Tam Hai eiland

Op ongeveer 60 km van Hoi An ligt het eiland Tam Hai, een nauwelijks bezocht tropisch paradijs. Je vindt hier een paar kleine vissersdorpjes, lange stranden met kokospalmen, steile kliffen, Cham-ruïnes en een walviskerkhof. Het is echt buiten de gebaande paden, waar enkele lokale vissers wonen.

Wat te doen op het eiland Tam Hai

Het eiland is erg klein, 6 km lang en 4 km breed, maar er is genoeg te doen om er een dag of twee door te brengen.

Tam Hai eiland
Tam Hai eiland

Snorkelen en ontspannen op het strand

Je kunt zwemmen bij de stranden van Tam Hai Island en in de rivier. Helaas zijn sommige stranden behoorlijk vervuild met veel afval. Je kunt gaan zwemmen voor Le Domaine Resort en bij Ban Than voor schonere plekken. Sommige vervuilde stranden kunnen potentiële paradijsstranden zijn, met zacht zand en kokospalmen, maar voor nu is het het beste om ze te vermijden.

strand Tam Hai

De zee zelf is veel schoner en het water is erg helder, dus het is een goede plek om te snorkelen. Je kunt veel koralen en vissen vinden.

Fietsen

Het eiland is slechts een paar kilometer breed en relatief vlak, dus een geweldige plek om per fiets te verkennen. Je kunt fietsen huren bij de pier van de cafés of in het Le Domaine Resort. Het eiland heeft slechts 2 belangrijke kleine betonnen wegen, dus het is gemakkelijk om overal te komen en niet te verdwalen. Fietsen over de weg brengt je door kleine dorpjes, stranden, pagodes en garnalenkwekerijen.

fietsen Tam Hai

Wandelen

Een andere manier om Tam Hai Island te verkennen is door te lopen, omdat de afstanden allemaal erg kort zijn en bijna geen verkeer. Je kunt over de betonnen wegen lopen, maar het is ook mogelijk om rond grote delen van het eiland te lopen, met behulp van de stranden en onverharde paden.

wegen Tam Hai eiland

Kajakken en boottochten

Je kunt kajaks huren bij Le Domaine Resort. Het is een geweldige manier om enkele stranden, lagune en mangrovebos te verkennen. De rivier is kalm, maar zodra deze in de oceaan stroomt, kunnen de golven het wat moeilijker maken.

kajakken Tam Hai

Ten noordoosten van het eiland Tam Hai zijn twee kleinere eilanden genaamd Da eiland en Da Chim-eiland die je per boottocht kunt bezoeken. Boottochten kunnen worden geregeld in de visrestaurants op de noordoostelijke stranden van het eiland voor een paar dollar.

Wat te zien op het eiland Tam Hai

Dorpen en viskwekerijen

Het belangrijkste dorp op het eiland is Tam Hai. Hier vind je een paar eenvoudige winkels en visrestaurants. In het noorden is er een klein muurschilderingsdorpje, waar sommige huizen en winkels zijn geschilderd in scènes gerelateerd aan vissen en het oceaanleven in felle kleuren. Andere dorpen zijn typische Vietnamese vissersdorpen waar je een heel authentiek gevoel kunt krijgen als je er doorheen loopt. Voor de dorpen liggen vaak garnalenkwekerijen en vissersboten.

muurschildering dorp Tam Hai
Tam Hai mural village
Tam Hai vissersdorp

De Cham put en tempelruïne

Tussen het dorp Ban Than en Tam Hai ligt een oude Cham-bron en een tempelruïne, verscholen tussen de jungle van kokospalmen. Deze verswater bron wordt nog steeds gebruikt en wordt gezien als de put met het zuiverste water op het eiland. Sommige inwoners gebruiken het om rijstwijn te maken en denken dat het zeeziekte kan genezen.

Ban Than kliffen

Ban Than heeft een zeer mooie vulkanische klif. Deze 40 meter hoge klif is volledig zwart. In het water onder de klif is er een mooie plek om te snorkelen wanneer de oceaan kalm is, meestal in de maanden april tot augustus.

Stranden en kustlijn

Er zijn een aantal zeer mooie stranden rond het eiland, jammer genoeg is afval een groot probleem op het eiland. Zwemmen is een goede optie, want het water is prima.

Walviskerkhof

Er zijn een paar kleine tempels en pagodes over het hele eiland en een daarvan is het nieuw gebouwde walviskerkhof waar tientallen zeezoogdieren worden begraven. Ze geloven dat dit hen geluk zal brengen als ze de oceaan op gaan om te vissen. Je kunt de het kerkhof op ongeveer 2 km van het hoofddorp vinden.

