Sam Mountain in de Mekong Delta – De 5 hoogtepunten

Sam Mountain of Nui Sam (berg van de koningskrab) is een prominente boeddhistische pelgrimsoord, 6 km ten zuidwesten van Chau Doc in de provincie An Giang. De berg dankt zijn bekendheid aan de aanwezigheid van een standbeeld van de heilige dame Chua Xu en trekt Vietnamezen van heinde en verre aan. De belangrijkste heiligdommen op en rond de berg zijn de Tay-An-pagode, de tempel van Chua Xu, de tombe van Thoai Ngoc Hau en de hangende pagode.

Hoogtepunten van Sam Mountain

1. Tay An pagode

Tay An pagode op Sam Mountain

De eerste tempel aan de linkerkant van de weg van Chau Doc is Chua Tay An, gebouwd in 1847 en gerestaureerd in 1958. De pagode heeft een ronde toren met daarin een Boeddhabeeld. Aan weerszijden van de trap naar de tempel staat een stenen olifant: links een zwarte met twee slagtanden en rechts een witte met zes slagtanden.

De pagode heeft een bijzonder interieur. Meer dan 200 houten beelden van heiligen, demonen, veelarmige godinnen en felle generaals en een dikbuikige Boeddha maken het geheel tot een soort religieus Disneyland. De graven links van de pagode zijn van beroemde overleden monniken.

2. De tempel van Lady Chua Xu

De tempel van Lady Chua Xu op Sam Mountain

Schuin tegenover de Tay-Anpagode staat de Ba Chua Xu, gebouwd in 1821. Volgens de legende stond er ooit een standbeeld van de heilige dame op de top van Sam Mountain. In het begin van de 19e eeuw probeerden binnenvallende Cambodjaanse troepen het terug te brengen naar hun thuisland. Tijdens het transport werd het beeld steeds zwaarder en uiteindelijk moesten de Cambodjanen het op de helling achterlaten. Op een dag verscheen Chua Xu aan de lokale bevolking. Ze gaf opdracht het beeld neer te halen. De dorpelingen brachten het beeld naar de voet van de berg en richtten hier een tempel op voor de heilige dame.

Oorspronkelijk was de tempel gemaakt van bamboe en had een dak van palmbladeren. Tijdens de restauratie van 1972 kreeg het heiligdom zijn huidige uiterlijk. Het granieten beeld van Chua Xu staat in een nis en is gehuld in kostbare gewaden die door gelovigen zijn geschonken.

Tijdens de vierde maanmaand, in maart of april, is er een festival ter ere van Chua Xu. Mensen voeren dan drakendansen uit, steken vuurwerk af en brengen offers zoals speenvarkens, fruit en nepgeld. Ook wordt het beeld van de godin in nieuwe kleren gestoken.

3. Graf van Thoai Ngoc Hau

Deze niet erg interessante tombe ligt schuin tegenover de tempel van Chua Xu. Thoai Ngoc Hau was een senior mandarijn aan het hof van keizer Minh Mang. In het jaar dat hij stierf (1829) liet hij dit graf voor zichzelf en zijn twee vrouwen oprichten. Het graf staat in het midden van het achterste platform, omringd door de graven van lagere ambtenaren.

4. Hangende pagode

Tempel op Sam Mountain heilige berg in de Mekong Delta

De Chua Phuc Dien Tu of hangende pagode ligt halverwege de helling van Sam Mountain. Op het laagste niveau bevinden zich de zeshoekige graven van een overleden abt en zijn vrouwelijke stichter, Le Thi Tho. Het hogere hoofdheiligdom heeft enkele Boeddhabeelden. Op de achterkant van het altaar staat een afbeelding van de stichter. Achter het hoofdheiligdom is een grot (hang) met een altaar voor Quan Am, de godin van gerechtigheid. Vanuit de grot leidt een pad omhoog naar een plateau met schitterend uitzicht over de rijstvelden, met op de achtergrond Cambodja.

5. Het uitzicht en de omgeving

uitzicht van Sam Mountain over de rijstvelden in de Mekong Delta

Het beklimmen van Sam Mountain levert gelovigen het nodige religieuze krediet op. Wie tevreden is met wat minder kan achterop een motor rijden en de afdaling te voet afleggen. Op de top is een klein pretpark met kermisattracties, eet- en drinkstalletjes.

Het uitzicht vanaf de top is een van de hoogtepunten van Sam Mountain, met een panoramisch uitzicht op de verder vlakke Mekong Delta, met de eindeloze rijstvelden van An Giang. Op heldere dagen kijk je zelfs uit over Cambodja.

Op de top is er ook een kleine militaire buitenpost, die dateert uit de oorlog in Vietnam met de Rode Khmer. De post is nog steeds bemand en hoewel de meeste militairen gewend zijn dat toeristen foto’s maken, kun je het beste eerst toestemming vragen.

Hoe kom je er?

Sam Mountain ligt in An Giang, erg ver van de rest van de Mekong Delta, dus er zijn geen directe verbindingen vanuit andere hoeken van het land. De stad Chau Doc ligt echter op slechts 6 kilometer afstand, vanwaar u het beste een taxi kunt nemen, een privéauto met chauffeur kunt huren of een motor kunt huren zodat u er zelf naartoe kunt rijden.

Chau Doc heeft busverbindingen naar grote steden als Ho Chi Minh City en Can Tho.

Tips voor een bezoek aan Sam Mountain

  • Omdat Sam Mountain erg afgelegen ligt, kun je een bezoek het beste combineren met andere attracties in de omgeving (lees hier meer).
  • Sam Mountain is een religieuze plaats, houd daar rekening mee hoe je je kleedt. Zorg ervoor dat je schouders en knieën bedekt zijn uit respect. Neem bijvoorbeeld een sjaal of sarong mee die je zelf om kunt wikkelen.
  • Breng zonnebrandcrème mee op zonnige dagen.
  • Als je de berg niet wilt beklimmen, kun je ook achterop een motor naar boven gaan en dan naar beneden lopen.

Wat te doen in de omgeving van Sam Mountain

Omdat Sam Mountain erg afgelegen ligt, wil je het waarschijnlijk combineren met andere bezienswaardigheden om het je reis meer waard te maken. Op ongeveer 20 kilometer van Sam Mountain vind je het Tra Su Forest. Een boottocht door dit verzonken bos voelt als een sprookje en onderweg kun je zeldzame vogels spotten. Vanaf hier kun je je weg verder naar het zuiden vervolgen richting Ta Pa, waar je de mooiste rijstvelden van de Mekong Delta kunt zien. Er is ook genoeg te doen in Chau Doc.

Bekijk hier een lijst met alle dingen om te doen in An Giang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.