Vraag een Vietnamees waar hij of zij het meest trots op is en vele zullen zeggen het eten in Vietnam. Je ziet niet voor niks programma’s op tv waar Vietnamezen die in het buitenland wonen worden tegengehouden door de douane met al het eten wat ze invoeren; ze kunnen niet zonder. En als jij een rondreis in Vietnam gaat maken, moet je zeker hier ook iets van proeven. Lees hier alles over of het veilig is om voedsel op straat te eten, de beste gerechte en meer!
Op deze pagina kom je het volgende te weten over eten in Vietnam:
- Vietnamees eten
- Street food veilig of niet?
- Restaurants
- Voedselvergiftiging
- Water en ijs
- Tips
- Food tour
- Kookcursus
- Handige woorden
- Vietnamese gerechten
- Vegetarische gerechten
- Vietnamese desserts
Vietnamees eten
In het eten van Vietnam wordt weinig olie en bindmiddelen gebruikt, waardoor het voedsel licht verteerbaar is. De nadruk ligt op het gebruik van verse kruiden, zoals basilicum, munt, citroengras, peterselie en koriander. Veel Vietnamezen eten ongekookte groentes als salade bij de maaltijd, echter wordt dit voor toeristen vaak afgeraden.
Nuoc mam is onmisbaar bij de bereiding van eten. Deze saus van gegiste ansjovis neemt de plaats in van zout. Door toevoeging van suiker, citroen, pepers, ui en knoflook krijg je nuoc cham, een saus die bij de meeste maaltijden op tafel staat.
De Vietnamese keuken kent een grote variatie. De nabijheid van de zee is te merken in de diverse visgerechten. Vis is voor de Vietnamezen vaak de belangrijkste bron van proteïne. Schaal- en schelpdieren eet men gewoonlijk met een sausje van zout, peper en citroen. Kip, rund- en varkensvlees staan ook op het menu.
Er zijn verschillen tussen de keukens van het noorden, midden en zuiden. In het noorden is het eten het meest neutraal, in het midden zoutig en pittig en in het zuiden zoet. Ook heeft elke regio zijn eigen gerechten die je alleen daar vind.
Gespecialiseerde restaurants serveren ook afwijkend eten dat je als Nederlander waarschijnlijk minder zal aantrekken. Vleermuis (con doi), slang (trang), schildpad (con rua) en hond (thit cho) gelden als delicatessen en zijn duur.
Steet food veilig of niet?
Het antwoord is dat het er van af hangt! Sommige verkopers van street food-stalletjes nemen niet de nodige hygiënische voorzorgsmaatregelen, maar sommigen doen dat wel. Besteed daarom eerst aandacht aan voordat je een eetgelegenheid kiest. Het eerste waar je op moet letten, is kijken of de kraam bezet is. Een drukke kraam zou betekenen dat veel klanten daar zouden eten, dus dit geeft aan dat de kraam veilig is. Niet alleen dat, maar het eten is waarschijnlijk ook heerlijk! Vermijd kraampjes die niet druk zijn, omdat dit het tegenovergestelde aangeeft.
Sommige stalletjes zijn aan alle drie de zijden bedekt met glas en beschermen het voedsel tegen schadelijke bacteriën. Als je hier voor de eerste keer bent, probeer dan geen voedselstalletjes waar voedsel in de open lucht wordt achtergelaten, want dan zouden de ingrediënten gemakkelijk kunnen bederven. Hoe langer je blijft, hoe beter je maag hierop zal reageren.
Een kleine tip
Als je graag eten eet zoals phở, bún bò Huế (gekruide biefstuknoedel) of een ander gerecht dat een combinatie van groenten is, kun je de verkoper vragen om de groenten in heet water te dopen voor het geval je zorgen maakt dat je voedselvergiftiging kunt krijgen.
Restaurants
Denk je dat restauranteten veiliger is dan op straat eten? Het antwoord is ja en nee. Sommige restaurants gebruiken voedsel dat al lange tijd bevroren is, dus het is niet zo gezond vanwege de conserveermiddelen die nodig zijn om het voedsel bevroren te bewaren. Bevroren voedsel bevat meer vet dan voedsel dat ook op normale temperatuur wordt bewaard. Als je je echter snel wilt aanpassen aan eten in Vietnam, is eten in restaurants een goede start omdat het eten meestal veilig is.
Voedselvergiftiging
In Vietnam gebruiken niet alle verkopers handschoenen om het voedsel vast te pakken, dus dat is een van de zorgen. Bij het omgaan met voedsel kunnen veel bacteriën worden overgedragen, waardoor mensen gemakkelijk ziek worden. Ook, vanwege het warme weer hier, kan eten snel bederven. Daarom moet je voorzichtig zijn als je rijst of salade eet. Een van de beste manieren om te controleren is om het eerst te ruiken. Als je denkt dat de geur niet goed is, vermijd het dan.
Water en ijs
In Vietnam kan je geen water uit de kraan drinken. Hier moet je water drinken dat al gekookt is of voor het gemak kun je flesjes water kopen bij de supermarkt. Probeer plaatsen met blokken ijs te vermijden, omdat het water dat hiervoor wordt gebruikt vaak niet hygiënisch is. Als het ijs in je glas eruitziet alsof het in stukjes is gebroken uit een groter blok ijs, drink het dan niet. Het enige ijs waar je geen probleem mee zou moeten hebben, zijn kleine ijsblokjes.
