Hond en kat eten in Vietnam – Waar op letten & verboden of niet?

Het eten van kat en hond vind je als Nederlander misschien verschrikkelijk en ook veel Vietnamezen zijn er op tegen, maar het gebeurd nog wel. Met name in noord Vietnam wordt dit nog wel gezien als delicatesse, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overal op straat ziet.

Is eten van honden- en kattenvlees legaal?

Het eten van katten en honden is niet verboden in Vietnam. Wel zijn er steeds meer Vietnamezen op tegen en ook de regering probeert het in te perken.

Gebeurd het veel?

Nee, je hoeft niet bang te wezen dat je het overal gaat zien. Sterker nog, er is een grote kans dat je in 4 weken Vietnam hier niks van ziet dan dat je wel wat gezien hebt. In ieder geval niet bewust. Misschien dat je voorbij een honden of kattenrestaurant bent gereden, maar dat wilt niet direct zeggen dat ze buiten aan een spies worden gedraaid boven een vuur.

Veel Vietnamezen zijn tegen het eten van katten- en hondenvlees. Het is immers in dit land ook normaal om ze als huisdier te houden, er is steeds meer protest hier tegen. De jongere generaties worden sterk beïnvloed door de westerse media en er is geen voedselschaarste zoals tijdens de oorlogen. Daarnaast is de grootste religie in Vietnam boeddhisme, waar het eten van honden is verboden. Er is dus een groot percentage dat daartegen is.

Ook de Vietnamese autoriteiten dringen er bij inwoners van de hoofdstad Hanoi op aan om te stoppen met het eten van hondenvlees, in een poging om het imago als een “beschaafde en moderne hoofdstad” te beschermen en de verspreiding van ziekten zoals rabiës te stoppen.

Waarom eten ze het?

Ten eerste omdat ze het lekker vinden. Er zijn verhalen dat het begon tijdens de vele oorlogen die Vietnam gekend heeft. Tijdens oorlogen is elke vorm van voedsel een luxe. In een tijd waar mensen moeten vechten voor eten en hun leven is niks te gek. Daarnaast geloven mensen dat het eten van honden hen gezond houdt en vanwege bijgeloof, geloven veel mensen dat het eten van honden en katten wanneer er iets slechts gebeurt hen veel geluk kan brengen en de pech weg kan jagen.

Waar vind je deze restaurants?

Je vind zulke restaurants niet veel, maar ze zijn wel in elke stad te vinden, met name in noord Vietnam.

Waar  je op moet letten

Katten en hondenrestaurants zijn bijna altijd speciale restaurants. In een restaurant waar ze noodles, spring rolls (loempia’s), Vietnamese pannenkoeken (banh xeo) of andere gerechten op de menukaart hebben staan, verkopen ze geen honden en kattenvlees.

Let op deze woorden:

  • Thịt mèo – kattenvlees
  • Thịt chó en Cầy tơ – hondenvlees

Voorbeeld:

Thịt mèo

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update