 m hoge gebouw heeft twee daken met gele tegels en een dakrand met draken. Het bouwwerk is zo geconstrueerd dat het in de zomer koel blijft en in de winter warm.

Thai Hoa Paleis

Opvallend in de hal is het woud van tachtig pilaren van ijzerhout, donkerrood gelakt en met goudkleurige drakenmotieven versierd. De voornaamste bezienswaardigheid is de vergulde keizerlijke troon. In het paleis ontving de keizer buitenlandse afgezanten en andere hoge gasten. De vorsten werden hier gekroond en ze vierden er hun verjaardag. Ook vonden er de grote hofceremoniën plaats. Tijdens zo’n plechtigheid zat de keizer op de troon, in een gouden gewaad met een ceintuur van jade en schoenen van brokaat, met de kroon op het hoofd en een wierookstaaf in de hand.

Thai Hoa Paleis

Een pad links van het paleis leidt naar het Hien-Lampaviljoen, de dynastieke urnen, de The-Mieutempel en de Hung To Mieutempel.

Hien-Lampaviljoen

Hien Lampaviljoen

Het Hien-Lampaviljoen (Luisterrijk Paviljoen) werd in 1824 gebouwd door keizer Minh Mang en is gewijd aan hen die het leven gaven voor de stichting van de Nguyen-dynastie. Als eerbetoon bepaalden de keizers dat geen enkel bouwwerk in de Citadel hoger mocht zijn dan dit paviljoen. Het drie verdiepingen tellende paviljoen geeft toegang tot een ommuurde binnenplaats.

De negen dynastieke urnen

Urnen Hue Citadel

Op de binnenplaats van het Hien-Lampaviljoen staan de negen dynastieke urnen (cuu dinh). Ze vormen het symbool voor de macht en stabiliteit van de Nguyen-dynastie. Iedere urn stelt een vorst voor. De bronzen urnen met een hoogte van 2 m en een gewicht van 2 ton werden in 1836 gegoten naar oud Chinees voorbeeld. De urnen vormen een verbluffend staaltje van gietkunst. Op iedere urn staan 17 verschillende afbeeldingen. De motieven variëren van bomen, planten, dieren en landschappen tot hemellichamen, schepen en kanonnen. De mooiste urn in het midden is voor Gia Long, de grondlegger van de dynastie.

The-Mieutempel

The-Mieutempel

Deze tempel, tegenover het Hien-Lampaviljoen aan de overkant van het plein, werd in 1821 gebouwd ter nagedachtenis van de overleden Nguyen-vorsten. In de tempel staan tien altaren. De zeven met goud afgezette altaren zijn voor de keizers die zich bij de Franse overheersing neerlegden. De overige drie eenvoudige, roodgelakte altaren werden in 1959 toegevoegd. Ze herinneren aan de anti-Franse en opstandige keizers Ham Nghi, Thanh Thai en Duy Tan die tijdens de koloniale tijd niet mochten worden vereerd. De tempel is in 1998 gerestaureerd.

Hung To Mieutempel

Hung To Mieutempel

Achter de The-Mieutempel ligt de Hung To Mieutempel. Dit heiligdom is in 1804 gebouwd, ter ere van de ouders van keizer Gia Long. Het gebouw is in 1947 verwoest, werd vier jaar later herbouwd en is in 1995–1997 gerestaureerd

De Verboden Purperen Stad

Achter het Thai-Hoapaleis begint de Tu Cam Thanh, de Verboden Purperen Stad. Hier bevonden zich de privévertrekken van de keizerlijke familie. De stad is gebouwd in navolging van het hof van de Chinese keizers in Beijing en weerspiegelt het naar binnen gekeerde karakter van de Vietnamese keizers. Niet voor niets werd de stad het Grote Binnenste genoemd.

de verboden purperen stad 3

Alleen de keizer en zijn familie mochten de Verboden Stad betreden. Op overtreding van dit verbod stond de doodstraf. De enige gewone stervelingen die hier kwamen, waren de eunuch-bedienden. De keizers hielden er een flamboyante levensstijl op na en baadden in weelde. Volgens een kroniekschrijver beschouwden ze ‘rijst als stof en goud als zand’.