Tips
- Breng handzeep mee om jouw handen schoon te maken voordat je gaat eet, vooral snacks waarvoor je jouw handen gebruikt.
- Vermijd grote, hartige maaltijden in het begin. Pas langzaam aan en als je eenmaal weet dat je het aan kunt, kun je steeds wat meer proberen.
- Breng wat medicijnen mee van thuis, voor het geval je maagklachten krijgt.
Food tour
Een veilige manier om voor het eerst in aanraking te komen met street food, het eten bij stalletjes op straat, is via een food tour. Een tour brengt je naar de beste eetstalletjes in verborgen steegjes en lokale restaurants, waar je verschillende gerechten kunt proberen. Deze plekken zijn zorgvuldig uitgezocht, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit. In de grotere steden zoals Ho Chi Minh City, Hanoi en Da Nang kun je dit doen in combinatie met een motor tour. Dit betekent dat je achterop de motor spring van je gids, die je de beste plekjes laat zien om te eten.
Kookcursus
Een van de beste souvenirs die je mee naar huis kunt nemen, is de mogelijkheid om een deel van de gerechten te bereiden die je hebt geproefd tijdens je reis. Kooklessen worden steeds populairder als een reisactiviteit in Vietnam en je vind eigenlijk op elke plek wel een kookcursus. De meest populaire stad om een kookcursus te volgen is Hoi An, maak je vindt ze ook in Hanoi, Ho Chi Minh City, Hue, Da Nang en zelf op een cruise in Halong Bay.
Naast het leren van geweldige recepten, kun je heerlijk eten maken, proeven en bezoek je vaak nog een lokale markt waar je meer over de ingrediënten leert.
Handige woorden
Als je opzoek bent naar eten in Vietnam, is het handig om wat Vietnamese woorden te kennen. Vaak hangen er namelijk borden bij restaurants en eetstalletjes wat ze precies verkopen.
Nederlands | Vietnamees | Uitspraak |
Vis | Cá | Ka |
Garnalen | Tôm | Tom |
Schelpdieren | Sò | So |
Rijst | Cơm | Kom |
Vlees | Thịt | Theed |
Rundvlees | Thịt bò | Theed-bo |
Kip | Thịt gà | Theed-ga |
Ei | Trứng | Trung |
Eend | Thịt vịt | Theed-vid |
Varkensvlees | Thịt lợn | Theed-lon |
Lam | Thịt cừu | Theed-kiu |
Zeevoedsel | Hải sản | Hai-san |
Koffie | Cà phê | Café |
Thee | Trà | Traj |
Water | Nước | Nuok |
Ontbijt | Ăn sáng | An-sang |
Lunch | Ăn trưa | An-trua |
Avondeten | Ăn tối | An-toi |
Eetstokjes | Đũa | Dua |
Vork | Nĩa | Nia |
Mes | Dao | Daow |
Lepel | Thìa | Thia |
Glas | Cốc | Coke |
Ik zit vol | Tôi no rồi | Toi-no-roi |
Erg lekker! | Rất ngon! | Rat-ngon |
Mag ik het menu? | Làm ơn cho tôi thực đơn? | Lam-own-cho-toi-thuk-dern |
Mag ik het menu in het Engels? | Bạn có thực đơn bằng tiếng Anh không? | Ban-ko-thuk-dern-bang-tieng-Anh-kong |
Mag ik de rekening? | Làm ơn cho tôi hoá đơn? | Lam-own-cho-toi-hoa-dern |
Restaurant | Nhà hàng | Nha-hang |
Vietnamese gerechten
Pho: Noedel soep met rundvlees
Banh Mi: Stokbrood met groente en vlees
Banh Xeo: Vietnamese pannenkoek
Bun cha: Verse noedels met groenten en vlees
Cha Ca La Vong: Vis met groente en saus
Mi quang: Noedelsoep met garnalen en vlees
Com tam: Gegrild vlees met gebroken rijst en ei
Nem nướng: Gegrild vlees en groente- gewikkeld in rijstpapie
Goi Cuon: Verse loempia’s
Bun Thit Nuong: Vermicelli-noedels met gegrild varkensvlees.
Vegetarische gerechten
Er is een overvloed aan heerlijke vegetarische – of “chay” – maaltijden in restaurants. Hieronder een kleine selecte van vegetarische gerechten in Vietnam.
Bánh mì chay: Stokbrood met salade en (optioneel) tofu, ei en champignons.
Phở chay: De vegetarische optie voor Pho; soep met groente en noedels.
Nộm đu đủ: Vietnamese salade, gemaakt met dun gesneden groene papaja, wortels, veel pinda’s, sesamzaadjes, basilicum en koriander.
Bún chả giò chay: Rijstnoedels met vegetarische loempia’s
Bánh ít trần: Met bonen gevulde dumplings.
Bánh cuốn chay: Gemaakt van een rijstmeelbeslag, met krokante ui en geserveerd met kruiden en een pittige dipsaus. De vegatische varient heeft tofu inplaats van varkensvlees.
Vietnamese desserts
Chè in Vietnamees betekent letterlijk desserts (toetje). Je vindt vele soorten Chè in Vietnam. Hieronder een aantal van de populairste.
Chè Chuối: Banaan met sago-parels en zoete kokosnoot melk.
Chè Ba Mau: Drie kleuren dessert.
Chè Bắp: Vietnamese zoete mais pudding.
Chè Bà Ba: Dessert van zoete aardappel, taro en cassave.