De Binh Lieu bergen – De drakenrug van noord Vietnam

Binh Lieu ligt een bergachtig district in het noordoosten van de provincie Quang Ninh (dezelfde provincie als Halong Bay) en meer dan 200 km ten noordoosten van Hanoi. Deze grensstreek heeft indrukwekkende bergen en lokale dorpjes waar etnische minderheden nog op traditionele wijzen leven, onaangetast door toerisme. Dankzij internet en sociale netwerken is Binh Lieu iets bekender geworden onder avontuurlijke jonge Vietnamese reizigers, maar voor buitenlandse toeristen is dit nog een totaal onbekende regio, heel ver van de gebaande paden.

Vergunning

Binh Lieu is een grensgebied tussen Vietnam en China. Om deze reden heb je speciale vergunningen nodig om hier te reizen. Deze vergunning kun je krijgen bij het politiebureau in Binh Lieu.

Bezienswaardigheden en wat te doen in Binh Lieu

De schilderachtige grensweg

Binh Lieu
Binh Lieu

De belangrijkste reden om naar Binh Lieu te gaan is voor de indrukwekkende bergen die op de grens liggen met China. Langs de grens loopt een schilderachtige bergweg. Er zijn een aantal stops die je kunt maken voor een korte wandeling. Deze stops worden aangeduid met de grenspalen die er staan. De bekendste stop zijn bij grenspalen, 1300, 1305 en grenspaal 1297, maar er zijn ook nog een aantal andere plekken onderweg die minder bezocht worden.

Binh Lieu
Binh Lieu

1305

De bergen bij grenspaal van 1305 worden ook wel de drakenrug van noord Vietnam genoemd. Het is het hoogste punt van dit gebied. Wil je helemaal naar de top lopen, duurt dit met goed weer ongeveer 2 uur. Dit is ook het mooiste gedeelte, echter is er nu helaas een stenen pad aangelegd met treden.

1297

Ook hier is helaas een stenen pad aangelegd, maar het is zeker een bezoek waard. In het juiste seizoen vind je hier veel hoog gras.

Binh Lieu

Rijstvelden

rijstvelden noordoost Vietnam

Elke september en oktober verandert het landschap van Binh Lieu is een prachtig gebied met goudgele rijstvelden. Suggesties voor enkele plaatsen om Binh Lieu te bezoeken tijdens het rijstseizoen:

 • De dorpen Khe O, Cao Thang en Ngan Pat bevinden zich op de westelijke helling van de berg Cao Xiem, op ongeveer 3 km van Snelweg 18C.
 • Ban Mo Mo en Khe Tien, deze plek is gelegen op de zuidelijke helling van het Phieng Te-gebergte, ongeveer 3 km van het centrum van de gemeente Dong Van.
 • Ngan Can, Cao Son, Hoanh Mo (off-road naar Ngan Can)
 • Huc Dong – Het gebied dat leidt naar de Khe Van-waterval.

Binh Lieu markt

Binh Lieu markt

De Binh Lieu markt is de plek waar etnisch bergstammen samenkomen, zoals de Tay, Dao en San Chi die in dit gebied leven. Op deze markt vind je de echte cultuur van de grens hooglanden. Etnische mensen komen naar de markt om elkaar te ontmoeten, te eten en drinken en landbouwproducten en essentiële gebruiksvoorwerpen uit te wisselen. Voorheen kwamen traditionele markten in Binh Lieu vaak samen op oneven dagen. Tegenwoordig is er elke dag een markt, doordat de economische omstandigheden van de mensen in de regio meer ontwikkeld zijn en de consumptiebehoeften van de mensen toegenomen zijn. Echter is elke zondag de drukste dag. Dit is de dag met de meest levendige sfeer waar je verkopers en kopers kunt zien in levendige kleuren van hun traditionele kostuums.

Song Moc dorp

Song Moc dorp

Het Song Mooc dorp wordt bewoond door de Dao-etnische groep (100% van de bevolking is de Dao-etnische minderheid) die nog steeds een traditionele manier van leven heeft. Met meer dan 700 mensen en 150 huishoudens is het gebied verdeeld in 2-dorpen; Song Mo A en Mo Mo B. Je vind hier ook prachtige terrasvormige velden en de Song Mo-waterval. Het dorp ligt ongeveer 30 km van het centrum van de stad Binh Lieu richting Dong Van (niet dezelfde Dong Van als in Ha Giang).

Hoanh Mo grensovergang met China

Naast de 1317 grenspaal is de Hoanh Mo grensovergang tussen Vietnam en China. Wanneer je langs de schilderachtige grensweg passeer je ook deze grenspost.

