Ga je binnenkort naar Vietnam of ben je een reis aan het plannen? Dan is het belangrijkste wat je wilt weten hoe veilig een land is om naar toe te reizen. Met de uitbraak van een nieuw virus is waarschijnlijk nu de grootste vraag: is het coronavirus in Vietnam en hoe veilig kun je hier nu reizen?

De afstand tussen Wuhan (China) en de meest noordelijke provincie in Vietnam is 1300 km. Om dit moment gaat het dus vooral over de risico’s dat het virus in Vietnam komt via internationale vluchten. Vietnam is dus net zo risicovol als elk ander land met een verbinding met China.

Laatste update: 19-2-2020

Disclaimer: Dit artikel is ter informatie van de huidige stand van zaken over het Coronovirus in Vietnam. Voor officieel reisadvies kun je de berichten lezen van echte experts van de WHO, CDC en de Nederlandse en Belgische regering.

Is het Coronavirus in Vietnam?

 • Vietnam heeft tot nu toe 16 gevallen van het nieuwe coronavirus bevestigd. 14 van de patiënten zijn echter hersteld en vrijgelaten na behandeling.
 • Op vliegvelden zijn er extra screening. Alle vluchten tussen China en Vietnam zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.
 • Het Vietnamese Ministerie van Gezondheid heeft aangekondigd streng te controleren bij de grensovergangen.
 • De meeste activiteiten, attracties en bezienswaardigheden (zoals museums et.) zijn open. Grotere evenementen zijn wel afgelast.
 • Met name op vliegvelden, maar ook drukke openbare plaatsen dragen veel mensen mondkapjes/maskers en zijn extra alert.
 • Verschillende scholen en hogescholen blijven gesloten tot einde van de maand februari. Deze omvatten instellingen in Hanoi, Ho Chi Minh City, Da Nang en Can Tho.
 • Gebouwenbeheer van sommige appartementsgebouwen in Hanoi en Ho Chi Minh-stad zijn begonnen met lichaamstemperatuurcontroles voor mensen die het gebouw binnenkomen.
 • Vietnam stopte op 30 januari met het afgeven van visa’s voor Chinese toeristen als tijdelijke maatregel. Buitenlandse bezoekers die China (inclusief doorvoer) in de afgelopen 14 dagen na aankomst hebben bezocht, krijgen ook geen toegang tot Vietnam.
 • Verschillende dorpen in het Son Loi district in noord Vietnam, moeten vanaf 13 februari voor 20 dagen in quarantaine. Zes van de 16 coronavirus gevallen komen uit het district.
 • Het Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme heeft in een officiële uitspraak gezegd dat het virus onder controle is en het land veilig is voor toeristen.
 • De provincie Khanh Hoa, de thuisbasis van de toeristische hotspot Nha Trang, kan vrij van Covid-19 worden verklaard nadat er gedurende 30 dagen geen nieuwe patiënt zijn opgenomen, verklaarde het ministerie van Volksgezondheid maandag.
 • Een drie maanden oud meisje in de provincie Vinh Phuc, bevestigde de jongste coronavirus (Covid-19) patiënt van Vietnam, testte maandag voor het eerst negatief.
 • Goed nieuws voor Formule 1 fans; de Grand Prix van Hanoi op 5 april gaat door!
 • WHO prijst de reactie van Vietnam op de Covid-19-epidemie.

Naar Vietnam reizen of niet?

Deze vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Hier worden alleen tips gegeven.

Op dit moment is het coronavirus erg beperkt in Vietnam. Er zijn 16 patiënten, waarvan er 14 al gezond zijn verklaard. Alle patiënten kwamen of direct uit Wuhan in China of zijn familie of bekenden van patiënten die daar geweest zijn. Voor zo ver bekend is de verspreiding dus erg beperkt gebleven.

De regering heeft daarnaast veel maatregelen genomen tegen verspreiding van het coronavirus. Alle vluchten met China zijn opgeschort en grenzen zijn dicht met China, een compleet district waar 6 van de 16 patiënten vandaan komen is in quarantaine, scanapparatuur op vliegvelden, speciale teams, mondkapjes, hygiene maatregelen op openbare plekken, scholen dicht en tal van andere maatregelen.

Alle bezienswaardigheden zijn op dit moment nog gewoon open, maar mondkapjes worden hier gedragen en vaker schoongemaakt.

Op dit moment zijn verkeersrisico’s, luchtvervuiling en dengue een meer reële bedreigen.

Maar dat gezegd hebbende; er is nog veel onbekend over het virus en er zijn nooit garanties dat over een maand er geen verspreiding heeft plaatsgevonden. De beslissing om wel of niet naar Vietnam te gaan kun je alleen zelf nemen. Een vakantie gaat grotendeels om plezier hebben. Als jij je te veel zorgen maakt, is het goed om te overwegen om de vakantie uit te stellen.

Officiële uitspraak van de Vietnamese regering over de controle van het coronavirus

Onderstaande brief is verstuurd door het Vietnamese Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme.

