Trouwen in Vietnam – Stap voor stap uitleg

Ben je van plan te gaan trouwen in Vietnam? Dan zijn er een aantal voorwaarden en documenten die je moet voorbereiden. Daarnaast zijn er ook speciale tradities waar je mee rekening wilt houden als je van plan bent een trouwfeest in Vietnam te organiseren. Hieronder een gedetailleerde uitleg hoe je stap voor stap alles regelt.

Voorwaarden trouwen in Vietnam

Wanneer je wilt trouwen in Vietnam, dien je ook aan een aantal wettelijke voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden gelden voor beide:

  • Minstens 1 van de twee partners is Vietnamees of heeft een permanente of tijdelijke verblijfsvergunning in Vietnam
  • Minstens 18 jaar oud
  • Ongehuwd volgens de Vietnamese wet
  • In staat om onafhankelijke beslissingen te nemen
  • Geen bloedverwanten binnen de laatste drie generaties

Documenten voorbereiden om te trouwen in Vietnam

Je dient zowel als Nederlander als Vietnamees verschillende documenten voor te bereiden om te kunnen trouwenin Vietnam. Hieroonder staat een stap voor stap uitleg;

  • (NL) = staat voor wat je als Nederlander dient te doen en;
  • (VN) = staat voor wat je als Vietnamees dient te doen.

Stap 1. Document: verklaring van alleenstaand (NL)

Wanneer je als Nederlander met jouw Vietnamese partner wilt trouwen in Vietnam, dien je over een verklaring van alleenstaand te beschikken. Deze kun je verkrijgen in Ho Chi Minh City en Hanoi:

Nederlandse ambassade in Hanoi
Ambassade BIDV Tower, 7de verd. 194 Tran Quang Khai Street Hoan Kiem District, Hanoi
Google Maps locatie
Website

Nederlands consulaat-generaal in Ho Chi Minh Stad
Saigon Tower, Suite 901, 29 Le Duan Blvd., District 1, Ho Chi Minh Stad
Google Maps locatie
Website

  • De prijs voor dit document is $35.
  • Het verkrijgen van dit document duurt 1 werkdag

Let op: Een uitreksel basisregistratie personen (BRP) die je via jouw gemeente in Nederland kunt krijgen staat ook jouw burgerlijke staat, maar wordt in Vietnam niet geacepteerd.

Stap 2. Verklaring van alleenstaand vertalen en legaliseren (NL)

Wanneer je het document hebt, dien je het te laten vertalen naar het Vietnamees en te legaliseren. Dit kun je doen in Ho Chi Minh City en Hanoi:

Hanoi
Foreign Affairs Office
10 Phố Lê Lai, Lý Thái Tổ, Hoàn Kiếm, Hà Nội
Google Maps locatie

Ho Chi Minh City
Foreign Affairs Office
184 bis Pasteur, District 1, Ho Chi Minh City
Google Maps locatie

Stap 3. Document: verklaring van alleenstaand (VN)

Ook als Vietnamees dien je een verklaring van alleenstaand te hebben. Deze kun je in het district waar je staat ingeschreven verkrijgen; de meeste districten hebben een online portaal waar je dit kunt aanvragen, echter dien je wel naar het kantoor te gaan om het op te halen.

Prijs: $0,50

Stap 4: Controlle geestelijke gesteldheid (VN/NL)

Om te kunnen trouwen in Vietnam met een buitenlandse partner dien je een verklaring van geestelijke gesteldheid te hebben; voor zowel de Nederlandse als Vietnamese partner. Deze verklaring kun je verkrijgen in het ziekenhuis.

Ziekenhuis

Dit kan alleen bij geselecteerde ziekenhuizen (psychiatrische ziekenhuizen).

Ho Chi Minh City

  • Bệnh viện tâm thần Thành phố Hồ Chí Minh; Adres: 766, Võ Văn Kiệt, Phường 1, Quận 5
  • Bệnh viên Chợ Rẫy; Adres: 201B, Nguyễn Chí Thanh, Phường 12, Quận 5

Hanoi

  • Bệnh viện tâm thần Hà Nội; Adres: Ngõ 467, Nguyễn Văn Linh, Phường Sài Đồng, Quận Long Biên
  • Bệnh viện tâm thần trung ương I; Adres: Xã Hòa Bình, huyện Thường Tín
  • Bệnh viện tâm thần ban ngày Mai Hương; Adres: CS1: Số 4, Hồng Mai, Phường Bạch Mai, Quận Hai Bà Trưng

Proces

Om de verklaring te krijgen dien je niks meer dan een aantal formulieren in te vullen. Hierbij wordt ook gevraagd naar de namen van jouw ouders en adresgegevens. Let op! Bij het invullen van de formulieren dient alles in het Vietnamees ingevuld te worden. Dit houdt ook in dat je begint met je achternaam en daarna jouw voornaam(en). Ook het adres dient vertaalt te zijn; Nederland = Hà Lan.

