Vietnam corona / covid situatie 2021 - Wanneer gaan de grenzen open?

Coronavirus Vietnam

Sinds het begin van de uitbraak van corona (COVID-19) heeft Vietnam de situatie nauwlettend gevolgd en een reeks proactieve, uitgebreide maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in het land tegen te gaan. Nu dat Nederland en België zijn begonnen met inenten, begint de vraag te komen wanneer we weer naar Vietnam mogen reizen en hoe is het er aan toe gegaan met corona in Vietnam?

Schrijf je in om melding te ontvangen wanneer de grenzen open gaan in Vietnam

Regelmatig ontvangen wij vragen wanneer de grenzen van Vietnam open gaan voor toeristen. Helaas is daar nu weinig over bekend. Schrijf je daarom in om een notificatie te ontvangen op het moment dat Vietnam de grenzen opend. Daarnaast ontvang je ook gratis ons Vietnam eBook.

Aanmelden voor update + gratis ebook

  1. Ontvang een melding wanneer de grenzen open gaan van Vietnam
  2. Ontvang een gratis eBook
  3. Ontvang handige Vietnam tips

Kan ik naar Vietnam toe reizen?

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te houden, is het niet mogelijk om voor toeristen naar Vietnam te reizen. Toegang tot Vietnam is alleen mogelijk voor Vietnamese staatsburgers, buitenlanders met diplomatieke of officiële zaken en hoogopgeleide arbeiders, die op eigen kosten medische controles en 14 dagen quarantaine moeten ondergaan bij aankomst in Vietnam. Degenen die minder dan 14 dagen blijven, hoeven niet in quarantaine te gaan, maar moeten voldoen aan specifieke gezondheidsvoorschriften om toegang te krijgen.

Updates van de Vietnamese regering: https://ncov.moh.gov.vn

Kan ik naar Vietnam reizen als ik ingeënt ben?

Het is nog niet bekend of Vietnam toeristen die ingeënt zijn binnen enkele maanden gaat toelaten.

Reisadvies Naar Vietnam reizen of niet?

Wil je heel graag dit jaar naar Vietnam op vakantie? Wacht nog met het boeken van jouw vliegtickets. Tot zo ver is de Vietnamese regering heel voorzichtig geweest en heeft er alles op alles gedaan om corona in Vietnam uit te sluiten. Dit heeft geresulteerd dat Vietnam een positieve economische groei heeft en zelfs één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Hierna kijkend, verwachten wij niet dat de Vietnamese regering zonder duidelijke data en garanties de grenzen op korte termijn gaat openen.

Voor officieel reisadvies raden we je aan om de website van de Nederlandse/Belgische regering raad te plegen:

Wat is de huidige Vietnam corona situatie?

Door het snelle optreden is Vietnam corona vrij. De enige gevallen van corona in Vietnam zijn reizigers van buitenaf die in quarantaine zitten. Hierdoor is het leven in Vietnam weinig verandert; binnenlandse vluchten gaan nog dagelijks, clubs, bars en restaurants zijn open, net zoals kappers, winkels en alle andere bedrijven.

Ondanks dat het binnenlandse toerisme flink is toegenomen, heeft de toeristische industrie wel een flinke klap gekregen. De vele reisbureaus en hostels zijn bijvoorbeeld voor een groot deel uit het straatbeeld verdwenen.

Bevestigde infecties1531
Herstelde zaken1369
Sterfgevallen35

Laatste update: 16-1-2020

Hoe is corona in Vietnam verlopen?

Terwijl er in het westen een zwaar gevecht heerst tegen het coronavirus, heeft Vietnam het gevreesde virus onder controle. De premier van Vietnam verklaarde COVID-19 officieel tot een epidemie in Vietnam op 1 februari 2020. De eerste bevestigde gevallen van COVID-19 verschenen in Vietnam op 23 januari 2020. Sinds 22 maart zijn de grenzen van het land gesloten voor buitenlandse reizigers.

Nadat de eerst besmettingen gevonden werden, gingen direct alle scholen dicht, vluchten van en naar China werden in een vroeg stadium geannuleerd en zelfs complete dorpen werden wekenlang in quarantaine gezet omdat er een paar corona patiënten waren gevonden. Zodra er een nieuwe coronabesmetting was gevonden, kwam er een uitgebreid contactonderzoek en werd er volop getest. Hierdoor is het besmettingscijfer altijd laag gebleven. Dat was niet alles. Tienduizenden mensen die terugkeerde naar Vietnam moesten wekenlang ter preventie naar quarantainekampen. De meeste waren Vietnamezen die uit Europa en de Verenigde Staten kwamen waar ze studeerde of werkte die terug kwamen uit angst.

Dit soort maatregelen kunnen snel genomen worden omdat Vietnam een communistische eenpartijstaat is, waardoor er zonder debatteren, het leger, scholen en publieke organisaties direct gehandeld kan worden. Daarnaast heeft het land ook ervaring met epidemieën, waaronder de Sars uitbraak in 2003, waarbij 5 Vietnamese overleden. 

Gedurende het jaar 2020 zijn er enkele korte en kleine corona uitbraken geweest in Vietnam, van mensen die illegaal de grens over waren gekomen. Ook hierop heeft de regering direct gereageerd, waaronder in juli, toen Da Nang, de op twee na grootste stad van het land op slot ging na een uitbraak in een ziekenhuis door iemand die illegaal de grens over was gekomen. Door een complete lock down van de stad, massaal de bevolking te testen en niemand die meer in of uit de stad kon reizen, was de uitbraak vrij snel onder controle.

Evenementen zoals kerst, nieuwjaar en Vietnamees nieuwjaar konden massaal gevierd worden. 

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update