Klik om te vergroten

“Sinds het uitbreken van de ziekte in december vorig jaar in China en de Vietnamese regering op 1 februari een epidemie heeft verklaard, heeft Vietnam de epidemie goed onder controle. De behandelings- en preventiemaatregelen zijn effectief geweest, dus er is geen verspreiding van Covid-19 in de gemeenschap “, zegt de brief.

Van de 16 tot nu toe geïnfecteerde mensen zijn er 14 uit het ziekenhuis ontslagen. De meeste geïnfecteerde patiënten komen direct uit Wuhan, de patiënten die in Vietnam het virus hebben gekregen zijn familieleden of personen die nauw contact hadden met de patiënten.

In de brief staat dat de administratie heeft samengewerkt met gebieden en reisorganisaties om dringende maatregelen te nemen om het risico om infecties te voorkomen en te minimaliseren en de veiligheid voor toeristen te waarborgen. Toeristische attracties zijn schoongemaakt en bezoekers krijgen gezichtsmaskers en brochures over het voorkomen van infecties.

Updates

23 – januari

Twee Chinezen zijn 23 januari in quarantaine geplaatst in een ziekenhuis in Ho Chi Minh City nadat ze positief zijn getest op het longontstekingsvirus afkomstig uit Wuhan, China. Li Ding, 66 en zijn zoon Li Zichao, 28, hebben de infectie onderling doorgegeven, zei een vertegenwoordiger van het Cho Ray Hospital. De koorts van de patiënten is afgenomen en ze kunnen nu eten en drinken consumeren.

Beide zijn gezond verklaard en uit het ziekenhuis ontslagen.

Bron: VNExpress

26-januari

In Da Nang in centraal Vietnam zijn 12 mensen met hoge koorts in quarantaine gezet om te testen voor het coronavirus.

27-januari

De luchthavens van Vietnam hebben de opdracht gekregen extra personeel in te zetten en samen te werken met lokale gezondheidsinstanties om scanapparatuur voor lichaamstemperatuur en een screening van passagiers in te zetten

29-januari

De burgerluchtvaartautoriteit van Vietnam heeft alle vluchten van en naar virusgebieden in China vanaf 29 januari opgeschort.

30-januari

Drie Vietnamese burgers die terugkeerden van Wuhan in China, testten volgens het ministerie van Volksgezondheid donderdagmiddag positief voor coronavirus, waarmee het totale aantal actieve gevallen in het land op vier komt.

Vietnam stopte op 30 januari met het afgeven van visa voor Chinese toeristen als tijdelijke maatregel.

1-februari

De Vietnamese regering heeft besloten alle vluchten van en naar China voor onbepaalde tijd op te schorten.

Verschillende grenspoorten tussen Vietnam en China in de noordelijke provincie Lang Son hebben de invoer en uitvoer tot 9 februari opgeschort. Regeringsfunctionarissen verklaarden ook dat de grensoverschrijdende handel tussen Vietnam en China voorlopig niet wordt aangemoedigd.

2-februari

Een Vietnamees-Amerikaanse bezoeker heeft de nCoV-infectie. De 73-jarige Amerikaanse burger stapte op 14 januari aan boord van vlucht 660 van China Southern Airlines naar Vietnam vanuit de VS, op 15 januari had hij een transfer van twee uur op de Wuhan Tianhe International Airport in China. Hij arriveerde op 16 januari op Tan Son Nhat International Airport in HCMC en verbleef in een hotel op Nguyen Thi Minh Khai Road, die door districten 1 en 3 van de binnenstad loopt. Hij begon op 27 januari te hoesten en het hotelpersoneel bracht hem naar het HCMC-ziekenhuis van Tropische ziekten in district 5 op 31 januari.

Bron: VNExppres

De nieuwe uitbraak van coronavirus heeft de autoriteiten ertoe aangezet om vanaf maandag een week vrij te geven aan 2 miljoen Saigon-studenten, van kleuterschool tot middelbare school.

3-2-2020

Volgens VnExpress is een 29-jarige vrouw de achtste bevestigde nieuwe coronavrius of nCoV-patiënt van het land. Ze keerde terug naar Vietnam vanuit Wuhan op een vlucht met zeven andere Vietnamese, van wie er drie vorige week positief testten voor het virus. Ze is in quarantaine in het Nationale Ziekenhuis van Tropische Ziektes in Hanoi en in stabiele toestand.

7-2-2020

Het National Institute of Hygiene and Epidemiology in Hanoi heeft met succes het 2019 coronavirus (nCoV) in het laboratorium gekweekt en geïsoleerd, kondigde het vrijdag aan.

De prestatie zou snellere testresultaten voor nCoV mogelijk maken, wat betekent dat duizenden monsters per dag kunnen worden getest, zei het instituut. Het zou ook als basis dienen voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus, voegde het eraan toe.

Bron: VNExpress

9-2-2020

Vietnam bevestigt 14e nCoV-infectie in Vinh Phuc. De vrouw is een buurvrouw van een van de acht werknemers van de Japanse Nihon Plast Company Limited die twee maanden in China in Wuhan City zijn opgeleid om te trainen

13-2-2020

Om verspreiding te voorkomen moeten ongeveer 10.000 inwoners uit verschillende dorpen in het Son Loi district in noord Vietnam, vanaf 13 februari voor 20 dagen in quarantaine. De reden is dat zes van de eerdere 15 coronavirus gevallen uit dit district komen.

