Dong Van in Ha Giang – De Lokale markt, Old Quarter en Geopark

De stad Dong Van in Ha Giang ligt tussen torenhoge rotsachtige bergen in het uiterste noorden van Vietnam. Het is een geweldige stop tijdens de beroemde Ha Giang loop, omdat er voldoende accommodatie en restaurants beschikbaar zijn. Daarnaast vind je in en rond de stad enkele van de meest verbluffende bezienswaardigheden van de provincie, zoals het Dong Van Karst Plateau Geopark, de oude wijk en de zondagsmarkt van ethnische minderheden.

Wat is er te doen in en rond Dong Van

Dong Van-markt

Het grootste hoogtepunt van Dong Van is maar één keer per week te zien, op zondag. Het is de Dong Van Sunday-markt. De markt is te vinden in de buurt van de oude wijk en de spitsuren om te bezoeken zijn van 05.00 uur tot 10.00 uur. Als je er in de vroege ochtend bent, kun je er ook voor kiezen om daar te ontbijten, want er is een heel deel van de markt gewijd aan eetstalletjes.

De Dong Van-markt is buitengewoon kleurrijk, aangezien alle vrouwelijke minderheden zich verkleden in hun meest kleurrijke kostuums. De etnische mensen van het gebied, zoals de Hmong, Tay, Nung en Hoa, komen hier om hun goederen te verkopen. Dat kan van alles zijn, van kleding tot landbouwmachines en van eenvoudige huishoudelijke artikelen tot telefoons en opladers. Er zijn vaak een paar spellen die kunnen worden gespeeld en mensen laten op de markt een haar knippen op straat. Er zijn ook dieren op de markt zoals koeien, buffels, eenden en kippen, maar ook kleine varkens en honden waarmee mensen een beetje pronken.

Dong Van Old Quarter

De oude wijk is het historische centrum van de stad. Dit deel van de stad is verrassend gezellig, voor een stad zo ver weg van alles en niet zo ontwikkeld. Rondom het plein vind je veel oude huizen die dateren uit de Franse koloniale tijd die nu worden gebruikt als kleine restaurants en winkels om vooral de reizigers te bedienen. De huizen hebben veel invloeden uit de Chinese architectuur; huizen met twee verdiepingen en met yin en yang gestructureerde daken versierd met rode lantaarns.

Er zijn ongeveer 40 huizen in de oude wijk die meer dan 100 jaar oud zijn en één huis is zelfs meer dan 200 jaar oud. Als je in deze stad blijft overnachten, bezoek dan zeker ‘s avonds de oude wijk, want er hangt een geweldige sfeer met mensen die bij de kleine restaurantjes zitten en de huizen zijn prachtig verlicht.

Dong Van uitzichtpunt – Frans fort

Op een heuvel achter de stad staat een oud Frans fort, het Don Cao fort, gebouwd in 1927 tijdens de Franse koloniale tijd. Degenen die de moeite nemen om de trappen naar de top van het fort te beklimmen, worden beloond met een prachtig 360 graden uitzicht over de stad Dong Van en zijn omgeving. Probeer niet met de fiets naar boven te gaan, want sommige delen zijn erg steil en smal.

Dong Van Karst Plateau Geopark

Direct buiten Dong Van ligt het Stone Plateau, een buitenaards landschap met vlijmscherpe rotsen gecreëerd door de elementen. Het 2300 km² grote kalkstenen plateau werd in 2010 door UNESCO erkend als het eerste geologische park in Vietnam. Er zijn ook fossielen die miljoenen jaren oud zijn. Het gebied strekt zich uit over 4 districten in Ha Giang: Dong Van, Meo Vac, Quan Ba ​​en Yen Minh.

Het Dong Van Geopark is een verzameling bergen, adembenemende bergpassen, verborgen bergdorpjes, minderheden, rijstvelden, rivieren en nog veel meer schoonheid. Ongeveer 80% van het gebied is bedekt met kalksteen, met enkele enorme bergen en diepe kloven. Enkele van de vermeldenswaardige bergpassen zijn de Tham Ma Pass en de oprit van Chin Khoanh. Je vindt deze op de route terwijl je van Ha Giang City naar Dong Van rijdt.

Ma Pi Leng Pass

De 25 km lange weg van Dong Van naar Meo Vac is een van de meest spectaculaire routes van het land. De weg kruist de Ma Pi Leng Pass (1500 m). Bij helder weer is het uitzicht vanaf de top van de berghellingen en de rivier subliem. De hellingen zijn hier zo steil dat je je bijna niet kunt voorstellen dat er mensen werken

Long Cu

Het dorp Lung Cu ligt op 30 km van de stad. Er is een enorme vlaggenmast, de Lung Cu Flag Tower genaamd, die het meest noordelijke deel van Vietnam aanduidde. Je kunt naar de top van de vlaggenmast lopen om aan de ene kant het platteland van Vietnam te zien en aan de andere kant de bergen van China. Het beste deel is misschien wel de prachtige schilderachtige weg die van de stad naar Lung Cu gaat, met enkele van de meest indrukwekkende bergen in Ha Giang.