Luc Na pagode

Luc Na is gebouwd ter eren van Hoang Can generaal, die wordt gezien als een nationale held die grote bijdragen heeft geleverd in de strijd om de noordelijke indringers te verslaan. Het Dinh Luc Na Festival wordt elk jaar op de 16 dag van het nieuwe maanjaar gehouden.

Khe Van waterval

Khe Van waterval

De waterval heeft 3 niveaus. Het eerste niveau is een grote stroom water die van hoge kliffen naar beneden stroomt en een meer vormt. Het tweede niveau is verdeeld in twee stromende watervallen; een kleine waterval en grote waterval. Op het derde niveau stroomt het water uit het tweede niveau in een beek. De San Chi etnische minderheid woont hier in de buurt en elk jaar in maart hebben zij een festival met een zangwedstrijd. Het festival wordt ook gebruikt als sociale dating scene.

Khe Tien waterval

Khe Tien waterval

Deze waterval bevindt zich in het dorp Khe Tien, in de gemeente Dong Van, gelegen in een beschermend bos. De waterval ligt verborgen en voelt daarom wild en mysterieus.

Cao Xiem berg

Coa Xiem berg

Cao Xiem is een berg van 1429 meter boven zeeniveau en wordt beschouwd als het dak van de provincie Quang Ninh. Om deze berg te veroveren, moeten je een lange weg van ongeveer 15 km afleggen (zowel op als af). Er zijn om die reden maar weinig mensen die naar de top klimmen. Houd ook rekening dat de top vaak in de wolken ligt, waardoor je weinig uitzicht hebt.

Ba Lanh berg

Ba Lanh wordt ook wel magische berg genoemd. Volgens de mensen hier, wanneer ze op een steen tikken, maakt het een geluid dat communiceert met de goden. De berg heeft frisse lucht, met twee meren en er zijn veel rotsen met verschillende vormen.

Keo Lan berg

Keo Lan berg ligt op een hoogte van 1.200 m, bij het dorp Phat Chi, in de gemeente Dong Van. Het is een leuke stop onderweg, wanneer je dit deel van Binh Lieu aan het verkennen bent.

Hoe kom je er?

Omdat Binh Lieu heel ver van de gebaande paden ligt, is er nog niks op het gebied van toerisme en kun je ook nog geen georganiseerd tours vinden naar dit gebied. Onderstaand vind je de openbaar vervoer mogelijkheden, maar als alternatief kun je ook met de motor; zelf rijden of achterop bij een easy rider.

Van Hanoi naar Binh Lieu

Hung Long busmaatschappij rijdt tussen Hanoi (Gia Lam busstation) en Binh Lieu een aantal keer per dag. De reis duurt ongeveer 6 uur, met opties voor een minibus en normale bus en kost ongeveer 7 euro. Je kunt ook een bus naar Halong City nemen en vanaf daar een motor huren.

Van Halong City naar Binh Lieu

Halong City heeft geen officiële busstop voor deze route, maar bussen vanaf Hanoi naar Binh Lieu rijden door Halong City. Je kunt met de busmaatschappij regelen dat ze je onderweg ophalen langs de route in Halong City. Of, zoals hier boven genoemd, een motor huren en vanaf Halong naar Binh Lieu rijden.

Vervoer ter plaatsen

In Binh Lieu kun je een motor huren bij je accommodatie om op eigen gelegenheid interessante bezienswaardigheden in Binh Lieu te verkennen, met een huurprijs van 200.000 VND per dag.

Als alternatief kun je ook een auto huren met chauffeur.

Accommodatie in Binh Lieu

Omdat hier heel weinig toeristen komen kun je niet de mooiste accommodatie verwachten met Engels sprekend personeel. Wellicht maakt dit de ervaring naar dit gebied ver buiten de gebaande paden juist extra uniek. Een verblijf in een homestay van etnische minderheden kan ook een hele unieke ervaring zijn. Het is vrij primitief, maar het geeft een unieke kans om het leven van mensen aan de grens beter te begrijpen.

 • Homestay A Piu in Binh Lieu
 • Chief Ngo Homestay in Binh Lieu
 • Homestay Hoang Sam in Binh Lieu
 • Green Living Homestay in Khe Tien dorp
 • Homestay A Dao in Kham Chi dorp

Beste reistijd

 • Het gebied staat elk jaar rond oktober tot half november in volle bloei.
 • In september en begin oktober is het het oogstseizoen van de rijstvelden
 • In de zomermaanden, is het de beste tijd om in de beekjes bij watervallen te zwemmen, door een aangename temperatuur.
 • In december en januari kan het vrij koud zijn in dit gebied, met temperaturen rond de 10 graden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.