Mang Den – 10 dingen om te doen

Mang Den ligt in de onbekende provincie Kon Tum, onderdeel van de Centrale Hooglanden van Vietnam. Mang Den wordt ook wel klein Dalat genoemd, omdat deze regio, net als Dalat, bekend staat om bossen, bergen en watervallen. Het is echter volledig onbekend bij buitenlandse reizigers en pas sinds kort in opkomst onder binnenlandse toeristen.

Wat te doen in Mang Den

In vergelijking met Dalat, waar je kunt mountainbiken, kabelbaan, canyoning en nog veel meer, is er nog niet veel te doen in Mang Den, maar het heeft wel hetzelfde potentieel. Een groot voordeel is dat het hier een stuk rustiger is, waardoor het meer geschikt is om te relaxen in vergelijkbare natuur.

1. Pa Sy waterval

Pa Sy waterval

De Pa Sy-waterval is een van de mooiste natuurlijke hoogtepunten van het gebied en een bezoek is daarom een ​​van de leukste dingen om te doen in Mang Den. Het is niet zozeer de grootte van de waterval die het magisch maakt, maar de locatie, verscholen tussen de bergen en volledig omringd door groen, voelt alsof je midden in de jungle bent.

2. Mang Den pas

Mang Den bergpas

Een van de andere beste dingen om te doen in Mang Den is de nabijgelegen bergpas. Je rijdt over deze Mang Den bergpas als je uit de stad Kon Tum komt. De uitzichten onderweg zijn indrukwekkend over de bergen, plantages, dorpen en bossen van de centrale hooglanden.

3. Etnische dorpen

Kon Bring Ba Na dorp

Etnische minderheden vind je niet alleen in de bergen van Noord-Vietnam, maar ook in de centrale hooglanden. Elke etnische groep heeft zijn eigen unieke cultuur. Er zijn verschillende etnische minderheidsdorpen rond Mang Den en het is een geweldige ervaring om er minstens één te bezoeken.

De meeste minderheden die in deze regio wonen, zijn de etnische minderheid Ba Na. Veel van de huizen in het dorp zijn op palen gebouwd, met één centraal huis genaamd Rong en heeft een karakteristiek groot dak. Voor een echt lokale ervaring kun je ook in een huis van de Ba Na-minderheid verblijven, waar je veel leert over hun lokale cultuur.

Kon Bring village is een aanrader om te bezoeken, midden in Mang Den en ook geschikt voor een overnachting in een homestay. Het is gelegen in een vallei omringd door bossen, rijstvelden en heuvels.

4. Met motor rijden

Het zal geen verrassing zijn als je Vietnam al een beetje kent dat de beste manier om de omgeving van Mang Den te verkennen per motor of scooter is. Bij elke accommodatie zijn scooters te huur. Het is aan te raden om minstens een halfautomaat te rijden omdat automatische scooters moeilijk de heuvels en bergen op komen. Een auto met chauffeur kan ook geregeld worden, maar de beleving zal iets minder avontuurlijk zijn. Je moet in ieder geval vervoer hebben geregeld om de omgeving te verkennen en zo makkelijk naar de bossen, dorpjes en watervallen te rijden

Achterop de motor met een ervaren gids is mogelijk, maar lastig te regelen. De echte Easy Riders komen hier uit Dalat en stoppen hier alleen met hun gasten voor een overnachting tijdens het verkennen van de hooglanden.

5. Dak Ke waterval

Dak Ke waterval

De Dak Ke-waterval is, zeker in vergelijking met de Pa Sy, erg verscholen en slecht bewegwijzerd. Via Google Maps zie je dat het pal naast een brug ligt. Er is een kleine onverharde zijweg aan het einde van de brug die je naar beneden brengt. De kleine waterval op de bodem van de vallei wordt gevormd door dezelfde stroom die de brug oversteekt. Er is een klein natuurlijk bad waar je kunt zwemmen.

6. Boswandelingen

Mang Den bossen en rivier

Ondanks dat de natuur met uitgestrekte bossen zich uitstekend leent voor lange boswandelingen, zijn er helaas weinig wandelroutes voor wandelaars. Laat dit je er niet van weerhouden om ergens onderweg te stoppen om (kleine) off-road wandelingen te maken.

7. Coffeeshops

Coffeeshops uitzicht in Mang Den

Als je onderweg op een scooter/motor rondrijdt is het aan te raden om te stoppen bij een van de vele coffeeshops in Mang Den. Rondrijden en wat drinken bij coffeeshops en foto’s maken is iets wat jonge Vietnamezen doen tijdens hun korte binnenlandse vakantie en geeft je daardoor een heel andere en moderne kijk op de Vietnamese cultuur. Net als in Dalat vind je coffeeshops die vaak een prachtig uitzicht hebben over de bossen of ze zijn van binnen uniek ingericht. Met een kopje thee, verse koffie of bubble tea kun je genieten van het uitzicht en ontspannen.

