Tay Giang in Quang Nam – Bergstammen en wilde natuur

In Quang Nam, dezelfde provincie waar Hoi An ligt – één van de meest populaire toeristenbestemmingen van Vietnam, vind je één van de minst bezochte regio’s van het land. Tay Giang is een gebied vol bergen, bossen en bergstammen die hun traditionele manier van leven behouden hebben.

Bezienswaardigheden in Tay Giang

Etnische dorpen

Co To dorp

Eén van de hoogtepunten van het Tay Giang district zijn de vele dorpjes van etnische minderheden van voornamelijk de Co Tu-bevolking. Omdat dit gebied amper wordt bezocht door toeristen vind je hier één van de authentiekste dorpen van Vietnam en waar de tradities en unieke cultuur bewaard zijn gebleven. Een bezoek aan een dorp geeft je de kans om meer te leren over het dagelijkse leven van de etnische minderheden.

De Co Tu minderheid is alleen te vinden in de bergachtige regio’s in Centraal-Vietnam, ten westen van Hoi An en Da Nang, tot over de grens met Laos. Ze worden gerekend tot de kleinste van de etnische minderheidsgroepen van Vietnam met een totale bevolking van slechts 60.000 mensen. Ze leven in kleine dorpjes bestaande uit voornamelijk houten hutten en beoefenen zelfvoorzienende landbouw en jachtmethoden.

Co To dorp
Co To dorp

De mensen zelf zijn over het algemeen klein en extreem winterhard vanwege hun beperkte dieet en moeilijke levensstijl. Ze werden tijdens de Franse en Amerikaanse oorlogen gezien als goede bondgenoten van de Noord-Vietnamese strijdkrachten en worden gerespecteerd vanwege hun kennis van overlevingstechnieken in de bergen en hun pure vasthoudendheid.

Co To dorp
Co To dorp

Cinnamon Peak

Cinnamon Peak
Tay Giang

Cinnamon Peak (Dinh Que) wordt beschouwd als de mooiste berg in Tay Giang. Door de hoogte van 1369 m boven de zeespiegel, is deze plek vaak bedekt met wolken. Boven op de piek is er een uitzichtpunt waar je kilometers bergpas kunt bewonder en een adembenemend landschap. Met name met zonsopgang en zonsondergang hangen de wolken laag, waardoor het net lijkt of je boven de wolken zweeft.

In de buurt van de piek heb je tevens een waterval die je kunt bezoeken; De Ra-ai-waterval.

Pomu bos

Het Tay Giang pomu-bosis een van de oudste en hoogste dicht beboste gebieden in Vietnam. Het oerbos ligt op ongeveer 10 km van de Cinnamon Peak, dus deze twee plekken kunnen je goed met elkaar combineren. Pomu is een heilige boom van de Co Tu-etnische minderheid in de hooglanden van Tay Giang en wordt daarom beschermd door de mensen. In Vietnam is pomu een kostbaar houten werd gebruikt om fijne artefacten en huishoudelijke producten mee te maken. De erkenning van de pomu-bomen in dit bos als erfgoed was noodzakelijk om de kostbare soorten te beschermen.

Tay Giang

Heaven Gate

Dit is een enorme natuurlijke kalksteenberg die lang geleden is gevormd. Er is een indrukwekkende ingang door de berg die de hemelpoort wordt genoemd en een kleine stroom loopt door de opening.

A Xoo Tunnels

Ten tijde van de oorlog waren de A Xòo-tunnels een plek om onze soldaten te verbergen. Om bij de tunnels te komen, moet je door een bos met paden die bedekt zijn met groen. Deze 100 meter lange tunnel loopt door de berg sommige delen van de tunnel zijn tijdens de ‘tapijtbombardementen’ door Amerikaanse troepen beschadigd.

Chuor rijstterrassen

De terrasvormige rijstvelden zijn voornamelijk alleen te vinden in het noordwesten van Vietnam, maar verstopt in Tay Giang, in de gemeente Axan vind je er ook een aantal van de Co tu bevolking. De rijstvelden zijn ingesloten in een vallei omringd door kleine gehuchten. Ze zijn minder indrukwekkend dan de velden in het noorden van het land, maar zeker een bezoek waard wanneer je door deze regio rijd.

Hoe kom er er?

Er gaan rechtstreekse bussen van Da Nang naar Tay Giang. Houd alleen rekening dat er weinig tot geen toeristische voorzieningen zijn, zoals tours en Engelssprekende gidsen. Als je dit gebied met een tour wilt verkennen kun je een easy rider in Hoi An of Da Nang vragen. Anders kun je bij jouw accommodatie in Tay Giang een motor huren om het gebied te verkennen. Als alternatief kun je ook al vanaf Da Nang of Hoi An met een motor hierheen rijden (100 km).

Accommodatie in Tay Giang

Omdat Tay Giang een district is met weinig inwoners en heel weinig toerisme, is het met betrekking tot accommodaties erg beperkt. Versprijd over de regio zijn er een aantal homestays te vinden. Je kunt kiezen voor een iets moderne vorm of je kunt kiezen voor een homestay van de lokale Co Tu bevolking voor een unieke kijk in hun lokale cultuur.

Aanbevolen tours

Hanoi city tour
Hanoi: Halve dag city tour met kleine groep
Vanaf €38
fietsen in Hanoi tour
Fietsen in Hanoi – Buiten de gebaande paden
Vanaf 0.00
Hanoi street food tour
Hanoi street food tour en nachtleven met lokale gids
Vanaf €18

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update