Ma Pi Leng Pass in Ha Giang – De indrukwekkendste bergpas in Vietnam

De Ma Pi Leng pass is de meest indrukwekkende bergpas in Vietnam op een hoogte van 1.500 meter. Het is gelegen tussen Dong Van en Meo Vac, twee steden in het uiterste noorden van Vietnam in de provincie Ha Giang, dicht bij de grens met China. Het is de meest verbazingwekkende bergweg in heel Vietnam.

Het ligt langs de geasfalteerde nationale weg 4C met de bijnaam The Happiness Road. De weg werd gebouwd in de jaren 60 door een heleboel arbeiders, voornamelijk etnische minderheden uit de omgeving. Het heeft 11 jaar geduurd om de hele weg af te krijgen.

Het staat bekend als de Koning van de Vietnamese bergpassen. Er zijn vrijwel overal kliffen en afgronden langs de hele route en genoeg haarspeldbochten om duizelig te worden. De weg langs de berghelling heeft een romantisch, adembenemend landschap dat ideaal voor motorrijden. De weg naar de top, beschouwd als “de Grote Muur van Vietnam”, voelt als een scène uit een sprookje.

Praktische informatie

Locatie

De Ma Pi Leng bergpas ligt in de provincie Ha Giang, tussen Dong Van en Meo Vac in het noordoosten van Vietnam dichtbij de Chinese grens.

Is Ma Pi Leng pass gevaarlijk?

De weg over deze pas staat tussen de gevaarlijkste wegen in Ha Giang. Sommige delen van de weg zijn niet goed beschermd. De weg zelf is echter in een erg goede staat. In zeer regenachtige of mistige weersomstandigheden dien je wel extra uit te kijken.

Beste reistijd en weer

De beste reistijd voor Ma Pi Leng Pass is tijdens het droge seizoen van oktober tot en met februari. Dit is echter ook winter, dus het kan erg koud zijn. Regen en mist kun je het hele jaar door verwachten omdat je hoger in de bergen zit. Probeer als je de tijd hebt deze dagen te vermijden, want het is minder veilig en je hebt kans dat je niks ziet.

Wat mee te nemen

Er zijn een paar plekjes waar je eten en drinken kunt halen, maar het is wijs om zelf genoeg drinken voor de dag mee te nemen. Aangezien de weg hoog in de bergen ligt is het handig om wat warms aan te trekken en jas tegen de regen en wind.

Wat kun je zien?

Vlak voor en na de bergpas zijn er een aantal dorpjes van etnische minderheden, die als een soort van bergstam leven. Vrouwen die in hun traditionele kleding dragen die druk aan het werk zijn en mannen die het vee hoeden. Maar de grootste reden waarom Ma Pe Leng Pass de mooiste bergpas in Vietnam is, zijn de indrukwekkende uitzichten van steile kliffen, hoge bergen, uitgehakte wegen en de prachtige Nho Que rivier helemaal beneden in het dal.

Ma Pi Leng pass wegMa Pi Leng

Er zijn een aantal viewpoints waar je kunt stoppen om het geweldige uitzicht te aanschouwen en foto’s te maken. Je kunt ook op andere plekken stoppen om een foto te maken, maar wanneer je stopt op de weg moet je uitkijken voor ander verkeer, want deze bergpas is ook de hoofdverbinding tussen de steden Dong Van en Meo Vac. Er zijn bijna geen toeristische bezienswaardigheden en faciliteiten gebouwd zoals tempels en hotels, waardoor dit ruige landschap er gelukkig nog heel natuurlijk uitziet.

Ma Pi Leng wegMa Pi Leng Pass

Met de motor over de Ma Pi Leng Pass

Van Dong Van naar Meo Vac over de Ma Pe Leng pas is ongeveer 25 km. De leukste manier is om de motor over de pas te rijden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd want de wegen zijn gevaarlijk. Zeker als je geen ervaring hebt of onzeker is het af te raden om zelf te rijden. Een goed alternatief is om achterop te gaan bij een EasyRider. Wanneer je zelf wilt rijden kun je een motor huren in Ha Giang om de hele Ha Giang loop te doen of je kunt ook een motor huren in Dong Van. Lees hier meer over met de motor rijden in Vietnam.

Ma Pi Leng Pass met de motor

Alternatief vervoer

Zonder geldig Vietnamees rijbewijs mag je officieel niet rijden in Vietnam en ook voor de veiligheid kan het beter zijn om een alternatief te nemen. Omdat een motor wel de leukste optie is kun je er voor kiezen om achterop te gaan. Het grote voordeel hiervan is dat je niet op de weg hoeft te letten en alle tijd hebt om van het uitzicht te genieten. Je kunt gebruik maken van een EasyRider of een Xe Om (motor taxi), maar regel dit goed zodat je zeker stopt bij de mooiste viewpoints onderweg. Andere alternatieven zijn een auto of luxe minibus met chauffeur. Er zijn opties om met een groep gaan te gaan als een soort tour of je kunt privé vervoer regelen.

Voorbeeld reisschema

3 dagen

 • Dag 1 – Ha Giang – Dong Van
 • Dag 2 – Dong Van – Ma Pi Leng Pass – Meo Vac
 • Dag 3 – Meo Vac – Ha Giang

4 dagen

 • Dag 1 – Ha Giang – Yen Minh
 • Dag 2 – Yen Minh – Dong Van
 • Dag 3 – Dong Van – Ma Pi Leng Pass – Meo Vac
 • Dag 4 – Meo Vac – Ha Giang

5 dagen

 • Dag 1 – Ha Giang – Yen Minh
 • Dag 2 – Yen Minh – Dong Van
 • Dag 3 – Dong Van – Ma Pi Leng Pass – Meo Vac
 • Dag 4 – Meo Vac – Du Gia
 • Dag 5 – Du Gia – Ha Giang

Trekking

Ongeveer halverwege de bergpas heb je een parkeerplaats met een viewpoint. Vanaf hier zijn er ook wandelpaden langs de bergen met prachtig uitzicht. Er is een wandelroute van 2,5 km en één van 3,5 km. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om de gehele afstand of een gedeelte van de bergpas te lopen. In dit geval loop je direct op de openbare weg, dus pas op voor ander verkeer.

Boottocht over de Nho Que rivier

Wat veel toeristen niet weten is dat er een aantal wegen zijn die helemaal naar beneden kronkelen tot aan de rivier. Houd rekening als je zelf rijd, dat een aantal van deze wegen extreem steil zijn met veel haarspeldbochten.

Nho Que river

Eenmaal beneden kom je bij de de Nho Que rivier. Op deze rivier kun je een boottocht maken van 1 uur voor 300.000 Dong (ongeveer 11 euro). Het geeft een machtig gevoel wanneer je met de boot langs de steile bergen en torenhoge kliffen vaart. Omdat Ma Pi Leng hoog ligt, zit het regelmatig verstopt in de wolken, maar met een boottocht beneden de bergpas over de rivier heb je vaak wel goed zicht. Er zijn ook kajaktochten over de rivier, maar deze kun je het beste van te voren regelen bij een lokale homestay of touroperator.

Nho Que rivier boottocht

Accommodatie

Er is één accommodatie te vinden langs de bergpas: Ma Pi Leng homestay. Omdat je op de bergpas erg afgelegen zit en er weinig opties voor accommodaties zijn, kiezen de meeste toeristen om te verblijven in Dong Van en Meo Vac. Dit zijn de twee grootste plaatsen in de buurt, met genoeg aanbod. Verwacht geen hele luxe hotels en resorts, maar vooral homestays en een aantal basic hotels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top