Hmong King Palace

Hmong King Palace ligt op slechts 15 km van de stad in de Sa Phin-vallei. Met toestemming van de Franse koloniale heersers bouwden Chinese handelaars in 1902 een houten paleis voor de Hmong-koning, die grote delen van de provincie Ha Giang domineerde. Nu is dit meer dan 100 jaar oude paleis te bezichtigen.

Trekking door de bergen

Het Dong Van-district, inclusief de gebieden rond Lung Cu en het Geopark, is een van de beste gebieden om te wandelen in Ha Giang. De bergen behoren tot de beste in Vietnam en de verscheidenheid aan dorpen van lokale minderheden en rijstvelden maakt een lange wandeling interessant.

Hoe kom je in Dong Van

Als je vanuit Hanoi vertrekt, moet je eerst naar Ha Giang City reizen, ongeveer 300 km en 6 tot 7 uur rijden. Er zijn verschillende nachtbussen die tussen Hanoi en Ha Giang City rijden of shuttlebussen die overdag rijden.

Vanaf Ha Giang City is het 140 km naar Dong Van Town, je hoeft alleen maar de QL4C te volgen. Hoewel er lokale bussen beschikbaar zijn, wordt het ten zeerste afgeraden deze te gebruiken. De beste manier om te gaan is met de motor of met een eigen auto. Je kunt achterop een motor van een ervaren gids springen die je de beste plekken kan laten zien die je moet zien. U kunt ook zelf een motor huren, maar houd er rekening mee dat reizen door de steile bergen en bochtige wegen niet zonder gevaar is en zonder het juiste papierwerk bent u niet volledig verzekerd voor het geval er iets gebeurt. Voor meer comfort kunt u een eigen auto met chauffeur nemen.

Als je vanaf Meo Vac komt, is het slechts 25 km met de QL4C over de beruchte Ma Pi Leng Pass.

Tip: Bezoek Dong Van tijdens deze prachtige Ha Giang loop tour (opties voor zowel achterop de motor als privé auto met chauffeur). Naast Dong Van bezoek je de meeste hoogtepunten in Ha Giang, zoals de Ma Pi Leng Pass, lokale dorpen van minderheden, Du Gia, Lung Cu vlagtoren, het Karst Plateau Geopark, Hmong King Palace en nog veel meer plaatsen!

Accommodaties in Dong Van

Er zijn tal van hotels en homestays in en rond de stad. Wanneer u ervoor kiest om in de stad te blijven, bent u dichtbij de oude wijk en heeft u meer opties om te eten. Het is echter de moeite waard om te overwegen om buiten de stad te blijven. Er zijn genoeg homestays in kleine dorpjes waar je veel meer kunt leren over de minderheidscultuur dan in de stad te verblijven en bovendien is het een geweldige ervaring. Voor een de meest lokale ervaring, probeer homestays te vinden rond Lung Cu.

Enkele accommodaties die wij aanbevelen:

  • Green Karst Hostel & Bar – Schoon en comfortabel, dicht bij restaurants en bars. Alles wat u nodig heeft na een lange dag rijden.
  • Hoang Ngoc Hotel – Een van de betere hotels in Dong Van. Kamer is schoon en netjes. Gelegen in het centrum van de stad, dichtbij restaurants.
  • Triệu Nghị homestay – Een favoriet voor veel backpackers die de Ha Giang loop volgen. Vriendelijke familie en goed diner.
  • Lam Tung Hotel – Zeer degelijk hotel midden in het centrum van de stad, met mooie kamers
  • Binh Minh Hostel – Gelegen in de stad. Mooie grote kamer met schone badkamer. Perfect voor een overnachting tijdens de run. Tal van eetgelegenheden in de buurt.

Beste reistijd

Omdat dit gebied niet de plek is om te bezoeken voor rijstvelden, is het gebied rond Dong Van het hele jaar door even mooi. Dat gezegd hebbende, tijdens de zomermaanden juni tot september zijn er regenseizoenen, met juli en augustus als de piek van de hoeveelheid regen. Het hoeft geen reden te zijn om niet te gaan, aangezien het normaal gesproken niet de hele dag regent, maar er zijn meer veranderingen op landglijbanen. In de wintermaanden december en januari kunnen de temperaturen dalen tot 10 graden, waardoor het minder prettig is om op de motor te zitten. Vooral ‘s nachts kan het koud worden, dus het kan verstandig zijn om een ​​hotel te kiezen in plaats van in een niet erg afgelegen homestay te verblijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top