Duur

Als je in de ochtend komt, kun je de documenten in de middag al ophalen. Wanneer je meer betaald worden de documenten per direct klaargemaakt.

Kosten

De kosten voor deze verklaring zijn 600.000 VND per persoon. Wil je de documenten per direct hebben en niet wachten tot de middag, betaal je 100.000 p.p. (geen officiële prijs; ze kunnen meer vragen).

Documenten meenemen

Voor deze aanvraag dien je de identiteitsbewijzen mee te namen en, ongeacht dat er waarschijnlijk niet naar gevraagd wordt, dien je ook de verklaringen van alleenstaand mee te nemen.

Stap 5: Overige documenten (VN/NL)

Omdat het inschrijven van het trouwen alleen mogelijk is in het district waar je bent ingeschreven, dien je ook jouw huisregistratie mee te nemen en een kopie hiervan. Zorg ook dat je een geldig Identiteitsbewijs bij hebt.

Als Nederlandse partner dien je een paspoort te hebben met geldig visum en een kopie van het paspoort (kopie van elke pagina).

Trouwdocumenten indienen

Dien alle documenten in die onderstaand nogmaals staan benoemd in het district waar jouw Vietnamese partner staat ingeschreven. Nadat je de papieren hebt ingediend duurt het over het algemeen twee weken voordat de officiële huwelijksakte klaar is. Let op! Deze huwelijksakte dien je binnen 60 dagen op te halen en te ondertekenen.

Vietnamese partner

  • Huisregistratie
  • Kopie huisregistratie
  • Geldig Identiteitsbewijs
  • Kopie Identiteitsbewijs
  • Verklaring geestelijke gesteldheid
  • Verklaring van alleenstaand

Nederlandse partner

  • Paspoort met geldig visum
  • Kopie van paspoort (kopie van elke pagina van het paspoort)
  • Verklaring geestelijke gesteldheid
  • Verklaring van alleenstaand (officieel document)
  • Verklaring van alleenstaand (vertaalt en gelegaliseerde versie)

Huwelijksakte

Wanneer de huwelijksakte klaar is wordt je hierover geïnformeerd; normaal duurt dit twee weken. Je dient het huwelijksakte op te halen en te ondertekenen binnen 60 dagen na het indienen van de documenten, anders is het niet meer geldig en dien je alles opnieuw in te dienen.

Huwelijksakte vertalen en legaliseren

Nadat je het huwelijksakte hebt gekregen dien je dit te vertalen (naar het Engels) en te legaliseren. Dit kun je doen bij hetzelfde kantoor als de vertaling en legalisatie van het verklaring van alleenstaand. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 werkdagen.

Registratie Nederlands register

Vervolgens dien je het huwelijk te registreren in Nederland. Dit moet je indienen bij de gemeente waar je bent ingeschrevenen bij voorkeur zo snel mogelijk. Aangezien één van jullie niet de Nederlandse nationaliteit heeft, moet hier ook een verklaring inzake artikel 1:44 lid 1 onder j van het Burgerlijk Wetboek worden overlegd. Hiermee geven jullie aan dat het huwelijk niet is gesloten om alleen verblijfsrecht in Nederland te krijgen. Dit formulier kun je krijgen van de gemeente waar je staat ingeschreven.

Overzicht van de documenten.

  • Huwelijksakte (officieel)
  • Huwelijksakte (vertaalt en legaliseert)
  • Geldig identiteitsbewijs Nederlandse partner
  • Geldig identiteitsbewijs Vietnamese partner
  • Verklaring huwelijk niet is gesloten om alleen verblijfsrecht in Nederland te krijgen

Indien de Vietnamese partner niet bij de registratie er bij kan zijn, kan je ook gematigd worden met een kopie van het paspoort.

1 gedachte over “Trouwen in Vietnam – Stap voor stap uitleg”

  1. Hi Marnick,
    Bedankt voor de duidelijke informtie hierboven.Het niet eenvoudig om te weten wat er precies wordt verlangd.Dit helpt enorm.Dank.Groet Jeroen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.