Op het 9 ha grote terrein, omringd door een bakstenen muur met zeven poorten, stonden oorspronkelijk meer dan 100 gebouwen. Het westelijk stadsdeel was gereserveerd voor de harems met de vrouwen en concubines van de keizer. In het oostelijk deel lagen de bibliotheek, het theater en de archieven.

verboden purperen stad 3

Hoe de Verboden Stad er vroeger uit moet hebben gezien, vraagt het nodige inlevingsvermogen. Dit deel van de Citadel heeft het zwaarst geleden onder het Tet-offensief en er is nagenoeg niets meer van over. Het stadsbestuur van Hué is inmiddels begonnen met restauratiewerkzaamheden, met als doel de Verboden Stad weer op te bouwen. Een probleem is dat niet precies bekend is hoe de stad er voor de verwoesting uitzag. Wellicht kunnen schetsen en foto’s uit Franse archieven uitkomst bieden

Direct achter het Thai-Hoapaleis ligt een binnenplaats met twee reusachtige bronzen vazen. Deze 1,5 ton zware vazen zijn gegoten tijdens het bewind van Nguyen Phuc Tan, in de 17de eeuw. Maker was de Nederlander Jean de la Croix, die de Nguyen-heren ook hielp met het gieten van bronzen kanonnen. De vazen stonden voor het Can Chanh, het verwoeste Paleis van de Audiënties.

Aan de oostkant van de Verboden Stad staat de bibliotheek die keizer Minh Mang in 1821 liet bouwen. De vorst kwam hier om te lezen en van zijn rust te genieten. Het gebouw is inmiddels gerestaureerd. De daken zijn rijk versierd met beelden van draken en mandarijnen. Voor de bibliotheek ligt een fraaie vijver met een miniatuurrotstuin

verboden purperen stad 3

Musea in Hue

Ten oosten en net buiten de Keizerlijke Stad liggen drie musea: het Keizerlijk Museum, het Thua Thien Hué Museum en het Legermuseum.

Keizerlijk Museum

Dit gebouw was oorspronkelijk het Long-Anpaleis, in 1845 in opdracht van keizer Thieu Tri gebouwd. In 1909 kreeg het de functie van bibliotheek en in 1923 werd hier het Khai Dinh Museum ondergebracht. Het gebouw is in 1994 en 2008 gerestaureerd. De officiële naam luidt Hué Museum of Hue Museum of Royal Antiques. De collectie bestaat uit een aantal voorwerpen van de keizerlijke familie. Helaas is veel tijdens de oorlog verloren gegaan. Te zien zijn onder andere wapens, meubilair met lakwerk en inlegwerk van paarlemoer, keizerlijke gewaden, traditionele muziekinstrumenten en porselein. In de tuin voor het museum staan koperen klokken, bronzen vazen en kanonnen.

Thua Thien Hué Museum

Dit museum is gehuisvest in het voormalige Koninklijk College tegenover het Keizerlijk Museum, een school die in 1803 is gesticht door keizer Gia Long voor de prinsen en zonen van hoge bestuursambtenaren. In 1908 is het houten gebouw afgebroken en verhuisd naar de huidige plaats. Het interieur van het museum is een bezoek waard. De teakhouten steunbalken zijn versierd met houtsnijwerk. Op panelen zijn met ivoor gedichten in Chinese karakters en bloemen aangebracht. De piepkleine, niet erg interessante collectie bestaat uit vondsten in de buurt van Hué, waaronder Champa-urnen en sieraden.

Legermuseum

Achter het Thua Thien Hué Museum staat het (openlucht-)Legermuseum. Dit is een weidse benaming voor een hoeveelheid oorlogsschroot, bestaande uit tanks, houwitsers en Russische luchtdoelraketten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.