14-2-2020

Nguyen Trung Khanh, directeur van de Vietnam National Tourism Administration (VNAT), heeft woensdag in een brief aan buitenlandse partners bevestigd dat de toeristische sector van het land actief heeft gereageerd op de Covid-19-epidemie. De behandelings- en preventiemaatregelen zijn effectief geweest, dus er is geen verspreiding van Covid-19 in de gemeenschap, “zegt de brief.

16-2-2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei in een verklaring dat de eerste dagen van de uitbraak, toen China slechts 27 gevallen van de acute luchtwegaandoening, Covid-19, in Wuhan City had ontdekt, het ministerie van Volksgezondheid van Vietnam al preventierichtlijnen had uitgegeven, inclusief nauwlettend toezicht van grensgebieden en stappen om mogelijke infecties bij mensen te voorkomen.

17-2-2020

Khanh Hoa had op 17 januari een patiënt geregistreerd, een 25-jarige hotelreceptionist in Nha Trang die contact had gehad met twee geïnfecteerde Chinese personen. De provincie is sinds dat geval 30 dagen zonder een ander geval te detecteren, wat betekent dat de provincie officieel corona virus vrij is. De vrouw werd op 4 februari uit het ziekenhuis ontslagen.

18-2-2020

Na de behandeling van een drie maanden oud meisje in de provincie Vinh Phuc – de jongste coronavirus (Covid-19) -patiënt van Vietnam – testte zij maandag voor het eerst negatief.

19-2-2020

De Vietnamees-Amerikaan in Saigon is vrij van het coronavirus. De 73-jarige mannelijke patiënt heeft sinds 12 februari vijf keer achter elkaar negatief getest op het nieuwe coronavirus. Hij is ook een van de drie bevestigde gevallen tot nu toe in Saigon. De andere twee zaken, een Chinese vader en zoon, werden sinds 22 januari in quarantaine geplaatst in het Sa Ray-ziekenhuis en zijn ontslagen.

Vliegvelden in Vietnam

Op de vliegvelden in Vietnam is er een rustige sfeer met vooralsnog weinig vertragingen. Vrijwel iedereen op de luchthavens draagt mondkapjes. Op luchthavens in Hanoi, Ho Chi Minh City, Da Nang en Cam Ranh (Nha Trang) is apparatuur geïnstalleerd om de lichaamstemperatuur van aankomende passagiers te controleren. Hoewel er geen directe vlucht is vanuit Wuhan waar de eerste gevallen van acute longontsteking werden gevonden, is de screening verbeterd voor vluchten vanuit China en landen die gevallen van het dodelijke virus melden.

Vietnam heeft gezondheidsverklaringen geïmplementeerd voor mensen die vanuit de lucht en over de weg uit China aankomen. Vluchten tussen Chinese gebieden waar het coronavisrus heerst en Vietnam zijn tot nu toe allemaal geschrapt uit voorzorg.

Wat kun je zelf doen tegen bescherming van het coronavisrus in Vietnam?

Het is aan te raden om hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig de handen te wassen en het dragen van mondkapjes. Als symptomen optreden zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden en/of spierpijn, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

 • Onduidelijk is of de ziekte ernstiger is dan een gebruikelijke griep, maar cijfers zijn niet alarmerend
 • Dodelijke slachtoffers zijn vooral kwetsbare groepen zoals ouderen
 • Er is nog geen behandeling voor het virus, wel kunnen de symptonen worden tegengegaan

Het is echter nog te vroeg om te kunnen zeggen hoe gevaarlijk het virus precies is en hoe snel het zich kan verspreiden. Ter vergelijking: jaarlijks sterven volgens het RIVM in Nederland gemiddeld zo’n tweeduizend mensen aan de griep.

Bron: nu.nl

Is Vietnam veilig?

Het is op dit moment moeilijk te zeggen wat er te wachten staat, omdat er weinig bekend is. Er zijn voorals nog maar enkele gevallen en de Vietnamese regering heeft strenge controles gestart. Op dit moment zou je meer zorgen kunnen maken om het chaotische verkeer en dengue dan het coronavisrus in Vietnam. Alleen is het moeilijk te voorspellen wat de veranderingen zullen zijn in de aankomende dagen/weken. Lees hier alles wat je moet weten over gezondheid in Vietnam.

Marnick

Author Marnick

De laatste vier jaar bezoek ik Vietnam, waarvan ik de laatste 2 jaar hier ook woon, in Ho Chi Minh City. Samen met mijn vriendin, een bekende reisblogger in Vietnam, heb ik een reisbureau. Hiermee proberen wij Vietnamezen te overtuigen om meer van hun eigen land te zien en van de wereld. Voor dit werk reizen we veel rond. Door het reizen en door mijn partner heb ik ontzettend veel kennis opgedaan over Vietnam. Met deze website wil ik mijn kennis over dit prachtige land delen, zodat andere dit kunnen gebruiken om een geweldige tijd hier te hebben.

More posts by Marnick

Leave a Reply