Hoe daar te komen

Het eiland Tam Hai ligt in Centraal-Vietnam, in de provincie Quảng Nam, dezelfde provincie als Hoi An. (locatie van het eiland)

Van Hoi An en Da Nang

Komend vanuit het noorden, moet je naar de Tam Hai ferry overtocht om naar het eiland te komen. Van Hoi An is het 60 km en van Da Nang is het 90 km. De veerboot vertrekt om elke 20 minuten van 07:00 tot 22:00 uur, met een pauze tijdens de lunch van 12:00 tot 13:30 uur. De prijs is 5.000d als je te voet gaat en 10.000d voor een motor.

Rijden vanuit Hoi An: neem de Cua Dai-brug naar het zuiden en slinger over elke kleine weg die parallel lopen met de snelweg. Houd de kust links van je, je komt uiteindelijk door het dorp Tam Thanh. Blijf het strand volgen voor 20 km, dan bereik je de top van het schiereiland en de veerboot naar Tam Hai.

Van luchthaven Chu Lai

Er is een klein vliegveld in het zuiden en heel dicht bij het eiland, genaamd Chu Lai Airport. De luchthaven heeft dagelijkse vluchten vanuit Ho Chi Minh-stad en Hanoi. Vanaf de luchthaven is het slechts 8 km naar de veerbootovergang bij Ky Ha Port. Op de veerboot is ruimte voor een paar auto’s en motoren en duurt slechts 5 minuten om het eiland te bereiken. De overtocht met de veerboot kostte 5000d lopen en 10.000d voor motoren.

veerboot Tam Hai Island

Beste tijd om te bezoeken

Je kunt op elk moment van het jaar naar Tam Hai Island gaan en het zal mooi zijn, maar volgens het toerisme van Tam Hai Island is de beste tijd om hier te komen tijdens de zomermaanden van mei tot augustus. Je moet de laatste maanden van het jaar vermijden, omdat het vaak het stormseizoen is, dus naar het eiland gaan kan gevaarlijk of moeilijk zijn om naar toe te gaan of eraf te komen.

Oude eilandtradities worden gehandhaafd op Tam Hai, die voornamelijk gericht zijn op het leven op zee. Elk jaar op 20 januari is er walvisfestival en in maart een festival met volle maan om de visser te respecteren die op zee omgekomen zijn. De dorpelingen bouwden kleine replica’s van hun vissersboten, met mannequins van de overledene, die met kaarsen worden losgelaten op zee.

Accommodatie op het eiland Tam Hai

Domaine de Tam Hai Resort is de enige accommodatie op het eiland Tam Hai. Er zijn 11 bungalows naast de rivier. Er is ook een zwembad, een bar met pooltafel en enkele spellen. Deze 11 “villa’s” zijn prachtig en stijlvol ingericht. Alle kamers hebben een tweepersoonsbed met een klamboe erboven. Er is een televisie met home cinema set. Er is airconditioning en er zijn 2 fans. Het slaapgedeelte heeft ook een woonkamer met een bank en een salontafel. De badkamer is half open en heeft een gewone douche en een regendouche. Je kunt fietsen en kajaks huren bij het resort.

Domaine de Tam Hai Resort

Je kunt ook op het eiland gaan kamperen, op voorwaarde dat je je eigen kampeerspullen meeneemt. Een ander alternatief is een verblijf op het strand van Tam Thanh Village. Daar zijn verschillende accommodaties, waaronder enkele pensions en een resort. Daarnaast kun je ook het muurschilderendorp bezoeken.

Restaurants

Als je in het Domaine de Tam Hai Resort verblijft, eet je daar waarschijnlijk ook. Het menu is goed en je kunt tijdens zonsondergang tijdens happy hour (17:00 tot 19:00 uur) genieten van een aantal lekkere cocktails. Er zijn een paar restaurants op het eiland, maar de keuze is beperkt, met voornamelijk visrestaurants en enkele noedelplaatsen. Houd er rekening mee dat van 12.30 uur tot 13.30 uur veel plaatsen gesloten zijn, waaronder de cafés en restaurants.

De kokosnoten op het eiland zijn erg goedkoop en een paar daarvan is voldoende water voor de hele dag.

Tips

  • Er zijn geen grote winkels op het eiland, dus het is verstandig om wat benodigdheden mee te nemen.
  • Breng insectenwerend middel en zonnebrandcrème mee
  • Neem snacks en drankjes mee

Aanbevolen tours

Hanoi city tour
Hanoi: Halve dag city tour met kleine groep
Vanaf €38
fietsen in Hanoi tour
Fietsen in Hanoi – Buiten de gebaande paden
Vanaf 0.00
Hanoi street food tour
Hanoi street food tour en nachtleven met lokale gids
Vanaf €18

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update