8. Dak Ke-meer

Dak Ke-meer in Mang Den

Er zijn een paar meren in de omgeving van Mang Den, maar de meest bekende is Dak Ke Lake. Het meer is rustig en omgeven door bos. Een paar paden hier kunnen worden gebruikt om rond het meer te wandelen. Er is ook een traditioneel Rong-huis (minderheidshuis) direct naast het meer dat wordt gebruikt voor voorlichting over de lokale minderheden.

9. Plantages & boerderijen

Mang Den plantages

De Centrale Hooglanden staan ​​bekend om de vele koffie- en theeplantages en boerderijen waar fruit wordt verbouwd. Leuk om te doen in Mang Den is om zo’n plek te bezoeken. Hier zie je van begin tot eind hoe koffie, thee of welk ander streekproduct dan ook wordt gemaakt. Natuurlijk is het ook een perfecte plek om een ​​Vietnam souvenir te scoren. De E Ban Farm is de bekendste waar je dit kunt doen, maar als je door de omgeving rijdt kom je meerdere plekken tegen.

10. Khanh Lam-pagode

Net als veel andere toeristische plekken in Vietnam is hier een gigantische pagode gebouwd met als doel meer toeristen aan te trekken. Het is een geheel nieuwe pagode die vooral binnenlandse reizigers trekt, maar een bezoek kan het waard zijn als je geïnteresseerd bent in religieuze architectuur. De pagode ligt op een indrukwekkende plek, bovenop een berg van 1200 meter hoog en omgeven door bossen.

Hoe kom je er?

Mang Den ligt erg afgelegen en dit maakt het moeilijk te bereiken. De dichtstbijzijnde luchthaven is in Pleiku, ongeveer 100 km. Vanaf hier zijn er bussen naar Kon Tum en Mang Den. Het is echter sneller en handiger om een ​​privéauto met chauffeur te nemen, de prijzen beginnen vanaf 700.000 VND.

De meeste buitenlandse reizigers die Mang Den bereiken, komen hier met Easy Rider. Dit zijn ervaren motorgidsen die reizigers achterop de motor meenemen. Tours naar Mang Den door Easy Rider beginnen vaak vanuit Dalat en eindigen in Hoi An (of vice versa) en stoppen onderweg op verschillende plaatsen in de centrale hooglanden. Het is een zeer indrukwekkende tour, vooral omdat het grootste deel van het gebied voor de meeste toeristen buiten de gebaande paden is.

Optioneel kun je soortgelijke routes ook met eigen auto met chauffeur doen.

Accommodaties in Mang Den

Mang Den is erg in opkomst onder binnenlandse toeristen, dus bijna elke maand verschijnen er nieuwe accommodaties. Hierdoor is er keuze genoeg en wanneer je deze plek bezoekt op een doordeweekse dag, is bijna alles aanwezig. De meeste accommodaties zijn homestays of kleinschalige hotels. De uitgestrekte bossen zijn ook geschikt voor wildkamperen.

Voor een echte lokale ervaring is het aan te raden om in een homestay te verblijven van de lokale etnische Ba Na-groep. Er zijn zelfs opties voor langdurig verblijf, waar je ook hun taal kunt leren en nog veel meer over hun cultuur. Maar ook als je er maar een korte tijd verblijft, wordt het zeker een unieke ervaring.

Beste reistijd Mang Den

Mang Den kan het hele jaar door bezocht worden en heeft een soortgelijk klimaat als Dalat. Dit betekent dat het door de bergen in de zomermaanden nooit erg warm wordt. Eind december, als het warm weer is, bloeien overal in Mang Den kersen-abrikozen.

Vervolg je reis

Mang Den ligt vrij afgelegen, dus het is het beste om een ​​bezoek te combineren met andere bezienswaardigheden in de provincie. Bekijk hier wat te doen in Kon Tum, zoals lokale dorpen en nationale parken.

Zoals eerder vermeld doe je dit het beste met Easy Rider, maar je kunt ook zelf motor rijden of een auto huren met chauffeur. Er zijn niet veel steden in de buurt; Hoi An = 240 km, Quy Nhon 200 km, Pleiku 100 km, Dalat 480 km.

Je kunt ook een van de mooiste watervallen van Vietnam bezoeken, op 50 km afstand van Mang Den in de provincie Gia Lai. Om bij de indrukwekkende K50 waterval te komen, moet je door de jungle wandelen en van tevoren gidsen hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven